Dodaj do ulubionych

[*] Wiesław Michnikowski

29.09.17, 23:18
Chciałem to napisać tu, u nas, a trafiło mi jakoś na Kraj.
Bardzo, bardzo żal.
Sęk (z Dziewońskim), Addio pomidory, Odrobina mężczyzny na codzień, Już kąpiesz się nie dla mnie, Wesołe jest życie staruszka... długa lista. A w teatrze - widziałem w TV "Ożenek".
Nie tylko genialny talent, ale jaki warsztat - co za dykcja, inteligencja, dowcip.

www.youtube.com/watch?v=QmEITFsnK2I
www.youtube.com/watch?v=qu7Y-Ww6s0w
www.youtube.com/watch?v=UckGH4uG6Ig
www.youtube.com/watch?v=lreRm6J57ag
Obserwuj wątek
    • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 01:02
      Starsi panowie, Dudek czy "Ożenek" to są legendy polskiego kabaretu i komedii. Ale mnie utkwiła szczególnie w pamięci Jego rola w Mrożkowych "Emigrantach" - razem z Mieczysławem Czechowiczem dali koncert mistrzowskiej gry (inna rzecz że Mrożek napisał tę sztukę jakby specjalnie dla nich).
      Tak czy owak był to majstersztyk; miałem to szczęście że widziałem to na żywo (w Szczecinie, gościnne występy, mniej więcej w połowie lat '70.).

Nie ma już ani Czechowicza, ani Michnikowskiego, ani Mrożka......
      • 99venus Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 05:51
        Niektórym pozostał Pietrzak.
        To jest ta różnica pomiędzy Polskami.
        • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 11:47
          99venus napisał:

Niektórym pozostał Pietrzak.

Moja Mama, lwowianka (a lwowiacy słynęli z dosadnego języka) miała na takie okoliczności powiedzenie: "Fiołki przekwitły, gówno zakwitło".

• 99venus Re: [*] Wiesław Michnikowski 06.10.17, 10:14
            Bardzo ładne powiedzenie.Co Lwowianka to Lwowianka!!
            • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 09.10.17, 21:58
              99venus napisał:

Bardzo ładne powiedzenie.Co Lwowianka to Lwowianka!!

Zacytuję Ci jeszcze jedno, ale na ucho: "pachnie jak z dupy Kachnie". Tylko nie powtarzaj nikomu....
    • trusiaa Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 07:43
      Jedną z pierwszych piosenek jakiej się nauczyłam i śpiewałam chętnie, a często, była Wesołe jest życie staruszka.

Pan Michnikowski był nie tylko świetnym aktorem, także dżentelmenem w każdym calu. Kochany Pan Michnikowski, tak wiele mu zawdzięczamy.

Addio!

https://bi.gazeta.pl/im/ea/b9/13/z20683498IB,Pomidor--antyrakowy-bohater-codziennej-diety.jpg
    • ave.duce Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 08:05
      Artur z "Tanga" Mrożka w Teatrze Współczesnym/Warszawa (cała obsada nie do zapomnienia...).
      Moje fascynacje teatralne zaczęły się, m.in., od tego spektaklu.
    • gat45 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 12:10
      Oj, jak smutno....
      Lubiłam bardzo tego Pana.
    • inna57 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 17:43
      [*] żal, znów zabrakło kogoś z zawodowego skrzyżowania. Prawdziwy aktor, cudowny człowiek, dżentelmen w każdym calu.

• erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 18:45
        inna57 napisała:
        [*] żal, znów zabrakło kogoś z zawodowego skrzyżowania.

Zabrakłoby miejsca żeby wymienić tych wszystkich którzy odeszli, a którym zawdzięczam swój ogląd kultury, sztuki, polityki itd., i tego wszystkiego dzięki dziś jestem jaki jestem.
        Kto dziś pamięta Woszczerowicza czy Świderskiego? Kto wie kim był i co napisał Jerzy Szaniawski? Kto pamięta Kotarbińskiego, kto czytał Kisielewskiego; kto potrafi odpowiedzieć na pytanie kim był Skrzynecki albo Małcurzyński...?
        • inna57 Re: [*] Wiesław Michnikowski 30.09.17, 19:18
          Ja. Jacek Woszczerowicz, maestro sceny. Niedościgły wzór Aktora przez bardzo duże A. Doskonały do bólu w "Śmierci komiwojażera". Reszta też kształtowała mnie artystycznie i intelektualnie. Obaj bracia Małcurzyńscy ... Witold wirtuoz i Karol dziennikarz. Coraz dłuższa lista nieobecności tych którzy byli ważni w życiu wielu z naszego pokolenia.
          • trusiaa Re: [*] Wiesław Michnikowski 05.10.17, 19:01
            Małcużyńscy.
            • ave.duce Się pogubiłam ;( 06.10.17, 09:56
              W końcu kogo powinnam "znać": Małcurzyńskich czy Małcużyńskich?!
              • trusiaa Re: Się pogubiłam ;( 06.10.17, 11:55
                Panie Janeczku, to ja mam znać czy nie znać? :)
                • ave.duce Re: Się pogubiłam ;( 06.10.17, 21:50
                  Byłam pierwsza!
                  • inna57 Re: Się pogubiłam ;( 07.10.17, 08:59
                    Biję się w piersi, Erte zrobił literówkę (no dobrze, byka) a ja go bezmyślnie powieliłam.
                    Ostatnio zauważam niestety coraz większe niechlujstwo ortograficzne i obawiam się że będzie tylko gorzej.
                    • erte2 Re: Się pogubiłam ;( 10.10.17, 00:03
                      inna57
                      Czerwony się zrobiłem. Ze wstydu. Moja kulpa, moja maxima kulpa....
                      • inna57 Re: Się pogubiłam ;( 10.10.17, 00:06
                        Erte obyśmy w życiu tylko takie błędy popełniali to będzie dobrze.
          • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 14:54
            inna57 napisała:

Ja. Jacek Woszczerowicz, maestro sceny......
            W to że pamiętasz TY czy większość bywalców tego forum akurat nie wątpię. Miałem na myśli tę dzisiejszą większość, tych wielbicieli Zenka Martyniuka, odkrytych pośladków Dody czy specyficznego humoru większości tzw. kabaretów, polegającego na umiejętnym zasadzeniu kopa w dupę koledze ze sceny.
            Ludzie tacy jak my, dla których wyrafinowany i subtelny humor Przybory, poezja Osieckiej czy Młynarskiego, abstrakcyjna i szalona Piwnica czy absurdalny Mrożek był takim duchowym pokarmem albo już odeszli, albo zniknęli w masie wielbicieli rzeczonych kopów lub disco polo.
            Ja rozumiem że zmiana pokoleń, że "było, minęło" i że "życie toczy się naprzód".
            Problem w tym że następców Skrzyneckiego, Młynarskiego, Demarczyk czy choćby Grechuty dziś raczej nie widać.
            • inna57 Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 16:03
              A z ciekawostek dodam od siebie że disco polo dotarło nawet na Karaiby.
              Naszą pamięć musimy przekazywać następnym pokoleniom bo bez tego ròwnież nasze życie straci cząstkę sensu.
              • ave.duce Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 16:29
                A jaki sens ma nasze życie?
                • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 21:17
                  ave.duce napisała:
                  A jaki sens ma nasze życie?
                  Widzisz, zależy jak na to spojrzeć. Krzewowi szlachetnych róż zapewne jest wszystko jedno czy w miejsce po nim zasadzą czerwoną piwonię, krzak agrestu czy barszcz Sosnowskiego. Natomiast nam raczej nieprzyjemnie byłoby myśleć że nasze miejsce zajmie wrażliwy, oczytany i przyzwoity człowiek a nie menel z 500+ w garści.
                  • ave.duce Re: [*] Wiesław Michnikowski 18.10.17, 22:14
                    erte2 napisał:

> Natomiast nam raczej nieprzyjemnie byłoby myśleć że nasze mi
                    > ejsce zajmie wrażliwy, oczytany i przyzwoity człowiek a nie menel z 500+ w garści.

A mnie - wręcz przeciwnie (o ile myślałabym o tym, kto zajmie moje miejsce).
                    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: [*] Wiesław Michnikowski 18.10.17, 22:27
                      ave.duce napisała, że erte2 napisał:

Natomiast nam raczej nieprzyjemnie byłoby myśleć że nasze mi
                      ejsce zajmie wrażliwy, oczytany i przyzwoity człowiek a nie menel z 500+ w garści.

A mnie - wręcz przeciwnie (o ile myślałabym o tym, kto zajmie moje miejsce).
                      :-) + :-)
                      mi również ;-) :-)
                      • erte2 Re: [*] Wiesław Michnikowski 19.10.17, 00:04
                        p.a.d.a.l.c.o.w.a
                        Oczywiście macie rację. Znaki mi się poprzestawiały i znowu głupio wyszło.
                        Na usprawiedliwienie mogę jedynie powiedzieć że w tym roku osiągnąłem dojrzałość komunikacyjną...
              • inna57 Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 16:33
                Pytasz mnie jako filozofa czy jako człowieka?
                • ave.duce Re: [*] Wiesław Michnikowski 17.10.17, 17:07
                  A to się wyklucza?
                  • inna57 Re: [*] Wiesław Michnikowski 18.10.17, 15:30
                    Wykluczać się nie wyklucza ale powoduje nieco inny ogląd rzeczywistości. Erte pieknie to opisał choć jako przyrodnik sądzę że sąsiadowi róży może nie być wszystko jedno.
                    • ave.duce Re: [*] Wiesław Michnikowski 18.10.17, 22:53
                      Czy filozof nie jest człowiekiem?
                      Pytanie o sens życia jest bez sensu.
                      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: [*] Wiesław Michnikowski 19.10.17, 14:29
                        ave.duce napisała:
                        Czy filozof nie jest człowiekiem?
                        Pytanie o sens życia jest bez sensu.
                        ----------------------------
                        cbdu - jak poniżej.
                        www.youtube.com/watch?v=2rZeFwKaNYE

• p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: [*] Wiesław Michnikowski 05.10.17, 18:21
          erte2 napisał:
          Kto dziś pamięta Woszczerowicza czy Świderskiego? Kto wie kim był i co napisał Jerzy Szaniawski? Kto pamięta Kotarbińskiego, kto czytał Kisielewskiego; kto potrafi odpowiedzieć na pytanie kim był Skrzynecki albo Małcurzyński...?
        • 99venus Re: [*] Wiesław Michnikowski 06.10.17, 10:15
          ja.
    • ave.duce [**] Alina Janowska ... "Dusza słowiańska - 19.11.17, 07:31
      nieokiełznana", wspaniała.
      Osierociła Żoliborz, dla którego zrobiła wiele.
      Mało kto wie, że była radną - przewodniczącą Komisji Kultury, założyła Stowarzyszenie Pomocy Dzieciom "Gniazdo" i orkiestrę Mała Filharmonia.

• trusiaa Re: [**] Alina Janowska ... "Dusza słowiańska - 19.11.17, 08:30
        Za krzywdę wszystkich Polek w całym tysiącleciu...

W Akademii Rozrywki audycja poświęcona Alinie janowskiej - warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka