zeng 08.07.07, 12:43 Przyda się chyba taki wątek, w "mapie" mamy swoje zawody i możemy tutaj kogoś poprosić czasem o radę, pomoc w jakieś kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zeng architektura - oprogamowanie 08.07.07, 12:48 Szukam jakiś programów do projektowania: - ogrodu - elewacji - wnętrz. Dobrze by było żeby były trochę bardziej zautomatyzowane niż archicady, 3dmaxy i inne takie, nie potrzebuję projektu technicznego, tylko pobawić się metodą prób i błędów żeby zwizualizować jak to czy tamto by wyglądąło. No i najlepiej żeby była duża baza sprzętów/mebli dla wnętrz i krzaczków/drzewek do ogrodu ;) Kto widział/kto zna/może polecić taki program? Znalezieniem samego programu już sam się zajmę, tylko żebym wiedział którego szukać. Pozdrawiam, Daniel Odpowiedz Link Zgłoś
dryfujacabezcelu Re: architektura - oprogamowanie 08.07.07, 22:13 jest taki program, nie pamiętam jak się nazywa, wymarzony dom, czy jakoś tak. Można sobie zrobić fajną prezentację pomieszczeń wraz z meblami... Brat go miał jutro się dowiem jak to zwą :) Odpowiedz Link Zgłoś
hafal Re: architektura - oprogamowanie 09.07.07, 00:29 Zeng, niestety programy ogólnodostępne, albo inaczej: po przystępnych cenach, dają takie sobie efekty wizualne. I jak do tej pory- a mam z tym trochę do czynienia- najlepsze okazują się, niestety, powazne, profesjonalne, a za razem drogie programy, np. tak jak wymienione przez Ciebie. Jest tez kilka nie tak drogich jak Archicad, polskich, np.Arcon, ale tez nie mało grosza kosztuje. Osobiscie uwazam że bardzo dobra jest nakładka na acada - accurender, ale trzeba umiec budowac w 3d. Ale jesli zaczynasz dopiero się tym bawic, polecam program "Sam zaprojektuj swoje mieszkanie" - mozna go kupic np. w Castoramie za ok 50zł. Mają tez z tej samej serii projektowanie ogrodów, ale nie próbowałam. Biblioteki mają moze nie najbogatsze, ale na początek wystarczy. W Castoramie mozesz też kupic za ok 20zł "Projektant wnętrz 3D"- ale chyba gorszy niz wczesniejsze. Poza tym podam Ci programy freeware, które mozesz ściągnąc z netu. Są to małe programiki, ale na potrzeby nieprofesjonalne powinny wystarczyc: FURNISH PRO (wyposazanie pokoi w meble BoConcept)- www.boconcept.pl/ZAPROJEKTUJ_SWÓJ_DOM-64215.aspx Kitchendraw - starsze wersje są do ściągnięcia (tylko urządzanie kuchni) Ikea- mają na stronie program do urządzania kuchni PRO 100- mozesz ściągnąc wersję demo (normalnie trochę kosztuje) Poza tym widziałam ostatnio prawie realistyczne wizualizacje wnętrz i będę miała namiary na gości, którzy je robili -zamierzam zapytac, na jakim programie. Dam znac, jak się dowiem Hania ps. Apropos wzajemnej pomocy, to był już wątek "W czym mogę Ci pomóc" - zerknij;) Odpowiedz Link Zgłoś
zeng Re: architektura - oprogamowanie 09.07.07, 01:29 dzięki wszyscy :) hafal: pro 100 miałem, mała biblioteka sprzętów i mebli, te z castoramy tez mam, podobnie... ale Arcon ... zaraz poszukam jakieś promocji w necie za 0 zł ;)... (3 minuty później - ok, znalazłem promocję i już do mnie leci Arcon 6.0 + biblioteka obiektów i Arcon Wymarzony Dom 2.1). Odpowiedz Link Zgłoś
digirec Re: Potrzebuję pomocy 08.07.07, 23:42 ja nawet gdzies miałam plyty z takimi programi jak mi sie uda znależc... to ci wysle jutro poszukam Odpowiedz Link Zgłoś
zeng Re: Potrzebuję pomocy 09.07.07, 01:30 czekam niecierpliwie digirec co ciekawego znajdziesz :) Odpowiedz Link Zgłoś