Dodaj do ulubionych

Tak się zastanawiam

09.10.16, 17:50
Czy jest w porządku chorowanie, cierpienie na pokaz? Tyczy Tomasza Kality. Gość jest ciężko dotknięty chorobą i należałoby współczuć i współczuję, ale. Mam wątpliwości, obiekcje, niesmak po tym jak swoje cierpienie wykorzystuje w mediach "wyczulonych na ból", nachalnie zresztą.
Być może jestem chamem, no dobra - jestem chamem .
Obserwuj wątek
    • 99venus Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 18:07
      Ja bym raczej powiedział,że to raczej brak empatii i całkowitego niezrozumienia o co w przypadku Kality chodzi.
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 18:39
        on walczy o możliwość leczenia olejem z konopi. !! To b. dobrze, że osoby tak zwane rozpoznawalne a do tego cierpiące - włączają się w tą sprawę. Np. kora wywalczyła refundację skutecznego leku dla kobiet, który miał dotąd cenę ZAPOROWĄ.
        No bo jeżeli jest od niepamiętnych czasów dostępny tramadol/tramal ( opium z maku) to dlaczego nie jest wyciąg z marysi ?
      • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 18:51
        Dobrze, nie rozumiem sytuacji gdzie ciężko chory robi z siebie i ze swojej choroby coś w rodzaju błazna, celebryty.
        "Wszystko na sprzedaż'
        • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 18:59
          Właśnie zostałem zaślubiony i to jest mega hicior, przekaz jak najbardziej pozytywny, pomagam.
        • gat45 Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 19:09
          A ja odwrotnie. Podziwiam ludzi, którzy w chwili, kiedy ja bym się zaszyła w najgłębszą mysią norkę, znajdują w sobie siły, żeby ze swojej choroby zrobić broń w dobrej sprawie. Oczywiście mierzę innych swoją miarką, bo dla mnie byłaby to straszliwa udręka, więc stosuję wykładnię uogólniającą - chyba niezupełnie uprawnioną. Ale popatrz, Behemocie, jak diametralnie można się różnić w cudzej sprawie.

PS Komu czemu zostałeś zaślubiony ? Pytam z normalnej, zdrowej ciekawości i nieco mniej zdrowego wścibstwa.
          • ta Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 19:44
            Pan Kalita ożenił się w ostatnią sobotę. Mam rozumieć, że wg Behemota ludzie chorzy nie mają prawa do ślubu i radości ?

Nie rozumiem twoich zarzutów Behemocie.Nie widzę w aktywności pana Kality niczego nachalnego, przekraczającego dobre obyczaje. Jest bardzo chory i zapewne ma świadomość, że z bardzo złym rokowaniem. Jako osoba dotknięta chorobą i cierpieniem ma prawo domagać się ulgi i pomocy w dobry, użyteczny także dla wielu innych chorych sposób wykorzystując fakt rozpoznawalności i sympatii do swojej osoby.

Co i rusz słyszymy o akcjach zbierania datków na leczenie chorych osób. Pan Kalita datków nie zbiera, on walczy o legalizację leczniczej marihuany, która w wielu krajach jest uznanym i stosowanym lekarstwem. To ma być naganne?
            • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 23:28
              Mają prawo, jak najbardziej, byleby bez komercji. To co w zamyśle miało być ideą, niechcący wyszło na lukrowane chipsy.

Czemu, dlaczego ten temat zaaplikowałem? Nie wiem, przepraszam.
              • scoutek Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 09:33
                > Czemu, dlaczego ten temat zaaplikowałem?

bo Cię męczy, ot dlaczego
                bo lubimy się dzielić z przyjaciółmi czymś, co nas drażni lub wzrusza

ale się z Tobą nie zgadzam jeśli chodzi o meritum
                otóż sprawa marychy (czy pomaga czy nie, nawet jeśli pomaga tylko psychicznie to już nie jest ważne w tej sprawie) jest ważna dla chorych i w momencie, gdy ktoś znany choruje i rozpętuje na ten temat kampanię to należy się tylko cieszyć, bo taki dym wokół sprawy jest jak najbardziej wskazany
                wspomnieliście Korę
                a ja przypomnę Angelinę Jolie i jej podwójną mastektomię

może i oni odzierają się z prywatności, bo towarzyszymy im w chwilach słabości, ale to, co robią ma IMO głęboki sens upowszechniania wiedzy, informacji i zmuszania innych do niesienia pomocy
                wzruszenie setek ludzi jest w stanie zmusić rządzących do zmian
                a w takiej sprawie to najważniejsze
                • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 12:14
                  Wiesz, powoli powolutku dociera do mnie gdzie popełniłem błąd. Skupiłem swoją uwagę nie na tym co w tej sprawie jest najważniejsze. Aprobata mieszała się z irytacją i wyszło jak wyszło. Jest sens w tym, aby ludzie rozpoznawalni odzierali się ze swojej prywatności, coś za coś. Osoba rozpoznawalna i osoba nazwijmy z tłumu, jest zasadnicza różnica w przekazie i co za tym idzie powodzenie zamierzenia większe.
                  • scoutek Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 12:44
                    uff :))

właśnie o to chodzi
                    bo co by było gdybym to ja zrobiła podwójną mastektomię i rozgłosiła nawet po okolicy?
                    NIC, najwyżej kilka moich znajomych by się puknęło w głowę, albo w najlepszym razie zrobiły badania
                    a jak to zrobiła Angelina to natychmiast setki kobiet na całym świecie, nawet pukając się w głowę, rzuciły się do badań i dowiedziały się w ogóle o co chodzi w tym wszystkim
                  • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 16:10
                    behemot17-13 napisał:

> Wiesz, powoli powolutku dociera do mnie gdzie popełniłem błąd. Skupiłem swoją u
                    > wagę nie na tym co w tej sprawie jest najważniejsze. Aprobata mieszała się z ir
                    > ytacją i wyszło jak wyszło. Jest sens w tym, aby ludzie rozpoznawalni odzierali
                    > się ze swojej prywatności, coś za coś. Osoba rozpoznawalna i osoba nazwijmy z
                    > tłumu, jest zasadnicza różnica w przekazie i co za tym idzie powodzenie zamier
                    > zenia większe.

jak padalec pierwszy o TYM napisał, to nie dotarło. Dobrze, że później jeszcze 3 osoby to samo +więcej napisały. PS. Czasem zastanawiam się, że wszyscy stąd mnie wyszarzyli ;-)

• ave.duce Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 17:52
                      > PS. Czasem zastanawiam się, że wszyscy stąd mnie wyszarzyli ;-)

ps. nie wiem, ale na mnie nie licz ;)
                    • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 18:56
                      Nie pominąłem Twojego wpisu, po prostu a raczej zbyt wcześnie się wpisałaś. Wiedz, czytam to co napiszesz, a że z przyswojeniem sygnałów mam kłopot, mea culpa.
          • ewa9717 Gat 09.10.16, 20:32
            Zajrzyj na małe, bo już sama nie wiem.
          • ave.duce Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 23:14
            A ja tak jak Ty albo jeszcze bardziej.
          • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 23:17
            "PS Komu czemu zostałeś zaślubiony ? Pytam z normalnej, zdrowej ciekawości i nieco mniej zdrowego wścibstwa."

Przez moment, na chwileczkę wcieliłem się w rolę pana młodego, oj, niepotrzebnie, prawie mnie zemdliło.

Napisałaś - jak diametralnie można się różnić w cudzej spr
            > awie. Cudzej? Skoro nagłośniona i udostępniona (podejrzewam, za zgodą najbardziej zainteresowanego) to mogę i ja skomentować. Nachalność przekazu i stąd uszczypliwość moja.
    • man_sapiens Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 22:27
      Myślę, że wmawianie chorym na raka, że marihuana ich uleczy to paskudne znachorstwo.
      Ale marihuana na pewno zwalcza ból i prawdopodobnie pomaga w niektórych formach padaczki.
      Skoro oficjalnie dopuszczonym lekiem jest opium i jego pochodne, to czemu nie marihuana?
      Przed Kalitą czapka z mojej głowy za to, że się w tą sprawę zaangażował. Nawet, gdyby jego historie były zmyślone. Tak samo można czepiać się Owsiaka - że z pomocy dla chorych zrobił medialny show.
      Uważasz, że Kalita powinien cichcem i skromnie kwestować pod jakimś kościołem, zbierać nakrętki od soków albo modlić się za legalizacją marihuany leczniczej? Robi to co, co spośród rzeczy, które może jest najskuteczniejsze - medialne przedstawienie.
      • ave.duce Re: Tak się zastanawiam 09.10.16, 23:20
        man_sapiens napisał:

> Robi to co, co spośród rzeczy, które może jest najskuteczniejsze - medialne prz
        > edstawienie.
        >

Czyli robi to, co umie najlepiej.
        Czy ktoś wie, od kiedy chorzy i ich rodziny "walczą" o zalegalizowanie tej marihuany leczniczej?
        • gat45 Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 16:14
          Ja, ale zupełnym przypadkiem.
          I co do niektórych odmian epilepsji u małych dzieci - działa to rzeczywiście leczniczo, a nie tylko uśmierzająco.
          • scoutek Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 16:44
            pomaga też chorym na SM, po polsku stwardnienie rozsiane
          • ave.duce Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 17:48
            gat45 napisała:

> Ja, ale zupełnym przypadkiem.

Czyli od kiedy?
            • gat45 Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 18:06
              Od przynajmniej 10-ciu lat :(
              • ave.duce Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 18:32
                Dzięki.
                Czyli mniej więcej od tylu, od ilu Tomasz Kalita zaczął być liczącym się działaczem/politykiem.
                • gat45 Re: Tak się zastanawiam 10.10.16, 18:36
                  I co z tego ?
                  Czy on jeden musiał doświadczyć nieszczęścia, żeby je zobaczyć ?
                  Uważam, że dobrze postępuje, ale nie robię z niego świętego.
    • ave.duce ["] Tomasz Kalita 17.01.17, 07:43
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a [*] Tomasz Kalita 17.01.17, 11:29
        :-(
      • behemot17-13 Re: ["] Tomasz Kalita 17.01.17, 15:30
        Zapalam wirtualną świeczkę.
        • smutas13 Re: ["] Tomasz Kalita 17.01.17, 17:59
          [*]
    • behemot17-13 Re: Tak się zastanawiam 20.01.17, 18:54
      Tak się zastanawiam, gdzie są granice przyzwoitości, wyczucia chwili. Ponoć Duda ma się pojawić na pogrzebie posła Kality. Wiem, człowiek odszedł, człowiek wszak znany, ale przecież Duda z pisem i prezesem chcieli zdelegalizować SLD, czyli pozbawić życia za życia. A teraz zapewne uklęknie przed trumną pogrążony w żalu po zmarłym, szczyt chamstwa.
      • scoutek Re: Tak się zastanawiam 20.01.17, 19:15
        Chamstwa niestety mrowie a mrowie dookoła
        1. Cenckiewicz pouczający prezydenta Wałęsę o tym jak powinien przeżywać żałobę po zmarłym synu
        2. Publikacja zdjęć chorego Wojciecha Młynarskiego

Obie te rzeczy (plus to o PAD) doprowadza mnie do retorycznego i pełnego rozpaczy pytania: co się dzieje z ludźmi? Skąd takie zdziczenie i chamstwo się wzięło?
        • magdolot Re: Tak się zastanawiam 21.01.17, 01:49
          Ja właśnie się naumiałam zgłaszać profile i posty na FB. W związku z tym:
          krakow.wyborcza.pl/krakow/1,44425,21272095,prawicowy-hejt-pod-adresem-organizatorki-demonstracji-pod-wawelem.html#BoxLokKrakImg

Nio i zapowiedziałam fszem wobec, że będę tam pilniutko uczęszczała.
        • yoma Re: Tak się zastanawiam 21.01.17, 10:52
          Zawsze było, tylko teraz wyłazi.

Na miejscu rodziny śp. Kality pogoniłabym maliniaka gdzie pieprz rośnie, bardzo demonstracyjnie, w dudzie mając żałobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka