Dodaj do ulubionych

Naszej Matce Matecznika, Płonącej Kocicy >

26.05.11, 10:16
Hip, hip, hurrra!!!

I naszą fot. grupową >

https://1.bp.blogspot.com/_HTVL5uD-9RQ/Si4JygdWDgI/AAAAAAAABaw/Tp9p38JiTcw/s400/Field_of_Sunflowers_Kentucky.jpg
Obserwuj wątek
    • ploniekocica Ojoj 26.05.11, 10:30
      wzruszonam wielce!

To ja na to tak

https://www.vitroflora.com.pl/img/werbena_resize.jpg

bo u mnie w dniu matki za sprawą moich dzieci pachnie werbeną.
      • ave.duce Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who na 26.05.11, 11:12
        NASZEJ grupowej fot.?
        • ploniekocica Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who na 26.05.11, 11:21
          Jasne. Matka zawsze swoje dzieci rozpoznaje.
          • ave.duce Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 12:35
            Ale ściema :)
            • ploniekocica Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 12:39
              ave.duce napisała:

> Ale ściema :)

Myślisz, że dowodem przeciwko prawdziwości mojego twierdzenia jest Jarosław udający Lecha w szpitalu?
              A ja jednakowoż mam podejrzenie graniczące z pewnością, że to jest wyjątek potwierdzający regułę.
              Zjawiskami biologicznymi nie rządzą normalne prawa biologiczne :)
              • ave.duce Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 12:58
                No to jak idziesz w zaparte (hmmm... kogo mię to przypomina?), to gdzie na tej fot. jest Trusiaa?!
                • ploniekocica Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 13:11
                  Trusiaa z prawej strony z filuternie opadniętym króliczym uszkiem.
                  • ave.duce Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 13:24
                    ŁOmatko! Faktycznie, to jest TRU!
                • trusiaa Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 13:40
                  No, dzie? ;)
                  • ave.duce Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 13:47
                    No tam! Uszy masz i skoki jak talala (że o zębach nie wspomnę), ale wzrok?!

https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTm36rsINchA38sJVWHqWgP_F5nLhPfvD1Mnrx5wTFkH4p2LtW_
                    • trusiaa Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 13:49
                      ...dziki?
                      • ave.duce Re: Dobra, dobra > rozpoznajesz who is who? 26.05.11, 14:05
                        ...kiepski.
        • gat45 nie chwalący się 26.05.11, 12:45
          uważam, że wyjątkowo ładnie wyszłam na tym zdjęciu
          • ave.duce Re: nie chwalący się 26.05.11, 12:58
            No ba! Nie da się ukryć.
    • ave.duce Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 26.05.11, 16:54
      ...tka zawsze się przyda.

https://www.wgl.pl/images/upload/bmpalhar.jpg
      • ave.duce Na zachętę dorzucę zestaw podręczny... 27.05.11, 16:02
        https://img.bazarek.pl/535/1503/79731/114469666844120484a527f.jpg
      • gat45 Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 16:38
        Dzięcielina ?

Dobrze zgadłam ?
        • ave.duce Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 16:49
          Nie, nietopsze.
          • gat45 Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 16:54
            No to ja już nie wiem.

Idę zobaczyć, co mi w ogrodzie pała. A propos, jak się zwie na polskom jazykie taki metalowy pojemnik do spalania resztek ogrodowych ? Taki na nóżkach, z dziurami po bokach i pokrywą ? Bo właśnie taki sobie skręciłam i będę palić co się da. O taki uo :

fr.jardins-animes.com/incinerateur-carre-dechets-de-jardin-p-1315.html?utm_medium=catalog&utm_campaign=netaff&utm_source=netaff
            • damakier1 Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 17:53
              Takiego pojemnika do spalania to w żadnym ogrodniczym sklepie nie widziałam i myslę, że w Polsce nie ma on odpowiednika ani rzeczowego, ani językowego. Najbardziej to przypomina koksownik, który wszak do ogrzewania we wielkie mrozy służy. Tak za bardzo to nie rozumiem sensowności takiego urządzenia. Jakoweś ogrodowe patyczki i zeschłe liście równie dobrze się spalą na ogrodowym ognisku. No, chyba że w jakimś maleńkim ogrodzie, gdzie nie da się ładnie wydzielić miejsca na ognisko. Największy problem ze spalaniem ogrodowym to dym, ale i z tego metalowego spalacza kopcić się przecież też będzie.
              • ave.duce Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 17:57
                A przy ognisku jest tak ... ach ... rozmarzyłam się.
              • gat45 Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 27.05.11, 18:27
                Od 25 lat w departamencie Loiret palić otwarty ogień wolno tylko w takich odległościach od : zabudowań, krzewów i czegoś tam jeszcze, że praktycznie nie wolno wcale. Tako rzekł Orlean, departamentu stolica i nie ma zmiłuj. A zbierają ogrodowe szczątki i odpadki tylko raz w miesiącu, na ogół równo w dzień przed tym, jak mnie napada szaleństwo ogrodowego sprzątania. Natchniona więc suszą szczególną wprost nabyłam koksownik i palę w nim moje ogrodnicze suchoty. Dymi, owszem, jak ognisko. Dobry obyczaj sąsiedzki i etykieta wymagają uprzedzenia, że się będzie paliło, bo nie każdy lubi mieć pranie dymem przesiąknięte.

Kremację inauguracyjną skuteczniliśmy na środku trawnika. Po wystudzeniu i wysypaniu popiołu na grządki uprawne koksownik schowa się dyskretnie między pojemnikiem kompostowym a szopką na drewno. Wszystko to zakryte jakimś nieznanym mi z imienia krzewem, który kwitnie takimi żółtymi pomponikami.
                • damakier1 Re: Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 28.05.11, 10:00
                  Złotlin japoński "Pleniflora" /Kerria japonica "Pleniflora"/:
                  www.florlang.pl/zdjecia/zlotlinj/zlotlinj2.jpg" border="0" alt="https://www.florlang.pl/zdjecia/zlotlinj/zlotlinj2.jpg">
                  Mam go od lat wielu w ogromnej kępie na końcu ogrodu. Myślę, że to własnie ten krzew, o którym piszesz, bo też bardzo długo, zanim poznałam własciwą nazwę mówiłam o nim "ten krzew z zółtymi pomponikami".

Jak nie-wol-no !, to insza inszość, ale to chyba lobby producentów koksowników wymyśliło?
                  • damakier1 Re: Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 28.05.11, 10:01
                    No i nie wkleiło się :( Idę poszukać bardziej przyjaznej fotki.
                  • damakier1 Re: Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 28.05.11, 10:04
                    cdn4.asteroid.pl/c18/a.swistak.pl/028/092/28092557_400.jpg" border="0" alt="https://cdn4.asteroid.pl/c18/a.swistak.pl/028/092/28092557_400.jpg">
                    • damakier1 Re: Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 28.05.11, 10:04
                      Zaraz się zabiję!
                  • damakier1 Re: Nie-wol-no, Damo, nie-wol-no ! 28.05.11, 10:09
                    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Kerria_japonica3.jpg/800px-
                    • damakier1 I jeszcze raz! 28.05.11, 10:11
                      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Kerria_japonica_pleniflora_%287%
                      • damakier1 Re: I jeszcze raz! 28.05.11, 10:11
                        No i doopa! Idę sobie.
                        • ploniekocica Może być? 28.05.11, 10:22
                          https://www.countryviewnurseries.com/2011/floweringshrubs/japaneserose.jpeg
                          • damakier1 Re: Może być? 28.05.11, 10:31
                            Może, może... dzięki bardzo!

Czemu to tak jest, że wszyscy wklejają te obrazki bez problemów, a tylko ja jedna nigdy nie wiem - uda się, czy nie?

--
                            • ploniekocica Re: Może być? 28.05.11, 10:34
                              Wciskaj guzik "podgląd" i wtedy od razu zobaczysz, czy się udało.
                              • damakier1 Re: Może być? 28.05.11, 11:08
                                ŁoMatko! Że też najtrudniej jest wpaść na najprostsze rozwiązania. Kocico, do stóp Ci się ścielę!
                                • olga_w_ogrodzie Re: Może być? 28.05.11, 12:07
                                  lubię zlotlin ten japoński.
                                  był w ogrodzie na Pogodnie,
                                  na Żoliborzu go też nawsadzałam
                                  i w ogrodzie w K. takoż.
                                  fajny jest, bo można go antychwastowo traktować z powodu
                                  się, gdyż, pysznie rozrasta.
                                  i długie kwitnienie zapewniałam mu skrupulatnie
                                  ocinając nożycami kwiaty umarłe.
                                  jest jeszcze też taka inna bylina o wysokich łodygach jak złotlin ten.
                                  równie dziarsko się rozrasta i długo kwitnie, gdy suche się
                                  usuwa kwiaty.
                                  ma płatki pojedyncze żółte i środki brązowe.
                                  nie wiem jak nazywa się owa.
                            • gat45 To jest to ! 28.05.11, 12:28
                              Zajrzyj z tyłu za krzak i od razu zobaczysz zielony pojemnik kompostowy, czyli gustowną kompostierę i dachówki szopki na drewno (koloru dachówki)

Ale Tobie, Damo, jeden w zbliżeniu en face się udał, czemu narzekałaś ?
                              • damakier1 Re: To jest to ! 28.05.11, 13:14
                                Ale Tobie, Damo, jeden w zbliżeniu en face się udał, czemu narzekałaś ?

Udał się, udał, ale za którym razem? A jeszcze usiłowałam krzak cały bezskutecznie pokazać i dopiero Kocica musiała zadziałać. Ale teraz, dzięki sposobowi Kocicy, juz się informatycznie kompromitować więcej nie będę.

-
                                "Dama ma - jak zwykle rację. I nie może być inaczej, skoro jest Damą."
                                (aut.: ToJaJurek)
                    • ave.duce Przecież jest, jak w mordę strzelił! 28.05.11, 12:53
                      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/84/Kerria_japonica3.jpg/800px-
                      • olga_w_ogrodzie Re: Przecież jest, jak w mordę strzelił! 28.05.11, 13:08
                        mnie ostatnio przy wklejaniu czasem podwójnie wyskakuje to - [img] - na końcu i na początku linku wklejanego.
                        i poprawnie się wkleja dopiero, gdy tę podwójność skasuję.
                        • ave.duce Re: Przecież jest, jak w mordę strzelił! 28.05.11, 13:10
                          forum.gazeta.pl/forum/w,89075,125552537,125616236,Re_Nie_wol_no_Damo_nie_wol_no_.html
                          Wracam na gumno :)
                          • gat45 Jestem dumna z siebie ! 28.05.11, 13:16
                            Już tylko ja na FzD nie umiem wklejać obrazków. Ja jedna się uchowałam w cnocie.

Wracam do koksownika. Wiatr zmienny, całą okolicę zadymiłam. Dużą łatę na trawniku wypaliłam, bo trawa sucha jak wiór i zajęła się od jęzorków ognistych buchających przez dolne dziurki. Na szczęście czuwam z wężem pod ręką. Zrobię klomb. Ale póki susza, lecę dalej kremować szczątki !
                            • ave.duce Re: Jestem dumna z siebie ! 28.05.11, 13:36
                              A jak tam kompot z kompotiery?

ps. też lecę apiat' na gumno :)
            • ave.duce Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 17:59
              No to pała i marsz do kąta > to trawestacja postów tow. Anwad. Don't worry :)
              • ploniekocica Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 18:01
                Anwad najczęściej zamiast pała mówi "siadaj, dwója". Mimo, że ją kilkakrotnie uświadamiałam, że od wielu lat w szkole dwója to całkiem dobry stopień jest. Nawet raz mnie od niedouków wyzwała z tego powodu. Znaczy wiele razy wyzwała, ale raz za dwóję.
                • ave.duce Re: Trolle! Do roboty, ale juszsz... :) Pała... 27.05.11, 19:08
                  Toż napisałam, że trawestacja :)
                  Taki wykształCIOŁEK jak tow. Anwad fszystko wie lepiej. Zakonotuj to sobie raz na zawsze ...
                  • ploniekocica Apropo zakonotywania. 27.05.11, 20:34
                    Drastyczne będzie, bo o tym pociętym przez kiboli nastolatku.
                    "Napastnicy wycieli na czole napis "HKS" (prawdopodobnie skrót od "Hutniczy Klub Sportowy" ) a na policzkach i brodzie: "PS" i "R" (zapewne od "Ruch Chorzów")."
                    HKS= hutniczy klub sportowy
                    R= ruch
                    a PS to niby co znaczy?
                    Przeryłam z dziesięć artykułów i NIC. PS? prawo? sprawiedliwość?
                    • ave.duce Re: Apropo zakonotywania. 28.05.11, 08:11
                      Nie interesowałam się tym tematem, więc sorki, ale ...
    • blind_as_a_bat Re: Naszej Matce Matecznika, Płonącej Kocicy > 31.05.11, 07:26
      Spóźnialski, przedostatni rząd, szósty z prawej :-)
      • ave.duce Re: Naszej Matce Matecznika, Płonącej Kocicy > 31.05.11, 16:13
        Lizus ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka