ave.duce 05.06.18, 17:24 "Niezwykła, zachwycająca, wyjątkowa i niepowtarzalna - POLSKA!" Odkryj Polskę / Explore Poland Czy to ze mną coś nie tak? Banał do entej potęgi. A już całkiem powalił mnie górnik w stroju galowym. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 19:23 Polski górnik jak zwykle na szychtę idzie schludnie ubrany, a Pani się nabijasz? Kraj niedostępnych gór, bezkresnych dzikich puszcz i szerokich wód - jawi się bezludnym niemal, jeśli nie liczyć Gospodyni, która robi pierogi z muchomorków i rydzyków (wg instrukcji na fartuchu), samotnego Chłopa - bez kija ani przystąp, Blondynki z dzieckiem i trzech hożych Dziewoi oooraz grupki Duchownych. A Zamość z bliska okazuje się Sandomierzem, ale kto by się tam połapał. Odpowiedz Link
gat45 Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 19:37 Uwaga, atenszyn, wnimanje ! Wielki debiut dla Gata, ktory po raz pierwszy pisze na forum z telefonu. Z dworcs, w oczekiwaniu na Janiola, chtoren do mnie przyjezdza. Ale o czym to ja.... Acha, o Zamosciu. Obejrzalam kiedys kilka odcinkow serialu, gdzie byl premier z Zamoscia. Wie ktod, ktore miasto sie tam pod kanclerski grod podszylo ? Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 21:24 Serial - Ekipa, w roli premiera z Zamościa - Marcin Perchuć, plenery - Warszawa i okolice. Idę tropić dalej. Jeszcze to. Ruiny zamku podpisane Zamość były kręcone w Czersku. Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 06:29 Janiol z mieczem płonącym? Odpowiedz Link
yoma Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 25.06.18, 14:08 O, gratuluję politechnizacji, późno bo późno, ale zawsze (w sensie o sobie mówię, że późno gratuluję ;) ) Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 19:26 Aha aha, a Bukartyk już dawno śpiewał: Patrz jaka piękna jest ojczyzna nasza z lotu ptaka Aż chce się płakać, normalnie chce się płakać O jaka piękna jest ojczyzna nasza z lotu ptaka Aż chce się płakać, płakać się chce. Odpowiedz Link
99venus Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 19:39 Żałosny,infantylny prowincjonalizm. Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 05.06.18, 21:00 Ale, fałanawysokości tfurcom, nie wkleili rozczulających obrazków z Lednicy. Odpowiedz Link
scoutek Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 12:15 Mnie teszzzzzz Ale jak pomyślałam o górniku brudnym z czarnymi obwódkami wokół oczu to doszłam do wniosku, że jak już musi być to lepiej w galowym.... Odpowiedz Link
scoutek Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 12:19 Ale za to Nikiszowiec zw. Nikiszem jest piękny. To te duże budynki w czworokątne bryły ustawione z drzewami na dziedzińcach Ale mieszkać to bym tam nie chciała.... Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 07.06.18, 17:47 Dla mnie - pomieszanie z poplątaniem. Odpowiedz Link
erte2 Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 19:46 scoutek Ale ten brudny górnik jest przynajmniej autentyczny. Odpowiedz Link
erte2 Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 19:44 Owszem, fajne pocztówy. Ale tak się składa że na świecie istnieją miliony miejsc o co najmniej takim samym stopniu urody, a tysiące przebijają je urodą. Tak że banał, sztampa, w sumie jeleń na rykowisku. Odpowiedz Link
gat45 Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 06.06.18, 20:11 Obejrzałam. Z zachwytu nie umarłam, ale też nie ma się czego wstydzić. Całkiem przyzwoicie zrobiona reklamóweczka. Przynajmniej migający w niej ludzie to nie fotomodelki typu zespół "Mazowsze". Górnik może rzeczywiście za bardzo odświętny, ale jakoś mnie to nie uderzyło negatywnie. Pewnie dlatego, że filmik ten ma jedną, wielką - co ja mówię - ogromną zaletę : przedstawia PIEROGI jako jedno z największych osiągnięć bohaterskiego i nieujarzmionego Narodu Polskiego. I to jest to! Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 07.06.18, 17:45 Trzy dziewoje aby nie z "Mazowsza"? Co do pierogów: ruskie! Odpowiedz Link
yoma Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 25.06.18, 14:10 Pierogi wynaleźli Chińczycy! Odpowiedz Link
gat45 Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 25.06.18, 16:24 yoma napisała: > Pierogi wynaleźli Chińczycy! > To przesądy światło ćmiące ! Pierogi wynaleziono w dorzeczu Buga, a konkretniej w Grodach Czerwieńskich. I tego się będę trzymać. Kurczowo. Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 25.06.18, 17:26 Trzymaj się Grodów, a pierogi IDZ! Odpowiedz Link
ave.duce Wystarczy porównać 07.06.18, 18:04 z filmem "„Polska - where the unbelievable happen" forum.gazeta.pl/forum/w,89075,155607725,155607725,Musze_sie_podzielic.html#p155642818 vimeo.com/110571931 Odpowiedz Link
trusiaa Re: Wystarczy porównać 07.06.18, 18:42 A mnie wzruszyły filmy sąsiada z Ukrainy, bo dopiero spojrzenie z zewnątrz, na rzeczy dla nas tak zwykłe, że od dawna niedostrzegane i niedoceniane, daje pojęcie jakimi jesteśmy szczęściarzami: www.youtube.com/watch?v=R5tIIHukce4 www.youtube.com/watch?v=ZoJ5QgiYeto www.youtube.com/watch?v=h4KbcOW3Up0 Odpowiedz Link
ave.duce 13 Lwów 25.06.18, 09:55 kampania Do ostatniego drzewa autorstwa Ogilvy Poland zdobyła na tegorocznym festiwalu kreatywności w Cannes aż 13 Lwów (trzy złote, trzy srebrne i 7 brązowych). To największy sukces polskiej branży reklamowej w historii tego festiwalu Odpowiedz Link
ave.duce "Genialna okładka"?! 13.09.18, 08:08 "Obłędna. Duma rozpiera" Czy to ze mną coś nie tak? Wysiadam. Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Genialna okładka"?! 13.09.18, 11:40 Pani nie wysiada - nie nie: - Proszę bardzo, Pani spocznie, Pani usiądzie, Pani poczeka, się załatwi! Okładka jest strasznie do bani, argument, że swojska...? Hłe hłe. Pstrokacizna z serii ni do rymu ni, do taktu, wsadź se palce do kontaktu, dużo byle jak i prędko, tylko zasmażki* brakuje. Genetyczni patryjoci wniebowzięci - no ba!. *) albo Pierwszej Garsonki w otoczeniu młodocianego Mazowsza: Odpowiedz Link
ave.duce Re: "Genialna okładka"?! 13.09.18, 16:15 Pierwszych szpilek (kolorowych!) brakowało też w Leżajsku: Odpowiedz Link
aga-kosa Re: "Genialna okładka"?! 13.09.18, 17:19 "Chciałbym, aby moja żona była ..o, taka w pasie..." ;)aga Odpowiedz Link
ave.duce Łżespot o Polsce - na COP24 22.11.18, 16:04 Propaganda niech żyje! #ChangingTogether - COP24 in Katowice wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24194737,ministerstwo-przygotowalo-spot-o-polsce-kraju-ktory-dba-o.html#s=BoxOpMT Odpowiedz Link
aniechto.only Re: Łżespot o Polsce - na COP24 24.11.18, 10:03 Taką ilość propagandowych kłamstw udało się zilustrować tylko animacją. Zdjęć z realu nie dało rady dopasować. W sumie wystarczyłoby zmienić tylko jeden wyraz w zdaniu na końcu, This country is Germany, i wszystko by się zgadzało :( Odpowiedz Link
trusiaa Re: Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 13.12.18, 13:21 "Ręka prezydenta powędrowała na talię pierwszej damy" Jak ciepło, uroczo i naturalnie wypadli, łatwo przekonać się, oglądając film z wyłączonym dźwiękiem (wdziękiem. Bez fonii). Para Prezydencka zachęca do udziału w akcji Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom Odpowiedz Link
eulalija Re: Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 13.12.18, 13:44 A się Agatka namrugała. A Adrianek długie rączki ma, oj długie. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 13.12.18, 14:08 Miałam wrażenie, że to wcale nie jego ręka, tylko taki pasek z fikuśną sprzączką. Agata miała minę co najmniej sceptyczną, jakby chciała zwiać, albo czymś ciężkim się odwinąć, zaś jej mąż niezrażony - tak im siedzieć ffszak kazano, kwestię swą z promptera grzecznie czytał, diastemą wdzięcznie błyskając. Bądźmy solidarni, cieszmysięrazem wolną ojczyzną i błogosławieństwem bożego dziecięcia. Powiało dzięcieliną pałą, cielęciem i siarką jakby? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 13.12.18, 23:11 O co chodzi z tym "błogosławieństwem bożego dziecięcia"?! Odpowiedz Link
trusiaa Re: Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 14.12.18, 07:27 To taka nowomowa, bardzo pojemna zresztą, o tu na przykład życzą Wesołego rybotrupa :) P.S. Ta choinka akurat świetna. Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 04.04.19, 07:57 Lekka jak reklama prusakolepu, inteligentna jak reklama pumeksu fLOrescencyjnego - reklama pięknej poczty. Polskiej: Spot reklamowy Poczty Polskiej - wiosna 2019 Mamy tu z księdzem proboszczem jedno zastrzeżenie: zabrakło w ofercie sztandarowych pozycji religijnych i patriotycznych, jak tak można? Odpowiedz Link
ave.duce Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 07:29 Poland From Up Above-- Web Extra of Poland: The Royal Tour "Film jest świetny i mamy nadzieję, że widzowie na całym świecie poznają Polskę jakiej jeszcze nie znali (...) Takiego filmu promocyjnego jeszcze Polska nie miała!" - Filip Rdesiński, prezes Polskiej Fundacji Narodowej. Gupia jezdem ... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 08:02 Na prawo most na lewo most, blokowiska i las krzyży - pieukna ichnia Wolska cała. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 11:53 A mimochodem - reklama jakiegoś hotelu (?) nad jeziorem. Koperta była? Odpowiedz Link
trusiaa Re: Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 16:44 Spieszę donieść, że zapodałam wujkowi G. temat "ekskludziwny hotel nad jeziorem" i taki wyskoczył: Wiśniowski (od bram) wypakował Herona. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 17:08 No, to koperta raczej nie wchodzi w grę, ale walizka i owszem ;) Odpowiedz Link
dzidzia_bojowa Re: Kolejna rewelacja ;) 18.04.19, 19:46 A dzie Zakopane? A dzie nasze góry Tatry strzeliste? A dzie Sudety, ja się pytam?! Sudety nie zasłużyły na film? Jedno zdjęcie choćby? Jestem niezadowolona z tego filmu, ot co, bo dyskryminacja, panie. Tylko Warszawa, Warszawa i Warszawa! Chała! Aha, i pozdrawiam wiosennie. Aktualnie zamieszkuję przy ulicy Wiosennej, to dlatego :) Odpowiedz Link
trusiaa Re: "Najpiękniejszy film o Polsce 2018. 26.06.19, 10:11 Polska Fundacja Narodowa nic nie mówi, ale uchyla rąbka tajemnicy. Bollywood czy Holly - kto by się tam połapał; patriotyczny film o dzieweczce, co szła do laseczka, już jest. Aktorzy mają tak mocną charakteryzację, że jeszcze nie rozgryzłam kto wystąpił w roli Dzieweczki, a kto zagrał Laseczka. Dil Tadap Tadap Ke (HD) - Madhumati Songs - Dilip Kumar - Vyjayantimala - Lata Mangeshkar - Mukesh Odpowiedz Link
trusiaa Chcieliście filmu, no to go macie! 29.06.19, 08:05 (skumbrie w tomacie pstrąg) IPN ulepił czterominutowe dzieło monumentalne. Pełnymi garściami czerpał ze sprawdzonych wzorów. Dziełko zaludniają drewniane humanoidy o rozcapierzonych, niczym grabie, palcach, a główną rolę gra... Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Superman! Wróć: eMeM! Z małżonką. Tego się nie da odzobaczyć, mróz po plecach przechodzi na widok sceny "Spełniamy marzenie o nowoczesnym, zasobnym i silnym państwie" gdzie w powietrze szybują metalowe przedmioty ściągane przez gigantyczny magnes jak w składnicy złomu. Cóżeście, skumbriesyny, uczynili z tą krainą?! Odpowiedz Link
ave.duce Re: Chcieliście filmu, no to go macie! 01.07.19, 11:40 Jestem zawiedziona osobą niejakiego Piłsudskiego Józefa, podobnego z twarzy do nikogo. A przecież mogła być ukazana przy tej okazji prawdziwa wielkość - 46bah7dkfu-flywheel.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2018/11/do-zwyciestwa-kaczynski-pilsudski-300x200.png wiadomo czyja. Odpowiedz Link
magdolot Spóźnione odkrycie 01.07.19, 14:23 Serio serio. To jest moja Polska, najpiękniejsza i uniwersalna, choć komentarz w angielskiej wersji duuużo traci. Filmik z 2010 czekał na mnie tyle lat! Drżące Trąby - Shivering Trunks (original commentary) Natalia Brożyńska Odpowiedz Link