ave.duce 03.07.21, 17:05 zniweczy plany Trzaskowskiego? Co z Campusem? Wg mnie - Tusk to przeszłość. Trzaskowski - przyszłość. Mimo wszystko - życzę Tuskowi jak najlepiej... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ave.duce Re: Powrót Tuska 03.07.21, 17:17 Przyplątał się do mnie, nie wiedzieć czemu, cytat/slogan Partii z "Roku 1984": Kto rządzi przeszłością - w tego rękach jest przyszłość; kto rządzi teraźniejszością, w tego rękach jest przeszłość. Odpowiedz Link
inna57 Re: Powrót Tuska 03.07.21, 18:22 Też tak mam. Życzę choć nie wszystko usprawiedliwiam. Ale zwyczajnie Asparagus z Muszelki nie zapomina i raczej nie przebacza. Odpowiedz Link
99venus Re: Powrót Tuska 04.07.21, 14:43 Mam rozdwojenie jaźni.Wydaje mi się,że jednak Tusk jest lepszy do zniszczenia kaczyńskiego a Trzaskowski na rozwój w spokojnych czasach. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Powrót Tuska 04.07.21, 18:25 Jest jak jest, a jest nie wesoło. Nie rozumiem wątpliwości w temacie Tuska. Jedyny gość mogący cokolwiek namieszać traktowany z rezerwą. Dobrze, Trzaskowski też gość, tyle że bez (jeszcze) przysłowiowych ... Się zapytowywuję, wszyscy boimy się Tuska? Odpowiedz Link
99venus Re: Powrót Tuska 04.07.21, 18:36 Dlaczego mielibyśmy się bać? Trzaskowski na dzień dobry zmarnował swoją szansę -olbrzymią,zapadając w sen zimowy po wyborach prezydenckich.I tego nie jestem w stanie zrozumieć. Odpowiedz Link
inna57 Re: Powrót Tuska 04.07.21, 19:57 Chyba miałeś zbyt duże oczekiwania (marzenia) w stosunku do Trzaskowskiego. W zaistniałej sytuacji (bardzo wątpliwej przegranej) powrócił do pełnienia obowiązków jakie powierzyli mu Warszawiacy i zapewniam że Warszawa jest jednym z najsprawniej zarządzanych miast i to nie tylko w Polsce i to pomimo kłód rzucanych pod nogi przez partie rządzacą. Odpowiedz Link
99venus Re: Powrót Tuska 04.07.21, 20:48 Nie wypowiadam się na temat zarządzania Warszawą ponieważ w niej nie mieszkam.Stwierdzam jedynie,że entuzjazm 10 milionów ludzi nie został wykorzystany i chyba bezpowrotnie stracony. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 04.07.21, 20:11 99venus napisał: > Dlaczego mielibyśmy się bać? Się nie boję wcale, wcale. > Trzaskowski na dzień dobry zmarnował swoją szansę -olbrzymią,zapadając w sen > zimowy po wyborach prezydenckich.I tego nie jestem w stanie zrozumieć. Coraz częściej myślę, że jako "zwykli" obywatele nie mamy pojęcia o wielu akcjach "na zapleczu" partyjnym. Odpowiedz Link
99venus Re: Powrót Tuska 04.07.21, 20:49 I właśnie to nie najlepiej świadczy o PO.im sie chyba nie chce. Odpowiedz Link
inna57 Re: Powrót Tuska 04.07.21, 19:52 Nie chodzi o wątpliwości tylko bagaż który za sobą ciągnie który głównie składa się z dziwnych decyzji personalnych. Zaczynając od pozostawienia "całuśnika" bokserek a kończąc na powierzeniu partii ludziom z opus dei którzy wcześniej nie sprawdzili się na stanowiskach w rządzie. Przyznaję jest błyskotliwy i jeśli będzie mu się chciało może wiele zmienić. Ale czy na dłuższą metę będzie mu się chciało nie wiadomo. Nie wiadomo natomiast czy wybujałe ambicje nie spowodują że zniszczy Trzaska jako potencjalne zagrożenie dla swojej osoby. Chwilowo jest tak dużo niewiadomych że trudno przewidzieć jak potoczy się dalszy przebieg wypadków. Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 04.07.21, 20:46 Jakie wybujałe ambicje Tuska? Gdyby je miał takie wielkie to nie wracałby do tego grajdoła by się bujać z prezesem. Z tego co dziś usłyszałam na jego konfie (nareszcie po ludzku ktoś odpowiadał na wszystkie pytania, a ciennikarzem z tvpinfo wytarł podłogę) dedukuję, że Tusk widzi to tak, że Trzask będzie kandydatem na prezydenta ("ja już byłem kandydatem i przegrałem"), natomiast Tusk jest lepszy jako premier, tym bardziej, że to ma już przetestowane i od tego czasu nabył doświadczenia na zewnątrz. Nie wiem ile im się uda wszystkim zrobić, ale przynajmniej PiS ma nieprzytomną sraczkę i nie będzie im łatwo przy odważnym i punktującym wszystko PDT. I szacunek dla Budki, za klasę przy odejściu. Odpowiedz Link
ave.duce Weszłam na stronę PO 04.07.21, 21:16 a tam, m.in.: Dziękujemy przewodniczącemu Borysowi Budce za zaangażowanie i poświęcenie dla wolnej i demokratycznej Polski. Platforma przeszła najtrudniejszy okres i jest dzisiaj silniejsza! No ludzie... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 06.07.21, 20:58 Na razie idzie Tuskowi nieźle, co widać po zachowaniu reszty opozycji oraz kompletnym szoku ZP, zwłaszcza Pi$$. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Powrót Tuska 06.07.21, 23:04 Lekkiego szoku doznałam dziś po rozmowie ze znajomym panem z hurtowni budowlanej. Pan od zawsze krytykował PiS. Dzisiaj też o paru aferach wspomniał, rozgoryczony, "do czego ten rząd doprowadził". A na koniec dodał: ale jakby miał Tusk wrócić, to już lepiej niech dalej PiS rządzi... Dziękuję, nie mam więcej pytań :/ Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 07.07.21, 08:39 Czyli lata mijają, a narracja narzucona przez Pi$$ działa bez pudła. Odpowiedz Link
ave.duce Tusku, nie idź tą drogą 07.07.21, 08:37 Reforma emerytalna to było coś! 500+ najdroższa (?) kiełbasa wyborcza. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 15.07.21, 06:42 Już pojechał na urlop. Widocznie zapowiadany objazd dotyczył Chorwacji. "Pojawiasz się i znikasz..." Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 15.07.21, 12:49 Nie. On to zapowiadał, mówił o kilku dniach z wnukami. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 15.07.21, 13:45 To powinien swój tryumfalny powrót odłożyć na po "kilku dniach z wnukami". Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 15.07.21, 14:33 Uderzył i rozmył kongres PiS. Wkurzył cały PiS. I znowu to zrobi. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Powrót Tuska 15.07.21, 15:45 Tak, o to właśnie chodzi. Przynajmniej jeden z" garbem przeszłości" ma jeszcze odwagę. Bo jak słucham liderów opozycji to ... Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 15.07.21, 16:19 Na czym polega ta odwaga, nie za bardzo rozumiem. Oby zmienił zdanie > "Jestem szefem partii rządzącej i uważam, że partia rządząca nie powinna działać przy pomocy środków karnych wobec liderów opozycji, nawet jeśli się ma 100-procentowe przekonanie, że oni bardzo złych rzeczy narobili w przeszłości. I dlatego jestem sceptyczny, bo wiem, że to nigdzie dobrze nie wygląda, czy to jest Francja, czy Ukraina” - powiedział Tusk dziennikarzom w Brukseli. 22 listopada 2012 Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Powrót Tuska 15.07.21, 16:32 Przytoczyłaś wypowiedź której nie pamiętam, a tym bardziej kontekstu. Oczywiście mógłbym sobie kliknąć, ale po co. To jest właśnie garb przeszłości, a jakoś jest mi po drodze z Tuskiem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 15.07.21, 17:01 Chodziło o wnioski do Trybunału Stanu dla Jarosława Kaczyńskiego i Zbigniewa Ziobry. Co z tą odwagą? Nic mi nie pozostaje, więc życzę Ci szerokiej drogi :) Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 15.07.21, 17:20 To było 9 lat i wiele przestępstw temu. I to takich, o jakich nikomu się nie śniło. Myślę, że teraz dokładnie wie co trzeba i jak zrobić. Pomijam, że wtedy go nie było w kraju i nic nie mógł poradzić na nieobecność np. Kopacz na głosowaniu. Mnie też jest z Tuskiem po drodze. Bo szczerze - nie widzę nikogo, kto ma jaja i potrafi głośno artykułować wszystkie zarzuty wobec tej władzy. A szerokiej drogi życz nam wszystkim. Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 15.07.21, 19:39 Tusk w Gdańsku na Długim Targu w poniedziałek 19 lipca o 17. Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 16.07.21, 13:27 Nie musisz. Dzisiaj będzie w Faktach po faktach w tvn24 Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 16.07.21, 13:58 Też nie mam. Ale! TVN24.go ma w necie usługę darmową audio na żywo i powtórki głównych programów. Korzystam. Odpowiedz Link
trusiaa Re: Powrót Tuska 17.07.21, 19:23 To TERAZ mi mówicie, jak dopiero co stamtąd wróciłam i właśnie pranie robię??? No pięknie. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Powrót Tuska 20.07.21, 07:40 I przejechał prętem po klatce. Wężykiem, wężykiem. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 18.07.21, 15:05 Podniesienie wieku emerytalnego - jedyna(?) naprawdę ważna reforma rządów PO/PSL... a teraz Tusk mówi: To był mój błąd... Odpowiedz Link
trusiaa Re: Powrót Tuska 18.07.21, 20:59 Przerywanie ciąży miałoby być legalne do 12 tygodnia ciąży, pod warunkiem jednak odbycia przez pacjentkę konsultacji z lekarzem i psychologiem. Tak jest w Niemczech i ok, ale u nas? Zanim kobieta dotrze do lekarza (takiego "bez sumienia"). I psychologa (niewierzącego) - procedura się przeterminuje i ups... trzeba będzie urodzić. Taki duży Tusk , a taki naiwny. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Powrót Tuska 16.12.21, 19:55 "Przyznał natomiast, że błędem jego rządu było podniesienie wieku emerytalnego. "Było błędem. To był mój błąd. Zaufałem za bardzo niektórym twardym ekspertom. To był mój błąd, żeby to zrobić na zasadzie przymusu" - mówił. Jego zdaniem trzeba zostawić w tej kwestii swobodny wybór Polakom. "Przechodzić na emeryturę w momencie przez siebie wybranym ze świadomością, że to oznacza taką, a nie inną emeryturę" - podkreślił Tusk. Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Polityka/Donald-Tusk-o-500-plus-i-wieku-emerytalnym.-Moj-blad.-Zaufalem-za-bardzo-ekspertom" Całkowicie zgadzam się z Tuskiem. Odpowiedz Link
inna57 Re: Czy Tusk już "objechał" Polskę? b/t 02.11.21, 19:18 Kto leniem się urodził pracusiem nie umrze. A oprócz tego tylko - słowa, słowa, słowa... Gadać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej a mnie marzą się czyny a nie mentalne haratanie w gałę. Zamiast budować skutecznie społeczeństwo obywatelskie fajniej było popalać cygarka w zaciszu gabinetów. Zamiast pogonić kota własnym talibom hodowało się ich tucząc jak indyki na święta. Zamiast czyścić szeregi partyjne i rządowe fajniej było gadać o "pozytywnie zakręconych" kretynach. Zamiast "przełożyć babę przez kolano" położyć uszy po sobie bo pólek na książki za mało. I takich zamiast jest setki i tysiące. A czy jest jakaś logiczna alternatywa to już zupełnie inna sprawa. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Tusk & reszta KO - 12.12.21, 11:14 Jeśli mnie pamięć nie myli, Tusk zamartwiał się, by w kranach leciała ciepła woda, teraz, Morawiecki zamartwia się, by gówno nie wypłynęło na wierzch. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Tusk & reszta KO - 12.12.21, 14:41 Tak jest, ale... Wysłuchałam rozmowy z Tuskiem w tokfm i zaskoczył mnie jakąś taką niezbornością. I tego, jak mówił, i tego, co mówił. A redaktorka jakoś nie domagała się precyzyjnych odpowiedzi. Hasło kampanii R. Trzaskowskiego - w moim przypadku - odnosi się także do Tuska. Wielkie osiągnięcie: 1/2 kobiet w składzie czegoś tam. Załamka. Odpowiedz Link
scoutek Re: Tusk & reszta KO - 12.12.21, 14:43 Nie zgadzam się. Podoba mi się pomysł aktywizowania obywateli. Pretekst fałszowanych wyborów jest znakomity, bo tej władzy nie należy ufać. Przypominam, fałszowanie nie oznacza wyłącznie ręcznego wrzucania dodatkowych głosów. Jest wiele różnych możliwości (pomijam już, że swoimi PiS obsadził już i PKW i SN itd.) i dobrze, że Tusk chce obudzić społeczeństwo. IMO dobry ruch. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Tusk & reszta KO - 12.12.21, 17:35 6 lat do tyłu, a praktycznie kilkadziesiąt. I znowu - o ile w ogóle - trzeba zaczynać w zasadzie od nowa. Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Tusk & reszta KO - 13.12.21, 20:42 Ave, każdy dzień naszego życia zaczynamy od zera, na nowo. W polityce nie jest inaczej. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Tusk & reszta KO - 14.12.21, 07:48 Trzy słowa najdziwniejsze Kiedy wymawiam słowo Przyszłość, pierwsza sylaba odchodzi już do przeszłości. Kiedy wymawiam słowo Cisza, niszczę ją. Kiedy wymawiam słowo Nic, stwarzam coś, co nie mieści się w żadnym niebycie. Wisława Szymborska Odpowiedz Link
behemot17-13 Re: Tusk & reszta KO - 13.12.21, 20:47 Wiesz o czym piszesz, bo poza pisaniem na forum jesteś aktywna w realu. Może i kadzenie, brawo. Odpowiedz Link
man_sapiens Re: Powrót Tuska 13.12.21, 21:45 Po wyborach zastępców Tuska czarno to widzę - sami dziadersi i dziaderki, nawet Kopacz odkopali. Żadnych nowych twarzy a to znaczy żadnych nowych idei, żadnego zapału do działania. Hołownia tu wiele nie pomoże a Trzaskowski został wykopany... Będzie marnie. Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 13.12.21, 23:00 Nie sądzę. Nie ma bardziej merytorycznej jak Leszczyna. A Trzask szykowany na prezydenta, tak go zresztą Tusk zapowiedział 😉 Marudźcie dalej, kochani. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 14.12.21, 07:53 Scoutku, wszystko, co powie/robi Tusk, jest ok? Co mi przypomina,. co mi przypomina. widok znajomy ten? Odpowiedz Link
trusiaa Re: Powrót Tuska 14.12.21, 08:23 Pani, cóż Scoutek winien? Napisz/zadzwoń do Tuska tego i mu wygarnij (się przyłączę, jakby co). Jeśli żadnego oparcia mieć nie będziemy i chociaż wątłej nadziei, to co pozostanie...? Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 14.12.21, 11:49 Rany boskie, to już nie można się (leciutko) pospierać nt. Tuska?! Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 14.12.21, 09:01 Nie. Ale nie zamierzam krytykować i marudzić. Bo idealny czy nie, tylko on może coś zrobić. Nikogo PiS się nie boi tak jak Tuska. I dlatego ma szansę. Niestety. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 14.12.21, 19:39 To zupełnie tak jak akolici K. Jarosława - żeby nie wiem co, nosem nie kręcą (a w ogóle to pasjami, niczym to piosenkowe wrzeciono). Odpowiedz Link
ave.duce Re: Powrót Tuska 15.12.21, 12:54 Kto chce zachowywać się jak Pi$$ (ruki pa szwam) - droga wolna i życzenia powodzenia. Odpowiedz Link
scoutek Re: Powrót Tuska 15.12.21, 23:03 Nie. Tego nie mówię. I wiesz dobrze co myślę. PiS się rozłazi. Gnije. Ale to potrwa. Niestety. Odpowiedz Link
ave.duce Serio? 23.09.22, 09:33 Tusk napisał: ... Tomasz Wołek. Zawsze w opozycji wobec zła. Żegnaj Przyjacielu ... Zawsze? W styczniu 1999 r do Londynu pojechali poseł ZChN Michał Kamiński, działacz ZChN Marek Jurek i redaktor naczelny „Życia” Tomasz Wołek z wizytą do b. krwawego dyktatora Chile, Augusta Pinocheta. Wręczyli mu ryngraf z Matką Boską jako wyraz solidarności w imieniu polskiej prawicy... Odpowiedz Link
scoutek Re: Serio? 23.09.22, 12:06 Też mu tego nie mogę zapomnieć, ale tłumaczył się już z tego milion razy. Nawet tzw. trzódka mu to wypominała wielokroć. Ale każdy ma swój moment słabości, tak myślę. Odpracował. Odpowiedz Link
ave.duce Re: Serio? 23.09.22, 12:48 A rozwalenie (de facto) "Życia Warszawy" też odpracował? Miał parcie na bycie "naczelnym", niestety. I tyle z mojej strony w temacie "zawsze w opozycji wobec zła". Moim zdaniem Tusk powinien staranniej dobierać słowa. Odpowiedz Link