Dodaj do ulubionych

forumowo filmowo 13

• scoutek Brexit 08.07.16, 18:17
      Jakiś czas temu, chyba zimą, na Ale Kino leciał pierwszy sezon tego znakomitego serialu prod. BBC One z 2014 roku. Korzystając z wolnego czasu obejrzałam właśnie w całości sezon drugi. Nie jest tego dużo, oba sezony to zaledwie 12 godzinnych odcinków, których akcja dzieje się na głębokiej angielskiej prowincji. ...........................
      • iza.bella.iza "Smoleńsk":) 08.09.16, 23:50
        "Smoleńsk" w bazie IMDB został opisany jako "film przygodowy, dramat, fantasy".

i.wpimg.pl/644x363/d.wpimg.pl/1451415221--2130079850/smolensk-film-premiera.jpg
        • ave.duce Re: "Smoleńsk":) 09.09.16, 08:43
          Ostatnie sceny:

To być może,
          Żeśmy się znali przed śmiercią...

(J. Słowacki, "Fantazy")
    • scoutek talent 19.07.16, 16:34

Zaczęłam ten film oglądać z powodu jednego bardzo znanego aktora, ale mowę mi odebrała gra drugiego, mniej znanego. I tak z zachwytem obejrzałam do końca, prawie zupełnie zapominając o tym, dlaczego w ogóle włączyłam ten film........

----
      z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.....
      moviemovie.blox.pl
    • scoutek raindrops.... 02.08.16, 18:59
      To chyba jeden z najbardziej znanych westernów młodego pokolenia, że tak to nazwę. Zrealizował go George Roy Hill na podstawie scenariusza Williama Goldmana w 1969 roku, a do dwóch tytułowych ról zaangażował...........................
    • scoutek kiss my ass 22.08.16, 17:09

Wrzask, brud i ciężki wysiłek fizyczny bohaterów na ekranie to przyjemność wyłącznie wtedy, gdy jest oglądana z własnego fotela w przyjemny letni wieczór. To chyba najbardziej znany męski film, którego główną bohaterką jest kobieta, chociaż głowy nie dam. Skorzystałam z okazji i przypomniałam sobie ten film...............................
      • ave.duce Re: kiss my ass 22.08.16, 22:52
        Wypełniam lukę:

Porque te vas, porque te vas...
        Porque te vas, porque te vas, porque te vas...
      • scoutek w ogniu 31.08.16, 17:40
        Bardzo lubię filmy braci ...................................., więc jak się trafia jakiś, to staram się nie przegapić. No i obejrzałam świetnego "..........................................". Zmarły w 2012 roku .................................. zrealizował ten film w 2004 roku.
        • scoutek Afryka 14.09.16, 13:16
          Na liście obrazów o polityce i współczesnym świecie ten film powinien zająć ważne miejsce. I zdaje się, że to nie tylko moje zdanie, dostał bowiem siedem Cezarów w 2015 roku (najlepszy film, najlepsza muzyka, najlepszy reżyser, najlepszy scenariusz oryginalny, najlepsze zdjęcia, najlepszy montaż i dźwięk).........................
          • scoutek a gdzie się będę go...myła? 26.09.16, 12:13

Po najsłynniejszej przebierance świata czyli "Pół żartem pół serio", gdzie w damskie łaszki przebrali się Tony Curtis i Jack Lemmon, wydawało się, że nic podobnego już nie może zachwycić. A jednak w 1972 roku polski reżyser zaryzykował i wygrał. ......................

.
            • scoutek znowu po polsku 03.10.16, 14:45

Jeszcze mi się nie zdarzyło pisać o filmie w trakcie jego oglądania, a tak jest w tym przypadku. Zobaczyłam dopiero ..................................
              • scoutek robinson 08.10.16, 15:55
                Przypadki Robinsona Crusoe przerabiano już na wiele sposobów i pomysły się już nieco wyczerpały, tak jak i wyczerpała się liczba bezludnych wysp na naszym globie. A że taka konstrukcja fabularna daje wiele możliwości to nie dziwi wystrzelenie Robinsona w Kosmos na jakąś planetę, która już z zasady jest bezludna......
                • p.a.d.a.l.c.o.w.a całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Wajdy [*] < 11.10.16, 11:27
                  Mój wynik to:
                  12/13
                  Gratulacje, bardzo dobrze Ci poszło. Wygląda na to, że jesteś fanem filmów Andrzeja Wajdy
                  • scoutek Re: całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Waj 11.10.16, 11:37
                    brawo :))
                    prywatnie nazywasz się Grażyna Torbicka? ;)
                    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Waj 16.10.16, 11:34
                      scoutek napisała:

> brawo :))
                      > prywatnie nazywasz się Grażyna Torbicka? ;)
                      Niestety - nie ! ;)
                      PS. a nie miałam 12/12 - bo nie rozpoznałam kadru z " Panny Nikt".
                      PS'' . .... a tak na marginesie : zastanawiam się, dlaczego nawet teraz, w chwilach poszerzonej ( z wiadomych względów ) dyskusji o twórczości A. Wajdy nikt, dosłownie nikt, nie wspomniał Jego filmu " Danton" .
                      Bardzo cenię ten film, jak również i dzieło Przybyszewskiej[*]
                      • scoutek Re: całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Waj 16.10.16, 12:22
                        powiem Ci
                        za trudny to raz
                        drugie - mało że tak to nazwę "przebojowy" i brak w nim takiej sceny, która na zawsze kojarzy się właśnie z tym filmem - np. w "Ziemi...' to tekst "ty nie masz nic, on nie ma nic, ja nie mam nic..."; w "Kanale" scena z kratą na Wiśle; w "Popiele i diamencie" płonące kieliszki; w "Człowieku z marmuru" korytarz, Janda i Sobczuk; itd.
                        poza tym leciał w ciemnych czasach i pewnie dlatego nieco wypchnięty ze świadomości... do tego mówią tam po francusku....
                        • magdolot Re: całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Waj 16.10.16, 12:39
                          Jest. Są dwie. Portretowanie Robespierka stojącego na stołku i przemawiający Robespierek fspinający się ukradkiem na paluszki. Obydwie bardzo aktualne.
                          Dziś wyczytałam w jednym komentarzu: moja babcia mawiała, że mali ludzie są wredni bo serce mają zbyt blisko dupy.

No, a Dantona dokumentnie przeleciał Jasienica tfierdząc, że był z tej samej bajeczki co Robespierek, tylko ożeniwszy się i udawszy na prowincję by się oddawać uciechom małżeńskim, zdjął rękę ze pulsu i wrócił już jako trup, fięc walczył o własne życie a nie jakieś tam ydealystyczne pierdoły.
                          Jasienica się bardzo brzydko wyrażał o tym stadzie miernych adwokacin, co potrzebowali politycznych szczudełek żeby se dodać ciężaru i wzrostu, fięc i terror był bardzo OK. W czasach Mordo Iuris, triumfu Kamińskich i Ziober, że o budyniu nie fspomnę, film Wajdy porusza strasznie aktualną tematykę. :-(
                          • scoutek Re: całkiem nieźle mi poszło > filmy A. Waj 16.10.16, 13:16
                            ten tekst babci genialny :))))

ale się nie zgadzam z tymi scenami
                            znaczy tak, są zapamiętane, ale nie krążą tak w obiegu jak te z innych
                            kojarzą się tym bardziej zaawansowanym widzom, że tak powiem
                            generalnie film jest za trudny dla szerokiej, ekhm, publisi
                • scoutek stare, znane po nowemu 18.10.16, 13:49

To bardzo znana książka, bo lektura szkolna. Przerobiona na milion sposobów, a w wersjach teatralnych lub filmowych genialny pretekst dla znakomitych aktorek do pokazania swojego talentu i warsztatu. I z takich właśnie powodów ogląda się tę znaną sztukę po raz kolejny i kolejny. Dla reżysera to tez jest świetny moment do pokazania własnej wersji i wizji. .........
                  • ploniekocica Re: stare, znane po nowemu 18.10.16, 14:29
                    Się wstrzeliłaś, Scoutku, z tymi Dulskimi w moje przypominanie sobie Wajdy za pomocą ukochanego przeze mnie bardzo (z chyba zapomnianego niesłusznie i niedocenionego) serialu "Z biegiem lat, z biegiem dni" z Anna Polony jako mocno uczłowieczoną Anielą Dulską i Binczyckim jako Felicjanem. Cud, miód i orzeszki moim skromnym.
                    Wiem, wiem - spektakl lepszy (byłam trzy razy i za każdym razem Karkoszka się gotowała dokładnie w tym samym miejscu, ale teraz już kompletnie nie pamiętam którym), ale serial też super jest.
                    Podobno było też słuchowisko radiowe, ale niestety nie miałam przyjemności :(, czyli do nadrobienia.
                    • scoutek Re: stare, znane po nowemu 26.10.16, 13:48
                      teszzzz lubię bardzo bardzo
                  • scoutek z miłości do zwierząt 26.10.16, 16:40

To jeden z tych filmów, który po pierwszym obejrzeniu zostaje w pamięci na bardzo długo. Jeśli nie na zawsze. Ciepły i straszny, ale bardzo wzruszający. Oparta na prawdziwych wydarzeniach historia życia słynnej ..................................
                    • scoutek Wrocek zamiast Berlina 30.10.16, 15:22
                      Film jakoś szybko przemknął przez ekrany polskich kin, nie było o nim zbyt głośno. Trochę szkoda, bo jest w gruncie rzeczy filmem niezłym, choć przewidywalnym z powodu tego, że opiera się na prawdziwej historii. Duet firmujący to przedsięwzięcie,.......
                      • scoutek BIS 09.11.16, 16:43

O tym serialu pisałam już ponad trzy lata temu, wtedy byłam na etapie trzeciego sezonu. Nie wracam zwykle do filmów, o których pisałam, ale ten jest wyjątkowy. W ostatnią sobotę miałam okazję obejrzeć ostatni odcinek ostatniego, szóstego już sezonu i teraz mogę podsumować. Z niczego co napisałam wcześniej się nie wycofuję, ba, mogę tylko dodać, że twórcy ani na minutę nie obniżyli poziomu..................

----
                        z każdym dniem mojego życia nieuchronnie rośnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w d.....
                        moviemovie.blox.pl
                        • scoutek cień cienia 19.11.16, 17:24

Polska wersja amerykańskich dramatów wojennych, mimo szumnych zapowiedzi, ciągle jednak nie powstała. Z pewnym ociąganiem zabierałam się do szeroko reklamowanego, wyreżyserowanego przez Krzysztofa Łukaszewicza filmu z zeszłego roku o ...............................
                          • ave.duce Re: cień cienia 19.11.16, 17:39
                            Posłucham z dziką radością Twojej rady - masz to jak w banku! ;)
                          • scoutek ........ czy aby na pewno? 29.11.16, 16:38

To - moim zdaniem - najlepszy film ....................................., reżysera cieszącego się sławą w kraju i poza, zarówno za życia, jak i po śmierci. Film zrealizowany w 1981 roku opowiada ....................

---
                            moviemovie.blox.pl
                            • ave.duce Re: ........ czy aby na pewno? 29.11.16, 16:46
                              ........ czy aby na pewno?
                              Przypadek też jest, wg mnie, częścią przeznaczenia. "Wolna wola" to złudzenie.
                              • scoutek Re: ........ czy aby na pewno? 29.11.16, 17:03
                                no właśnie
                                ten film wzbudził też takie dyskusje
                                dzięki :)
                            • scoutek znakomicie 10.12.16, 12:13
                              Nic nie wiedziałam o tym filmie poza tym, że zagrał w nim Benicio del Toro, którego bardzo lubię. I dla niego go obejrzałam i nie żałuję. Przede wszystkim nie zawiódł mnie aktorsko, Benicio jest świetny, towarzysząca mu Emily Blunt dorównuje mu poziomem....

• scoutek wysoko, biało i zimno 19.12.16, 13:22
                                Góry to nie jest miejsce dla mnie, zdecydowanie wolę morze i tę morską nudę. Ale nie odmawiam innym tego, by na nie wchodzili, wręcz przeciwnie, dużo czytałam i czytam o wyprawach tych, którzy czują potrzebę wspinaczki. I lubię oglądać filmy, które takie historie opowiadają, tym bardziej, że kino pozwala dostrzec piękno i niebezpieczeństwo wypraw, ludzką wrażliwość, siłę, odwagę i małość. Film ........................
                                • scoutek pudelek.pl 27.12.16, 17:08
                                  Rzadko się zdarza, żeby sequel był tak katastrofalny jak to badziewie, do którego zasiadłam w Boże Narodzenie. Całe szczęście, że przynajmniej nie musiałam płacić za bilet i wysiadywać w kinie. Otóż ta to zbieranina dopisków do poprzedniej, całkiem udanej historii z .....................
                                  • scoutek Góry Skaliste 04.01.17, 16:22

........................................................jest jednym z moich ulubionych reżyserów, większość jego filmów mnie zachwyciła i do tej pory chętnie po nie sięgam. Mimo, że nie są łatwe, lekkie i przyjemne. Tak samo jest z tym obrazem, który jednak jest inny od poprzednich, bo oparty na prostych emocjach i walce człowieka z naturą. .....................
                                    • scoutek 90 minut w samochodzie 11.01.17, 16:39

W 2013 roku Steven Knight zrealizował w osiem dni film, który spowodował, że opadła mi szczęka. Dawno, naprawdę dawno nie widziałam filmu, który za pomocą wyłącznie jednego aktora i bardzo skromnych środków, zrobiłby na mnie takie wrażenie. .......
                                      • scoutek Kobieta też człowiek 22.01.17, 17:41

Film, zrealizowany w 2015 roku przez Sarah Gavron na podstawie scenariusza Abi Morgari, opowiada o prawdziwych początkach ruchu .................
                                        • scoutek południe USA 29.01.17, 15:43
                                          Ten film ........................................ ma już dwadzieścia lat i sama się dziwię, że dopiero teraz o nim piszę. Widziałam go już kilka razy, bo jest fascynujący i za każdym razem znajduję w nim coś nowego i inaczej na niego patrzę, Ta historia wydarzyła się naprawdę na początku lat osiemdziesiątych w Savannah w USA. Do miasta przyjeżdża ....................
                                          • scoutek zachód USA a mogłoby być wszędzie 08.02.17, 12:53

Widziałam ten film już kilka lat temu, pewnie zaraz po tym jak zebrał pełno nagród - m. in. Oscary za najlepszy film, najlepszy scenariusz oryginalny i montaż w 2006. Choć to debiut reżyserski Paula Haggisa z roku 2004, to jednak wzbudził wielkie emocje. I słusznie.......
                                            • scoutek luksusowo i niebezpiecznie 14.02.17, 14:29
                                              Choć uwielbiam książki szpiegowskie to jednak powieści Johna le Carre nie są dla mnie jakoś specjalnie fascynujące. Co innego ekranizacje, te lubię. A że uwielbiam seriale to do seansu zasiadałam z nadzieją, że będzie dobrze. I rzeczywiście, jest dobrze. Ekranizacja książki wydanej w 1993 roku, a zrobiona w przez ..............................

• scoutek po polsku 22.02.17, 11:42

Tytuł jest okropny i mało zachęcający, choć w trakcie filmu się oczywiście wszystko wyjaśnia. Sam film zresztą nie jest łatwy, zwłaszcza dla ludzi, którzy podobne doświadczenia mają za sobą. ............................
                                                • scoutek zakazana miłość 28.02.17, 16:11

Ten film zwrócił moją uwagę nazwiskiem aktorki, która zagrała rolę tytułową w filmie zrealizowanym w 2015 roku przez Todda Haynesa. Reżyser ma na koncie już kilka udanych realizacji m.in.: miniserial "Mildred Pierce" czy "Daleko od nieba". ........
                                                  • scoutek domek na prerii 06.03.17, 18:01

Do ósmego filmu .................................................... zbierałam się od jakiegoś czasu, wiedząc z góry, że będę zadowolona. Bo lubię przewrotność, inteligencję, zmysł i cały ten krwawy hałas, który jest efektem pracy tego super zdolnego reżysera. No i działo się. Choć łatwo nie było, bo mistrz postanowił sprawdzić cierpliwość widzów i film rozkręcał bardzo powoli...................
                                                  • scoutek świetlik 18.03.17, 18:48
                                                    Ta historia, bardzo kameralna i bardzo poruszająca, oparta jest na wielu takich prawdziwych wydarzeniach. Najbardziej znana miała miejsce w Austrii, ale twórcy filmu nie zajmują się szczegółami tego, jak i co się naprawdę wydarzyło. Dla nich najbardziej interesujące jest jaki wpływ ta sytuacja miała na dwójkę jej bohaterów. .......
                                                  • scoutek wojenne greckie klimaty 23.03.17, 15:56
                                                    Od tej powieści zaczęła się moja wielka miłość do jej autora, .......................................................... i jego książek. W latach 90., gdy nastąpił wysyp książek niedrukowanych w PRL, przeczytałam chyba wszystko co się pojawiło. Ale tylko............................
                                                  • scoutek Italia 02.04.17, 16:12

Znowu najpierw było słowo. Wielkie dzieło ........................................................... przeczytałam bardzo dawno temu, zrobiło na mnie niesamowite wrażenie i pochłonęło mnie kompletnie jak to z najlepszymi powieściami bywa. O filmie słyszałam całe życie, nie miałam szczęścia trafić na seans, dopiero jednak teraz udało mi się obejrzeć to wielkie dzieło..................................
                                                  • scoutek fascynacja 12.04.17, 17:46
                                                    Usiłowałam ten film zobaczyć od dawna, jakoś się nie składało aż wreszcie się udało. Trochę się postarzał, ale nadal jest fascynujący. To przedostatni film znakomitego reżysera Louisa Malle, zrealizowany w 1992 roku, na trzy lata przed jego śmiercią. ................
                                                  • scoutek wieczne ucieczki 24.04.17, 18:18
                                                    W piątkowe wieczory jedna ze stacji nadaje nakręcony po latach dziewięcioodcinkowy dodatkowy sezon znanego również u nas serialu. I dlatego też postanowiłam podzielić się moimi wrażeniami z poprzednich sezonów,........
                                                  • scoutek wyjątkowo coś innego 25.04.17, 09:57
                                                    Tak, dzisiaj książka
                                                    ale na str. 16 coś się pojawia:
                                                    issuu.com/magazynmaszkety/docs/11
                                                  • scoutek Re: wyjątkowo coś innego 25.04.17, 12:17
                                                    scoutek napisała:

> Tak, dzisiaj książka
                                                    > ale na str. 16 coś się pojawia:
                                                    > issuu.com/magazynmaszkety/docs/11

korekta, strony 18-19
                                                  • scoutek Śląsk 04.05.17, 10:11

Na prośbę twórców Maszketów napisałam dłuższy tekst dotyczący filmów K. Kutza. Całość właśnie tam issuu.com/magazynmaszkety/docs/11 na stronie 18, a dziś tutaj tylko jeden z elementów:
                                                  • scoutek Śląsk po raz drugi 11.05.17, 18:10
                                                    c.d. cyklu z "Maszketów" o Kutzu i jego śląskich filmach

Dwa lata po premierze "Soli..." w 1971 roku pojawia się w kinach druga część cyklu zatytułowana ......................
                                                  • scoutek Śląsk po raz trzeci i czwarty 21.05.17, 15:50
                                                    O "Paciorkach jednego różańca" pisałam na blogu wcześniej

W 1994 roku Kazimierz Kutz pokazał dwa filmy.

Pierwszy to ............................................ Robotnik należący do PZPR, Tomasz Siwek, wydelegowany zostaje na katowicki wiec "Solidarności", gdzie ma szpiegować kolegów............
                                                  • scoutek Śląsk po raz ostatni 30.05.17, 11:47
                                                    To już ostatni odcinek cyklu z "Maszketów" o Kutzu i jego śląskich filmach

"Śmierć jak kromka chleba" to film, który się Ślązakom należał. I nie mógł go zrobić nikt inny. Opowieść o strasznych chwilach ciemnych grudniowych nocy roku 1981 w Katowicach
                                                  • scoutek Utah 08.06.17, 15:23

Gdyby nie świadomość, że to historia prawdziwa a tylko zekranizowana przez znakomitego reżysera oscarowego "Slumdoga. Milionera z ulicy", to chyba wyłączyłabym po paru minutach. Wiedziałam o czym jest zrobiony przez ........................
                                                  • scoutek polskie korzenie 21.06.17, 14:10
                                                    Dwa lata temu bardzo znana aktorka amerykańska z korzeniami europejskimi, m.in. dziadek ze strony ojca pochodził z Radomyśla Wielkiego k. Mielca (stąd pochodził również dramaturg Arthur Miller, mąż MM) zekranizowała powieść .............................
    • ave.duce Re: forumowo filmowo 13 31.08.16, 17:55
      Napiszesz coś o "Boskiej Florence"? Będzie kolejny Oscar?!
      • scoutek Re: forumowo filmowo 13 31.08.16, 18:13
        nie widziałam, ale znając Meryl można z góry założyć co najmniej nominację :)))
        • iza.bella.iza Re: forumowo filmowo 13 08.09.16, 23:48
          Też nie widziałam, ale usłyszałam z ust pewnego recenzenta, że H. Grant po raz pierwszy w swojej karierze zagrał kogoś innego poza samym sobą :)
    • ave.duce Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 27.02.17, 08:25
      "Oscarów". Bardzo plizzz.
      • scoutek Re: Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 27.02.17, 13:24
        filmów nagrodzonych nie znam, tak się składa niestety, że ostatnio b. rzadko chodzę do kina, a części z nich i tak jeszcze nie ma na polskich ekranach
        chyba nawet większości
        tylko La La Land jest
        nie oglądam też zwykle transmisji bo to nudne jest, to dziękowanie i te reklamy i te dyskusje w studiu
        wolę obejrzeć skrót
        dzisiaj natomiast już ze trzy razy widziałam oczywiście wpadkę końcową i winię za nią wyrywną Faye Dunaway, która zamiast się przyjrzeć co jest na wyrwanej Warrenowi Beauty kartce, przeczytała na głos to, co rzuciło się jej w oczy najbardziej
        A Warren widział od samego początku, że coś jest nie teges i dlatego zwlekał
        trzeba przyznać, że taka wpadka na 89 (dopiero) ceremonii to dowód na profesjonalizm bezbłędny do tej pory
        widać, że do rządów dorwali się partacze pokroju naszych misiewiczów

ale lubię Emmę Stone (pierwszoplanowa rola)
        cieszę się, że wygrał film poważniejszy niż La La Land (choć ten pewnie też jest świetny)
        fajnie, że Casey Affleck dostał mimo pewnych, ekhm, wątpliwości
        podobno nikt mu nie dorównywał w tym roku
        i bardzo się cieszę, że nagrodę dla najlepszego reżysera dostał Damien Chazelle, którego Whiplash bardzo mi się podobał
        • ave.duce Re: Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 27.02.17, 17:37
          Mersi!

ps. pomijając Meryl... nie znając Emmy... byłabym za Isabelle. No, ale ja się nie znam. Może uda mi się obejrzeć "Elle".
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 28.02.17, 19:15
          zapewne walnę i w tym temacie "jak dziki w bambus" (excusez le mot, ale tak mawiało się za moich czasów na budowie, na której tyrałam ) - ale ja uważam, że powinna być osobna kategoria do ewentualnego nagradzania musicali.
          Tak jak jest wiele innych...np. >>najlepszy nie_anglo_języczny<<, itd.itd.
          • scoutek Re: Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 01.03.17, 13:18
            no
            tylko, ze powstaje ich zdecydowanie mało i pewnie z trudem udałoby się co rok nominować kilka
            chyba, że wzięto by pod uwagę filmy Bollywood
            ;)
            • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Scoutku, proszsz o opinię nt. tegorocznych 01.03.17, 15:03
              scoutek napisała:
              > no
              > tylko, ze powstaje ich zdecydowanie mało i pewnie z trudem udałoby się co rok n
              > ominować kilka
              chyba, że wzięto by pod uwagę filmy Bollywood ;)

Ano, to niechby i wzięli !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka