Dodaj do ulubionych

Potrzebuję pomocy

08.07.07, 12:43
Przyda się chyba taki wątek, w "mapie" mamy swoje zawody i możemy tutaj kogoś
poprosić czasem o radę, pomoc w jakieś kwestii.
Obserwuj wątek
    • zeng architektura - oprogamowanie 08.07.07, 12:48
      Szukam jakiś programów do projektowania:

- ogrodu
      - elewacji
      - wnętrz.

Dobrze by było żeby były trochę bardziej zautomatyzowane niż archicady, 3dmaxy
      i inne takie, nie potrzebuję projektu technicznego, tylko pobawić się metodą
      prób i błędów żeby zwizualizować jak to czy tamto by wyglądąło. No i najlepiej
      żeby była duża baza sprzętów/mebli dla wnętrz i krzaczków/drzewek do ogrodu ;)

Kto widział/kto zna/może polecić taki program? Znalezieniem samego programu już
      sam się zajmę, tylko żebym wiedział którego szukać.

Pozdrawiam,
      Daniel
      • dryfujacabezcelu Re: architektura - oprogamowanie 08.07.07, 22:13
        jest taki program, nie pamiętam jak się nazywa, wymarzony dom, czy jakoś tak.
        Można sobie zrobić fajną prezentację pomieszczeń wraz z meblami... Brat go miał
        jutro się dowiem jak to zwą :)
      • hafal Re: architektura - oprogamowanie 09.07.07, 00:29
        Zeng, niestety programy ogólnodostępne, albo inaczej: po przystępnych cenach,
        dają takie sobie efekty wizualne. I jak do tej pory- a mam z tym trochę do
        czynienia- najlepsze okazują się, niestety, powazne, profesjonalne, a za razem
        drogie programy, np. tak jak wymienione przez Ciebie. Jest tez kilka nie tak
        drogich jak Archicad, polskich, np.Arcon, ale tez nie mało grosza kosztuje.
        Osobiscie uwazam że bardzo dobra jest nakładka na acada - accurender, ale
        trzeba umiec budowac w 3d. Ale jesli zaczynasz dopiero się tym bawic, polecam
        program "Sam zaprojektuj swoje mieszkanie" - mozna go kupic np. w Castoramie za
        ok 50zł. Mają tez z tej samej serii projektowanie ogrodów, ale nie próbowałam.
        Biblioteki mają moze nie najbogatsze, ale na początek wystarczy. W Castoramie
        mozesz też kupic za ok 20zł "Projektant wnętrz 3D"- ale chyba gorszy niz
        wczesniejsze. Poza tym podam Ci programy freeware, które mozesz ściągnąc z
        netu. Są to małe programiki, ale na potrzeby nieprofesjonalne powinny
        wystarczyc:

FURNISH PRO (wyposazanie pokoi w meble BoConcept)-
        www.boconcept.pl/ZAPROJEKTUJ_SWÓJ_DOM-64215.aspx
        Kitchendraw - starsze wersje są do ściągnięcia (tylko urządzanie kuchni)
        Ikea- mają na stronie program do urządzania kuchni
        PRO 100- mozesz ściągnąc wersję demo (normalnie trochę kosztuje)

Poza tym widziałam ostatnio prawie realistyczne wizualizacje wnętrz i będę
        miała namiary na gości, którzy je robili -zamierzam zapytac, na jakim
        programie. Dam znac, jak się dowiem
        Hania

ps.
        Apropos wzajemnej pomocy, to był już wątek "W czym mogę Ci pomóc" - zerknij;)

• zeng Re: architektura - oprogamowanie 09.07.07, 01:29
          dzięki wszyscy :)

hafal: pro 100 miałem, mała biblioteka sprzętów i mebli, te z castoramy tez
          mam, podobnie...

ale Arcon ... zaraz poszukam jakieś promocji w necie za 0 zł ;)... (3 minuty
          później - ok, znalazłem promocję i już do mnie leci Arcon 6.0 + biblioteka
          obiektów i Arcon Wymarzony Dom 2.1).
    • digirec Re: Potrzebuję pomocy 08.07.07, 23:42
      ja nawet gdzies miałam plyty z takimi programi
      jak mi sie uda znależc... to ci wysle
      jutro poszukam
      • zeng Re: Potrzebuję pomocy 09.07.07, 01:30
        czekam niecierpliwie digirec co ciekawego znajdziesz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka