24.10.11, 12:02
Pamiętacie ten twór, co to w ramach "handlu" między krajami socjalistycznymi rozliczaliśmy sie w walucie której tak naprawdę nikt nie widział (rubel transferowy), bo jej po prostu nie było? Nie istniała materialnie !

Ale dlaczego o tym piszę?
Oto właśnie oglądam na TVP związkowo radziecki film fabularny pt."Ironia losu" z Barbarą Brylska w roli głównej. Film jak film ,nawet niezły, ale to co mnie zaskoczyło to...
Regał w mieszkaniu polski, krzesła polskie i telefon też polski (w sensie sdiełano w Polsze")
O tym , ze regał polski mówią aktorzy, krzesła widzę, ze polskie bo takie miał kumpel, a telefon miałem taki sam.
Nie wiem ile jeszcze w tym mieszkaniu było naszych produktów, ale pewnie więcej...
Obserwuj wątek
    • magdolot Re: RWPG 24.10.11, 13:23
      Tu traumę mam, bo na jakimś biegu harcerskim w podstawówce nie umiałam owego skrótu rozwinąć i wyłuszczyć, co się pod nim kryje. Szczęśliwe dzieciństwo?
      • gat45 Re: RWPG 24.10.11, 14:07
        W mojej podstawówce rozwijało się to następująco : Ruskim Wsio Polakam Gawno.
        • zapijaczony_ryj Re: RWPG 24.10.11, 16:49
          gat45 napisała:

> W mojej podstawówce rozwijało się to następująco : Ruskim Wsio Polakam Gawno.

Nie tylko w Twojej zresztą.
          • scoutek Re: RWPG 24.10.11, 18:47
            a ja za to znam piękny początek hymnu ZSRR, zaczynało się tak:
            "... Na ch..j nam swaboda ruskiego naroda..."
            • taziuta Re: RWPG 24.10.11, 19:33
              scoutek napisała:

> a ja za to znam piękny początek hymnu ZSRR, zaczynało się tak:
              > "... Na ch..j nam swaboda ruskiego naroda..."

No, a dalej to szło:
              "kak nie masz czto je...at', kak nie masz czto pit!'" :)
              • tojajurek Re: RWPG 24.10.11, 23:34
                Za czasów głębokiego socjalizmu krążył taki "szeptany" dowcip - jakże proroczy:
                Co to takiego "drużba narodow sowieckawo sajuza"?
                Gdy Ukrainiec weźmie za rękę Białorusina, Białorusin Gruzina, Gruzin Estończyka, Estończyk Mołdawianina, Mołdawianin Litwina, Litwin Kazacha, Kazach Ormianina... itd. - i razem pójdą spuścić wpierdol Ruskim.
                • blind_as_a_bat Re: RWPG 24.10.11, 23:38
                  Idzie Sasza przez Plac Czerwony w jednym bucie.
                  - Zgubiliście? - pyta go milicjant.
                  - Nie, znalazłem!
                  • tojajurek Re: RWPG 24.10.11, 23:47
                    W sobotnie popołudnie idzie zaułkiem Sasza z Griszą, a tu mordą w rynsztoku leży jakiś obrzygany facet.
                    - Patrz, Griszka - mówi Sasza - naród się już bawi na całego, a my nawet nie zaczęliśmy.
                    • blind_as_a_bat Re: RWPG 24.10.11, 23:55
                      - Czym się różnią stringi od ruskiego generała?
                      - Mniej piją.
                      • tojajurek Re: RWPG 25.10.11, 00:11
                        Wojna. Dwie ruskie żołnierki wracają do ziemianki. Przy drodze stoi drag z tabliczką "Min niet".
                        - Patrz, Stara, - mówi jedna do drugiej - ktoś nam już reklamę postawił.
                        • magdolot Re: RWPG 25.10.11, 01:18
                          Był dowcip o dwóch Czechach, którzy marzyli w Dachau o tym co zrobią po oswobodzeniu. Jeden, co był komunistą postanowił wyjechać do USSR i umówili się za 20 lat na Placu Czerwonym. I Hawranek przyjeżdża, łazi po placu i w końcu widzi obdartego dziada i rzuca mu się na szyję z wrzaskiem "Jiri, pamiętasz, to ja, Hawranek, z Dachau!", a dziad na to tęsknie -"Dachau! To se ne vrati...!"

Myśmy sobie tak mściwie w stanie wojennym wzdychali przeplatając te wzdechy ulubionym cytatem z "Kolumbów" - Na chuj mienia Krasnaja Armia!
                          A " MIH NET" to jeden mój kumpel drugiemu na drwalce napisał i ten biedak przez lata usiłował się dowiedzieć, kto to był. A fszyscy wiedzieli, cała wieś, i się przez lata kulali i pary z ust.
                          • ave.duce Re: RWPG 25.10.11, 12:56
                            Lenin na łożu śmierci. Przychodzi do niego Stalin.
                            Lenin pyta:
                            - Soso, czy ci wszyscy ludzie to pójdą za Tobą?
                            - Jak nie pójdą za mną, to pójdą za Tobą, Wołodia.
    • wlodekbar Re: RWPG 25.10.11, 01:24
      Przelicznik finansowz na obszarze RWPG, no i - silniejszy ma racje.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka