ploniekocica 16.07.15, 16:35 czyli pozapolityczne minusy wyłącznie ujemne Numer jeden: Atticus Finch był rasistą. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Idę się zabić 16.07.15, 17:26 Tyż mi powód. Najważniejsze, że Scout/ek nie była. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Idę się zabić 16.07.15, 18:12 Wśród rasistów są też porządni ludzie :) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Idę się zabić 16.07.15, 20:54 ploniekocica napisała: > Atticus Finch był rasistą. Właśnie się wczoraj dowiedziałam, ale postanowiłam nie dopuścić do swiadomosci. Książki nie kupię, na film nie pójdę. To NIE MOŻE być Atticus. Odpowiedz Link
scoutek Re: Idę się zabić 16.07.15, 21:57 Też to zobaczyłam Najpierw stwierdziłam, że chrzanię to i udaję, że nic się nie zmieniło Ale teraz dochodzę do wniosku, że ta nowsza książka była napisana najpierw, więc Atticus zmądrzał i się zmienił z rasisty w "pachołka czarnuchów", więc wszystko gra i mogę czytać i nie muszę się zabijać ani nie zmieniać nicka w proteście Bo Kocica Kocicą, ale scoutek naprawdę musiałaby się zlikwidować Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Idę się zabić 17.07.15, 10:06 Do mnie dziecko napisało w nocy na czacie wiadomość z linkiem odpowiednim. I też to dziecko postanowiło bojkotować i nie przyjmować do wiadomości. Scoutku, może i książka napisana wcześniej, ale chyba pojawia się w niej Atticus póżniejszy niż w "przedrzeźniaczu", czyli są niestety powody do zabicia :((((( Odpowiedz Link
rozbawiony77 Re: Idę się zabić 16.07.15, 23:23 Spoko, spoko! To tylko kolejna ładna bajka. Jak "Korzenie", w swoim czasie słynne, a i tak fałszywe. Bo życie prawdziwe to je jednak bitwa:))). A propos tego spaskudniałego z czasem onomatopeicznego trójfazowego dźwięku odciąganego kurka w colcie dragoonie. Mało kto wie, że powstał on w celach samoobrony białych przed bezprawiem czarnych rabusiów ochranianych przez okupantów z Północy. Otóż unioniści w celu wykorzenienia ekonomicznej siły Południa, mianowała tysiące czarnych jako takich... hmmm....półcywilnych komisarzy-namiestników w poszczególnych hrabstwach, z prawrm do konfiskaty KAŻDEGO majątku należącego do białego południowca, pod lada jakim sfingowanym pretekstem, a nawet bez pretekstu. I poooszły konie po betonie. Prawie dekada rabunków, konfiskat, gwałtów i zabójstw na białych była jak wojna domowa w Polsce po roku 1944. To od tamtej pory, a nie wcześniejszej, datuje się zarówno nieprzemijająca niechęć południowców(białych) do Afroamerykanów, jak i KKK. Powstał on początkowo wyłącznie do walki z tymi... rozbestwionymi odgórną bezkarnością zbójeckimi "komisarzami". Potem oczywiście się wyrodził w parafaszystowskie panopticum. Ale dopiero sporo (a z pół wieku) potem, kiedy już od dwóch pokoleń czarni komisarze wystraszeni nieco, przestali aż tak bezczelnie rabować i zabijać cywilną białą ludność Południa. Ot, meandry historii tej prawdziwej a nie bajkowej;) Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Idę się zabić 17.07.15, 10:14 Rozbawiony Widzu, patrzę i obserwuję pasję pedagogiczną Twą oraz pozytywistyczną wręcz chęć pracy u podstaw na niwie krzewiącego się tu "idiotyzmu". Syzyfowa orka na ugorze jest to jednakowoż. Wszyscy jakeśmy tutaj czytaty są i pisaty i w podstawach naprawdę oświecać nas nie potrzeba, a nawet nie warto, jak to to usiłujesz czynić z pozycji wyższości wciąż i wciąż. Zaprawdę powiadam Ci - szkoda klawiatury Twej, zapewne bardzo wypasionej, na nas maluczkich. A już serdecznie proszę o nierzucanie pereł swojej wiedzy i intelektu przed wieprze moim głupiutkich wątków. -- "W przyrodzie tak już jest, że jak coś jest małe, cherlawe i niezbyt mądre, to musi być jadowite" R.Kipling Odpowiedz Link
ave.duce Idę się zabić 04.08.15, 08:28 Mój nr 2: ... rozporządzenie w sprawie standardów postępowania medycznego w łagodzeniu bólu porodowego (...) opisuje m.in. różne metody łagodzenia bólu: od rozmów z psychologiem czy wsparcia najbliższych osób ... Odpowiedz Link
damakier1 Re: Idę się zabić 04.08.15, 10:44 Ale tę metodę to chyba stosuje się tylko w wypadkach, gdy poczęto za sprawą modlitwy zamiast invitra... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Idę się zabić 04.08.15, 11:35 Albo wtedy, kiedy dziecko jest jeszcze w stadium niepoczęcia. Wtedy takie metody walki z bólem są bardzo skuteczne. Odpowiedz Link
ploniekocica Dlaczego? 09.08.15, 14:38 oraz po co? Marsz Powstania Warszawskiego na Nowym Swiecie Odpowiedz Link
mania.sza Re: Dlaczego? 09.08.15, 14:55 Nie iwem, do czego Twoje pytanie "Dlaczego i po co", ale jak widzę taki tłum szczególnie wrzezczący, to mnie ciarki przechodzą. Zastanawiam się zawsze, kiedy widzę takie zbiorowisko, co tymi ludźmi kieruje i co im przyświeca, że zbierają się w taką kupę. Jakie instynkty mają, żeby się pchać w takie coś. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Idę się zabić 14.08.15, 11:20 Za Frądzią: AMC Sie 10, 2015, 10:52 rano Wypowiadanie publicznie politycznych poglądów przez ludzi kultury jest bardzo ryzykowne. Żyją we własnym, wyjałowionym z codziennych trosk świecie i ich wiedza o realnym jest ograniczona. Niektórym jednak się wydaje, że umiejąc szybko przebierać palcami po klawiaturze, namalować kilka kresek lub napisać parę wersów bez rymu i rytmu, lub wygłosić z pamięci cudze mądre zdanie, są również ekspertami w dziedzinie polityki. Ich głos się liczy z uwagi na to, że sobą coś reprezentują i im więcej reprezentują, tym bardziej powinni być powściągliwi. Dlatego racje miał La Rochefoucauld mówiąc: "największymi durniami, są wykształceni durnie". Yyyyy... Kocico, którędy do zabicia się? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Idę się zabić 14.08.15, 20:32 trusiaa napisała: > Za Frądzią: > > AMC Sie 10, 2015, 10:52 rano > > Wypowiadanie publicznie politycznych poglądów przez ludzi kultury jest bardzo r > yzykowne. Żyją we własnym, wyjałowionym z codziennych trosk świecie i ich wiedz > a o realnym jest ograniczona. Niektórym jednak się wydaje, że umiejąc szybko pr > zebierać palcami po klawiaturze, namalować kilka kresek lub napisać parę wersów > bez rymu i rytmu, lub wygłosić z pamięci cudze mądre zdanie, są również eksper > tami w dziedzinie polityki. Ich głos się liczy z uwagi na to, że sobą coś repre > zentują i im więcej reprezentują, tym bardziej powinni być powściągliwi. Dlateg > o racje miał La Rochefoucauld mówiąc: "największymi durniami, są wykształceni d > urnie". > > > Yyyyy... Kocico, którędy do zabicia się? Ale z powodu? Odpowiedz Link
trusiaa Re: Idę się zabić 15.08.15, 08:09 Z powodu? Z powodu, że patriotycznie i religijnie wzmożeni obywatele odmawiają prawa wypowiedzi i posiadania poglądów ludziom kultury, bo co taki jeden z drugim może wiedzieć, skoro żyje we własnym, wyjałowionym z codziennych trosk świecie i ich wiedza o realnym jest ograniczona. Ich nędzna egzystencja sprowadza się do nikomu niepotrzebnych czynności (przecież nie talentów!) Niektórym jednak się wydaje, że umiejąc szybko przebierać palcami po klawiaturze, namalować kilka kresek lub napisać parę wersów bez rymu i rytmu, lub wygłosić z pamięci cudze mądre zdanie, są również ekspertami w dziedzinie polityki. Powszechnie wiadomo, że tylko blacharz, masarz, brukarz-tynkarz ma rację bytu w świecie, zarabia pracą rąk i nie będzie mu jakiś cyrkuśnik albo inna "lekkich obyczajów" stara peerelowska komediantka swoje opinie głosiła. Dziób na kłódkę i niech się cieszą, że lud pracujący miast i wsi jeszcze ich w ogóle toleruje, a po wyborach się jeszcze zobaczy, czy nadal tolerować będzie - darmozjadów! Latemu zabić się idę i niK mi nie powie że białe jest białe, czy jakoś tak. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Idę się zabić 15.08.15, 08:31 Alesz, alesz, chwylka momęt! W tr00pie też się znajdzie chlubne WYJĄtki, że tak powiem... ACHTUNG! Będzie naprzykład: zasłużona aktrisa Józefina Lasek albo znany z przystojności faraon Ramzes - żeby poprzestać na onych. Zatem nie traćcie nadziei, Królyku! Odpowiedz Link
trusiaa Re: Idę się zabić 15.08.15, 08:52 To ja wię, ale (u)znanych można na palcach rąc, i nóc ewentualnie, policzyć, a reszta? Gupki same bezproduktywne i ffkurzające. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Idę się zabić 16.08.15, 11:48 W czasach Kaczyńskich, Ziobry, Macierewicza, Jurka i Leppera chyba jedynym sposobem na przetrwanie było okokonić się i czekać. Nie przyjmowanie do wiadomości tego co relacjonowały gazety, radia i telewizory. Dwa lata dało się wytrzymać, gdyby miało być dłużej to może skończyć się wyjściem z kokonu i odlotem w stronę zachodzącego słońca. Albo dowolną inna stronę poza wschodnią. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Idę się zabić 16.08.15, 20:23 Tylko Polski żal - co ten kraj zrobił złego, że co i raz wpada w łapy cynicznych łgarzy-hipokrytów bez krzty honoru? I ci ludzie oczadziali ... Odpowiedz Link
inna57 Re: Idę się zabić 16.08.15, 20:48 To musi mieć związek z plamami nie wiadomo tylko na czym. Cyklicznie część Polaków popada w szaleństwo amnezyjne i dokonuje abstrakcyjnych irracjonalnych wyborów. Niby za jakiś czas to mija ale jednak Polski żal. Może ktoś wyrysuje precyzyjny wykres tego otumanienia będzie można coś z tym zawczasu zrobić. Zaczęło się chyba od faceta z czarną teczką i jego partią X, a może nawet wcześniej od BKO. Przecież my takie afery jak BKO, AG czy inne skoki czy piramidy mamy co chwila i nikt się niczego z tych doświadczeń nie uczy. Każdy mędrek musi sam osobiście łapy do tego pieca włożyć bo jak się nie poparzy osobiście to nie uwierzy że to szajs. I to myślenie paranoiczne - "tak, sąsiad mówi że to złe, a może on tak mówi żeby samemu zarobić i potem się będzie ze mnie śmiał że z okazji na złoty interes nie skorzystałem". Faktycznie dość znaczący odsetek naszych obywateli liczy na złoty interes w bankach organów. Chętnie oddadzą tam swoje mózgi wszak prawie wcale nie używane. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Idę się zabić 16.08.15, 22:48 To chyba nasz narodowy egoizm. Ważne tylko to, co moje. To co poza moja zagrodą mnie kompletnie nie obchodzi, chyba, że da się coś pod... Wszędzie to u nas widać: pancerne płoty wokół gargamelowatych willi, w środku wszystko tip top, kostka Bauma albo raczej marmurowy żwirek i wystrzyżone na zero trawniki. A za płotem syf. I tak samo g.. mnie obchodzi, czy jakiś Kukiz albo Tymiński nie narobi państwu szkód, najważniejsze że ja będę mieć zabawę z przy... tym co rządzą. Z tego też bierze się lekceważenie dla doświadczeń innych. Co tam mamy patrzeć na to jak, dajmy na to, system recyklingu działa w różnych krajach. Ja to wiem lepiej. Odpowiedz Link
scoutek Harper Lee nie żyje [*] 19.02.16, 17:33 Wielkie dzięki za "Zabić drozda" Tę drugą/pierwszą mogłaś sobie podarować, choć jeśli Ci służyła jako wprawka w pisaniu to niech .... Odpowiedz Link
trusiaa Idę się zabić 03.08.16, 15:12 To już jest koniec, nie ma już nic, jesteśmy wolni, możemy iść. YouTuber zapytał mieszkańców Krakowa, co sądzą o pomyśle Unii Europejskiej, by nauczano cyfr arabskich w szkołach Wójtowicz Rozmawia - Odcinek 04 - Co Polacy sądzą o pomysłach UE? Odpowiedz Link
damakier1 Re: Idę się zabić 03.08.16, 17:52 No, końcówka mię trochę na duchu podniosła, bo już się bałam, że w Krakowie nikt nie wie, że mówi prozą... Odpowiedz Link
inna57 Re: Idę się zabić 03.08.16, 20:50 Psze Pani, psze Pani ja wiem, po arabsku 5 wygląda jak takie koślawe serce i to jeszcze do góry nogami. A zero to jest taka przewrócona kwadratowa kropka. :D Odpowiedz Link
ave.duce Re: Idę się zabić 04.08.16, 07:16 Ciekawe, ilu by wiedziało, co oznacza MCMLVI ;) Odpowiedz Link