ave.duce 10.09.13, 13:17 10 lat później > ... Struzik, Struzik - zrezygnuj sam ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 13:25 Idea "janosikowego" jest idiotyczna to raz, a dwa Struzik to zupełnie inna para gumiaków. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 13:41 A co mądrego miał do zaoferowania Janosik czy inny Robin z lasu. Zabieranie bogatym i rozdawanie biednym jest bez sensu. Biedny jak nie chce być biednym niech się weźmie za robotę a nie liczy na mannę z nieba. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 13:50 Czyli jesteś przeciw fuduszom spójności z Brukseli, tak ? Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 13:58 Tak, zdecydowanie. Rozdawnictwo manny rozleniwia. Prawdziwe bogactwo powstaje głównie dzięki ciężkiej pracy. Nie dotyczy majątków kościołów które powstają w zupełnie inny sposób. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:04 No to się zdecydowanie różnimy. O czym chyba obie wiedziałyśmy od dawna... Nawet Ci trochę zazdroszczę tej nieskomplikowanej, a przede wszystkim ahistorycznej wizji. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 10.09.13, 14:15 inna57 napisała: > Tak, zdecydowanie. Rozdawnictwo manny rozleniwia. Prawdziwe bogactwo powstaje g > łównie dzięki ciężkiej pracy. Nie dotyczy majątków kościołów które powstają w z > upełnie inny sposób. Granty (pomijając te od firm - związane z ich działalnością) to nie jest rodzaj rozdawnictwa? Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:19 Żeby dostać prawdziwy grant musisz wykonać określoną pracę. Bez tego dostajesz figę z makiem. Chociaż znam uczelnie które grantami nazywają wydatki na badania zbędne. Odpowiedz Link
mroofka.reaktywacja Re: Janosikowe 10.09.13, 18:03 inna57 napisała: > Tak, zdecydowanie. Rozdawnictwo manny rozleniwia. Prawdziwe bogactwo powstaje g > łównie dzięki ciężkiej pracy. Nie dotyczy majątków kościołów które powstają w z > upełnie inny sposób. jakbym słyszała Giertycha przed wejściem PL do UE ;) Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 10.09.13, 14:00 Co do ludzi - zgoda, co do regionów - nie. ... konieczny jest pilny przegląd tego, co w janosikowym jest sensowne, a co jest przestarzałe (...) nie można z dnia na dzień powiedzieć biedniejszym regionom: koniec wyrównywania (funduszy), gdyż nie można uboższych województw zostawić samym sobie ... Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:14 A co regiony same zrobiły dla siebie i dla innych ? Gest żebraczy jest najprostszym z gestów. Trudniej zrobić coś razem wspólnie dla dobra ogółu. Każdy potrafi ciągnąć tylko w swoją stronę i pod siebie. Dlaczego biedne regiony nie zaktywizują się nie stworzą klimatu dla przedsiębiorczych ? Bo się nie chce, bo łatwa kasa jest na wyciągnięcie żebrzącej ręki. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:18 Czyli rozumiem, że Ty sama nigdy od nikogo niczego nie dostałaś i startowałaś w życiu dokładnie tak samo, jak dzieci pracowników PGR na przykład. W myśl Twojej logiki nie powinno istnieć prawo spadkowe. Spadkobiercy niczym sobie nie zasłużyli na spadki. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:32 Nie należy mieszać własności prywatnej i środków budżetowych. Tzw. systemowy awans społeczny uczynił więcej złego niż dobrego. Frak naprawdę dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:37 inna57 napisała: [...] Frak naprawdę dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu. I dlatego ja czuję się w obowiązku pomagać bezfrakowcom. Żeby było trzecie pokolenie, musi być najpierw drugie. I pierwsze. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:43 A jak już wszyscy będą chodzić we frakach to co będzie dalej ? Kto będzie wykonywał prace które dziś wykonują ci w kufajkach ? Awans wybitnych jednostek jest OK bo jednostka awansowana stara się wyrównać do grupy do której awansowała. Awans systemowy - efekty widzimy i słyszymy wokół. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:51 Bo Ty jesteś zdania, że frak odziedziczony po dwóch pokoleniach jest dożywotni ? Ba, przekazywany drogą spadkową ? Nie widzisz dziedziców kilku pokoleń fraków, którym to odzienie żadną miarą nie przysługuje ? Jak już tak ostro domagasz się wkładu własnego i tylko własnego, to precz z dziedziczeniem fraków ! Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:01 Oj, nie tak. Droga od fraka do kufajki też jest możliwa. Ale w każdym wypadku musi to mieć nie koniecznie historycznie histeryczne uzasadnienie. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:05 inna57 napisała: > Oj, nie tak. Droga od fraka do kufajki też jest możliwa. Ale w każdym wypadku m > usi to mieć nie koniecznie historycznie histeryczne uzasadnienie. Nie rozumiem drugiego zdania. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:14 Mam nadzieję że to nie przez nadmiar spacji ;) Uważam że zarówno awans jak i "upadek" nie może być uzasadniany ani historią (zbyt często tragiczną) ani histerią (bić pana, kułaka, "prywaciarza"). Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:24 Nie, Ineczko, ta rozmowa nie ma sensu. Ty na wszystko masz gotowe recepty, a ja wciąż szukam. Bo tak mi sumienie nakazuje. Czyli widzisz, że schodzimy na poziom, na którym dyskutować się nie da. Trudno. Bywa. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:51 Gat. Chyba jest lepiej jak Was tylko czytam. Mój świat jest czarno-biały. Nie ma w nim miejsca ani na odcienie szarości ani na poszukiwania. Bywa... Zawsze mam swoją muszelkę i temat który we mnie puchnie. Odpowiedz Link
gat45 Re: Janosikowe 10.09.13, 15:59 Nie martw się, naprawdę nie jest tak źle. W wielu dyskusjach dałaś dowody, że doskonale widzisz odcienie szarości. Trzymaj się, muszę teraz trochę popracować. Prokrastynacja czai się w każdym kącie :( Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 10.09.13, 14:19 Regiony robią to, co mogą. Jedne lepiej, inne gorzej - jak w życiu. Wiesz, jak wyglądałaby Polska bez unijnego wsparcia? Będę niegrzeczna, ale tym razem po prostu piszesz bzdury. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:24 Doskonale wiem jakby wyglądała Polska bez unijnego wsparcia ale z drugiej strony widzę że są tacy którzy przy wsparciu (powinno być zwrotne) potrafią stworzyć coś wspaniałego. Są regiony w których nic się nie zmienia niezależnie od wielkości nakładów z funduszy unijnych czy budżetowych. Wszystko zależy od ludzi i od ich zaangażowania. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 10.09.13, 14:29 Uważam, że lepiej puścić wolno 10 winnych, niż skazać 1 niewinnego. ps. sorki, uniosłam się nieco. Odpowiedz Link
inna57 Re: Janosikowe 10.09.13, 14:38 Uniesienie nie zauważyłam. To prawo powinno być skonstruowane tak aby nikt niewinny nie był skazany. Niestety żadne prawo nie jest tak idealne. Pomyłki się zdarzają, niestety w obie strony. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 10.09.13, 13:32 "Struzik już sobie nie radzi" - sobie to on radzi i to bardzo dobrze ;) "Na czele Rady Kas chorych stanął były marszałek Sejmu, szef rady nadzorczej mazowieckiej Kasy Chorych i lekarz w jednej osobie...." "Marszałek woj. mazowieckiego Struzik - 30 mln zł na podróże i promocję" etc. etc. www.rp.pl/artykul/1035665.html?print=tak&p=0 Odpowiedz Link
magdolot Re: Janosikowe 10.09.13, 23:23 Nepotyz, kurczak, odkryłam straszliwy! Pacze na fotke Struzika, a tam Bufetowa! Jako żywo, cała ona. Ciekawe, czy Struzik tesz ma świńskie kopytka?! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Janosikowe 11.09.13, 08:12 Nie świńskie kopytka, tylko pieROGI. Ruskie. Ale wyszli. Odpowiedz Link