Dodaj do ulubionych

Ośmiorniczki

06.10.18, 11:54
Czy ośmiorniczki są daniem postnym czy niekoniecznie? Bo toto w wodzie żyje, pływa i w ogóle, ale jednakowoż rybą nie jest. A więc czy bogobojny katolik może je spożywać w piątki i inne adwenty czy też nie? A może mógłby je tylko poobgryzać, ale jeśli tak to które ich fragmenty?
Powyższe dotyczy również wielorybów, delfinów i innej morskiej hołoty, co to je dobry pambuk stworzył aby je sobie człowiek podporządkował, mógł je utłuc i np. wyciąć wątrobę na tran a resztę wyrzucić.
Obserwuj wątek
    • tojajurek Re: Ośmiorniczki 06.10.18, 17:33
      Chyba są niekoszerne ze względu (o ile mi wiadomo) na brak kopyt oraz łusek na grzbiecie.
      A kuria zezwoliła żreć w piątki kiełbasę, ale o żadnych mątwach się nie wyszczególniła.
    • trusiaa Re: Ośmiorniczki 07.10.18, 07:30
      Każdy dietetyk to potwierdzi - to co z wody postne jest i pożądane nad wyraz. Bobra można od strony ogona, bo plusk? Można. Ffszak wszystkie "gatunki wodne" dopuszczano: raki, homary, ostrygi, bobry, żółwie, żaby oraz kaczki i kurki wodne. A ośmiornica jest jak... jak osiem węgorzy po prostu.
      • aga-kosa Re: Ośmiorniczki 07.10.18, 17:19
        A gdzie jest napisane, że w post nie należy jeść mięsa?
        Mnie religii uczono we wczesnym PRL-u może coś przegapiłam? aga
        • trusiaa Re: Ośmiorniczki 08.10.18, 07:48
          Wtedy była wersja skrócona - piąte: Posty nakazane zachowywać, teraz obowiązuje (chyba, bo często robią korekty) czwarte: Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach. korekty. Kiedyś było zwięźle, ale ustne objaśnienia poparte wizją kar piekielnych były nad wyraz skuteczne.
          Tu ciekawostka - na piątym miejscu w kilku wersjach przykazań pojawia się całkiem nowy nakaz - dbania o potrzeby Kościoła i duchowieństwa/wspólnoty Kościoła/samego Kościoła.
          • erte2 Re: Ośmiorniczki 08.10.18, 10:48
            trusiaa napisała:
            Tu ciekawostka - na piątym miejscu w kilku wersjach przykazań pojawia się całkiem nowy nakaz - dbania o potrzeby Kościoła i duchowieństwa/wspólnoty Kościoła/samego Kościoła.

No to należy z mocy prawa umorzyć wszelkie śledztwa, dochodzenia i procesy w sprawach pedofilii, pijaństwa, defraudacji i innych takich - bo jeśli duchowny ma taką potrzebę....?
            • yoma Re: Ośmiorniczki 08.10.18, 11:12
              Nadinterpretacja. Potrzeba wspólnoty ukarania sprawcy jest wyższa od potrzeby pojedynczego indywiduum, zgodnie z wykładnią utylitarystyczną oraz samym sformułowaniem V przykazania wg tego, co wkleiłam niżej. Czyli ścigać wolno.

Nb pijaństwo jako takie deliktem nie jest, najwyżej którymś tam grzechem głównym :) Poza tym ciekawi mnie, jak IV przykazanie brzmi w wersjach dla Polinezyjczyków oraz Inuitów.
          • yoma Re: Ośmiorniczki 08.10.18, 11:08
            Ażem poszukała

opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/przykazania.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka