Dodaj do ulubionych

PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY

26.07.09, 00:43
Witam serdecznie...Mam pytanie i liczę, że znajdzie się ktoś kto był
w podobnej sytuacji i będzie mógł coś doradzić... Na początku lipca
skończył mi się urlop macierzyński, obecnie korzystam z urlopu
wypoczynkowego (za zeszły i obecny rok).W pracy powinnam się stawić
11 września, jednak jestem zmuszona do wykorzystania urlopu
wychowawczego. W tej chwili przekraczam dochód by dostać zasiłek do
urlopu wychowawczego (dozwolone jest do 504 na osobę), zasiłek dla
samotnie wychowującej dzieci i zasiłek rodzinny. Jednak od września
sytuacja mi się diametralnie zmieni i zostanę z dwojgiem dzieci z
dochodem 600 zł renty rodzinnej dla dzieci. Czy mogę pisać jakieś
odwołania, by Wydział Świadczeń Rodzinnych nie brał pod uwagę
wcześniejszego okresu tylko sytaucję obecną? Dziękuję z góry za
odpowiedź...
Obserwuj wątek
    • dakota28 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 09:37
      Sylwia napisz wniosek jak juz nie bedziesz miala tak duzych dochodów
      czyli we wrześniu- to bedzie na Twoją korzyść że miałaś duże
      dochody, bo są to dochody utracone według nich. Więc spokojnie jak
      we wrześniu stracisz dochody to przyznaja ci zasiłek wychowawczy, ja
      miałam identyczna sytuacje i dostałam bez problemu.
      Pozdrawiam.
      Jak bys miała pytania to moje gg 5261001
      • sylwiagur Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 14:23
        Dzięki serdeczne, jakby coś to będę pisać :))
        Pozdrawiam
        • trelka10 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 14:26
          tak samo idź do Mopsu i tam też dostaniesz rodzinne i dodatek za samotne
          macierzyństwo, z powodu zmiany sytuacji rodzinnej
          • kasik2222 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 15:08
            dostaniesz napewno, zarobki utracone. Ja tak miałam, moich zarobków
            nie wliczało się do dochodu, bo już ich nie miałam
            • sylwiagur Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 19:05
              Dzięki dziewczyny za informacje. Wogóle to jak o tym pomyślę to
              mam "doła". Najchętniej wróciłabym do pracy i już, ale niestety nie
              mam co zrobić z małym Tomciem. Człowiek ciągle płacił składki i to
              nie małe, a teraz się zastanawia czy dadzą te głodowe świadczenia...
              bo nawet jeśli dadzą to nie wiadomo na co je przeznaczyć... :))
              • wdowa120309 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 19:48
                sylwiagur - dziewczyny dobrze doradzają, ale chyba wnioski składa sie w sierpniu musisz dowiedziec sie tego w MOPR i powiedz że masz dochód utracony powinni ci przyznac wychowawczy płatny + rodzinne + zasiłek dla samotnej matki. Ja doradziła bym ci zgłosić się jeszcze do ZUS-u jesli dostajesz dla dzieci rentę. Jak nie przekroczysz kwoty ok 2100 - brutto ( tego musisz dowiedziec się w ZUSie jaka to jest stawka bo co 3 miesiące sie zmienia ale raczej idzie w góre ) to i tobie należy sie renta po męzu. Ja pracuję i tez dostaje rentę ponieważ mój dochód własnie nie przekracza tej stawki. Ja miałam przyznany zasiłek dla samotnej matki ( ale dostałam go tylko raz ) bo sie okazało że jak wróciłąm do pracy to juz przekroczyła kwotę 504 zł na osobe i MOPR mi zabrał...((((
                Udaj sie do ZUSu i porozmawiaj jaka masz sytuację oni powinni ci to wyjasnic i pomóc wkońcu poto tam są....;))
                Pozdarwaim..Bea
                • czarna715 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 20:39
                  sylwiagur-tak jak radzą dziewczyny idź do MOPSu tam powinni Ci wszystko wyjaśnić.Ja mam rentę po mężu i równiez pobieram zasiłki razem z wychowawczym.Wiem że obecny okres zsiłkowy jest przedłużony do końca października a od listopada mają być nowe zasiłki więc prawdopodobnie wnioski będziemy składać dopiero we wrześniu albo i w październiku.Jako samotnej matce również należy się dodatek!
                  Powodzenia.
                  • sylwiagur Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 26.07.09, 22:51
                    A jak jest z tą rentą? Gdy zmarł mój mąż starszy syn dostał po nim
                    rentę (niestety najniższą, ale jest :)), gdy urodził się Tomcio to
                    dołożyli "aż" 5% na drugie dziecko... Na mnie się nie należała, bo
                    byłam na zwolnieniu lekarskim, a potem na macierzyńskim to i dochody
                    nie najgorsze, teraz mam urlop wypoczynkowy... a schody się
                    zaczynają od września- tylko renta na chłopców- 600,10 zł :). Jakby
                    mi przyznali zasiłek do urlopu wychowaczego, dla samotnej matki i
                    rodzinny to wyszłoby tego ok. 850 zł... Czy oprócz tego coś jeszcze
                    można się starać? Pytam, bo pierwszy raz mam taką sytuację, do tej
                    pory nawet rodzinne mi się nie należało...
                    • kasik2222 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 27.07.09, 12:13
                      teraz jeszcze renta na ciebie się należy. Pewnie też niewiele tego
                      będzie. Postaraj się też ( jeśli mieszkasz w bloku) o dodatki
                      mieszkaniowe. Gmina płaci część czynszu. A MOPS może opłaty zrobić
                      za Ciebie ( prąd, gaz ). Bo tych pieniędzy jest tyle że nie da sie
                      wyżyć niestety. Przemyśl też żłobek dla młodego. Moja poszła do
                      żłobka i jest super, tyle że była trochę starsza. Miała 2 latka.
                      Ale znam dzieci które wcześniej poszły, i rozwijają się lepiej niż
                      te nieżłobkowe. Żłobek to nic stasznego. Buziaczki
                      • czarna715 Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 27.07.09, 22:25
                        Wychowuję czterech synów.Kiedy zmarł mi mąż dzieci dostały rentę i ja również,tzw.renta rodzinna(572zł)na nas czworo.Kiedy urodziłam złożyłam akt urodzenia dziecka do ZUSu i podnieśli mi rentę o 3zł miałam więc 575zł na nas pięcioro.Nie ma znaczenia czy masz jedno czy czworo dzieci ,renta jest taka sama.Nie wiem dlaczego nie masz renty na siebie?Dodatki do mieszkania również powinny ci się należeć!
                        A co do żłobka to też powinni ci z MOPSu dopłacać!
                        • sylwiagur Re: PŁATNY URLOP WYCHOWAWCZY 28.07.09, 00:41
                          Niestety żłobek odpada, a to dlatego,iż moja praca jest zmianowa,
                          tzn. chodzi się nie codziennie, ale po 12 godzin (od 9 do 21).A
                          żłobki są czynne z reguły do 16:30, nie mam nikogo, kto mógłby
                          odebrać malucha i jeszcze go potem przypilnować. Dlatego dopóki nie
                          zmienię pracy na jednozmianową (od 8 do 16)zmuszona jestem zostać z
                          dzieckiem :(. Dziękuję wszystkim za porady i szybki odzew,
                          pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka