nanabun 25.04.10, 13:23 Brawo dla byka. Zwyrodniała rozrywka dla zwyrodnialców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wyksztalciuch.jeden Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 13:57 Uwielbiam takie eskalacje. W RSS: "...stracił 10 l krwi.". W artykule: "stracił do 8 l krwi." IIRC już w podstawówce na biologii uczą, że dorosły człowiek ma od 5 do 6 litrów krwi. A Dexter świadkiem, że wypłukać całą nie jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 15:10 wyksztalciuch.jeden napisał: > Uwielbiam takie eskalacje. W RSS: "...stracił 10 l krwi.". W artykule: "stracił > do 8 l krwi." > IIRC już w podstawówce na biologii uczą, że dorosły człowiek ma od 5 do 6 litró > w > krwi. A Dexter świadkiem, że wypłukać całą nie jest łatwo. też mnie to zastanowiło, cud rozmnożenia krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 16:05 tez na poczatku mnie to "zastanowilo"... alecz po przeczytaniu niusu jasne bylo dla mnie, ze pompowali mu krew przy jednoczesnym wycieku... stad moglo sie wziac tej krwi na arenie nawet 10litrow (w przypadku tloczenia 8 litrow przez cialo matadora przeplynelo wtedy okolo 14 litrow) bardziej zastanawiajace dla mnie jest to o zadkosci krwi A+... w Polsce ma ja okolo 70% ludzi... moze w Meksyku jest zupelnie inaczej... ale do cholery skad pismak moze miec takie informacje?... po sposobie w jaki napisal niusa widac, ze niewiele wie Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 16:09 tu chodzi o bezmyślne pisanie niusów. Odpowiedz Link Zgłoś
www.openmind.desk.pl gdyby zmarł to byłaby sprawiedliwość 25.04.10, 17:53 należy się kara za dręczenie zwierząt Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 16:13 a te 70% to tez oczywiscie wedlug dziwnego zrodla..;] musze sobie przypomniec gdzie to widzilam ;] Odpowiedz Link Zgłoś
bernabeu17 Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 17:00 Człowieku - transfuzji krwi nie robi się na arenie... Odpowiedz Link Zgłoś
4youtobayashi Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 17:18 W przypadku krwotoku z tetnicy próbuje się go zatamowac, a nie uzupełniać upływ. A grupa A+ jest najczęściej występującą także na świecie oraz najbardziej potrzebną właśnie z powodu duzego zapotrzebowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 19:11 jak mozna komentowac artykul nie przeczytawszy go: "Krwotok Jose Tomasa był tak potężny, że ranny mógł utracić sześć litrów krwi; dlatego trzeba było niemal ośmiu litrów krwi do transfuzji przeprowadzonej od razu na arenie. Kolejną ranny matador przeszedł już po przewiezieniu do szpitala." dla niektorych czytanie ze zrozumieniem jest bardzo ciezko... a jak wiadomomo to myslenie jest jedna z podstawowych cech "czlowieka".. kimze Ty jestes? Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Brawo dla byka !!! 25.04.10, 20:24 Misio, wypominasz innym, a sam nie pomyślałeś, że redakcja zauważyła głupotę pierwotnego stwierdzenia i zmieniła 10 l (w RSS) oraz 8 l (w artykule) na bardziej prawdopodobne 6 litrów. Odpowiedz Link Zgłoś
madzior87 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:31 I tak sie robi dramaty... Dorosły człowiek ma 5-6 litrów krwi, a grupa A Rh + jest najczęstszą grupą krwi. No ale wg autora facet stracił 8 litrów krwi bardzo rzadkiej grupy... Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:03 Głupotą jest podawanie ile objętościowo krwi ma człowiek, ponieważ ludzie różnią się rozmiarem, taki mały szczegół. Dorosły człowiek ma ok. 70-80 ml krwi na kilogram masy ciała, 5-6 litrów ma wiec mężczyzna o wadze ok. 60-70 kg. Jeśli ten matador miał 120 kg (a tyle na oko miał, bo to kawał chłopa) i regularnie ponosił ciężki wysiłek fizyczny, to spokojnie mógł mieć ponad 8-10 l krwi. Co do występowania grupy krwi A Rh+, to nie jest to najczęstsza grupa krwi na Świecie (dominuje 0 Rh+).Jose Tomas urodził się pod Madrytem. W niektórych regionach Hiszpanii odsetek występowania Rh- wynosi ponad 50%. Tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:11 > spokojnie mógł mieć ponad 8-10 l krwi. I wypłukał ją sobie do ostatniej kropelki? I przeżył? Szanowny Autorze, to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:22 Skoro mógł mieć ponad 10 litrów, to w jaki sposób miał wypłukać wszystko do ostatniej kropelki, Szanowny Autorze? Zresztą, może facet miał ponad 150 kg (i ponad 12 litrów krwi). Wystarczy popatrzeć i ocenić, jaki miał rozmiar w porównaniu z bykiem (duży byk waży do 1500 kg): es.wikipedia.org/wiki/Archivo:JoseTomas.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:33 Nawet gdyby miał 12 litrów (a niechby i 15 - zaszalejmy) to i tak utrata połowy objętości krwi jest równoznaczna ze śmiercią. W tym skrajnym przypadku giganta, który ma 15 litrów, graniczna byłaby więc wartość 7,5 litra, ciągle mniej niż 8 (wg artykułu) czy 10 litrów (wg kanału RSS). Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:47 Nikt nie twierdzi, że stracił te 8 litrów jednorazowo, wręcz przeciwnie, jest podana informacja, że stracił tyle w sumie. Już na arenie przetaczano mu krew... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 15:14 W takiej sytuacji jest to możliwe, ale trudno uznać krew przetoczoną za własną. Nie wiadomo, co toczono - osocze, pełną krew, hydrolizaty. Wobec tego lepiej byłoby w ogóle nie podawać takiej informacji. Pewnie się czepiam :) ale więcej osób to wyłapało, jak widać poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko_bez_inwektyw Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 15:15 Te 10 litrów krwi to chyba krew niewinnych byków którą miał na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
ku.ku.lka Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 15:03 Może i wykształciuch ale nie kapujesz istoty sytuacji.To co mu wyciekło to jedno a to co mu wlali to drugie. Zatamowanie krwawień przy takim urazie to duże wyzwanie. Mogli toczyć a jeszcze tracił krew. Dlatego arytmetyka choć upiorna jednak prawdziwa. Jak tak podejdziesz do sprawy to stanie się możliwe. Eeee? A do tych co się cieszą z tego wypadku: "Jesteście pełnymi hipokryzji łajzami bez krzty zrozumienia innej kultury. Gdyby ten sam byk trafił do nas to skończyłby jako kiełbasa? Gdzie te głosy, z prostestami że w rzeźniach giną tysiące zwierząt? A pasztet z gęsich wątróbek? Cudne traktowanie zwierząt. Jacy kurna wrażliwi! Obłuda. Tu przynajmniej byk może narozrabiać. A, że nie wybiera...no taki life. " Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch.jeden Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 15:10 Arytmetycznie masz rację, jednak uznawanie krwi przetoczonej za utraconą jest naginaniem faktów przez dziennikarzy, aby podnieść dramatyzm artykułu. Pachnie to "Faktem". Równie dobrze można zsumować też krew rozlaną przy przetaczaniu oraz krew, która zostanie dopiero przetoczona. 20 litrów brzmiałoby jeszcze bardziej przerażająco. Natomiast zgadzam się w pełni z drugą częścią wpisu. Odpowiedz Link Zgłoś
ku.ku.lka Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 26.04.10, 20:06 :-) Zgadzam się. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Widziałeś kiedyś rzeźnię? 25.04.10, 20:24 I była tam arena, pikadorzy, matadorzy, torreadorzy i zgraja banderilleros? I wszyscy zabawiali się kilkadzieisąt minut męcząc zwierzę przed zabiciem? Jak się nazywa zioło, które palisz i po ile je kupujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ku.ku.lka Re: Widziałeś kiedyś rzeźnię? 26.04.10, 20:05 Widziałem. Ty widziałeś? Pewnie nie. Rzeczywiście jesteś trzeźwy skoro pytasz o zioło. Brakuje? Zioła czy gorzały? Nic nie zakapowałeś ani o innej kulturze ani o hipokryzji. Na to nie mam rady. Musisz z tym żyć. Swoją drogą wkur....ce jest, że zamiast przyłożyć mi siłą argumentów pieprzysz o ziołach. Taki mały fiu...ek z Ciebie. Mam nadzieję, że obraziłem. Po inwektywach do rzeczy. Może Ci się to nie podoba ale ten byk jak będzie miał dużo szczęścia to będzie bykiem rozpłodowym - nie każdy ma. Pewnie później i tak trafi do rzeźni. Jeżeli nie będzie miał szczęścia trafi na mielonkę, która Ci się tak podoba wcześniej. Będzie zajebiście szczęśliwy. Jak dobrze pójdzie padnie od pierwszego strzału po szybkim przejściu do ubojni, jeżeli nie będzie czekał i czuł, że coś jest nie halo z jego żywotem. Jak któś coś spieprzy to chwilę mu zajmie zanim skona. Alternatywą jest dla niego trochę dłuższe życie zanim zostanie bykiem na corridę. Więc kwestia czy odejdzie nie jest poza dyskusją. Podobnie jak końskie życie w naszej Ojczyźnie kończące się ostatnim wyjazdem konia na wakacje do Włoch gdzie konina w cenie. Oczywiście to w ramach podziękowania za służbę. Nie mogę się nadziwić, że corrida wywołuje takie obrzydzenie i okrzyki dezaprobaty ale rękawiczki ze skóry, które wymagają zabicia zwierzaka są cacy. Buciki skórzane też są OK. No futerka troszkę wyszły z mody ale według mnie to kwestia ilości hajsu. Jak ktoś ma to stwierdzi, że no taki mały wyjąteczek. To czym się różnimy to to, że ja twierdzę, że to część naszej zasranej, antropocentrycznej kultury, w której zabijanie zabijanie albo jak kto woli umieranie z cierpieniem stoi wysoko i nadaje inny wymiar zdarzeniu. Nie mówię, że to fajne i podoba mi się ale nie mam zamiaru mówić, że jesteśmy aniołkami. Nawet te okrzyki ludu z dostępem do internetu towarzyszące wypadkowi matadora świadczą o tym. Ty natomiast patrzysz wąsko bez szerszego aspektu a hipokryzja albo do Ciebie nie dociera albo ją ignorujesz. Powiedz mi zatem, bez uprzedzeń i obrażania się z powodu inwektyw (1:1), co jest bardziej uczciwe? Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Matador zdolowany! 25.04.10, 15:11 I tu sie niestety z toba nie zgodze. Mieszasz pojemnosci, grupu i tzw. czynniki Rh. Jezeli by objetosc krwi krazacej w ciele pacjenta miala az taka zaleznosc od jego wagi, nauczyliby mnie tego na studiach medycznych. Ale nie nauczyli. Czlowiek ma 5-6 l krwi, basta. Reszta wagi idzie na kosci (jezeli byl kawal chlopa), tluszcz, jaja itd. Czy okreslenie, ze ktos "regularnie ponosil ciezki wysilek" moze sie tez zastosowac do wpisu na forum? Co do grupy krwi: wrong! popularne sa zarowno "A" jak i "0", % danej grupy w populacji troche sie zmienia, w zaleznosci od regionu. W roznych stronach swiata rozni nomadzi dokladali sie ze swoimi genami. Grupa "0" w Polsce wystepuje w okolo 31%, w USA okolo 38% (ale USA to nie swiat!!!), we Francji 36%. Grupa "A" w Polsce 32%, USA 34%, Francja 37%. Grupa "B" Polska 15%, USA 9%, Francja 9%. Grupa "AB" Polska 7%, USA 3%, Francja 3%. Czynnik Rh to juz cos innego, nie ma znaczenia w obecnej dyskusji, jest uwarunkowany genetycznie, okolo 85% calej ludzkiem populacji go posiada- czyli jest "+" zas okolo 15% ludzi go nie ma, czyli sa "-". Dla ciekawostki nadmienie, ze w Wehrmachcie sanitariusze mieli obowiazkowo grupe krwi "0"Rh (-), tak zeby juz na polu walki moc dokonac pierwszej transfuzji w wyniku potrzeby oddajac wlasna krew, ta grupa to tzw. "uniwersalni dawcy". Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Matador zdolowany! 25.04.10, 21:02 > I tu sie niestety z toba nie zgodze. Mieszasz pojemnosci, grupu i > tzw. czynniki Rh. Jezeli by objetosc krwi krazacej w ciele pacjenta > miala az taka zaleznosc od jego wagi, nauczyliby mnie tego na > studiach medycznych. Ale nie nauczyli. Gratuluję bujnej wyobraźni. Lub współczuję poziomu wykształcenia. Jeśli rzeczywiście byłeś na studiach medycznych (jak rozumiem, z taką wiedzą nie mogłeś ich ukończyć) to przeszukaj sobie notatki z fizjologii. Dla ułatwienia podam, że to przedmiot z drugiego roku. Ewentualnie, znajdź w bibliotece pozycję "Fizjologia człowieka z elementami fizjologii stosowanej i klinicznej" Władysława Traczyka i Andrzeja Trzebskiego. Tam dowiesz się, ile krwi ma człowiek, i w jaki sposób ilość krwi zależy od masy danego człowieka. Człowiek o masie 60 kilogramów ma ok. 5 litrów krwi. Tak się średnio przyjmuje. A przy innych wagach? Proporcjonalnie. Tego, jak obliczyć ilość krwi u człowieka uczą już w liceum, nie trzeba do tego studiów medycznych. Gdybyś chciał się dowiedzieć, podaję kilka linków z podpowiedziami: www.rckik-bydgoszcz.com.pl/start/znaczenie/ wsiz.rzeszow.pl/kadra/dsawaryn/Dokumenty_Local_WSIiZ/uk%C5%82ad%20kr%C4%85%C5%BCenia.ppt www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/11774-krew.html pl.wikipedia.org/wiki/Krew www.medycyna.linia.pl/krew.html www.wampiriada.pl/podmenu/3/ Reszty nie chce mi się nawet komentować, bo to podobne bzdury jak początek twojej wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Brytyjczyk ma ok. 10 pint krwi w krwioobiegu 26.04.10, 01:05 @excellenz: znowu wrong. Za gratulacje dziekuje, sarkazm zachowaj pro domo sua. Nie ustosunkowales sie do swoich bledow. W dalszym ciagu podtrzymuje, ze waga klienta nie ma az TAK wielkiego znaczenia dla pojemnosci krwi w nim krazacej, znaczenie ma procent ew. ubytku. Dla przecietnego mezczyzny podaje sie objetosc krwi krazacej 71-75 ml/kg wagi, dla przecietnej niewiasty 65 ml/kg. Zatem nawet jezeli masz do czynienia ze spaslakiem o wadze 100 kg (co zapewne znasz z autopsji) to masz tej krwi ok. 7 litrow, sredniej wagi czlowiek o wadze 75 kg ma krwi ok. 5,25 l. Kliniczne znaczenie ma nie totalna ilosc krwi w krwiobiegu, ale jej ilosc na kg wagi danego osobnika (np. anemik moze miec krwi 50 ml/kg). Czyli "czlowiek" o podanej przez ciebie wadze 60kg ma okolo 4,2 l krwi a nie 5. Inna sprawa, ile dany osobnik ma pozytku z tej krwi i ukrwienia mozgu... Reasumujac- napisales glupoty nazywajac bzdura takze ciekawostke tyczaca sanitariatu niemieckiego. Z Bogiem dobry towarzyszu! Odpowiedz Link Zgłoś
lidioza Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:32 Ciekawe ze ten super-matador stracil az 8 litrow krwi, kiedy przecietny czlowiek ma jej jakies 5 litrow. No, ale to Hiszpan przeciez ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
koldbrann Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:32 link na głównej mówi: Matador w szpitalu. Na arenie stracił 10 l krwi. 'Stan krytyczny'. uhm, może 100 litrów? 1000? nie ma to jak dramatyczny nagłówek a la Fakt, co tam, że człowiek ma ok. 5 litrów :) baniak na plecach z tą krwią nosił? :D Odpowiedz Link Zgłoś
dellek Człowiek ma 5-6 litrów krwi w sumie !!!! 25.04.10, 13:36 Ile krwi ma człowiek uczą w podstawówce !!! Utrata litra krwi jest poważna w skutkach. Często śmiertelna. Tak beznadziejnie plotkarskiego, nieprofesjonalnego doniesienia już dawno nie widziałem (jeszcze ta operacja na arenie...) no porażka stuprocentowa, panikarsko-plotkarski bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
sezary Re: Człowiek ma 5-6 litrów krwi w sumie !!!! 25.04.10, 14:30 Jasne, ale jesli rownoczesnie sie wlewa z gory to mozna krwawic z dolu. Wystarczy zobaczyc ile koncentratow krwinek podaja np. kardiochirurdzy, zdarza sie i po 20-30 po 450ml kazdy w dosc krotkim czasie. Inna sprawa czy sie cos takiego przezyje. Problemy z krzepnieciem, zaburzenia oddychania, dzialania nerek, watroby, mozgu oczyiwscie. Moze torreador z tego wyjdzie, ale pewnie byl to jego ostatnia corrida. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Człowiek ma 5-6 litrów krwi w sumie !!!! 25.04.10, 15:31 W pierwszej wersji bylo 10 litrow...Ale to szczegol...Jak powszechnie wiadomo, matadorzy maja po 20 litrow krwi, na wszelki wypadek. A propos wypadek...Ten bzdurny tekst to, po prsotu, wypadek przy pracy, zaciemnienie umyslu "dziennikarza" na skutek dzialania chmury pylu wulkanicznego. Albo "chmury" wzietej zbyt gleboko w pluca. Tyle, ze nie byla to chmura pylu. No, mogl byc to pyl. Bialy, wciagany nosem. Ale tez nie pochodzenia wulkanicznego. Nie liczy sie w koncu rzetelnosc informacji tylko jej szybkosc...To juz nie wypadek, to UPADEK... Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:38 Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlik744 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:38 HURRA! oby szybko nie umarł, moze to ich cegoś nauczy... Odpowiedz Link Zgłoś
mariusz_welna Nie ma to jak rzetelność dziennikarska 25.04.10, 13:38 Ile litrów krwi ma człowiek: "człowiek o przeciętnej masie ciała ma w sobie 5 do 6 litrów". Jaka jest najczęściej występująca grupa krwi u ludzi: "A+, ma ją od 31 do 38% populacji na świecie". Pozwólcie, że zacytuje zgodnie z artykułem: "Jose Tomas stracił do ośmiu litrów krwi(...)Tomas ma dość rzadką grupę krwi - A+(...)" Wnioski wyciągnijcie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
kaaarooll Re: Nie ma to jak rzetelność dziennikarska 25.04.10, 13:40 www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5hAs8T8FNnVdWYcElEm9AvNvdHw4wD9FA1RH80 wszystkie agencje powtarzaja to samo...to co jest tutaj to PAP i wydaje sie byc tlumaczeniem AP i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus Re: Nie ma to jak rzetelność dziennikarska 25.04.10, 13:43 to tym bardziej smutne, ze nie tylko u nas debile zostaja dziennikarzami... :( Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus To ja moze dodam jeszcze od siebie... 25.04.10, 13:42 ... ze zaraz obok wisi artykul, w ktorym "redaktorzy" probuja nas przekonac, ze Bukareszt lezy na Wegrzech: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7810527,Druga_tura_wyborow_na_Wegrzech__Prawica_wezmie_wiekszosc_.html Podsumujmy zatem: dowiedzielismy sie dzisiaj, ze czlowiek ma ok. 10 litrow krwi w krwioobiegu oraz ze Bukareszt lezy na Wegrzech. A dzien sie dopiero zaczal, mysle ze jeszcze sie czegos ciekawego dzisija dowiemy... Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: To ja moze dodam jeszcze od siebie... 25.04.10, 15:46 calcinus napisał: > ... ze zaraz obok wisi artykul, w ktorym "redaktorzy" probuja nas przekonac, ze > Bukareszt lezy na Wegrzech: > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7810527,Druga_tura_wyborow_na_Wegrzech__Prawica_wezmie_wiekszosc_.html > Podsumujmy zatem: dowiedzielismy sie dzisiaj, ze czlowiek ma ok. 10 litrow krwi > w krwioobiegu oraz ze Bukareszt lezy na Wegrzech. A dzien sie dopiero zaczal, > mysle ze jeszcze sie czegos ciekawego dzisija dowiemy... dodatkowo belkocza w lamanym jezyku polskim, coraz czesciej wtracajac angielskie slowa, gdzie istnieje polski odpowiednik Odpowiedz Link Zgłoś
bianca.bakowska Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:39 Czy wiecie, że byki przed walką są celowo osłabiane, nie rzadko na środkach uspokajających! Scierane im są rogi a oczy smarowane wazelina żeby utrudnić orientację!!! Tuż przed wypuszczeniem na arene są bite! Pod koniec torreador zabija byka sztyletem, ale tylko doświadczonym udaje się to za pierwszym razem. Byki umierają w męczarniach!!! To ma byś sprawiedliwa walka?? Odpowiedz Link Zgłoś
srogi_pan Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:42 bianca.bakowska napisała: > Scierane im są rogi a oczy smarowane > wazelina żeby utrudnić orientację!!! A nie odwrotnie - rogi smarowane wazeliną, żeby ułatwić penetrację? Odpowiedz Link Zgłoś
elinkan Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:55 Hiszpanie to niestety naród wyjątkowo prymitywny. Mają całą masę "sportów" polegających na dręczeniu zwierząt. mam nadzieję, że będzie długo zdychał ten matador. tak na marginesie- z tą ilością krwi- to było żenujące. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 15:16 @bianca, z calym szacunem, dla bykow: glupoty pleciesz okrutne! napisz jeszcze ze im pieprzu w odbyt wsadzaja, zeby lepiej brykaly.. Odpowiedz Link Zgłoś
srogi_pan 8 litrów krwi? 25.04.10, 13:40 Chyba z byka też zeszło kilka litrów. Który człowiek ma 8 l (w linku na str. głównej 10 l!) krwi? A właściwie więcej, bo do ostatniej kropli chyba z matadora wszystko nie zeszło? Odpowiedz Link Zgłoś
marac Gratulacje dla byka! Tak trzymać! 25.04.10, 13:40 Gratulacje dla byka! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
ka_a Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:40 ciekawe.. fantastyczny ten matador.. jak na moje oko to żaden człowiek nie może stracić 8 litrów krwi.. bo ma ich tylko około 5 Odpowiedz Link Zgłoś
sygitka21 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:40 Faktycznie, bzdury piszą co do ilości krwi u człowieka. Co do rzadkości grupy krwi A dodatni- to tam jest ona rzadka. Jest to grupa najczęstsza w Europie. Adekwatnie, najczęstszą grupą w Azji jest grupa B. Podobnie Romowie- mają najczęściej grupę B, co w pewien subtelny sposób przemawia za ich azjatyckim pochodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kroliklesny Tu matador a tam kozacy cara Alexandra III 25.04.10, 15:21 sygitka21 napisała: >Adekwatnie, najczęstszą grupą w Azji jest grupa B. Podobnie Romowie- mają najczęściej grupę B, co w pewien subtelny sposób przemawia za ich azjatyckim pochodzeniem< No, to moja droga zauwaz subtelnie wystepowanie w polskiej populacji grupy "B" w 15% gdy np. we Francji wystepuje ona w 9%. Czyzby spowodowane to bylo przemarszami wojsk kraju, ktoremu wielu na forum imputuje azjatyckosc? W takim razie wojska te w Paryzu tylko chlaly, co by zreszta potwierdzalo pochodzenie nazwy "bistro"! Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:41 gdyby tylko nas zabrakło - natura w przeciągu 100-150lat poradziłaby sobie z wszystkimi naszymi tworami. to straszne, ale pocieszające zarazem. corrida? 1:7000 uważam, że w dzisiejszych czasach powinna być możliwość obstawiania zakładów na śmierć torreadora 1:7000... skoro to business obracający 1,5 miliarda euro rocznie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 18:40 feurig59 napisał: > gdyby tylko nas zabrakło - natura w przeciągu 100-150lat poradziłaby > sobie z wszystkimi naszymi tworami. to straszne, ale pocieszające > zarazem. 150 lat? to jakim cudem stoi jeszcze zamek w malborku? piramidy? gdzies ty tkaich glupotsie nasluchal? Odpowiedz Link Zgłoś
feurig59 Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 19:47 napisałem: "gdyby nas zabrakło". Malbork, piramidy, etc. wszystko fajnie. Zobacz jak wyglądało Anghkor Wat, kiedy zostało ponownie odkryte... Nie pisałem o paru monumentach, pisałem w szerszym sensie. Z 10 cudów świata (starożytności) - został jeden w pustynnym terenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
deval Utrata 1,5-2 litrów krwii to ŚMIERĆ 25.04.10, 13:43 Mężczyzna dorosły ma od 4,5-6,5 litrów krwi. Utrata 1,5-2 litrów w ciągu dwóch godzin to śmierć. Jeżeli szybciej - mniejsza ilość potrzebna jest do tego. Co za idiota pisał ten artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Barbarzyńcy europejscy powinni zczeznąć!Ale co do 25.04.10, 13:47 ilości krwi ...panie redaktorze...to ile krwi w tym zwyrodnialcu zostało?he? pane redaktore ?Jak to zgrabnie mówią:czy aby pan nie mija się z prawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
antoni99 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 13:48 coś dzisiaj dziennikarze Gazety jakby niewyspani : kandydat na prezydenta Szpryngiel czy Szpyngiel czy może ktoś taki, a tu utrata 10 litrów krwi, ponad 8 litrów krwi, to ileż człowiek ma tej krwi do utraty !?!? Odpowiedz Link Zgłoś
kluska11 Stracil do osmiu litrow krwi? 25.04.10, 14:02 O k.... Ten to mial cisnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:02 Dzielny byk! Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
sztos-1 Matador w krytycznym stanie po walce z bykiem 25.04.10, 14:03 i dobrze mu tak, korrida to idiotyczne przedstawienie dla mas Odpowiedz Link Zgłoś
novinka1 To może podam info z El Pais: 25.04.10, 14:05 La cornada (...) le ha provocado "una hemorragia severa" que le ha hecho perder seis litros de sangre, por lo que los sanitarios le han hecho una transfusión de ocho litros en la propia plaza. Czyli: Doszło do poważnego krwotoku, w wyniku którego matador stracił 6 litrów krwi, w związku z czym sanitariusze już na arenie przetoczyli mu 8 litrów krwi. A, i wg tego samego źródła róg wszedł a 15cm a nie 10. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: To może podam info z El Pais: 25.04.10, 15:36 czyli nic nie stracil a jeszcze zyskal... Odpowiedz Link Zgłoś
bernabeu17 10 litrów krwi... 25.04.10, 14:07 Żenujące, że ktoś za takie artykuły dostaje pensję. Za 10 litrów krwi to się nie zdaje do następnej klasy podstawówki. Nie dziwię się, że każdy kto mądry wyjeżdża do za granicę. A propos okrucieństwa na corridzie - dziwne, że zabijanie kurczaków w rzeźni nikogo jakoś nie razi... Odpowiedz Link Zgłoś
birmin Re: 10 litrów krwi... 25.04.10, 15:03 > A propos okrucieństwa na corridzie - dziwne, że zabijanie kurczaków w rzeźni > nikogo jakoś nie razi... oCzywiscie masz racje, zwierzeta w rzezniach ubija sie w sposob bestialski i moim poboznym zyczeniem jest, zeby tak sie nie dzialo. Tu jednak chodzi o fakt placenia za krwawe widowisko "na zywo" i, ze sa ludzie, ktorym ogladanie tego sprawia przyjemnosc i ze nadaje sie wartosc artystyczna takiemu widowisku. Co mnie razi, to nie tyle cierpienie byka (bezdyskusyjne), a wlasnie to, ze ktos moze miec z tego radoche. Prawda jest tez, ze torreador nie staje nigdy do walki z bykiem w 100 % sprawnym: jak juz ktos wspominal, zwierze jest oslabiane, w pierwszej fazie korridy pomocnicy wbijaja mu w grzbiet specjalne piki, zwierze krwawi i traci sily. Tym razem strojny paniczyk nie mial szczescia i dostal "z byka". Odpowiedz Link Zgłoś