Dodaj do ulubionych

Kara dla 13latki

26.06.13, 11:35
13 letnia siostrzenica M wykradła ojcu 300 funtów i zrobiła sobie zakupy.
Ojciec kazał jej to odpracować.
Ano tak sie składa, że M i ja zatrudniamy panią do sprzątania (właściwie sama sie zatrudnia - legalny biznes, wystawia nam faktury). Akurat wyjeżdża na lato do Polski na ślub własny i szukamy nowej. Płacimy jej 8 funtów za godzinę. Dziewczyna przychodzi 2x w tygodniu na 2 godziny.
Padła propozycja byśmy zatrudnili małolatę. Zarobione pieniądze musiałaby oddawać ojcu aż spłaci swój dług. M powiedział TAK, ja mówię NIE. Uważam że nie powinniśmy się w to mieszać, poza tym nie chcę zatrudniać dziecka. Może gdyby miała 16 - 17 lat bym sie zgodziła, ale teraz uważam, że ojciec dziewczyny powinien znaleźć inną karę. Poza tym, nie będę stała nad dziewczyną i dyrygowała co ma robić (starsze, niby doświadczone sprzątaczki czasem nie mają pojęcia jak sprzatać, a co dopiero rozpieszczona 13latka). Za sprzątanie po łebkach na środku pokoju serdecznie dziękuję, a jestem prawie pewna, że jeśli nie przypilnuję to tak to właśnie będzie wyglądało.

Ojciec dziewczyny nie chce by sprzątała u niego w domu (dziewczyna mieszka z matką) bo jak twierdzi, nie ma respektu, a mnie by nie podskoczyła i wykonywała moje polecenia. Nie ma to jak straszenie złą ciotką, prawda?

No i oczywiście teraz jestem TA ZŁA bo się nie zgadzam na bycie poganiaczem księżniczki. Zgodziłybyście się na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • tully.makker Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 11:37
      Nie ma mowy. Nie zatrudnilabym 13 latki, nie wiem nawet, czy to legalne tam u was?
    • alexa0000 Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 11:39
      Nie. Wietrzę problemy i to duże.
    • wuika Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 11:50
      Po moim trupie. Ktoś Ci narzuca pracownika, niesprawdzonego, do dopilnowania i stania z batem niemalże. Ktoś chce Twoje ręce pobrudzić wspomnianą złą ciotką i egzekwowaniem kary. No i ktoś chce wymusić zatrudnienie mocno nieletniego dziecka, bo taki akurat ma pomysł. Głupi, bardzo głupi pomysł. Szkodliwy, mocno potencjalnie konfliktogenny, bo jak będzie wyglądała sytuacja, kiedy młoda Twoich wymagań nie spełni? Będzie miała odpracowaną karę? W części? Do poprawki? Aż się nosem podetrze, ale wszystko posprząta? Zbyt powikłane to, żeby się bawić.
      • ewa9717 Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 12:20
        Tatko umywa raczki, a ty nie dość, ze będziesz miała kiepską sprzatającą, to jeszcze masz oddziaływać wychowawczo ;)
        Nigdy w życiu!
    • wrzesniowamama07 Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 12:54
      Nie, nie zgodziłabym się.
      • aqua48 Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 14:16
        Absolutnie nie. Powiedziałabym temu ojcu - wymyśliłeś karę to teraz sam egzekwuj, a nas nie mieszaj. Dziewczę niech myje samochody. Sąsiadom, nie rodzinie. Lub kosi im trawę.
    • altz Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 14:12
      Ciekawy problem i trudna sytuacja dla wszystkich.
      Na pewno nie powinnaś się zgadzać na założenie kolonii karnej. :-)
      Z drugiej strony, Dziewczyna też powinna mieć szansę pokazać się z dobrej strony i ma prawo do naprawienia szkody.

Zawsze jest jakieś wyjście.
      Możesz powiedzieć dziewczynie, że twój dom nie jest obozem pracy, ale możesz jej pomóc odpracować te pieniądze. Proponujesz gotówkę za konkretną pracę, ale jesteś wymagająca. Jak się nie sprawdzi, to trudno.
      Może masz pracę na ogródku? Jakieś koszenie trawy? Sadzenie? Coś, co dziewczyna zrobi dobrze, łatwo to sprawdzić, a ona będzie zadowolona? Może systematyczne wyjścia na zakupy? ;-)
      Uważam, że te 300 funtów nie jest warte tego, żeby dziewczynę wpędzać w kompleksy i kazać jej robić coś ponad jej możliwości.
      • ewa9717 Re: Kara dla 13latki 26.06.13, 20:14
        No jasne, po co dziecko dołować za głupie 300 funtów. Niech coś tam u cioci dla picu machnie i będzie z głowy. Następnym razem, może już za 600, też pozbiera papierki i się bidula nie zakompleksi.
        Nie daj się wrobić w - jak ktoś wyżej napisał - obóz karny, tatko niech swoimi rączkami wychowuje dziecię.
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Kara dla 13latki 30.06.13, 07:43
      Problemy są dwa.
      Pierwszy - prostszy : czy 13-latka jest w stanie profesjonalnie, czyli za wartość 8 funtów za godzinę, posprzątać mieszkanie inne niż swoje, które dobrze zna? Wydaje się, że nie jest. Więc Pani decyzja od tej strony jest słuszna. To Pani pieniądze, które będą źle wydane i nie zaspokoją Pani potrzeb.
      Drugi problem - trudniejszy: kto i w jaki sposób ma ponieść konsekwencje zachowania siostrzenicy? Kto jest za to odpowiedzialny? Jakie wnioski z całej sytuacji będą dla owej 13-latki.
      Otóż na pewno nie Pani jest odpowiedzialna za brak kary dla siostrzenicy, poprzez brak zgody na jej "zatrudnienie". Ojciec wymyślił karę, czy też poprawniej - konsekwencję wynikającą z zachowania córki, ale taką w której odpowiedzialność nagle została przesunięta na innych: Panią i męża. Odmowa przyjęcia propozycji jest traktowana jak niechęć dla słusznego postępowania wychowawczego ojca córki.
      Na Pani miejscu trwałabym na tym stanowisku, a ojciec nastolatki niech dalej boryka się z problemem. Może niech córka odda zakupione rzeczy ( jeśli się nadają ) aby odsprzedać je na Allegro. Albo przez jakiś czas niech nie dostaje nic z asortymentu, na który wydała pieniądze. Albo niech nie dostaje tygodniówki. Itp.
      Gdy utwierdzi się Pani w swej decyzji, nie będzie Pani odczuwała, że jest Pani "tą złą". Teraz ta sprawa jest jak przysłowiowy "gorący kartofel". Ktoś kto go trzyma, chce go szybko odrzucić. Agnieszka Iwaszkiewicz
    • sonia_siemionowna Re: Kara dla 13latki 04.07.13, 00:35
      Nie rób tego, bo to nielegalne i moze skończyć się bardzo nieprzyjemnie, jeśli pannie w szkole jakaś usłużna koleżanka podpowie powiadomienie social services. Może się skonczyć nawet w sądzie rodzinny i będzie kurator (znam podobny przypadek).

Kara sama w sobie słuszna, ale wobec starszego (w UK można pracowac od lat 16 za zgodą rodziców). Ja bym np. wstrzymała kieszonkowe aż się wyrówna.
    • jesienna.zaduma Re: Kara dla 13latki 05.07.13, 19:16
      Świat nie przestanie mnie zadziwiać. Cóż za kuriozalny pomysł!
      Czy bym sie zgodziła? Nigdy w życiu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka