Dodaj do ulubionych

Problemy Rodzinne?

13.05.13, 21:55
Nie wiem jak to opisać... Może po prostu przemoc w rodzinie? Może przesadzam? Nie wiem.
Moi rodzice są alkoholikami: Nie piją dużo (zazwyczaj), ale codziennie, lecz nie to jest problemem. Nie raz słyszałem od rodziców, głównie mamy, najgorsze wyzwiska, słowa, które możnaby nazwać groźbami karalnymi. Choć mam szansę dostać się do 2. najlepszej szkoły w mieście, nadal słyszę, że jestem debilem. Cały czas mnie poniża i ośmiesza. Mam dość. Przed chwilą była kolejna kłótnia, oczywiście o byle bzdurę...
Nie dawno przez przypadek rozpoznałem u siebie syndrom DDA/DDD.
Mam dopiero 16 lat. Dopiero kończę gimnazjum, ale czuję, że już długo nie wytrzymam...
Jest coś, co mogę z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • pade Re: Problemy Rodzinne? 13.05.13, 22:23
      zgłosić się do ośrodka pomocy psychologicznej dla młodzieży
      pomoc jest za darmo
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Problemy Rodzinne? 14.05.13, 22:08
      Jak najszybciej zgłosić się do gimnazjalnego psychologa lub pedagoga.
      Jeśli to zbyt krepujące lub obciążające do młodzieżowego ośrodka pomocy psychologicznej lub innej podobnej placówki. One podlegają najczęściej pod oświatę. Jeśli mieszkasz w Warszawie jest też dobry ośrodek OPTA.
      Relacje z rodzicami w tym wieku są oczywiście trudne, ale powinna być możliwość radzenia sobie z tymi uczuciami. Nie warto się od razu etykietyzować i sugerować symptomami DDD czy DDA. Teraz ważne jest aby poradzić sobie z przeżyciami na własny temat. Agnieszka Iwaszkiewicz
      • inge-nium [...] 11.02.14, 23:23
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • verdana Re: Problemy Rodzinne? 12.02.14, 11:39
          Super - zamierzacie leczyć dziecko z uzaleznień, bo rodzice piją? Może warto przeczytać zanim się spamuje.
          • ada16 kolejny wątek wyciągnięty z lamusa 12.02.14, 19:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka