Dodaj do ulubionych

Polityków dziwne oblicza

11.07.13, 17:33
w wątku już ciut długaśnym o uboju rytualnym się nowa rzecz włączyła - że komu JESZCZE można jako tako wierzyć,
Gatu nie założyła nowego, to ja w aprosie tego :

forum.gazeta.pl/forum/w,89075,145182570,145646788,Re_Kidawa_Blonska_.html?wv.x=2
to dziwaczne i niepojęte dla mnie, jak może p. Kidawa-Błońska stwierdzać, że jeśli jemy mięso i nosimy buty ze skóry, to musimy rozumieć, że nie ma różnych śmierci, bo śmierć to śmierć.

ja uważam, że każda śmierć jest tragiczna.
ale nie taka sama, pani Kidawo-Błońska.
co innego jest śmierć gąsek w klatkach uniemozliwiających ruch, zamęczanych do niemożliwości przez tuczenie na siłę, podawanie jedzenia rurami,
a tych, które choć nieco życia sobie spędziły drepcząc po łące.

u ludzi też nie ma równości.
nie co do nich samych, tragedii każdej śmierci, ale co do sytuacji : co innego śmierć chorego człowieka, który wije się samotnie z bólu,
a co innego taka, gdy umiera on w otoczeniu rodziny, ma podawane środki przeciwbólowe.

i owszem - ja się zgadzam z hasłami obrońców zwierząt : " każdy ubój jest niemoralny".
ale jestem wdzięczna tym, którzy, mimo jadania mięsa, czują, że pani Kidawa - Błońska, kiedy mówi, że co tam : śmierć to śmierć - pieprzy bzdury.

niech mają ludzie swoje poglądy, niech mają różne oceny - tak ciekawiej żyć na świecie tym.
ale jakoś poczułam, że z tym, co wczoraj palnęła p. Kidawa, to ja już nie tylko, że po prostu nie zgadzam się.
ja zwyczajnie w tego typów sprawach gubię tolerancję i zaczynam myśleć o czyichś głupich wypowiedziach, a może nawet w ogóle głupocie.

Obserwuj wątek
    • olga_w_ogrodzie Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 17:34
      i zgadzam się z Tobą, Ave, że D. Tuskowi się myli coś.
      oraz, że PiS, to nie obrońcy zwierzów, ale politycznie rozgrywający.
      • damakier1 Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 17:39
        I ja się z Wami zgadzam.
        • ave.duce Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 17:47
          To ja jeszcze napisze, że o ile przyjmuję głosowanie na "nie" Pi$u wyłącznie pragmatycznie (gdyż... - wyjaśniłam wyżej), to jednak miałam wyższe mniemanie o PO jako klubie... i o Tusku jako premierze. AmenT.

ps. ciekawe, czy Kopacz dotrzyma słowa.
    • ave.duce Jeżeli śmierć = śmierć 11.07.13, 17:51
      - nawet nie napiszę, jakiej śmierci można by było życzyć komuś, kto tak uważa.
      W końcu FzD nie odwiedzają przygłupy...
      • olga_w_ogrodzie Re: Jeżeli śmierć = śmierć 11.07.13, 18:21
        ja też miałam, Ave, pogląd inny jednak n/t morale w klubie PO.
        p. Kaczyński takie stanowisko posłów PO wykorzystuje.
        /vide - dzisiejsza jego czy wczorajsza wypowiedź, że tak się mówiło o moralnej wyższości PO nad PiS, a tu wyłazi prawda.
        prawda nie wyłazi taka, że jedni moralni, a drudzy nie.
        prawda wyłazi taka, że z powodu wcale nie ogromniastej kasy, ale pazerności,
        z powodu głopoty i braku serca, może być tak, że zwierza będą cierpiały na większą skalę, niż dotąd.
        przy czym PiS będzie w roli dobrego policjanta./
    • gat45 Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 18:04
      Jak to się stało, że pani Kidawa-Błońska, osoba niegdyś niewątpliwie wybijająca się na tle politycznym kulturą osobistą, rozsądkiem, mądrością i spokojem dała się jednak wmanipulować w taki durny sposób ? Żeby chlapnęła to, co chlapnęła ? Nie wierzę, że ktoś ją przekonał. Skłonna jestem raczej wierzyć, że metodą drobnych kroczków i ustępstw wobec własnego rozumu - dla dobra partii - sama sobie nie zdawała sprawy, w jakie bagienko zabrnęła.
      Przykro mi, pani Małgorzato. W moich oczach przestała się Pani odróżniać od tła. Smutne to dla nas obu.
      • ewa9717 Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 18:23
        Ale to przecież nie ostatnio. Ta mówiąca dziwnie bezżyciowo pani od dość dawna w pokrętny sposób usprawiedliwia wszystko, co po linii i na bazie w jej partii.
        • gat45 Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 18:48
          Ja nie za często się kontaktuję z polską rzeczywistościa medialną, więc najwyraźniej mi umknęło. Cóż, zrobiłoby mi się przykro wcześniej, mam wygrane kilka(naście ?) miesięcy :)
        • olga_w_ogrodzie Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 19:21
          ewa9717 napisała:

> Ale to przecież nie ostatnio. Ta mówiąca dziwnie bezżyciowo pani od dość dawna
          > w pokrętny sposób usprawiedliwia wszystko, co po linii i na bazie w jej partii.

inni mają za złe, że np. J. Gowin krytykuje własną partię.
          się w partii raczej nie jest po to, by ją rozwalać.
          ale też nie po to, by zawsze kiwać głową potakująco.
          mozna rozmawiać, słuchać umieć, choć ciut.
          D. Tusk z jednej strony demonstruje, że chce słuchać matek 1. kwartału, z drugiej,
          że nie chce słuchać nawet weterynarzy.
          przeciez na FB jest strona wielka weterynarzy, którzy jednoznacznie oświadczają - tak, w tej sytuacji zwierzęta cierpią męki niewyobrażalne.
          z PiS za brak potakiwania zawsze i wszędzie się wylatuje.
          co zrobią z tymi z PO, którzy jutro się sprzeciwią ?
          p. Szenfejld jakby przed chwilunią groził, że wywałka.
          zatem nie pojmuje wcale czym dokładnie jest sprawa tej właśnie ustawy.

p.s.
          Życiowymi pasjami Małgorzaty Kidawa-Błońskiej są: podróże, kino, literatura, muzyka (zwłaszcza zespół Dżem i muzyka operowa), prace w ogrodzie, wspólne wyprawy w góry z rodziną i zwierzęta (szczęśliwa właścicielka psa i kota).

kidawa-blonska.pl/o-mnie
          /słowa "właścielka" w odniesieniu do zwierza też staram się wykluczać z jadłospisu swego, bo mój kotek jest pod moją opieką, a ani rzecz ona, ni niewolnica.
          mówisz, że zwierz, to nie rzecz,
          to się mień przyjacielem, opiekunem, współmieszkańcem. /
    • olga_w_ogrodzie Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 18:47
      foto z dziś od P.W.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/31596_3246527698787_746181121_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/1013460_3246524618710_1808690905_n.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/1044658_3246504338203_1157772321_n.jpg
    • ave.duce Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 11.07.13, 20:10
      Oddalam się, żeby ponamyślać się w spokoju: kogo by tu szanować ze świata polityki... kogo by... kogo?!!!
      • ewa9717 Re: Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 11.07.13, 20:36
        No własnie, kogo, skoro podpierdzielili krasnoludku i latarenkę...
      • man_sapiens Re: Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 11.07.13, 22:56
        Kogo szanować? Paru znajdzie się, nawet w zawodzie polityka. U mnie wśród żyjących to m.in. Balcerowicz i Lewandowski (ten z PE, nie z Borussi). Do tego skromnego peletonu zbliża się tak jakby ostrożnie Cimoszewicz z Borowskim.
        Tyle, że żaden z nich nie wypowiadał się (o ile się nie mylę) w sprawie zoosadyzmu.
        • olga_w_ogrodzie Re: Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 23.07.13, 23:41
          abstrahując od wielu spraw szczegółowych i mocno konkretnych,
          patrząc na wszystko ogólniej,
          biorąc pod uwagę tendencje, polityczny "rynek" i możliwość wyboru,
          to bardzo podoba się mi to, co na FK Erte2 napisał :

forum.gazeta.pl/forum/w,28,145877074,145879064,Re_Deklaracja.html
          • man_sapiens Re: Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 24.07.13, 01:03
            No, ten wpis Erte2 to prawie jak "Dezyderata" :)
            Ale co ja tu jeszcze robię o tej porze?
            • olga_w_ogrodzie Re: Nikt mi nie przychodzi do głowy :( 24.07.13, 01:31
              no jak co robisz o tej porze ?
              to nie jesteś Sową ?
    • man_sapiens Re: Polityków dziwne oblicza 11.07.13, 22:53
      Pomijając kwestie etyki i rozsądku - tzw. elektoratem (ohydne słowo) PO są mieszkańcy miast, lepiej od przeciętnej wykształceni. Ci obywatele nie tęsknią za okrutnym zarzynaniem krów i wielu z nich jest - jak np. ja - przeciwnych temu.
      Polityk może być niemoralny i nawet głupi jak trep, ale jeżeli nie wyczuwa nastrojów swoich wyborców, to jest partaczem. Partactwo to grzech, cięższy nawet od samogwałtu i pokazywania się na golasa przez Radwańską.
      • magdolot Re: Polityków dziwne oblicza 16.07.13, 02:15
        A grzechem najcięższym partactwo przy samogwałcie jest. I kropka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka