Dodaj do ulubionych

Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w .....

18.12.11, 18:23
........prezencie na święta!

To jest tort, który wymyśliłam osobiście, a który dama kier uważa za przepis na najlepszy świąteczny tort świata- od razu poproszę o medal i wyrazy wdzięczności.
(a po cichu dodam, że wzbudza zachwyty gości, a jego zrobienie to 15 minut, haha, geniusz)

Skład:
Gotowe duże spody tortowe BEZOWE
litr kremówki
kakao
przyprawa piernikowa
owoc granatu
jakieś świdrygałki do przyozdobienia, wedle uznania, najlepiej czekoladowe

Wykon:

1. Spody bezowe wyjąć po jednym, najlepiej nie zdejmując kartonowych obręczy- tzn. zdjejmować je już po nałożeniu na następną warstwę.

2. pół litra kremówki ubić z kakao- dosypywać po troszkę aż uzacie, że je czuć i smakuje
drugie pół z przyprawą piernikową- dokłądnie to samo. Knorra nie jest najlepsza, a najważniejsze NIE DOSYPYWAĆ CUKRU!!!

3. Przekładać spody jedną i drugą masą, na wierzch masą piernikową, całość obficie przyozdobić pestkami granatu i czymś tam, co kto lubi, kakao, posypką, dekoracjami.

4. Zeżreć wszystko przed wigilią i wysyłać starego po kremówkę na ostatnią chwilę

Wesołych!!
Obserwuj wątek
    • ewa9717 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 18.12.11, 18:29
      Podejmuję wyzwanie! Ja ten tort upiekę!
      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 18.12.11, 18:31
        ojej:) zapomniałam napisać, że po wszystkim należy go wstawić do lodówki, najlepiej na noc :D
    • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 18.12.11, 18:40
      www.lubnica.eu/tort_bezowy.html
      takie cóś, w Szczecinie toto w Auchanie można kupić
    • tojajurek Łomatko... 18.12.11, 18:59
      A nie macie czegóś o śledziach?
      • damakier1 Re: Łomatko... 18.12.11, 19:14
        Mnóstwo jest całe śledziowych przepisów i coraz to nowe się pokazują - a to śledź pod pierzynką, a to w buraczkach, a to w kłaczkach - a ja niezłomnie głoszę jedynie słuszną prawdę, że śledź jest dobry wyłącznie przyrządzony zwyczajnie: matjasy korzenne Lisnera pokrojone, poprzekładane drobno posiekaną cebulą, z trochę pieprzu, zalane dobrą oliwą. Do tego dobrze zmrożona wódka.
        Nic innego ze sledziami nie należy robić.
        • ave.duce Re: Łomatko... 18.12.11, 19:42
          damakier1 napisała:

> dobrze zmrożona wódka.

Yes :)
        • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 15:36
          A dobrze zmrożoną wódkę, to się wlewa do śledzi, czy też śledzie wrzuca się do wódki?
          • damakier1 Re: Łomatko... 19.12.11, 16:35
            Dobrze zmrożoną wódkę stosuje się tylko w jeden, jedyny sposób i nie uwierzę, że go nie znasz.
            Szutki sobie Waszeć czyni. Ot, co!
            • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 16:51
              Żadnych szutek! Sosy i pieczenie podlewa się winem, czasem piwem, torty syci się rumem, itd. Wszystko wbrew zdrowemu rozsądkowi, więc pomyślałem tylko...:)
              • ave.duce Re: Łomatko... 19.12.11, 17:26
                dupetek napisał:

> więc pomyślałem tylko...:)

No i na co Ci to było?
                • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 17:31
                  Myśleć nie warto, pytać nie warto
                  siedzieć cicho jedynie warto:(
                  • ave.duce Re: Łomatko... 19.12.11, 17:35
                    Chyba tekst pomyliłeś.
                    • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 18:00
                      Ale przyznasz, że tekst zyskał na poetyce?
                      • ave.duce Re: Łomatko... 19.12.11, 18:14
                        Ale nie na mocy.
                        • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 18:38
                          O pałera dopytuję właśnie Damę:)
                          • ave.duce Re: Łomatko... 19.12.11, 18:45
                            No to pow00dzenia życzę i nie przeszkadzam.
                            • dupetek Re: Łomatko... 19.12.11, 18:47
                              Czy możesz trochę poprzeszkadzać? Co Ci szkodzi?
                              • ave.duce Re: Łomatko... 19.12.11, 18:56
                                Teraz idę coś zszamać, ale później ... who knows?
              • damakier1 Kto da więcej? 19.12.11, 21:13
                dupetek napisał: więc pomyślałem tylko...:)

Dupetek siedzi i się biedzi,
                czy lepiej wódkę lać do śledzi,
                czy raczej śledzie kłaść do wódki
                i jakie tego będą skutki?
                • dupetek Re: Kto da więcej? 20.12.11, 09:59
                  A Dama, kulinarna powaga
                  wcale Dupetkowi nie pomaga,
                  jako od garów autorytetka
                  olewa kłopot Dupetka:(
                  • ave.duce Re: Kto da więcej? 20.12.11, 10:28
                    Gdzie dwoje się bije,
                    tam korzystam ja.
                    Wódkę se wypiję,
                    śledzia zjem raz-dwa!
                    • damakier1 Re: Kto da więcej? 20.12.11, 17:09
                      Oto Wodzowej wierszyk króciutki
                      o stosowaniu śledzia i wódki.
                      Z wierszyka tego jasno wynika -
                      wódkę stosuje się pod śledzika.
                      • ave.duce Re: Kto da więcej? 20.12.11, 17:12
                        Wie to każden jeden cieć >
                        żeby stosować, trzeba mieć!
        • ta Śledziki 19.12.11, 22:01
          Klasycznego śledzika z cebulką w oliwie ubogacam jedynie kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkiem laurowym.Tak sobie musi postać kilka dni. Polecam.

Drugi ulubiony to po wielu modyfikacjach przepisu - śledź w śliwkach.
          Kawałki śledzia przesypać obficie bardzo drobno skrojonym porem i potrzymać razem przynajmniej dobę. W dniu podania przygotować sos z jogurtu naturalnego+majonezu w proporcjach 1:1 zmiksowanego ze zdrylowanymi śliwkami suszonymi. Śliwek tyle, by smak sosu był wyrażnie śliwkowy. Na 2-3 godz przed podaniem wyłożyć śledzie na półmisek, polać sosem, trzymać w chłodnym miejscu. Przed samym podaniem poprószyć dla ozdoby niewielką ilością świeżo skrojonego zielonego pora.
          Uwaga, może razić bury kolor sosu, ale śledzik wyborny.
      • dorola13 Re: Łomatko... 18.12.11, 19:27
        zasadniczo, spody bezowe możesz przełożyć śledziem....
    • damakier1 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 18.12.11, 19:06
      Poświadczam z całą mocą bajeczną, niesamowitą, wyrafinowaną, zaskakującą i omdlewającą smakowitość tortu Doroli! Jest to poemat, alegoria, fantasmagoria i bomba kaloryczna w jednym!
      Puch śmietany, lekko wyuzdana kwaskowość granatu, przewrotnie załamująca słodkość bez przyprawa piernikowa - wprawiają każde podniebienie w niebotyczny zachwyt, a bezowa chrupkość daje dodatkową uciechę zębom.
      Czerpie tez niebywałą przyjemność z dorolowego dzieła każde oko - lśnią rubinową czerwienią pestki granatu rozpierzchnięte po śnieżnej bieli śmietany. Wsród tego rozsypane delikatne czekoloadowe smugi (a w zeszłym roku było coś dziwne srebrne) tworzą fantastyczne esy-floresy tajemnicze i fascynujące.

Doprawdy, uważam, że matce, która dała światu taką zdolną córkę, jakiś przyzwoity order na Święta się nalezy.
      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 18.12.11, 19:13
        Już myślałam, że zwariowała, ale koniec wszystko wyjaśnił- chodziło o medal. Dla NIEJ :D
    • ave.duce Ja tam w takie geniusze NETOWE nie wierzę ;) 18.12.11, 19:44
      I nie uwierzę, dopóki nie doświadczę.
      • dorola13 Re: Ja tam w takie geniusze NETOWE nie wierzę ;) 18.12.11, 19:52
        jak zrobię ( a zrobię dwa, bo na wigilii mamy mieć jakieś tłumy duszyczek na "pasterce", więc jeden nie dotrwa do świąt), to wkleje, a organoleptycznie sama sprawdzisz, jak machniesz to cudo. Na dodatek można je machnąć niedbale i nonszalancko, między robieniem ryby po grecku a pierogów, bojest błyskawiczny i nie do spaprania. Tylko do dekorowania należy się przyłożyć, bo efekt jest!
        • ave.duce Re: Ja tam w takie geniusze NETOWE nie wierzę ;) 18.12.11, 20:15
          dorola13 napisała:

> a organoleptycznie sama sprawdzisz, jak machniesz to cudo.

To Ty mnie jeszcze nie znasz...
    • trusiaa Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 19.12.11, 17:32
      Wyrazy składam i (Dama nie patrzy?) poza kolejką medal przypinam Ci, Dorolo za: Omdlewającą Smakowitość!

https://i.pinger.pl/pgr406/77a8cb87001550274e47a1e6/yes-charms-tort-z-wisienka-ab-s-000-mix-avvg019.jpg
      • damakier1 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 19.12.11, 19:47
        Dama nie patrzy, a Fszystko widzi. Się Doroli ten medal przepiękny słusznie należy. Wszak nie każdy się może omdlewającą smakowitością pochwalić (ślicznie nazwałam, prawda?).
        Gratulacje, Dorolko i Trusiuu.
      • olga_w_ogrodzie Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 19.12.11, 20:53
        piękny medal i wielce słuszny on.
      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 20.12.11, 15:50
        Matko jedyna, jaki piękny medal! w dodatku idealnie koloristicznie pasujęcy do rzeczonego torta! Wzruszonam.......
    • ta Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 19.12.11, 22:12
      Co za cud przepis! Jak nic UPIEKĘ !
      Jedno jeno niejasnym, a to, co poniżej, cyt:
      "...drugie pół z przyprawą piernikową- dokłądnie to samo. Knorra nie jest najlepsza..."

Omyłka to, krzywdząca Knorra, czy też rzeczywiście produktu innego producenta szukać?
      Ta_w ciemności
      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 20.12.11, 15:49
        Szukać innego!! Jak nie ma innego, to Knorr ujdzie, ale są lepsze, nie pamiętam, czego w zeszłym roku używałam, jakiś winiar chyba? Ale głowy nie dam. W każdym razie miałąm dwie, , knorr gorszy. Powodzenia! Opisz efekt :D
        • ploniekocica Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 21.12.11, 18:47
          Kotanyi - przyprawa piernikowa jest w porządku. Aczkolwiek nie dodawałam jej do bitej śmietany i powiem więcej nie mam zamiaru :)
          • damakier1 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 21.12.11, 19:08
            Aczkolwiek nie dodawałam jej dobitej śmietany i powiem więcej nie mam zamiaru :)

I nie wiesz, co tracisz:)
            • ploniekocica Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 21.12.11, 19:23
              Być może, ale ile można zjeść :)
            • ta Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 22.12.11, 22:37
              Ach, co ja tracę, to wyobraźni nie starcza mi !
              Placków bezowych nie ma w promieniu, takoż kremówki i nie wygląda, by przyszły.
              Tak się nastawiłam, tak się nacieszyłam, tak chciałam, eeeetam, wiatr w oczy.
              • magdolot Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 23.12.11, 00:52
                A mnie się hamulcowy wyłamuje z choinką i straszny suspens robi.

A to kakao, to takie gorzkie się wali do tortu, czy takie kubusiowate, nieprawdziwe?

Pytam teoretycznie, bo placków bezowych ani dudu, ale już poopowiadałam o torcie genialnym tu i tam. Małż tfierdzi, że będzie żarł jabłka i owsiankę i więcej nic i będzie zdrowy i chudy. Chyba go potrzymam za słowo... i zeżrę fszystko sama. Szczególnie, jak nie przydyga choinki. Howgh.
                • damakier1 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 23.12.11, 10:11
                  Kakao z kakaa, żadnych kubusiów!
                  • ploniekocica Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 23.12.11, 10:26
                    Ja robię podobne cudo, ale zamiast kakao i piernika dodaję do śmietany kawę rozpuszczoną w dobrym likierze np irish creamie, a kakao sypię po wierzchu ( nie lubię rozpuszczonego kakao) i wychodzi błyskawiczna beza tiramisu. Na wierzch może być np. frużelina wiśniowa i wiórki z gorzkiej czekolady i wtedy wychodzi beza tiramisu skrzyżowana ze szwarcwaldzkim tortem wiśniowym :)))
                    Mniam:)

PS. apropo frużeliny to latem zebrałam dużo czarnych porzeczek w zaprzyjaźnionym ogrodzie, zrobiłam z nich frużelinę i zamroziłam, bo byłam sama w domu i nie miał, kto ich jeść, a poza tym Gupek był już chory bardzo (ale jeszcze oczywiście mi się pętał pod nogami w kuchni, jak zwykle). Jutro będzie ich debiut w pleśniaku, a ja się poryczałam, bo będzie to moja pierwsza bezpsia wigilia od kiedy mam swój dom.
                • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 23.12.11, 12:26
                  Dama ma rację, dodatki bezcukrowe!! Beza jest potwornie słodka i cała radość tego torrtu polega na złamaniu tej słodyczy wytrawną przyprawą i kwaskowatym granatem.
                  Czyli kakao naturalne, tak, żeby tylko nuta się pojawiła dysktretna, coby piernika nie zabić. A może być i w ogóle bez kakao.
                  Swoją drogą, ja też byłam w panice, bo cholernych blatów bezowych ni chu chu nigdzie nie mogliśmy znaleźć, a 2 litry kremówki już stały w lodówce. Ale w Carrefurze, produkcja ich własna, trafilismy w końcu, dwa ostatnie zresztą. Szukajcie, aż znajdziecie, to równie dobrze może być tort noworoczny.....
                  Co do wariacji na temat, to potem się wczytałam, że takie coś to wynalazek jakiegoś australijskiego zdaje się cukiernika i nazywa się to tortem Pawłowej, baletnicy znaczy, chociaż po zjedzeniu tego tortu trudno marzyć o balecie.... Ale geniusz tkwi w dodatkach, więc zasługa jest i tak ma :D
                  • ta Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 23.12.11, 23:23
                    Dorolo ! Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, że Carrfurowy blat bezowy też być może.
                    Nieufnie go obeszłam bokiem i polowałam na ten wskazany. No cóż, będzie torcik noworoczny.
                    I jeszcze - coś mi trudno wyobrazić sobie, że ubita śmietana z przyprawą lub z innymi substancjami sproszkowanymi nie "siada" po kilku godzinach i nie mazgai się smętnie wyciekając spomiędzy bezowych płatów.
                    • ploniekocica Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 24.12.11, 08:46
                      Ja myślę, że nie ma opcji kilku godzin po prostu. To jest tort jednorazowy znaczy do pożarcia natychmiast.
                      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 24.12.11, 12:19
                        nie siada! kremówka pt 36% w lodówce, a wbrew pozorom tej masy nie jest gigantycznie dużo.
                        Ja ubijam zawsze do konsystencji takiego maślanego prawie kremu. Zresztą, zaraz poproszę o obfotografowanie i zaprezentue, jak wygląda dziś tort zrobiony wczoraj :)
                        • dorola13 OTO I ONE: 24.12.11, 14:35
                          [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/va/ph/itjd/9VmTfCwKVmnHE38A2B.jpg[/img]
                          • dorola13 Re: OTO I ONE, detal :) 24.12.11, 14:36
                            [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/va/ph/itjd/7OyU44fEKdCf1co2ZB.jpg[/img]
                            • ploniekocica Re: OTO I ONE, detal :) 24.12.11, 16:35
                              A ten litEr tej kremówki to na dwa, czy na jeden?
                    • erte2 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 24.12.11, 15:39
                      Podpowiem: jest taki wynalazek co się nazywa "Fix do bitej śmietany" (jakiś proszek w małej torebeczce). Zbita razem z tym śmietana długo utrzymuje się w stanie zbitym. Polecam.
                      • dorola13 Re: Geniealny tort piernikowy doroli- przepis w . 24.12.11, 15:48
                        Ale tu się on utrzymuje bez fixa, w końcu to prawdziwa smietana ma być, a nie jakieś fiu bździu w sprayu, czy z torebki.....
    • ave.duce Ode mnie w prezencie też na święta... > 23.12.11, 16:12
      https://www.landolakes.com/assets/images/uploads/blog/2010/04/bunnycake_previewimg.jpg
      • trusiaa Re: Ode mnie w prezencie też na święta... > 23.12.11, 16:15
        Wszelki duch! I moc truchleje!

Łaaaaaał - to musi być pyszne.
        Dzięki Ci, o Ave! :)
        • ave.duce Re: Ode mnie w prezencie też na święta... > 23.12.11, 17:03
          Na wszelki wypadek pozostałam przy fot.
      • damakier1 Re: Ode mnie w prezencie też na święta... > 23.12.11, 16:35
        Wodzowo, bój się Boga - na święta mamy pożreć Trusięę???!!!
        • ave.duce Re: Ode mnie w prezencie też na święta... > 23.12.11, 17:04
          Trusiaa wygląda apetyczniej ;)
    • trusiaa Kupiłam, zrobiłam, zwyciężyłam! :) 30.01.12, 12:09
      I tą drogą składam serdeczne dzięki:

Doroli - za pomysł genialny

https://1.bp.blogspot.com/_FiGcFEqzGQg/StWJy9ji_XI/AAAAAAAAALE/t4BAxVqMgqM/s400/1zima-2.jpg

oraz Damie - za niezrównaną recenzję, która ostatecznie mnie do zrobienia Tortu przekonała

https://nnm.uz/uploads/posts/2010-11/1289648678_1288687289_les.jpg

• olga_w_ogrodzie Re: Kupiłam, zrobiłam, zwyciężyłam! :) 30.01.12, 12:17
        gratulacje, Trusiuu.
        piękne prezenta Panie od Ciebie dostały.
        a ja dopiero ujrzałam fotki rzeczonych Tortów i tym bardziej Doroli oraz Damie powinszowywuję.
        • trusiaa Re: Kupiłam, zrobiłam, zwyciężyłam! :) 30.01.12, 12:27
          Z taką pewną nieśmiałością przyznam, że z braku blatów bezowych użyłam bez przekrojonych na pół... i, ponieważ nie mogłam nigdzie kupić granatów - dodałam owoc kiwi, pomarańczę i truskawki.
          Dodam jeszcze, że trochę bałam się tej piernikowej przyprawy w bitej śmietanie, ale efekt istotnie - niesamowity! Całość pyszna, w sam raz słodka, leciutko pikantna (imbir :) i kwaskowata, a przy tym chrupiąca, delikatnie puszysta i orzeźwiająca.

Co ważne: pasuje idealnie na wszelkie okazje, przez cały rok :)
      • damakier1 Re: Kupiłam, zrobiłam, zwyciężyłam! :) 30.01.12, 12:54
        Za prezent ślicznie dziękuję :)

oraz Damie - za niezrównaną recenzję, która ostatecznie mnie do zrobienia Tortu przekonała

Recenzja Cię przekonała, a medala dla matki, która dała światu tak zdolną córkę jak nie było, tak nie ma. JednaCzeciaKapituły, Ty!

----------------
        • ave.duce Gotuje się... :) 30.01.12, 13:23
          we mnie uzasadnione podejrzenie, że Kapituła sobie fszystkie te coś tam, coś tam przyznaje...
        • trusiaa Re: Kupiłam, zrobiłam, zwyciężyłam! :) 30.01.12, 13:24
          Już jest :)
          forum.gazeta.pl/forum/w,89075,129468686,132862716,Komunikat_szosty_samozwanczy.html
      • ave.duce A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 30.01.12, 18:19
        Chyba, że przeoczyłam, to przepraszam.
        • trusiaa Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 30.01.12, 18:25
          ... muszę?
          • trusiaa Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 30.01.12, 18:30
            No dobrze już, dobrze: wersja robocza
            • damakier1 Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 30.01.12, 18:53
              mniam, MNIAM, MNIAM!!!
              • ave.duce Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 30.01.12, 19:09
                Trzeba spróbować, nie ma co.
                • trusiaa Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 31.01.12, 08:01
                  Nie ma co - gdyż momentalnie się zdematerializował - cześć jego pamięci.
                  • gat45 Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 31.01.12, 09:22
                    To ja proszę o kilka precelków, tych w miseczce z boku. Zostało trochę ?
                  • dorola13 Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 31.01.12, 15:35
                    No, ja bardzo dziękuję za mrożonego kwiata! Swoją drogą- pomarańcze- jak najbardziej, truskawki- jakoś sobie mogę wyobrazić, ale kiwi i przyprawa piernikowa to nawet dla mnie zbyt ekstrawagancko- chociaż wygląda nad wyraz m wesolutko:) Jak Ci się uda, spróbuj z granatem, zazwyczaj są w hipermarkietach......
                    Fajnie, że szybko zniknął, niech przepis idzie w świat i sławi imię doroli i forum ze dworum;)
                    • ave.duce Re: A gdzie twardy dowód w postaci fot.?! 31.01.12, 15:36
                      ... i MATKI!

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,129468686,132862716,Komunikat_szosty_samozwanczy.html
    • ploniekocica Podpinam się pod wątek tortowy 30.01.12, 19:33
      z pytaniem egzystencjalnym
      Czy wojujący abstynent może jeść mocno alkoholizowane tiramisu, a przede wszystkim, czy powinien je wyżerać je bynajmniej nieabstynenckiej reszcie rodziny w ilościach hurtowych? Znaczy wręcz nie dopuszczać reszty rodziny do koryta?
      • dorola13 Re: Podpinam się pod wątek tortowy 31.01.12, 15:37
        krótka piłka- nie może!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka