man_sapiens 25.12.16, 13:25 Co by nie sadzić o rosyjskiej armii i propagandzie - śpiewali pięknie Chór pewnie odtworzą... В. Бунчиков и В. Нечаев Вечер на рейде V.Bunchikov V.Nechayev Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eulalija Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 13:29 Niedawno na FFJCh omawiałyśmy ciarki latające po plecach kiedy śpiewali. [*] Odpowiedz Link
trusiaa Re: Chór Aleksandrowa [*] 26.12.16, 10:16 Miałam przyjemność oglądać ich występ i faktycznie - ciarki po grzbiecie. Tak jak Gat napisała - tworzyli jeden żywy organizm. Okropna strata, wielki żal. Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 13:42 Wspaniały chór ! wielki, ogromny żal i smutek [*] Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a u nas chyba będzie niebawem (Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 13:47 www.youtube.com/watch?v=uUHwbppl00s Odpowiedz Link
gat45 Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 14:28 A ja się obawiam, że ta strata jest niepowetowana. Z całą pewnością stworzą nowy, świetny chór, ale to już nie będzie to samo. Chór, jak każdy zespół, to żywy organizm i jeżeli wymiana poszczególnych elementów następuje pojedynczo i po trochu, to można mówić o ciągłości. Spójrzcie na Filharmoników Wiedeńskich. W tym wypadku zginęła praktycznie cała obsada, więc chór który ja wciąż nazywać będę Chórem Armii Czerwonej (bo po tą nazwą zabłysnęli po raz pierwszy), śpiewa już tylko w zaświatach. To, co powstanie, może do ich tradycji już tylko nawiązywać, ale nie będzie przedłużeniem. Już widzę to ogromne zbiegowisko muzykalnych aniołów pod bramą świętego Piotra... No, chłopaki, pokażcie im i wszystkim świętym, co Wasz chór potrafi ! Z przytupem ! Żal straszny.... Odpowiedz Link
damakier1 Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 16:29 Napisałaś dokładnie to, co sobie w rozumie umyśliłam i właśnie siadłam, żeby napisać. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 18:05 Kilkudziesięciu chórzystów znajdzie się w tym wielkim kraju, na kilku dobrych solistów trzeba będzie czekać. Żal... A to chyba najlepszy zbiór ich śpiewu www.youtube.com/watch?v=lkhJaEddNE0&list=RDlkhJaEddNE0&index=1 Odpowiedz Link
gat45 Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 19:16 Ależ ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że szybko powstanie nowy, świetny chór z solistami na najwyższym poziomie. To wielki kraj, a na dodatek bardzo muzykalny i sam z siebie rozśpiewany*). No i ziemia im obficie rodzi basy, o co gdzie indziej najtrudniej. I będą bardzo pięknie śpiewać - tylko to nie będzie już TEN chór. O to mi chodziło. *) Od dawna dręczy mnie pytanie, jak to się dzieje, że położony w otoczeniu muzycznych tytanów : Niemcy, Rosja, Ukraina i Czechy, Polak od wieków potrafi się oprzeć wpływom i dać świadectwo swojej całkowitej odrębności. Bo co tu dużo gadać - w Polsce muzyka nie jest w cenie, nie jest szanowana i praktycznie nikogo nie interesuje. Drugi taki kraj, gdzie muzyka nie stanowi części życia i codzienności, to Francja. Ale mi się udało.... :( Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 19:30 ale to chyba jest inny chór, nie Alexandrowa ? ale może się mylę... Odpowiedz Link
p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Chór Aleksandrowa [*] 25.12.16, 19:46 Man_sapiens napisał: A to chyba najlepszy zbiór ich śpiewu www.youtube.com/watch?v=lkhJaEddNE0&list=RDlkhJaEddNE0&index=1 na TO p.a.d.a.l.c.o.w.a odpisała: ale to chyba inny chór, który zalinkowałeś - a nie Aleksandrowa ? - ale może się mylę... pewności brak, więc pytam. Odpowiedz Link
ploniekocica Re: Chór Aleksandrowa [*] 26.12.16, 11:25 Ten sam. Akademicki Zespół Pieśni i Tańca Armii Rosyjskiej im. A. W. Aleksandrowa brzmi pełna nazwa. Gat tam wyżej nawet napisał, że dla niej to jest Chór Armii Czerwonej, bo tak się kiedyś ten chór nazywał. Tak sobie myślę, Gat będzie wiedział lepiej, że w ogóle Chór Aleksandrowa to bardziej nazwa "na import". Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Chór Aleksandrowa [*] 26.12.16, 11:39 To jest chór Aleksandrowa tyle że ze schyłkowego czasu ZSRR. Odpowiedz Link
buldog2 Re: Chór Aleksandrowa [*] 26.12.16, 22:40 Jeden z solistów nie leciał. Urodziny dziecka. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Chór Aleksandrowa [*] 26.12.16, 22:27 Usłyszałam z opóźnieniem na wyjeździe i w pierwszej chwili pomyślałam, że ktoś głupi żart sobie robi, dopiero po chili do mnie doszło,że na tym wyjeździe nikt mnie jako Ewy nie kojarzy i nie może wiedzieć, że dopiero co miałyśmy na WCh te wspólne ciary, więc to chyba prawda... Odpowiedz Link