Dodaj do ulubionych

Partner chce odebrac mi corke

18.12.15, 23:17
Jestem z moim partnerem - już w zasadzie byłym od 3 lat. Wynajmujemy mieszkanie, ale kiedy dowiedziałam się o ciąży on kupił mieszkanie do którego mieliśmy się przeprowadzić w przyszłym roku. Mamy córeczkę która ma 5 miesięcy. Po porodzie zaczęło się wszystko psuć między nami. On straszy że zabierze mi małą. Nie wiem jakie mam prawa, co mi wolno, żeby nie miał powodów przed sądem. Chciałabym wrócić do mamy (ja i córka jesteśmy tam zameldowane). Czy jeśli wyjade to nie będzie to uprowadzenie dziecka? Czy mam prawo to zrobić? Czy on może wyjechać z małą bez mojej zgody? Niech ktoś mi pomoże bo umieram ze strachu co będzie dalej ...
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Partner chce odebrac mi corke 18.12.15, 23:29
      Wyluzuj. Nie ma takiej opcji, żeby sąd ustalił stałe miejsce zamieszkania niemowlaka przy ojcu, jeśli matka nie jest agresywną ćpunką. Natychmiast do sądu pozew o ustalenie stałego miejsca zamieszkania dziecka przy matce, alimenty i kontakty z drugim rodzicem od - do. Jeśli wyjedziesz nie będzie to uprowadzenie dziecka.
      Każdą groźbę czy inną próbę zastraszania, szantażu nagrywaj, jak już wyjedziesz to kontakt z byłym na piśmie - maile, sms-y, listy polecone. Będziesz mieć podkładkę dla sądu i policji w razie czego.
      • 3-mamuska Re: Partner chce odebrac mi corke 19.12.15, 02:52
        Dokładnie, zbieraj dowody na to ze partner cie straszy, ze złe sie dzieje , nagrywaj jego agresje czy pilnuj smsow .
        Nikt matce nie zabierze dziecka No chyba ze pijesz ćpasz i znikasz z domu.
        Mam znajoma matkę samotna 3 dzieci ,ktora została złapana na jeździe po alkoholu odebrano jej prawo jazdy a dzieci jej nie odebrano. ( poszła na odwyk) i dzieci były cały czas z nia.
        O porwaniu moze byc mowa wtedy kiedy zabierzesz młoda i ojciec nie bedzie wiedział gdzie jest dziecko.
        Wyślij mu list poleconym informujesz ze wracasz do rodziców i a jesteście tak zameldowane wiec bez problemu.
        Dobrze by było skontaktować sie z prawnikiem.
        -----------------
        Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
    • enith Re: Partner chce odebrac mi corke 19.12.15, 08:10
      Szanse na odebranie ci pięciomiesięcznego dziecka partner ma naprawdę znikome. Dziewczyny dobrze napisały: dokumentuj dowody szantażu i zastraszania. Nawet jeśli nigdy nie będziesz musiała ich użyć (oby tak było), lepiej je mieć na wszelki wypadek.
      Zastanawia mnie, skąd takie pogorszenie stosunków między wami, że partner posuwa się do szantażu i gróźb. To sprawa dużego kalibru i skądś się to przecież wzięło. Może warto spróbować rozładować sytuację, zwłaszcza, że macie malutkie dziecko. Oczywiście ta rada ma sens wyłącznie, jeśli partner nie stanowi realnego zagrożenia dla ciebie i dziecka.
      Twoi rodzice mieszkają daleko od waszego obecnego miejsca zamieszkania?
      • aguszka7 Re: Partner chce odebrac mi corke 23.12.15, 19:30
        Rodzice mieszkają 180km od aktualnego miejsca zamieszkania. Wszystko się popsulo bo wydaje mi się że on jej zazdrosny o dziecko, o to że nie jest już numerem jeden... Sama nie wiem dlaczego tak się to potoczyło, ale z jego rzeczy dowiedziałam się że zaczął chodzić do psychologa. Po co? Nie wiem...
    • z_pokladu_idy Re: Partner chce odebrac mi corke 19.12.15, 14:52
      A mówi, czemu i na jakiej podstawie miałby Ci odebrać dziecko? Może chce Cię jedynie zastraszyć, żebyś nie odeszła, a może chciałby się w ten sposób zemścić, kiedy już to zrobisz? W każdym wypadku nagrywaj, zbieraj dowody.
      Nie znam autentycznie żadnego faceta, który by chciał wziąć na siebie całkowitą opiekę nad niemowlakiem, jeśli matka jest w porządku, więc podejrzewam, że chce się jednak na Tobie odegrać.
      • morgen_stern Re: Partner chce odebrac mi corke 22.12.15, 14:57
        Nie tyle odegrać, co zastraszyć i zaszantażować. Stary, ograny numer, jeśli dziewczyna nie zna przepisów i swoich praw - skuteczny.
    • renata1152 Re: Partner chce odebrac mi corke 22.12.15, 18:35
      Co siedzi w głowie u takiego faceta ,że tak się zachowuje?.
      Czy się odkochał czy zakochał ponownie czy nowa rola w życiu go przerosła?.
      Zamiast wspierać partnerkę i pomagać jej to zachowuje się
      jak totalny dupek.To jednak prawda,że dziecko jest doskonałym
      testem na to czy ktoś jest tą drugą połówką na prozę życia.
      Przecież pojawienie się dziecka powinno dla obojga partnerów
      być czymś cudownym, wyczekiwanym i scalającym .
      Może wiesz co chodzi po głowie partnerowi,ale nie
      daj się zastraszyć i nie daj poznać po sobie ,że się boisz.
      Radzę porozmawiać z kimś kompetentnym od prawa.
      Coś się facetowi pochrzaniło w główce
      ,ale taki numer jemu nie przejdzie.
      Szkoda tylko,że w takim czasie gdzie powinnaś mieć
      spokój i pomoc to masz taki stres.
    • karolina33331 Re: Partner chce odebrac mi corke 23.12.15, 19:21
      Nie zabierze Ci córki. Jeśli nie zaniedbujesz dziecka żaden sąd nie zabierze Ci córki! Mam doświadczenie w temacie, bo sama odeszłam kiedy moja córka miała 6 miesięcy.
      • aguszka7 Re: Partner chce odebrac mi corke 23.12.15, 19:25
        Byłam u prawnika, on też tak twierdzi. Nie ma podstaw, aby to zrobić. Ale mam pytanie jeśli wyprodawdze się z córką do moich rodziców (np kiedy On będzie w pracy) to czy to może być użyte przeciw mnie? Chciałabym się wynieść ze względu na atmosferę, nie daje już rady...
        • triss_merigold6 Re: Partner chce odebrac mi corke 23.12.15, 19:37
          Zameldowana jesteś u rodziców, Twoja córka tak samo więc spokojnie możesz się wyprowadzić. Nie jesteście małżeństwem, facet może Ci skoczyć w temacie gdzie mieszkasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka