Dodaj do ulubionych

ślub cywilny a kościelny

13.02.12, 14:55
nie wiem, czy jest to odpowiednie forum, ale chyba bliższego tematem nie znalazłam. Zastanawiam się, jak to jest, gdy osoby mające ślub cywilny chcą wziąć ślub kościelny. Czy istnieje taka możliwość? Musimy z partnerem wziąć ślub ze względu na to, że w Polsce osoby żyjące w konkubinacie nie mają tylu uprawnień i możliwości, co małżeństwa. Docelowo chcielibyśmy wziąć ślub kościelny, ale z racji finansów nie stać nas w tej chwili na to, bo mimo wszystko, nawet najprostszy ślub i małe przyjęcie niosą za sobą jednak spore koszta, zwłaszcza dla młodych ludzi. Myślimy o "podpisaniu papierka" w ramach czystych formalności. Tylko zastanawiam się, czy później możemy mieć kłopoty oraz czy w ogóle istnieje taka możliwość, żeby wziąć kościelny?
Obserwuj wątek
    • karo24 Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 14:56
      istnieje
      moja kuzynka w ciazy brala tylko cywilny, rok po urodzeniu dziecka koscielny
      znajomi brali na szybko cywilny (ze wzgledu na podatki), w nastepnym roku koscielny
    • misiowamama-2 Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 15:32
      Oczywiście, że możesz wziąść ślub kościelny w późniejszym terminie. Nie ma żadnych prawnych przeszkód aby nie można było.
    • joshima Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 15:49
      galwaygirl napisała:

> nie wiem, czy jest to odpowiednie forum, ale chyba bliższego tematem nie znalaz
      > łam. Zastanawiam się, jak to jest, gdy osoby mające ślub cywilny chcą wziąć ślu
      > b kościelny. Czy istnieje taka możliwość?
      Oczywiście. Idziesz do księdza, informujesz, że masz cywilny a chcesz kościelny i już. U nas różnica między ślubem cywilnym a kościelnym wynosiła jakieś 5 lat. Dostaliśmy dyspensę na nauki przedmałżeńskie i na zapowiedzi w związku ze sporym stażem.
      • anula36 Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 16:35
        mozna tez od razu ze chrzcinami polaczyc ten koscielny:)
        • galwaygirl Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 22:24
          chrzciny już mamy za sobą, więc to nie jest problem... :)
          • anula36 Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 23:01
            zawsze mozna powtorzyc;)
            • galwaygirl Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 23:03
              albo wyprodukować kolejne specjalnie na tę okoliczność xD
              • anula36 Re: ślub cywilny a kościelny 14.02.12, 00:37
                wlasnie o tym myslalam, powtorka z nowym potomkiem.
    • angazetka Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 20:31
      Jakież to koszta niesie ŚLUB kościelny? Datek dla księdza? ;)
      • joshima Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 21:31
        Czytaj uważnie, będziesz wiedziała co autorka miała na myśli i nie będziesz zadawać głupich pytań.
      • galwaygirl Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 22:33
        nie chodzi o sam datek, ale nawet najskromniejszy ślub (z założenia brany raz w życiu) niesie za sobą koszta typu kiecka/ garniak, obiad dla najbliższej rodziny itp., a na razie kwoty nawet rzędu do tysiąca złotych wydanych od tak są dla nas nieosiągalne.
        Poza tym, potrzebujemy "papierka" na szybko:)
        • yoma Re: ślub cywilny a kościelny 14.02.12, 19:18
          Toż i premier brał ślub kościelny bodaj 25 lat po cywilnym, spoko :)
    • galwaygirl Re: ślub cywilny a kościelny 13.02.12, 22:35
      dziękuję za odpowiedzi, rozwiały wszelkie moje wątpliwości :)
    • asia_i_p Re: ślub cywilny a kościelny 14.02.12, 00:24
      Jeżeli nie ma innych przeszkód, da się wziąć ślub kościelny po cywilnym.
    • maja.eska Re: ślub cywilny a kościelny 14.02.12, 16:32
      Moja siostra brała cywilny, a pół roku później kościelny. Nie wiem po co jej dwa śluby, ale skoro tak można - skorzystała :)
      • penelopa40 Re: jak najbardziej można! 15.02.12, 14:13
        ślub cywilny wzięłam w 1994, tylko cywilny z różnych względów, m. in finansowych ...ślub kościelny w 2000,czyli 6 lat potem
        w takim wypadku dla władz kościelnych byliśmy: panna i kawaler!!!
        ominęły nas nauki przedmałżeńskie,
        mąż wystąpił w garniturze z pierwszego ślubu a ja w długiej srebrnej spódnicy i bolerku...a więc suknia z welonem też mnie ominęła...
        ślub kościelny odbył się na jednej mszy z chrztem dziecka, dwa w jednym, także w kwestiach przyjęcia dla rodziny
        w dodatku w innej parafii
        czyli wszystko jest możliwe... powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka