Dodaj do ulubionych

Mord w Bzurach

• pal666 To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 12:54
      Co Gazeta chce zakomunikować pisząc : "to byli Polacy" ? Że takie postępowanie było typowe dla Polaków ? To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci. Takie kanalie są wszędzie, to nie jest polska specjalność.
      Czy GW napisała coś kiedyś o takiej kanalii jak Chaim Rumkowski ?
      • kolter Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 13:49
        pal666 napisał:

> Co Gazeta chce zakomunikować pisząc : "to byli Polacy" ? Że takie postępowanie
        > było typowe dla Polaków ? To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci. Takie kanal
        > ie są wszędzie, to nie jest polska specjalność.
        > Czy GW napisała coś kiedyś o takiej kanalii jak Chaim Rumkowski ?

Znowu buraku pomawiasz ;

wyborcza.pl/1,99226,10813948,Steve_Sem_Sandberg__Prawda_z_perspektywy_pustego_zoladka.html
        • pal666 dal ciebie głąbie mogę być burakiem 06.03.12, 14:04
          pl.wikipedia.org/wiki/Chaim_Rumkowski
          czy ci którzy to napisali, to też buraki ? Zastanawiam się dlaczego tak żarliwie bronisz Rumkowskiego ? To twój ojciec, dziadek, pożyczał ci kasę, robiliście wspólnie geszeficiki na krwawicy Żydów w Litzmanstadt Ghetto ? Na przykład mój dziadek uratował swojego sąsiada, którego Niemcy chcieli oddać w przyjacielskie objęcia Rumkowskiego, a ty, kim jesteś głąbie ? Jakie masz prawo do takich opinii ? Czy jakby ci odebrać tupet i chamstwo to zostałoby żałosne NIC ?
          • kolter Re: dal ciebie głąbie mogę być burakiem 06.03.12, 14:05
            pal666 napisał:

>
            rel="nofollow">pl.wikipedia.org/wiki/Chaim_Rumkowski
            > czy ci którzy to napisali, to też buraki ? Zastanawiam się dlaczego tak żarliwi
            > e bronisz Rumkowskiego ? To twój ojciec, dziadek, pożyczał ci kasę, robiliście
            > wspólnie geszeficiki na krwawicy Żydów w Litzmanstadt Ghetto ? Na przykład mój
            > dziadek uratował swojego sąsiada, którego Niemcy chcieli oddać w przyjacielskie
            > objęcia Rumkowskiego, a ty, kim jesteś głąbie ? Jakie masz prawo do takich op
            > inii ? Czy jakby ci odebrać tupet i chamstwo to zostałoby żałosne NIC ?

Co ty za gó...any materiał ćpasz ?
            • pal666 Re: dal ciebie głąbie mogę być burakiem 06.03.12, 14:09
              co to znaczy "ćpasz" ? widzę, że jesteśmy zdecydowanie z innej bajki, powinieneś raczej rozmawiać z naszymi fornalami, choć wątpię, żeby to był ich poziom no ale nikogo niżej nie mamy.
              • kolter Re: dal ciebie głąbie mogę być burakiem 06.03.12, 14:17
                pal666 napisał:

> co to znaczy "ćpasz" ? widzę, że jesteśmy zdecydowanie z innej bajki, powiniene
                > ś raczej rozmawiać z naszymi fornalami, choć wątpię, żeby to był ich poziom no
                > ale nikogo niżej nie mamy.

Zmień dilera niemoto
                • pal666 Spadaj do youtube baranie 06.03.12, 14:27
                  tam twoje miejsce
                • pal666 Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 14:45
                  to ktoś z rodzinki ?
                  • kolter Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 14:47
                    pal666 napisał:

> to ktoś z rodzinki ?

Do kogo kierujesz te słowa ??
                    • pal666 Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:17
                      do ciebie
                      • kolter Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:21
                        pal666 napisał:

> do ciebie

No to wskaż mi swoim brudnym paluchem kiedy ja go broniłem ??
                        • pal666 Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:30
                          jesteś pewien, że brudnym ?
                          • kolter Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:38
                            pal666 napisał:

> jesteś pewien, że brudnym ?

Na sto% dłubałeś nim w ciągu ostatnich 5 minut w dupie .
                            • pal666 Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:40
                              to byłoby zbyt proste, gdyby inni robili t co ty.
                              • kolter Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:42
                                pal666 napisał:

> to byłoby zbyt proste, gdyby inni robili t co ty.

No a w minute po tym zassałeś sobie ustami paluszka
                                • pal666 Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 15:51
                                  myślę, że specjalnie kierujesz dyskusję na manowce. Dla jej dobra zgadzam się na wszystko, jeżeli poprawi ci to samopoczucie.
                                  Możemy wrócić do Polaków - Żydożerców i szlachetnego Rumkowskiego ?
                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 16:12
                                    pal666 napisał:

> myślę, że specjalnie kierujesz dyskusję na manowce. Dla jej dobra zgadzam się n
                                    > a wszystko, jeżeli poprawi ci to samopoczucie.
                                    > Możemy wrócić do Polaków - Żydożerców i szlachetnego Rumkowskiego ?

Pało do lania , kłamiesz coś na mój temat , to udowodnij to !!
                                    • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 17:56
                                      nie rusza. przecież ty nie masz NIC do powiedzenia.
                                      • lks17 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 18:13
                                        rzekł 666 i wlazł na pal
                                        • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 19:13
                                          uważaj bo trafisz na rts. I to będzie na tyle.
                                      • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 18:25
                                        pal666 napisał:

> nie rusza. przecież ty nie masz NIC do powiedzenia.

Kłamiesz , pomawiasz a teraz kota pipą obracasz jełopo
                                        • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 19:15
                                          sorry, ale nie mogę się na ciebie obrazić. Popracuj nad sobą, to może kieeeeeeeedyś.
                                        • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 19:16
                                          przeczytaj to, lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7106323,Marek_Edelman_o_milosci__zyciu_i_przebaczaniu.html.
                                          jak nazwiesz Marka Edelmana ? Burakiem ?
                                          • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 06.03.12, 20:24
                                            pal666 napisał:

> przeczytaj to, lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7106323,Marek_Edelman_o_milosci__zyc
                                            > iu_i_przebaczaniu.html.
                                            > jak nazwiesz Marka Edelmana ? Burakiem ?

Nie obracaj kota cipą a udowodnij mi ze popieram jakiegokolwiek zbrodniarza .
                                            • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 08:52
                                              To ty obracasz tego kota. Nie o to idzie. Wszystko zaczęło się (może jeszcze to pamiętasz), kiedy ja przytoczyłem opinie na temat Rumkowskiego, a ty odpsałeś, że pomawiam (buraka olewam, bo jesteś za cienki , żeby mnie obrazić).
                                              Przytaczam wyżej opinię Marka Edelmana o Rumkowskim i pytam:
                                              1. czy on pomawia Rumkowskiego ?
                                              2. Czy on też jest burakiem ?
                                              Zadam ci też pytanie pomocnicze: w jaki sposób ja pomawiam, skoro nie wyrażam żadnej własnej opinii na temat tego pana,jedynie przytaczam opinie innych ?
                                              Mam nadzieję, że precyzyjnie odpowiesz na te pytania, bez typowej dla ciebie ucieczki gdzieś w bok. Wycieczki osobiste możesz sobie darować, bo za każdym dobitnie wyrażasz swoje "zdanie" na mój temat. Postaraj się tym razem (wiem, ze to trudne) odnieść się wyłącznie do moich pytań a nie do mnie. Po prostu nudny już jesteś z tymi inwektywami. To już nie działa, każdy środek wyrazu, jeżeli jest nadużywany, traci swoją siłę.
                                              Nie liczę na cywilizowaną formę, ale cóż, każdy buduje swój wizerunek na własny szczot.
                                              • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 09:07
                                                pal666 napisał:

> To ty obracasz tego kota. Nie o to idzie. Wszystko zaczęło się (może jeszcze to
                                                > pamiętasz), kiedy ja przytoczyłem opinie na temat Rumkowskiego, a ty odpsałeś,
                                                > że pomawiam (buraka olewam, bo jesteś za cienki , żeby mnie obrazić).

Kłamiesz , nic takiego łgarzu patologiczny nie napisałem .

Przytaczam wyżej opinię Marka Edelmana o Rumkowskim i pytam:
                                                > 1. czy on pomawia Rumkowskiego ?
                                                > 2. Czy on też jest burakiem ?

Pierdoli mnie to , oszołomie , kumasz ??

> Zadam ci też pytanie pomocnicze: w jaki sposób ja pomawiam, skoro nie wyrażam ż
                                                > adnej własnej opinii na temat tego pana,jedynie przytaczam opinie innych ?

Mnie oszołomie pomawiałeś.

> Mam nadzieję, że precyzyjnie odpowiesz na te pytania, bez typowej dla ciebie uc
                                                > ieczki gdzieś w bok.

Najprecyzyjniej jak ci się tylko należy :))

Wycieczki osobiste możesz sobie darować, bo za każdym dobi
                                                > tnie wyrażasz swoje "zdanie" na mój temat. Postaraj się tym razem (wiem, ze to
                                                > trudne) odnieść się wyłącznie do moich pytań a nie do mnie.

Po co mam odnosić się do tekstów pojebanego antysemickiego durnia ??

Po prostu nudny już
                                                > jesteś z tymi inwektywami. To już nie działa, każdy środek wyrazu, jeżeli jest
                                                > nadużywany, traci swoją siłę.
                                                > Nie liczę na cywilizowaną formę, ale cóż, każdy buduje swój wizerunek na własny
                                                > szczot.

No a o jakiej cywilizacji mówi oszołom o nastawieniu średniowiecznego antysemickiego prymitywa ?
                                                • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 10:52
                                                  dziekuję, to na pewno ty pisałeś, nie zawiodłem się, tak trzymaj, do twarzy ci z tym "stylem".
                                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 10:56
                                                    pal666 napisał:

> dziekuję, to na pewno ty pisałeś, nie zawiodłem się, tak trzymaj, do twarzy ci
                                                    > z tym "stylem".

Ponawiam mój apel ; udowodnij ze broniłem tego typa !!!!
                                                    Wiem ze tego nie zrobisz stad wiem jak ciebie traktować
                                                  • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 11:31
                                                    nie problem w tym czy go broniłeś czy nie tylko, kiedy zacytowałem kontrowersyjne opinie na jego temat z Wikipedii, zarzuciłeś mi pomówienie i nazwałeś burakiem. Chyba, że inaczej czytamy te same litery, zajrzyj do góry na twoją pierwszą odpowiedź na mój post. Ja o tym. A propos: skoro zarzucasz mi, że go pomawiam, bo zamieściłem link z opinią na jego temat, to czym to jest jak nie obroną tego typa ?
                                                    Wytłumacz mi to.
                                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 14:43
                                                    pal666 napisał:

> nie problem w tym czy go broniłeś czy nie tylko, kiedy zacytowałem kontrowersyj
                                                    > ne opinie na jego temat z Wikipedii, zarzuciłeś mi pomówienie i nazwałeś buraki
                                                    > em.

Kłamiesz , pnawiam apel o wskazanie mi tego postu .

Chyba, że inaczej czytamy te same litery, zajrzyj do góry na twoją pierwszą
                                                    > odpowiedź na mój post. Ja o tym. A propos: skoro zarzucasz mi, że go pomawiam,
                                                    > bo zamieściłem link z opinią na jego temat, to czym to jest jak nie obroną te
                                                    > go typa ?
                                                    > Wytłumacz mi to.

Udowodnij
                                                  • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 17:33
                                                    Spradź sobie mój pierwszy post w tej drabince i twoją odpowiedź. O tym piszę
                                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 17:39
                                                    pal666 napisał:

> Spradź sobie mój pierwszy post w tej drabince i twoją odpowiedź. O tym piszę

Nie marudź ale sam go poszukaj i mi pokaż .
                                                  • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 19:30
                                                    zatrudnij asystenta.
                                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 07.03.12, 19:40
                                                    pal666 napisał:

> zatrudnij asystenta

Ponoć jesteś pewny swego ,wiec daj namiary :)))
                                                  • pal666 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 08.03.12, 07:56
                                                    kpisz sobie ? Może do kibelka też cię zaprowadzić za rączkę ?
                                                  • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 08.03.12, 10:11
                                                    pal666 napisał:

> kpisz sobie ? Może do kibelka też cię zaprowadzić za rączkę ?

No widzisz jak wyszło twoje kłamstwo , a teraz musisz lawirować :)))
                                  • jerobert66 Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 01:52
                                    Kolter , szmata , kiedy przegrywa (zawsze) , zaczyna obrażać. Wyjatkowa kanalia .
                                    • zomozadwa Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 02:11
                                      jerobert66 napisał:

> Kolter , szmata , kiedy przegrywa (zawsze) , zaczyna obrażać. Wyjatkowa kanalia

a tam zaraz "wyjątkowa".
                                      normalny hasbarski perfidniak. ;)
                                      • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 13:09
                                        zomozadwa napisał:

> jerobert66 napisał:
                                        >
                                        > > Kolter , szmata , kiedy przegrywa (zawsze) , zaczyna obrażać. Wyjatkowa k
                                        > analia
                                        >

>
                                        > a tam zaraz "wyjątkowa".
                                        > normalny hasbarski perfidniak. ;)

Kolejny gej ruda , zezowata i 40 kilo nadwagi
                                    • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 13:07
                                      jerobert66 napisał:

> Kolter , szmata , kiedy przegrywa (zawsze) , zaczyna obrażać. Wyjatkowa kanalia

Juz ci publicznie powiem ; odwal się cioto nie spotkam się z tobą na pedalskiej randce i nie wyliżesz mi klejnotów tak jak obiecujesz w mailach !!!
                                      • ewalongoria Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 13:31
                                        Zboków nie sieją......ino się sami mnożą. A na tym forum zboki typu kolter są reprezentowane wyjątkowo obficie. Powiem więcej, występuje jakby ich nadreprezentacja w stosunku do ludzi na innych forach.kolter napisał:

> jerobert66 napisał:
                                        >
                                        > > Kolter , szmata , kiedy przegrywa (zawsze) , zaczyna obrażać. Wyjatkowa k
                                        > analia
                                        >
                                        > Juz ci publicznie powiem ; odwal się cioto nie spotkam się z tobą na pedalskiej
                                        > randce i nie wyliżesz mi klejnotów tak jak obiecujesz w mailach !!!
                                        • kolter Re: Nie zamierzam ciągnąć z Tobą tego watku 10.03.12, 13:45
                                          ewalongoria napisała:

> Zboków nie sieją......ino się sami mnożą. A na tym forum zboki typu kolter są r
                                          > eprezentowane wyjątkowo obficie. Powiem więcej, występuje jakby ich nadreprezen
                                          > tacja w stosunku do ludzi na innych forach.kolter napisał:

Przecież po tym jak mi swoją fotkę przesłałaś to wiesz ze nici z randki
                        • pal666 Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:32
                          nic na to nie poradzę, że sam nie wiesz, czym piszesz. Sprawdź sobie, a jak nie ogarniasz to zatrudnij asystentkę.
                          • kolter Re: Dlaczego tak bronisz Rumkowskiego ? 06.03.12, 15:39
                            pal666 napisał:

> nic na to nie poradzę, że sam nie wiesz, czym piszesz. Sprawdź sobie, a jak ni
                            > e ogarniasz to zatrudnij asystentkę.

Palnąłeś bzdurę , to teraz odszczekaj .
                            • pal666 Ty umiesz coś napisać, 06.03.12, 15:48
                              tak od siebie, bo ja nie mam tu zamiaru oglądać youtube.
                              przeczytaj to, lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,7106323,Marek_Edelman_o_milosci__zyciu_i_przebaczaniu.html.
                              ja nazwiesz Marka Edelmana ? Burakiem ?
      • freitag23 Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 13:51
        pal666 napisał:

> Co Gazeta chce zakomunikować pisząc : "to byli Polacy" ? Że takie postępowanie
        > było typowe dla Polaków ? To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci. Takie kanal
        > ie są wszędzie, to nie jest polska specjalność.
        > Czy GW napisała coś kiedyś o takiej kanalii jak Chaim Rumkowski ?
        W powojennej historii Polski jest jeszcze wiele niechlubnych zachowań i działań polaków o których się milczy i ukrywa.Chodzi mi np. o zachowanie, wiele lat po wojnie mieszkańców Brzezinki i innych wsi wokoło Oświęcimia, którzy przekopali, podobno kilka razy, okoliczne pola i łąki w poszukiwaniu skarbów zakopanych przez więżniów, czytaj żydów. Zyją jeszcze ludzie którzy doskonale znają sprawę. Trudno mi uwierzyć, że temat ten nie jest znany IPN-owi, skoro ja nikogo nie pytając, wiele się na ten temat nasłuchałem, pracując w Oświęcimiu.A może to tylko złośliwość sąsiadów ?
        • forsch Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 15:12
          Hmm, to ze kopali bo mieli nadzieje, ze cos znajda nie jest niczym zlym a tym bardziej nie jest zadnym przestepstwem. Nawet dzisiaj sa ludzie, ktorzy amatorsko przeczesuja lasy i pola w poszukiwaniu "skarbow" wojennych. Polacy - wszyscy bez wyjatku byli ofiarami wojny nie sprawcami. Warto sobie to wbic do glowy i zostawic Polakow w swietym spokoju.
          • kolter Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 15:21
            forsch napisała:

Warto sobie to wbic do glowy i z
            > ostawic Polakow w swietym spokoju.

Ta, czyli jako kobieta pochwalasz mord i gwałt na tych kobietach .
            • forsch Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 06.03.12, 21:12
              Oczywiscie, ze potepiam mord i gwalt na kobietach i na mezczyznych. W kazdym kraju znajda sie mordercy i wyrachowani samcy, ktorzy wykorzystaja sprzyjajace warunki do zaspokojenia wlasnych potrzeb w czasie wojny. Nie podoba mi sie, ze robi sie z Polakow katow. Gdyby nie wojna wywolana przez Niemcow, owi polscy bandyci tego by nie zrobili bo nie byloby okazji i sposobnosci a tak czuli sie bezkarni.
              • pal666 Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 07.03.12, 08:56
                nie podoba mi się manipulacja dziennikarza, który napisał to tak, jakby takie godne potępienia zachowania były typowe dla Polaków. Czy Yad Vashem powinien zmienić nazwę wyróżnienia Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata na Zwyrodnialcy Wśród Narodów Świata ?
                • kolter Re: To byli po prostu zwyrodnialcy i bandyci 07.03.12, 09:10
                  pal666 napisał:

> nie podoba mi się manipulacja dziennikarza, który napisał to tak, jakby takie g
                  > odne potępienia zachowania były typowe dla Polaków. Czy Yad Vashem powinien zmi
                  > enić nazwę wyróżnienia Sprawiedliwi Wśród Narodów Świata na Zwyrodnialcy Wśród
                  > Narodów Świata ?

Dumny jesteś ze tylu Polaków tam jest wyróżnionych ?? Skoro tak to czemu psujesz im opinie ??
    • redix68 Gorąco polecam: 06.03.12, 12:57
      1. janbeszta-borowski.blog.onet.pl/Jedwabne-klamstwo,2,ID430687472,n
      2. www.naszawitryna.pl/ksiazki_2.html
      • krajidiotow Re: Gorąco polecam: 06.03.12, 13:19
        Na milosc boską opamietaj sie...co ty "gorąco polecasz" ??? Wlasnie przeytalem ten obrzydliwy blog... to jest chore i totalnie glupie, zamroczone nienawiscia wobec innych ..oto moj komentarz, ktory tam zostawilem :

"JEZU ALE STEK chorych bzdur ... pomijam, ze napisane to jest w stylu dziadka-żydożercy, ale te wypowiedzi są bez sensu i niespójne ... 50% wsi w lomzynskiem satnowila szlachta? Uswiadomiona narodowo ???...Jezu... i co i jak nadarza sie okazja to ta szlachta uświadomiona chwyta motyki, pałki i co kto ma i napier*ala bliżniego? A Żyd Jezus i Maryja najswietsza Panienka , obecne w kązdej chałupie, przepraszam dworze szlacheckim , kibicują temu zachowaniu?? Lecz sie chlopie i wstydż się takich BLOGów poeto. Masz chore nastwaienie do ludzi frustracie i tłumaczysz zabijanie bezbronnych sowiecką agitacją??? To ja mogę przyjść do Twojej chalupy i cie zabić bo masz durną gębę i spojrzenie sadysty? Ksiądz , ktorego cytujesz jest na pewno bardziej uduchowiony od JP2, z pewnością też nie podziela papieskich nauk o tolerancji i szacunku także dla Zydów, wlasnie jako starszych braci w wierze. Starszych czlowieku, oznacza, że czczą tego SAMEGO BOGA, tylko robili to pare tysiecuy lat wczesniej. Rozumiesz mordowanie kogo usprawiedliwiasz w swoich cuchnących nienawiścią wypocinach? Idż i posluchaj Radia Maryja, moze doslyszysz tam glos prawdy...i najwazniejsza lekcja...Zydami bylo wiekszosc z apostolow, zydowskimi imionami nazywasz swoje dzieci i do Zyda sie modlisz...zmien religie bezmózgu lub zreflektuj myslenie.... Niewiarygodne, ze ktos to komentuje w stylu "dziekuje, ze otworzyles mi oczy tym blogiem" ... "
        • redix68 skoro jest przesiąknięte narodową nienawiścią 06.03.12, 17:59
          to zgłoś przestępstwo do prokuratury. Niech zamkną blog i wycofają książkę o Jedwabnem.
    • pamejudd "Mysmy wszyscy nalezeli do endecji" :-) 06.03.12, 12:59
      Jak to wszyscy niepismienni chlopi, skladajacy zeznania miedzy 1945 a 1956 rokiem :)

Jeden nawet przyznal sie, ze szykowal zamach stanu i choc niektorzy bakali ze moze falszywie sie przyznal, bo kaleka i w glowie mial nie po kolei, to jednak wladza ludowa uznala inaczej i skazala go sprawiedliwie.
      • tomaszkalota U nas "endecja". U ruskich to byłby "trockista" 06.03.12, 13:12
        Przecież jawnie po tym zeznaniu widać, o co "sądowi" tak naprawdę chodziło.

A endecja na wsi to naprawdę osobliwość, bo jeśli już jakiś chłop działał politycznie (też rzadko) to w zdecydowanej większości należał do ludowców. A tu "wszyscy do endecji". I może jeszcze wszyscy byli szpiegami amerykańskimi :-)
        • nocna_masakra Re: U nas "endecja". U ruskich to byłby "trockist 06.03.12, 13:19
          i oczywiście rozrzucali stonkę
        • kolter Re: U nas "endecja". U ruskich to byłby "trockist 06.03.12, 13:35
          tomaszkalota napisał:

> Przecież jawnie po tym zeznaniu widać, o co "sądowi" tak naprawdę chodziło.
          >
          > A endecja na wsi to naprawdę osobliwość, bo jeśli już jakiś chłop działał polit
          > ycznie (też rzadko) to w zdecydowanej większości należał do ludowców. A tu "wsz
          > yscy do endecji". I może jeszcze wszyscy byli szpiegami amerykańskimi :-)

Tomciu , to była wojna więc może tam sie zadekowali z braku innego zajęcia .
          • pamejudd Re: U nas "endecja". U ruskich to byłby "trockist 06.03.12, 13:44
            Oczywiscie, chlopi zapisali sie podczas wojny do encdecji, bo nic lepszego do roboty nei mieli...

Ja piernicze, nowa matura zbiera zniwo...
          • pal666 A ty co, baranie, 06.03.12, 14:13
            masz jakieś punkty za oglądanie youtube, czy to po prostu jest cały twój świat ?
          • tomaszkalota Wymyśl coś bardziej prawdopodobnego 06.03.12, 17:09
            niż sześciu endeków, którzy z braku zajęcia zajmują się wypożyczeniem darmowych Żydów do roboty, co podobno było wówczas "powszechną praktyką".

Wybacz, koltusiu, ale w podobne nagromadzenie bzdur może wierzyć tylko taki pacjent, jak ty i to tylko wtedy, gdy zapomniał wziąć leków
            • kolter Re: Wymyśl coś bardziej prawdopodobnego 06.03.12, 18:29
              tomaszkalota napisał:

> niż sześciu endeków, którzy z braku zajęcia zajmują się wypożyczeniem darmowych
              > Żydów do roboty, co podobno było wówczas "powszechną praktyką".

No ale nie byłeś tam i tak po prostu sobie popierdujesz ??

> Wybacz, koltusiu, ale w podobne nagromadzenie bzdur może wierzyć tylko taki pac
              > jent, jak ty i to tylko wtedy, gdy zapomniał wziąć leków

Ano czasem tak już się w życiu układa , szczególnie kiedy ktoś cytuje encyklopedię PWN w której żywcem zerżnięto tekst z innej np katolickiej encyklopedii :))
              • tomaszkalota No oczywiście Koltusiu 06.03.12, 18:47
                cały świat przepisuje z tej katolickiej encyklopedii. Amerykanie też przepisali. Wszystkie religioznawcze encyklopedie świata są na pasku polskiej katolickiej encyklopedii.

Jednak weź te leki. Mania prześladowcza na tle katolickich encyklopedystów to przykra choroba.
                • kolter Re: No oczywiście Koltusiu 06.03.12, 20:21
                  tomaszkalota napisał:

> cały świat przepisuje z tej katolickiej encyklopedii. Amerykanie też przepisali
                  > . Wszystkie religioznawcze encyklopedie świata są na pasku polskiej katolickiej
                  > encyklopedii.
                  >
                  > Jednak weź te leki. Mania prześladowcza na tle katolickich encyklopedystów to p
                  > rzykra choroba.

Tomuś troszki się wtedy ośmieszyłeś :))
                  • tomaszkalota Dalej masz halucynacje 06.03.12, 21:37
                    I dalej nie zajrzałeś do Encyclopedia of Religion.

Słownik języka polskiego pod redakcją Doroszewskiego nie zna wyrazu "troszki". U was na wsi tak mówią?
                    • kolter Re: Dalej masz halucynacje 06.03.12, 21:42
                      tomaszkalota napisał:

> I dalej nie zajrzałeś do Encyclopedia of Religion.

Po co ? wystarczy ze sam sobie kopa w jaja zsadziłeś cytując ta z PWN .

> Słownik języka polskiego pod redakcją Doroszewskiego nie zna wyrazu "troszki".
                      > U was na wsi tak mówią?

No u nas do was.
                      • tomaszkalota Masz rację koltusiu. Jeśli lekarz ci zabronił 06.03.12, 23:14
                        zaglądać do trudnych książek, to nie zaglądaj. Bierz leki i nie zapomnij zrobić siusiu przed snem. To ci wystarczy.

A teraz jeszcze na mnie troszkę popluj, powymyślaj mi, to potem będziesz spokojniejszy.

kolter napisał:
                        >
                        > > I dalej nie zajrzałeś do Encyclopedia of Religion.
                        >
                        > Po co ?
                        • kolter Re: Masz rację koltusiu. Jeśli lekarz ci zabronił 07.03.12, 08:41
                          tomaszkalota napisał:

> zaglądać do trudnych książek, to nie zaglądaj. Bierz leki i nie zapomnij zrobić
                          > siusiu przed snem. To ci wystarczy.

Tomuś jesteś , byłeś i będziesz dupkiem :))
                          • tomaszkalota Grzeczny Koltuś, wytresowany, robi co mu każę 07.03.12, 13:59
                            kolter napisał:

>
                            > Tomuś jesteś , byłeś i będziesz dupkiem :))

Koniecznie jeszcze sobie ulżyj. Ale to już!
                            • kolter Re: Grzeczny Koltuś, wytresowany, robi co mu każę 07.03.12, 14:44
                              tomaszkalota napisał:

> kolter napisał:
                              >
                              > >
                              > > Tomuś jesteś , byłeś i będziesz dupkiem :))
                              >
                              > Koniecznie jeszcze sobie ulżyj. Ale to już!

Tomuś przykro mi ze cię chłopak zostawił :((
      • hieronim_kowalski Re: Dziś pewnie powiedziałby: "Myśmy wszyscy należ 08.03.12, 08:00
        Dziś pewnie powiedziałby: "Myśmy wszyscy należeli do PIS"...
        Tak przy okazji młotku-zbrodnia miała miejsce w czasie wojny a nie w latach 50-tych.
    • krajidiotow Wstyd wstyd wstyd 06.03.12, 13:01
      Makabra! Czy to jakiś przypadek , ze większość tego typu bestialstw miało miejsce na Podlasiu? O co chodzi? Skąd taka nienawiść w tej tłuszczy...wstyd mi za nich, nie wyobrażam sobie okoliczności w jakich ze zwykłego prymitywnego może, prostego chłopiny człowiek staje się potworem....
      • ewalongoria Re: Wstyd wstyd wstyd 06.03.12, 18:31
        Wstydź się za siebie , nie za innych i bij się we własne piersi.

krajidiotow napisał:

> Makabra! Czy to jakiś przypadek , ze większość tego typu bestialstw miało miejs
        > ce na Podlasiu? O co chodzi? Skąd taka nienawiść w tej tłuszczy...wstyd mi za
        > nich, nie wyobrażam sobie okoliczności w jakich ze zwykłego prymitywnego może,
        > prostego chłopiny człowiek staje się potworem....
        • kolter Re: Wstyd wstyd wstyd 06.03.12, 18:33
          ewalongoria napisała:

> Wstydź się za siebie , nie za innych i bij się we własne piersi.

jemu jak widać wstyd za takie jak ty bezzębne raszple.
          • ewalongoria Re: Wstyd wstyd wstyd 06.03.12, 18:53
            Czyżbyś kolter nie miał już zębów, że ciągle przypisujesz mi bezzębność? Ja Bogu dzięki mam jeszcze wszystkie swoje na miejscu, może dzięki temu, że nimi tak nie gryzę innych i nie zgrzytam ze złości.

kolter napisał:

> ewalongoria napisała:
            >
            > > Wstydź się za siebie , nie za innych i bij się we własne piersi.
            >
            > jemu jak widać wstyd za takie jak ty bezzębne raszple.
            • kolter Re: Wstyd wstyd wstyd 06.03.12, 20:23
              ewalongoria napisała:

> Czyżbyś kolter nie miał już zębów, że ciągle przypisujesz mi bezzębność? Ja Bog
              > u dzięki mam jeszcze wszystkie swoje na miejscu, może dzięki temu, że nimi tak
              > nie gryzę innych i nie zgrzytam ze złości.

Nie masz bezzębna zalana żółcią ruto :))
            • jerobert66 Kolter bydlę .. 10.03.12, 01:58
              wyjatkowo nienawistne .To jakis zakompleksiony nieszczęsnik.
              • zomozadwa Re: Kolter bydlę .. 10.03.12, 02:17
                to zwykły, kiepsko opłacany
                hasbarczyk. :-D
              • kolter Re: Kolter bydlę .. 10.03.12, 13:08
                jerobert66 napisał:

> wyjatkowo nienawistne .To jakis zakompleksiony nieszczęsnik.

Zostaw mnie geju , nie dam ci pomlaskać
                • zomozadwa Re: Kolter bydlę .. 14.03.12, 00:52
                  kolter napisał:

> jerobert66 napisał:
                  >
                  > > wyjatkowo nienawistne .To jakis zakompleksiony nieszczęsnik.
                  >
                  > Zostaw mnie geju , nie dam ci pomlaskać

hehehe, gudłajowi kozy się znudziły?
                  wal wielbłądy szmondaku!:-D
                  • kolter Re: Kolter bydlę .. 14.03.12, 14:42
                    zomozadwa napisał:

> kolter napisał:
                    >
                    > > jerobert66 napisał:
                    > >
                    > > > wyjatkowo nienawistne .To jakis zakompleksiony nieszczęsnik.
                    > >
                    > > Zostaw mnie geju , nie dam ci pomlaskać
                    >

>
                    >
                    > hehehe, gudłajowi kozy się znudziły?
                    > wal wielbłądy szmondaku!:-D

Tobie ciotko juz kuraki nie wystarczą ?
    • kirdan1 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 13:02
      Dobra robota IPN. Polacy jako całość zachowali się przyzwoicie w czasie II wojny, więc warto przypominać i piętnować tych którzy rzucają cień na ten obraz. Warto też pamiętać, że ofiary były obywatelkami Rzeczpospolitej Polskiej i choćby z tego względu IPN słusznie podjął śledztwo.
      Cieszy fakt, że "GW" nie wypowiedziała się przy tej okazji z niechęcią o IPN. Doceniam tę zmianę tonu.
      • antropoid Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 06.03.12, 21:50
        Z niechęcią wypowiada się wtedy, gdy IPN angażuje się w dzisiejszą nawalankę między partiami.
    • cyla11 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 13:11
      Doczekałam się, że wreszcie ta hańba ujrzała światło dzienne. Pochodzę z tej samej gminy. Mój śp.ojciec nigdy nie podał ręki nikomu ani z Radziłowa ani też z Wąsosza.
      Radziłowiacy do tej pory mają fatalną opinię.
      • tomaszkalota Nie podawaliści ręki tym z Radziłowa bo nic 06.03.12, 13:16
        dla was nie zostawili, tylko sami wszystko wzięli. Profesor Gross już ustalił, że Polacy dzielą się na tych, co okradli Żydów i na tych, co chcieli Żydów okraść, ale nie zdążyli. Tak więc się nie wykręcisz.
        • cyla11 Re: Nie podawaliści ręki tym z Radziłowa bo nic 06.03.12, 13:35
          Mój ojciec był Amerykaninem, bardzo zamożnym człowiekiem.
          • tomaszkalota Bardzo zamożny Amerykanin pod Radziłowem??? 06.03.12, 17:14
            Czego ci ludzie nie wymyślą!
        • cyla11 Re: Nie podawaliści ręki tym z Radziłowa bo nic 06.03.12, 13:40
          ty na pewno nalezysz do jednej albo do drugiej grupy, ale była też grupa trzecia: ludzie porządni, pisani przez duże L. Byli i są.
          • pamejudd Re: Nie podawaliści ręki tym z Radziłowa bo nic 06.03.12, 14:15
            W sensie ze byli oni pisani przez duze "L" na poczatku zdania? :)
    • wnec2005 Mord 06.03.12, 13:21
      Chodzi o mord Niemcow na Polakach w 1943 w okolicach Grabowca, Niemcy zabili okolo 15 osob, mimo ze pisalem o mordzie do IPN w celu sledztwa jak do tej pory dostalem jedn email ze IPN nic nie ma w achrchiwach na ten temat mordu. Kompletny brak zainteresowania ze strony IPN. A ludzie jeszcze zyja i pamietaja co sie stalo. A tu prosze jakie tempo IPN wszczyna sledztwo w sprawie Zydowek a dlaczego nie chce sledztwa morudu na Polakach w 1943?
    • waldemark112 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 14:09
      Dlaczego właśnie w tym regionie Polski były zabójstwa żydów?Dlaczego na podhalu powstały jednostki bojowe Polaków ,służące Niemcom.?Dlaczego ściana wschodnia to bastion katolicyzmu prawdziwego ,i prawdziwych Polaków popierających PIS.? Aż strach odpowiadać.
      • nocna_masakra Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 06.03.12, 14:15
        ale pier.olisz
    • aekielski Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 15:38
      Mamy dzisiaj komputery, można podliczyć ilu Żydów zginęło w czasie wojny. Po zsumowaniu okaże się,że było ich pół miliarda. Dla porównania powstańców warszawskich było tylko około 10 milionów. Kto ma lepszą fantazję?
      • disoprivan Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 06.03.12, 16:37
        pytania ilu naprawde zydow zginelo bym nie stawial, gdyz przy okazji niejako mozna by zapytac ilu polakow, tych prawdziwych, wyznania rzymsko-katolickiego, zginelo- i kolejny mit, tym razem o hekatombie narodu znad wisly by prysnal.
    • mieszaniec-zopola ty faszystowski bekarcie znowu judzisz? 06.03.12, 16:46
      Wszedzie pelno tej faszystowskiej mendy, zyjacej na panstwowym wikcie.
    • paul_kemp Oczywiście teraz nie wolno likwidować IPN 06.03.12, 18:15
      Przecież zajęli się jedynie słuszną sprawą.
      • pis_busters Re: Jeszcze jak zajmą się Rajmundem K. i jego zasł 09.03.12, 08:00
        Jeszcze jak zajmą się Rajmundem K. i jego zasługami dla NKWD...
    • nowy-trend Scenariusz jest prosty 06.03.12, 19:08
      jeżeli podniesiono temat "polskich obozów koncentracyjnych" i poddano w wątpliwość isnienie IPN. To tenże instytut dla ratowania swoich pensyjek wraz z aktywnym żydostwem GW podsuwa kolejny temat żydowskiego martyrium. Okazuje się że zbrodnia ta została ukarana i jest to tzw. odgrzewana zupa mająca jeden cel ratować IPN. Jeżeli polacy to naprawdę zrobili to dokonajmy rachunku sumienia bo takie coś co stało się w Szczuczynie nie zasługuje na jakąkolwiek ulgę wobec sprawców. Dlatego polacy wreszcie powinni obudzić się i o pewnych sprawach jawnie mówić nawet jeżeli są bardzo bolesne i nie dopuszczać żeby na tej sprawie kolesie z IPN ratowali swoją skórę.
    • greencolonel11 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 19:45
      Ostatnio, z udziałem Prezydenta RP, uroczyście obchozdono dzień wy(prze)klętych. Jestem ciekawy czy ktoś przyglądnął się geografii zdarzeń, w tym opisanego w artykule, i innych przerażających zbrodni będących min. udziałem wyklętych. Wszystkie okrucieństwa rozgrywały się w tych samych obszarach kraju, będących bardzo głębokim zapleczem cywilizacji, pod auspicjami dającego się precyzyjnie określić mentora ideowego. Sprawcami zbrodni byli zawsze miejscowi.Ich prymitywny intelekt niewiele się różnił od instynktu zwierzęcego.

• sakral Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 06.03.12, 19:48
        pomnik Romana Dmowskiego w Warszawie
        i kult o.Marii M. Kolbe

ich słowa mordowały
    • as.50 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 22:06
      Sprawa musi być wyjaśniona-zbrodniarze muszą być znani z imienia i nazwiska.Nie może być tak,że podaje się ogólnikowo "Polacy". Bestie znajdują się w każdym narodzie.
    • jerobert66 Czerwona zaraza.. 07.03.12, 01:10
      Czerwona zaraza momentalnie atakuje Polaków pod byle pretekstem.
      • antropoid Re: ... 07.03.12, 07:52
        Ale zmusza cię ktoś? Weź leki i nie atakuj.
        • jerobert66 Paputku , stary komuchu.. 10.03.12, 02:00
          to znowu ty ? Zmień nicka .
    • kobra1956 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 07.03.12, 05:58

CYT:To on przez długi czas prowadził śledztwo w sprawie mordu w Jedwabnem - dochodzenie zakończyło się 2003 r. i potwierdziło, że w miasteczku zamordowano obywateli polskich narodowości żydowskiej, a sprawcami mordu byli Polacy.

CO ZA BZDURY.ROZMAWIAŁEM Z ŻYJĄCYMI POLAKAMI KTÓRZY WIDZIELI NA WŁASNE OCZY JAK TO BYŁO W JEDWABNYM...POLACY MORDOWALI ALE POD CEKAEAMI SS-MANÓW.....
    • grabda2 Ale tu dużo czerwonych idiotów.. 08.03.12, 01:23
      Dzieci propagandy czerwono -michnikowej .
    • hieronim_kowalski Ileż to bydlaków i kanalii jest w polskim narodzie 08.03.12, 07:57
      Ileż to bydlaków i kanalii jest w polskim narodzie widać dobitnie na tym forum !
      • zomozadwa Re: Ileż to bydlaków i kanalii jest w polskim nar 10.03.12, 02:33
        hieronim_kowalski napisał:

> Ileż to bydlaków i kanalii jest w polskim narodzie widać dobitnie na tym forum
        > !

w polskim?
        szan pan idzie sobie szabasowo żartować...
        • hieronim_kowalski Re: Ot kolejna kanalia... 10.03.12, 08:03
          Ot kolejna kanalia...
          • zomozadwa Re:wal się 10.03.12, 12:54
            cuchnący pejsie

hieronim_kowalski napisał:

> Ot kolejna kanalia...
            • kolter Re:wal się 10.03.12, 13:10
              zomozadwa napisał:

> cuchnący pejsie

Jak mu chciałaś zrobić , to ci nie przeszkadzało
              • grabda2 Kolejne bydlę . 11.03.12, 02:07
                O nicku kolter .
                • kolter Re: Kolejne bydlę . 11.03.12, 12:10
                  grabda2 napisał:

> O nicku kolter .

No ja ciebie nie pytam czemu nazywają ciebie ciota
                  • nsz-towiec Re: Kolejne bydlę . 11.03.12, 15:51
                    To bydlę kolter jest faktycznie wyjątkowo agresywne . Musi być stary polsko-hamski komuch , albo hazbara .
                    • amonavis A ty "lagodny" bydlaku, to kto jestes, prawicowy . 11.03.12, 16:26
                      prawdziwie polski nacjonalista? Lizacz dupy kapitalistom? Tak, ja dla ciebie moge byc rowniez "komuchem" i jestem z tego dumny! Do roboty na innych niewolniku!
                    • kolter Re: Kolejne bydlę . 11.03.12, 17:13
                      nsz-towiec napisał:

> To bydlę kolter jest faktycznie wyjątkowo agresywne . Musi być stary polsko-ham
                      > ski komuch , albo hazbara .

Goń się przydupasie watykanu , lody walić starym zbokom
                      • nsz-towiec Re: Kolejne bydlę . 12.03.12, 01:40
                        Hazbara lub stary , polski komuch- cham ze słomą w butach . Ruski lokaj .
                        • amonavis Wole byc ruskim niz amerykanskim lokajem. 12.03.12, 01:52
                          Wole byc chamem ze sloma w butach niz takim antysemita i katolem jak ty.
                          Ciesz sie z tego amerykanskiego barbarzynstwa, jakie stalo sie wczoraj w Afganistanie. Ruskie tego nie robily co robia te twoje amerykanskie bandyty, lokaju amerykanski.
                          • nsz-towiec Re: Wole byc ruskim niz amerykanskim lokajem. 12.03.12, 22:49
                            USA to sojusznik Izraela , komunistyczny debilu :)
                            • amonavis Re: Wole byc ruskim niz amerykanskim lokajem. 13.03.12, 00:36
                              Alez ty jestes politycznie glupi! Izrael, moj umilowany kraj, robi z tym use'j to co chce. Te amerykanskie bandziory tancza tak jak im gramy! To jest roznica miedzy krajem, ktory jest cos wart, i takim, ktory jest wart zero!
                            • kolter Re: Wole byc ruskim niz amerykanskim lokajem. 14.03.12, 14:44
                              nsz-towiec napisał:

> USA to sojusznik Izraela , komunistyczny debilu :)

No to chory debilu , skoro USA popiera Izrael to ty kochasz Moskwę i jej sojusznika Palestyńskiego :)) Kochasz terrorystę z Hamasu czy co ?
                        • kolter Re: Kolejne bydlę . 12.03.12, 12:26
                          nsz-towiec napisał:

> Hazbara lub stary , polski komuch- cham ze słomą w butach . Ruski lokaj .

Tobie nie słoma z butów a but ze słomy ladacznico wystaje ;))
        • amonavis Chetnie bys sobie pomordowal zydkow jak tata, nie? 11.03.12, 16:23
          Zalujesz tez pewno, ze czasy "zlotych zniw" minely? Tato i mamo pewno duzo opowiadali jak budowali swoja fortune? Polski Lobuz!
          • nsz-towiec Żydokomuna 12.03.12, 01:35
            Okupuje fora gw . Nic dziwnego .
            • kolter Re: Żydokomuna 12.03.12, 12:25
              nsz-towiec napisał:

> Okupuje fora gw . Nic dziwnego .

Niemożliwe , porządny Żyd z takim śmieciem jak ty nie może przebywać bo będzie nieczysty :))
              • nsz-towiec Re: Żydokomuna 12.03.12, 22:53
                Fakt , my nazywamy takich jak ty ; brudasy . W przeciwieństwie do Białych Ludzi .
                • kolter Re: Żydokomuna 14.03.12, 14:45
                  nsz-towiec napisał:

> Fakt , my nazywamy takich jak ty ; brudasy . W przeciwieństwie do Białych Ludzi

Łby golicie żeby wszy sie brudasie nie zalęgły :))
    • piotrek410 O mordzie w Bzurach i o bzdurach... 12.03.12, 21:10
      Nie wróżę temu śledztwu szybkiego zakonczenia, ani wskazania wszystkich winnych…

Niezakonczone sledztwo IPN w sprawie mordu w Radziłowie, Wasoszy i innych miejscowosciach nie daje nadziei i w tym przypadku. W przypadku mordu w Bzurach IPN zostal w koncu postawiony przed ogromem nagromadzonych faktow, musial wdrozyc procedury sledcze, ale niedlugo okaze sie pewnie, ze “nie ma pieniedzy w budzecie” na dokonczenie tej sprawy…

Troche rozsmieszyly mnie wpisy niektorych forumowiczow. Najbardziej ewalongoria ktora, jak wynika z jej wpisu, niczego nie przeczytala z wczesniejszych opracowan o przedwojennych klimatach w lomzynskim, ani pewnie nie slyszala w ogole o udziale braci Laudanskich (“dumnej szlachty zagrodowej”) w mordzie Zydow w Jedwabnem. Nie dowiedziala sie tez do tej pory biedaczka, ze nawet najbiedniejszy Zyd, byl lepiej wyksztalcony od tejze “szlachty”, bo kazda gmina zydowska zapewniala mu wyksztalcenie, przynajmniej w zakresie szkoly podstawowej. Mamy wiec wciaz podstawowy brak wiedzy o realiach tamtych czasow…

Dokumenty ze stalinowskich “sierpniowek” sa tylko w pewnym stopniu wiarygodne jesli chodzi o ustalenie winy skazanych, ale sa juz kompletnie zafalszowane jesli chodzi o wyjasnienie roli Niemcow w podzeganiu do mordow i polityczne afiliacje ich sprawcow. Czytajac te “zeznania z procesow” odnosi sie wrazenie, ze sledczym bardziej chodzilo o polityczne skompromitowanie ich sprawcow niz o ustalenie rzeczywistych motywow zbrodni, stad rola Niemcow byla w nich zminimalizowana lub zupelnie wykluczona.

Chodzilo bardziej o to, zeby sprawca byl raczej “endekiem” i dzialal z wlasnych podlych “politycznych” pobudek, a nie byl zwyklym degeneratem i gorliwym wykonawca niemieckich życzeń, co pewnie bardziej odpowiadaloby prawdzie.

Oczywiscie, ze takie czyny jak spalenie jakiegos mienia gospodarskiego, czy wymordowanie taniej sily roboczej nie moglo odbyc sie bez niemieckiej aprobaty, zachety i zapewnienia bezkarnosci. Trzecia Rzesza potrzebowala żywnosci, i zmarnowanie czegos coby ten cel sabotowalo nie moglo byc wowczas tolerowane, chyba ze byly inne polityczne cele, ktore hitlerowska machina wojenna jednoczesnie realizowala.

Wlasciciele majatku w Bzurach mieli wiec z Niemcami jakis cichy uklad, podobnie jak organizatorzy mordu w Jebwabnem i Radzilowie. Pewnie chodzilo w tym przypadku wlasnie o to, że “my dostarczymy wam darmowej sily roboczej, a wy postaracie sie, zeby nie trzeba jej bylo juz potem zywic”…
      • amonavis Pewno tak bylo jak piszesz. Zgadzam sie z twoimi 12.03.12, 22:20
        wywodami i faktami, jakie na poczatku podales.
        • piotrek410 Re: Pewnie tak bylo jak piszesz. Zgadzam sie 14.03.12, 21:28
          Amonavis,
          Ciesze sie, ze zagladasz na to forum i starasz sie spokojnie i delikatnie tlumaczyc ludziom to co powinni juz dawno wiedziec.
          To, ze do mnie te wszystkie bolesne prawdy w koncu dotarly (ze wstydem przyznaje, ze zbyt pozno) to tez raczej splot okolicznosci niz swiadome ich dociekanie. Sporo zawdzieczam w tej dziedzinie pozytywnie nastawionym do Polski Zydom. To dzieki nim odkrylem tajemnice swojej rodziny ze strony ojca, ktora w czasie wojny ukrywala zydowskiego chlopca. Tajemnica polegala na tym, ze oni tam na wsi bali sie bardzo swoich sasiadow, wiec nam dzieciom nigdy o tych sprawach nie opowiadali, bo niektorzy z tych sasiadow byli wlasnie mordercami Zydow.
          Tych mordercow bylo pewnie niewielu, ale strach przed nimi padl na wszystkich porzadnych ludzi. Ten strach byl tak duzy, ze ukrywali przed wszystkimi, nawet przed swoimi dziecmi, to ze pomagali Zydom i im wspolczuli. Mysle, ze nie byl to zaden wyizolowany przypadek i takich ludzi bylo wiele. Czesto zabierali te tajemnice do grobu… Czesto sie slyszy o tym, ze polscy Sprawiedliwi Wsrod Narodow Swiata nie chcieli, zeby ich sasiedzi dowiedzieli sie o przyznaniu im tego odznaczenia…

Mysle, ze trzeba o tym wiecej rozmawiac. Trzebaby jakos ten temat wprowadzic do debaty publicznej. Trzeba jakos spowodowac, zeby w koncu ludzie przynajmniej [bprzestali sie bac opowiadac o tym, ze ich rodziny pomagaly ratowac Zydow…

Pozdrawiam
      • ewalongoria Re: O mordzie w Bzurach i o bzdurach... 12.03.12, 23:29
        "Biedaczka" ewalonoria pochodzi z takiej właśnie szlachty zagrodowej, więc co nieco choćby z autopsji o tej szlachcie wie. Nie mówiąc już o tym, że uczestniczyła w badaniach etnograficznych na terenach osadnictwa tejże szlachty. A tak z historii rodzinnych, to mój pradziadek sam nie zdobył wykształcenia, bo w wieku siedmiu lat osierocony przez ojca musiał pełnić rolę głowy rodziny, ale wykształcił wszystkich swoich braci. I to nie na poziomie szkoły podstawowej. Jeden z braci został prawnikiem (przed wojną, ), drugi lekarzem, trzeci - nauczycielem. Takich historii z tych terenów znam więcej. Szlachta zagrodowa nie była bogata, ale tradycje patriotyczne były tutaj bardzo żywe. Nie znam historii braci Laudańskich, znam za to historię barci Bielskich, którzy mordowali okoliczną ludność a których znany reżyser amerykański podniósł do rangi bohaterów. Być może wiązało się to z semickim pochodzeniem tychże braci, jak też i słynnego reżysera. Żydów hollywoodzkie produkcje przedstawiały zawsze tylko w tej jednej , pozytywnej roli. Inne opcje nie były możliwe. Co innego polscy mordercy mordujący Żydów- zawsze pymitywni, barbarzyńscy i żądni krwi. Ten hollywoodzki scenariusz realizuje się teraz na żywo, w demokratycznej Polsce.

piotrek410 napisał:
        > Troche rozsmieszyly mnie wpisy niektorych forumowiczow. Najbardziej ewalongoria
        > ktora, jak wynika z jej wpisu, niczego nie przeczytala z wczesniejszych oprac
        > owan o przedwojennych klimatach w lomzynskim, ani pewnie nie slyszala w ogole o
        > udziale braci Laudanskich (“dumnej szlachty zagrodowej”) w mordzie
        > Zydow w Jedwabnem. Nie dowiedziala sie tez do tej pory biedaczka, ze nawet naj
        > biedniejszy Zyd, byl lepiej wyksztalcony od tejze “szlachty”, bo ka
        > zda gmina zydowska zapewniala mu wyksztalcenie, przynajmniej w zakresie szkoly
        > podstawowej. Mamy wiec wciaz podstawowy brak wiedzy o realiach tamtych czasow&#
      • ewalongoria Re: O mordzie w Bzurach i o bzdurach... 12.03.12, 23:39
        A już ostatnia część Twojej wypowiedzi jest wręcz kuriozalna. Układy Niemców z Polakami......? Ty chyba naprawdę nic nie wiesz o okupacji niemieckiej w Polsce. Jakie układy? Polacy mieli sytuacje nie lepszą, niż Żydzi w okupowanej Polsce, w tym czasie i byli tak samo, jak Żydzi mordowani pod byle pretekstem.

piotrek410 napisał:
        > Wlasciciele majatku w Bzurach mieli wiec z Niemcami jakis cichy uklad, podobnie
        > jak organizatorzy mordu w Jebwabnem i Radzilowie. Pewnie chodzilo w tym przypa
        > dku wlasnie o to, że “my dostarczymy wam darmowej sily roboczej, a wy pos
        > taracie sie, zeby nie trzeba jej bylo juz potem zywic”…
        • jerobert66 Re: O mordzie w Bzurach i o bzdurach... 13.03.12, 00:14
          To jakiś kretyn , jakich wielu tutaj .
        • amonavis Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo plyt 13.03.12, 00:22
          ka i powierzchowna znajomosc tego co sie dzialo w czasie okupacji w Polsce. Niech Pani zdobedzie sie na ten wysilek i poczyta sobie "Samson, Antygona" Kazimierz Brandysa. Ta ksiazka znakomitego naprawde pisarza pokazuje rzeczywistosc nie od strony "oficjalnej", ale rzeczywistej.
          Procz tego to znakomita literatura. Polecam!
          • ewalongoria Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 13.03.12, 01:14
            Zdobyłam się na ten wysiłek już wiele lat wcześniej i znam doskonale literaturę okresu okupacji. Znam też ten okres z bezpośrednich relacji ludzi, który w tym czasie żyli. Kazimierz Brandys , doskonały prozaik, swych nowelach pokazuje mimo wszystko dość jednostronny obraz okupacji. Jednostronny, bo widziany głównie oczyma Żydów. Literatura przedmiotu jest znacznie bogatsza, pisana przez przedstawicieli nie tylko Żydów, ale i Polaków, czy innych nacji. Sądzę, że daje to obraz pełniejszy, bo ukazany ze wszystkich stron. Polecanie jednego tylko prozaika tego okresu, mimo iż to pisarz bardzo dobry - Kazimierza Brandysa jest nieporozumieniem jeśli faktycznie chcemy dogłębnie poznać te czasy.

monavis napisał:

> ka i powierzchowna znajomosc tego co sie dzialo w czasie okupacji w Polsce. Nie
            > ch Pani zdobedzie sie na ten wysilek i poczyta sobie "Samson, Antygona" Kazimi
            > erz Brandysa. Ta ksiazka znakomitego naprawde pisarza pokazuje rzeczywistosc ni
            > e od strony "oficjalnej", ale rzeczywistej.
            > Procz tego to znakomita literatura. Polecam!
            • ewalongoria Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 13.03.12, 01:34
              I jeszcze , jeśli ja mogłabym coś polecić z literatury tego okresu. Radziłabym zacząć od zupełnych podstaw - klasyki : "Medalionów" Z. Nałkowskiej, "Kolumbów" R. Bratnego czy "Opowiadań" Borowskiego oraz powieści "Inny świat" Gustawa Herlinga-Grudzińskiego nie mówiąc już o przepięknej poezji Gajcego czy Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Warto też sięgnąć do prozy pamiętnikarskiej z tego okresu - Karola Irzykowskiego, Mirona Białoszewskiego, Marii Dąbrowskiej i wielu innych autorów żyjących w tym czasie. To da na pewno pełniejszy obraz lat wojny i okupacji, niż sama tylko proza Kazimierza Brandysa.
              • zomozadwa Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 14.03.12, 01:08
                jeśli pomordowanym w Polsce Żydom coś się należy, to na pewno nie od Polaków
                ale od zupełnie innego narodu.
                tego bardziej "kulturalnego i cywilizowanego"...
                a od uratowanych od śmierci Żydów, należy się Polakom
                szacunek i dobra pamięć.
            • amonavis Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 13.03.12, 02:51
              Dzieki za wskazanie na inna literature, ktora dotyczy tego okresu. Czesc z niej znam, czesci juz nie mam ochoty poznawac, w szczegolnosci poezji. Nie te lata.
              Pani odpowiedz jest w pewnym sensie nieporozumieniem. Przeciez w tej calej historii dotyczacej poruszanego tu morderstwa nie chodzi o naswietlenie wszystkiego rodzaju mozliwych spraw, postaw itd. Chodzi o konkretna sprawe. A tam gdzie chodzi o konkretna sprawe kryminalna wchodzenie w "caloksztalt" tylko zaciemnia kwestie. W czasach tego rodzaju jak okupacja, w kazdym narodzie i zawsze, czesc spoleczenstwa idzie na wspolprace z okupantem. Tak dzieje sie (jak pisalem), i Pani o tym doskonale wie, w kazdym narodzie. Wiec skad sie bierze Pani sprzeciw przeciw mozliwosci, ze jacys tam wlasciciele majatku wspolpracowali z niemcami? Wlasnie o tym pisze dokladnie pisze K.Brandys w swojej ksiazce, dlatego te wlasnie ksiazke Pani polecilem.
              Nie zgadzam sie tez z Pani opinia, ze ksiazka ta pokazuje rzeczywistosc z zydowskiego punktu widzenia. Jest to nieprawda. Jest to jeden, choc z glowniejszych, watkow ksiazki. Chciaz to sie chyba wymordowanym, bitym, zydom w Polsce od polakow nalezy.
              • jerobert66 Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 14.03.12, 01:56
                Ciekawe , ze nie przeszkadza ci wszechobecne tu na tym forum uogólnianie i przypisywanie antysemickich , morderczych cech wszystkim Polakom- katolikom. Suponujesz za to komuś , ze jego ojciec mordował Żydów . Może dla równowagi poczytaj sobie, co wyprawiali Żydzi po wkroczeniu sowietów w 39-tym , skąd się wzięła nienawiść Polaków do swych sąsiadow Żydów. polecam opracowania IPN .
                • kolter Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 14.03.12, 14:46
                  jerobert66 napisał:

> Ciekawe , ze nie przeszkadza ci wszechobecne tu na tym forum uogólnianie i przy
                  > pisywanie antysemickich , morderczych cech wszystkim Polakom- katolikom. Suponu
                  > jesz za to komuś , ze jego ojciec mordował Żydów . Może dla równowagi poczytaj
                  > sobie, co wyprawiali Żydzi po wkroczeniu sowietów w 39-tym , skąd się wzięła
                  > nienawiść Polaków do swych sąsiadow Żydów. polecam opracowania IPN .

Ta, przez 1700 tacy jak ty żydów mordowali a teraz masz wyrzuty sumienia ??
                  • piotrek410 Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 15.03.12, 20:28
                    Kolter
                    Jerobert juz Ci tu nie odpisze puszczajac wodze swoim naturalnym sklonnosciom... Nie chce pewnie przestaszyc pani Ewalongorii, bo to jego potencjalna klientka, ktorej juz pewnie zaproponowal w poczcie sprzedaz obrzydliwie zydozerczych materialow, bo to jest jego glowne zrodlo utrzymania.
                    Wyjatkowo podla zgnilizna…
                    • kolter Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 15.03.12, 22:03
                      piotrek410 napisał:

> Kolter
                      > Jerobert juz Ci tu nie odpisze puszczajac wodze swoim naturalnym sklonnosciom..

Jakoś w takie cuda nie wierzę

> . Nie chce pewnie przestaszyc pani Ewalongorii,

Ona pani ?:))))

bo to jego potencjalna klientka
                      > , ktorej juz pewnie zaproponowal w poczcie sprzedaz obrzydliwie zydozerczych ma
                      > terialow, bo to jest jego glowne zrodlo utrzymania.

Raczej ja ich widzę na seks randce , łysol i słonica.

> Wyjatkowo podla zgnilizna…

To fakt
                    • jerobert66 Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 01:48
                      Dlaczego wy "żydolubni lewacy" tak klamiecie non stop ? Jakies insynuacje o klientkach , pocztach ,sprzedazach , etc . Ten kolter przerasta samego siebie . Klamiac publicznie o mailach na privie itd. To taka jest wasza ateistyczno -lewicowa moralnosć . Klamstwo wyssaliście z mlekiem matek . Polecam A. Sandauer " Proza". człowiek inteligentny powinien widziec dwie strony zagadnienia. brakuje wam tego . No, ale nie byli byście tym , kim jesteście.
                      • ewalongoria Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 08:17
                        Nie podniecaj się jerobert i nie wkurzaj, bo nie warto, nie ma czym . Kolter to wypaczony, lewacki zbok, któremu wszystko kojarzy się z jednym. Popapraniec i tyle. Trudno traktować go poważnie.

jerobert66 napisał:
                        > Dlaczego wy "żydolubni lewacy" tak klamiecie non stop ? Jakies insynuacje o kli
                        > entkach , pocztach ,sprzedazach , etc . Ten kolter przerasta samego siebie . Kl
                        > amiac publicznie o mailach na privie itd. To taka jest wasza ateistyczno -lewic
                        > owa moralnosć . Klamstwo wyssaliście z mlekiem matek . Polecam A. Sandauer " Pr
                        > oza". człowiek inteligentny powinien widziec dwie strony zagadnienia. brakuje w
                        > am tego . No, ale nie byli byście tym , kim jesteście.
                        • kolter Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 16:59
                          ewalongoria napisała:

> Nie podniecaj się jerobert i nie wkurzaj, bo nie warto, nie ma czym . Kolter to
                          > wypaczony, lewacki zbok, któremu wszystko kojarzy się z jednym. Popapraniec i
                          > tyle. Trudno traktować go poważnie.

Wiem wiem , nie lubisz mnie czytając moje posty pochłaniasz ze złości stosy chipsów i batoników a dupsko ci rośnie.
                          • ewalongoria Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 17:08
                            Lubię to mało. Po prostu Cię uwielbiam. Dlaczego jednak jesteś taki monotematyczny - najpierw zęby, teraz dupsko ?

kolter napisał:
                            > Wiem wiem , nie lubisz mnie czytając moje posty pochłaniasz ze złości stosy chi
                            > psów i batoników a dupsko ci rośnie.
                            • kolter Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 17:18
                              ewalongoria napisała:

> [b][b]Lubię to mało. Po prostu Cię uwielbiam. Dlaczego jednak jesteś taki monot
                              > ematyczny - najpierw zęby, teraz dupsko ?

Posprzątałaś już kibelek u Blumsztajna ??
                      • kolter Re: Faktycznie, Pani Ewalongoria, ma Pani bardzo 16.03.12, 16:57
                        jerobert66 napisał:

> Dlaczego wy "żydolubni lewacy" tak klamiecie non stop ? Jakies insynuacje o kli
                        > entkach , pocztach ,sprzedazach , etc . Ten kolter przerasta samego siebie . Kl
                        > amiac publicznie o mailach na privie itd. To taka jest wasza ateistyczno -lewic
                        > owa moralnosć . Klamstwo wyssaliście z mlekiem matek . Polecam A. Sandauer " Pr
                        > oza". człowiek inteligentny powinien widziec dwie strony zagadnienia. brakuje w
                        > am tego . No, ale nie byli byście tym , kim jesteście.

Zboczeńcu chciałeś się na gejowska randkę umówić .
              • piotrek410 ... o czasach zaglady 15.03.12, 20:21
                Amonavis,
                Wlasnie wpadl mi w rece zbior opowiadan Stanislawa Wygodzkiego “Boczna uliczka” wydanych w 1966 roku w malym nakladzie w wydawnictwie “Iskry”. Pewnie tej ksiazki juz potem nie wznawiano, bo Wygodzki zaraz po tym podpadl wladzom…

Opowiadania sa naprawde przejmujace. Wiekszosc z nich to mrozace krew w zylach obrazy z zaglady Zydow widziane oczami zydowskich dzieci. Wygodzki stara sie jakby dla rownowagi pokazac rowniez cierpienia (etnicznych) Polakow, ale asymetria tych doswiadczen jest naprawde niewspolmierna.

W czasach komunizmu niewiele bylo w Polsce ksiazek o zagladzie Zydow, w podrecznikach historii omijano ten temat dokumentnie, stad tez i dzisiaj wielu ludzi wyksztalconych w tamtym czasie nie dowiedzialo sie w ogole o tym jak to wygladalo w czasie wojny…
                • jerobert66 Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 01:53
                  Kto chciał , to wiedział . Polecam A. Sandauer "Proza" .
                • amonavis Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 02:50
                  Piotrze,

dzieki za sugestie odnosnie ksiazki. Jezeli ja znajde to kupie i chetnie poczytam.
                  Moje doswiadczenia i nauka w kwestii losow Zydow w Polsce sa dokladnie takie same jak twoje.
                  Jeszcze 15 lat, tu w Kanadzie gdzie mieszkam, w rozmawach z tubylcami i ich uwagami na temat traktowania zydow w kraju, tlumaczylem im cierpliwie i z calym przekonaniem, ze to wszystko falsz i wroga propaganda. Mowilem im, ze to jedyny kraj, w ktorym ich tak godnie przyjeto i goszczono. Wyrastalem w tej samej atmosferze zmowy milczenia i przeinaczania faktow jak i ty.
                  Pozniej w zwiazku z natrafianiem coraz czesciej na inne relacje niz te ktora glosila rzadowa propaganda, zaczalem myslec i czytac. Zwracam na ten wlasnie aspekt baczniejsza uwage czytajac rozmaite ksiazki. Z jednej przykladowo, poety Rozyckiego (mam nadzieje, ze nie przeinaczam nazwiska, dawno to bylo), wyczytalem, ze na polskich wsiach, chlopy w czasie swiat wielkanocnych, nosili do swiecenia ocet. I przy okazji dowiedzialem sie, ze w ten sposob upamietniano co roku "fakt", ze to to zydzi zamordowali chrystusa. To mi zwrocilo uwage na fakt, ze wymordowanie zydow wydarzylo sie w morzu chrzescianskiej europy, i ze kosciol stal za budowaniem muru nienawisci do zydow. Kosciol robil to ze wzgledu na swe interesy bedac skonfrontowanym z religia, z ktorej tak wiele przejal. Mysle, ze tu lezy glowny powod europejskiego antysemituzmu. Pozniej czytajac o dzialaniach roznych papiezy wzgledem zydow, utwierdzilem sie w tym przekonaniu. Dalej poszlo czytanie Singera. Przeczytalem mysle wszystkie ksiazki tego zydowskiego prozaika, laureata Nobla.
                  Ale napisze jeszcze na inny temat. Tak jak i ty w latach mlodosci (poczatek lat 50) przebywalem na wsi, dokladnie we wsi Felicjanow Stary, obok Koluszek. Tam na jednym polu rozciagajacym sie od wsi do linii kolejowej, znajdowal sie cmentarz. Okoliczna ludnosc twierdzila i mowila o nim, ze jest to cmentarz niemiecki. Nie jeden raz bylem z chlopakami na tym cmentarzu i moglem ogladac (no coz szczeniakow ciagnie do takich miejsc), poniszczone groby z dziurami. Jakie bylo moje zdziwienie, kiedy nie wiecej niz trzy miesiace temu, z internetu dowiedzialem sie, ze byl to cmentarz zydowski. Po wiecej niz 50 latach dowiedzialem sie , ze nie byl cmentarz niemiecki lecz zydowski. Nie moze byc omylki, tam nie bylo ( w tej wsi drugiego cmentarza!). Dlaczego wiec okoliczna ludnosc o tym wolala nie mowic? Mozna sie domyslac.
                  Dzieki za sympatyczne uwagi na moj temat. Moja postawa wzgledem zydow wynika ze zwyklego ludzkiego wspolczucia, ktory potraktowano w tak odrazajacy sposob, i to rowniez przez polakow. Oczywiscie, przez czesc polakow, jak duza ? nie wiem, przypuszczam, ze przez mniejszosc, ta bezwzgledna, zachlanna, blizsza przyslowiowym, powtarzam przyslowiowym "zwierzetom" niz ludziom. Prawda jest jednak, ze nie ma na tym swiecie nikogo tak moralnie uczciwego jak zwierzeta i tak moralnie podlego, jak czesc naszych pobratymcow.
                  Temat ten bardzo trudno poruszac, jest zbyt wielostronny i skomplikowany.
                  • ewalongoria Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 08:40
                    A nie zastanawiałeś się nigdy amonavis skąd w Europie taki stosunek do Żydów? Nie sposób tłumaczyć takiej niechętnej postawy jedynie stanowiskiem kościoła katolickiego, bo niechęć do Żydów występuje praktycznie we wszystkich w krajach europejskich, również w takich, gdzie kościoła katolickiego nie ma. Dlaczego np w Polsce nie ma niechęci do Tatarów, którzy również żyją na naszych ziemiach i mają całkowicie różną od naszej religię, obyczaje, żenią się we własnym kręgu kulturowym, nie asymilując się z miejscowa ludnością a mimo to są akceptowani przez Polaków, powiem więcej lubiani. Wydaje mi się, że głównym tego powodem jest stosunek Tatarów do Polski i Polaków. Tatarzy w przeciwieństwie do Żydów byli lojalnymi obywatelami Rzeczypospolitej, uczestniczyli zawsze w obronie naszego kraju, nie jednoczyli się z wrogami Polski przeciwko Polakom, gdy sytuacja temu sprzyjała. Niestety nie można tego powiedzieć o Żydach, którzy zawsze, gdy Polska była w niebezpieczeństwie wykorzystywali ten fakt dla własnych korzyści materialnych i współdziałali z jej wrogami. Działo się tak kilkakrotnie w naszej historii. Wystarczy wspomnieć czasy powstań narodowowyzwoleńczych (choćby powstanie styczniowe) czy okres okupacji sowieckiej w 1939 roku lub czasy komuny.
                    • muledet.3 Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 09:08
                      @ewalongoria

Jak tam twoj szef Zyd? dalej przesladuje niewinnych Polakow?.
                      • ewalongoria Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 11:55
                        A u Ciebie w Izraelu wszyscy zdrowi? Nadal prześladujecie Palestyńczyków?

muledet.3 napisał:

> @ewalongoria
                        >
                        > Jak tam twoj szef Zyd? dalej przesladuje niewinnych Polakow?.
                    • przyjacielameryki Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 12:35
                      ewalongoria napisała:

> A nie zastanawiałeś się nigdy amonavis skąd w Europie taki stosunek do Żydów? N
                      > ie sposób tłumaczyć takiej niechętnej postawy jedynie stanowiskiem kościoła ka
                      > tolickiego, bo niechęć do Żydów występuje praktycznie we wszystkich w krajach e
                      > uropejskich, również w takich, gdzie kościoła katolickiego nie ma. Dlaczego np
                      > w Polsce nie ma niechęci do Tatarów, którzy również żyją na naszych ziemiach i
                      > mają całkowicie różną od naszej religię, obyczaje, żenią się we własnym kręgu
                      > kulturowym, nie asymilując się z miejscowa ludnością a mimo to są akceptowani p
                      > rzez Polaków, powiem więcej lubiani. Wydaje mi się, że głównym tego powodem jes
                      > t stosunek Tatarów do Polski i Polaków. Tatarzy w przeciwieństwie do Żydów byli
                      > lojalnymi obywatelami Rzeczypospolitej, uczestniczyli zawsze w obronie naszego
                      > kraju, nie jednoczyli się z wrogami Polski przeciwko Polakom, gdy sytuacja tem
                      > u sprzyjała. Niestety nie można tego powiedzieć o Żydach, którzy zawsze, gdy Po
                      > lska była w niebezpieczeństwie wykorzystywali ten fakt dla własnych korzyści ma
                      > terialnych i współdziałali z jej wrogami. Działo się tak kilkakrotnie w naszej
                      > historii. Wystarczy wspomnieć czasy powstań narodowowyzwoleńczych (choćby powst
                      > anie styczniowe) czy okres okupacji sowieckiej w 1939 roku lub czasy komuny.

Kompletnie brednie. Antysemityzm brał się z różnych oskarżeń Żydów bo to było wygodne i ludzie łatwo dawali tym oskarżeniom wiarę a to z kolei dlatego, że Żydzi z reguły żyli z boku, we własnych społecznościach - z powodów religijnych, obyczajowych i stałego zagrożenia prześladowaniami i pogromami których nieustannie doświadczali. Żyli na walizkach, w ciągłym strachu i pogotowiu. Tym różnym oskarżeniom i pomówieniom nigdy nie przedstawiono żadnych dowodów!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      Natomiast owszem, byli Żydzi którzy współpracowali z Armia Czerwoną ale procent tych współpracujących w stosunku do całej populacji był taki mniej więcej sam jak współpracujących Polaków. Dlaczego więc uczyniono z tego odpowiedzialność zbiorową w Polsce???? - Żydzi współpracowali z czerwonymi!!!
                      To tak jak polscy złodzieje samochodów - sporo sich, ale to oznacza że Polacy to złodzieje samochodów i w ogóle złodzieje???? Puknij się w łepetynę!!!!!!Rozum to niezwykle ważne narzędzie ale jak widać nie każdy ma to szczęście posługiwać się nim.
                      • jerobert66 Żyd z Ameryki .. 16.03.12, 22:07
                        Żydzi żyli w Polsce na walizkach od XII wieku !? .. Co ty pacanie pieprzysz .. Dlaczego dzisiaj przeciętny Amerykanin nie cierpi Żydów ? Dlaczego zawsze nie lubiano Żydow , a nie Ormian czy innych mniejszosci na danym terenie ? Po wkroczeniu sowietow w 39 , zdecydowaną wiekszością kolaborantów byli Żydzi ( w liczbach bezwzględnych ). Za drugiego sowieta 44-45 , cała wierchuszka UB to byli Żydzi . To fakty !
                        • kolter Re: Żyd z Ameryki .. 16.03.12, 22:38
                          jerobert66 napisał:

> Żydzi żyli w Polsce na walizkach od XII wieku !?

Dokładnie , dlatego zajmowali się tzw lichwą , bo złoto można pomieścić na wozie .

>.. Co ty pacanie pieprzysz ..

Na pewno ciebie nie będę zboku .

> Dlaczego dzisiaj przeciętny Amerykanin nie cierpi Żydów ?

Tak samo jak i Polaków ma za idiotów , prawda ??

>Dlaczego zawsze nie lubiano Żydow

Bo do obrazków się nie modlili .

>, a nie Ormian czy innych mniejszosci na danym terenie ?

Dawno widać wyjechałeś sprzątać burdele w USA skoro nie wiesz ze w Polsce nikogo się nie lubi

o wkroczeniu sowietow w 39 , zdecydowaną wiekszością kolaborantów byli Żydzi ( w liczba
                          > ch bezwzględnych ). Za drugiego sowieta 44-45 , cała wierchuszka UB to byli Żyd
                          > zi . To fakty !

No i co z tego ?? Kilku Żydów, a wy wszystkich za to do gazu !!
                    • kolter Re: ... o czasach zaglady 16.03.12, 17:03
                      ewalongoria napisała:

> A nie zastanawiałeś się nigdy amonavis skąd w Europie taki stosunek do Żydów? N
                      > ie sposób tłumaczyć takiej niechętnej postawy jedynie stanowiskiem kościoła ka
                      > tolickiego, bo niechęć do Żydów występuje praktycznie we wszystkich w krajach e
                      > uropejskich, również w takich, gdzie kościoła katolickiego nie ma.

Czyli wszędzie tam gdzie żydom odbierano majątki ,mordowano ich a zawsze posługiwano się prymitywną propagandą, dla takie hołoty jak ty.

Dlaczego np
                      > w Polsce nie ma niechęci do Tatarów, którzy również żyją na naszych ziemiach i
                      > mają całkowicie różną od naszej religię, obyczaje, żenią się we własnym kręgu
                      > kulturowym, nie asymilując się z miejscowa ludnością a mimo to są akceptowani p
                      > rzez Polaków, powiem więcej lubiani.

Bo jest ich 5 tysięcy gdzieś tam daleko na wschodzie Polski

Wydaje mi się, że głównym tego powodem jest stosunek Tatarów do Polski i Polaków. Tatarzy w przeciwieństwie do Żydów byli
                      > lojalnymi obywatelami Rzeczypospolitej, uczestniczyli zawsze w obronie naszego
                      > kraju, nie jednoczyli się z wrogami Polski przeciwko Polakom, gdy sytuacja tem
                      > u sprzyjała.

Ty tępa krowo żydzi obwoływani byli bohaterami narodowymi a katolickich biskupów wieszano za zdradę .

Niestety nie można tego powiedzieć o Żydach, którzy zawsze, gdy Po
                      > lska była w niebezpieczeństwie wykorzystywali ten fakt dla własnych korzyści ma
                      > terialnych i współdziałali z jej wrogami.

Udowodnij !!

Działo się tak kilkakrotnie w naszej
                      > historii. Wystarczy wspomnieć czasy powstań narodowowyzwoleńczych (choćby powst
                      > anie styczniowe) czy okres okupacji sowieckiej w 1939 roku lub czasy komuny.

Udowodnij ??
    • przyjacielameryki Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 16.03.12, 12:22
      No cóż, prawda boli ale trzeba się z tym uporać i dokładnie zbadać temat. W miejscu mordu należy postawić pomnik, który ma być przestrogą dla przyszłych pokoleń. Te mordy Żydów dokonywane przez Polaków na wsiach to efekt antysemityzmu podsycanego przez endecję przed wojną, utrzymywanie przez Kościół Katolicki polskiego chłopa w totalnej ciemnocie i faktyczna ciemnota chłopów na polskiej wsi. To niepojęte, żeby zdecydować się na wymordowanie niewinnych pięknych młodych kobiet. To zezwierzęcenie i to musi być wyjaśnione z podaniem nazwisk prześladowców!!!!
      I co, prof. J.Gross szkaluje niewinnych, bohaterskich Polaków??? Kompletna żenada!!!
      • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 12:58
        Masz rację . Prawda boli. Co do łatwości oskarżeń Żydów, bo żyli na uboczu, nie asymilowali się. Tatarzy podobnie a ich jakoś nie oskarżano. Prawda jest taka, że Tatarzy nie popełniali podłości wobec Polaków na tak masową skalę, jak Żydzi , ale z Polakami współdziałali i byli lojalnymi współpracownikami. Co do tego, że Żydzi żyli w ciągłej gotowości, na walizkach. Kolejna bzdura. Wspaniale się w Polsce urządzili, fabrykanci żyli w kamienicach i pałacach , nie na walizkach ( vide Łódź, Białystok, Kraków i wiele innych miast). A podsumowując: kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Żydzi wciąż nie umieją wyciągać wniosków i nie uczą się na podstawie swojej historii. Ciągle im się wydaje, że skoro są bogaci i maja wpływy, to wszystko im wolno i wszelka podłość ujdzie im na sucho , dlatego nie mają skrupułów w wykorzystywaniu i niszczeniu innych nacji. A to iluzja, która za każdym razem kończy się tak samo - tragicznie dla nich. Stąd kolejne pogromy w różnych wiekach i w różnych krajach. A oni do dzisiaj nie wyciągnęli z tego wniosków i dalej postępują identycznie. Dzisiaj nie mamy już ciemnych chłopów w Polsce, nie ma też ciemnoty w krajach zachodnich a Żydów nadal nikt nie lubi. Najwyżej ich się boi i to wszystko. Na siłę nikogo nie można zmusić do miłości. A co do śmierci tych młodych, pięknych Żydówek. jasne , że ich szkoda. Ale również szkoda młodych , pięknych Polek, które też ginęły w czasie okupacji niemieckiej, czy też młodych, pięknych Palestynek, które i dzisiaj cały czas giną.

przyjacielameryki napisał:

> No cóż, prawda boli ale trzeba się z tym uporać i dokładnie zbadać temat. W mie
        > jscu mordu należy postawić pomnik, który ma być przestrogą dla przyszłych pokol
        > eń. Te mordy Żydów dokonywane przez Polaków na wsiach to efekt antysemityzmu po
        > dsycanego przez endecję przed wojną, utrzymywanie przez Kościół Katolicki polsk
        > iego chłopa w totalnej ciemnocie i faktyczna ciemnota chłopów na polskiej wsi.
        > To niepojęte, żeby zdecydować się na wymordowanie niewinnych pięknych młodych k
        > obiet. To zezwierzęcenie i to musi być wyjaśnione z podaniem nazwisk prześladow
        > ców!!!!
        > I co, prof. J.Gross szkaluje niewinnych, bohaterskich Polaków??? Kompletna żena
        > da!!!
        • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 13:05
          I jeszcze jedno. Masz rację, rozum to ważne narzędzie i nie każdy umie się nim posługiwać. A posługiwać się nim należy, choćby po to, by umieć wyciągać wnioski z własnej historii.
          • amonavis Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 19:42
            Tak, ma pani racje, ze rozumem nalezy sie poslugiwac. Tak, rozumowac, a nie powtarzac zaslyszane od sasiedek opowiesci.
            Odpowiedz na pytanie, dlaczego zydzi nie byli lubiani w "calej" Europie, dostala pani od "przyjaciela-ameryki". Wyreczyl mnie w tym. Ja tylko uproszcze te kwestie, aby mogla to pani zrozumiec. Czy jest pani wiadomo, ze polacy tez nie sa lubiani i to na calym wlasciwie swiecie?
            Jezeli moga jednak zyc w takim usa, to dlatego, ze jest to panstwo wielonarodowe i prowadzi niemal z koniecznosci madra polityke odnosnie swojej ludnosci. Przykladowo, nie ma tam dyskryminowania tej czy innej nacji. Wszystkie sa rowne. Otoz w polsce tak nigdy nie bylo. Wladze w polsce nigdy takiej madrej polityki w stosunku do zydow nie prowadzily. Nadmnienie, ze pod tym pojeciem "wladze" wlasciwie nalezy rozumiec kosciol. Bo to ten kosciol odgrywal bardzo, bardzo wazna role tak w kraju jak i innych panstwach bedac osrodkiem w gruncie rzeczy politycznym. Kosciol w polsce jest teraz duzo za duzo wazny. Niech sobie pani to powiekszy tak z dziesiec razy cofajac sie w przeszlosc. Zydzi kosciolowi byli bardzo niewygodni, kosciol nienawidzil ich i do tej nienawisci naklanial swoich wiernych.
            Niech pani sobie wyobrazi przemieszczenie polakow do takiej Szwajcarii? Jak pani mysli, co szwajcarzy beda myslec o polakach. Czy beda ich kochac, czy moze pojawia sie tak jak w usa zarty o polakach "zielonym do gory" (zna pani ten dowcip?). Te zarty to beda jednak pieszczotami w stosunku do polakow, a co bedzie sie dzialo dalej, mozna sobie wyobrazic.
            Nie, zydzi w stosunku do polakow, byli zawsze na pozycji obronnej. To oni byli wielokrotnie mordowanie u nas w kraju na przestrzeni dziejow. Zlo, ktore ewentualnie wyrzadzili polakom, jest nieproporcjonalnie male w stosunku do tego czego zaznali.
            • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 20:39
              1. Skoro byli mordowani, to dlaczego tyle wieków tutaj w Polsce mieszkali ?
              2. Ja Żydów nie pamiętam z autopsji, nie znałam ich, bo urodziłam się wiele, wiele lat po wojnie. W kościele nigdy nie słyszałam z ust księży jakichkolwiek negatywnych opinii na temat Żydów. Również na lekcjach religii nikt nam o Żydach nie mówił. Dopiero gdy zaczęłam podróżować zetknęłam się z Żydami - we Francji ( gdzie mamy drugi dom) i w USA (gdzie mieszka moja bardzo bliska rodzina). I bynajmniej nie byłam obrazem Żydów zachwycona. Stąd bierze się mój dystans, nie z kościoła lecz z z autopsji.
              3. Zło jest złem i trudno jest je zmierzyć. Dla Polaków mordowanych przez SB czy takich, którym Żydzi odebrali majątki na pewno zło, jakie im wyrządzono nie było małe. Dlatego nie porównywałabym tego, bo to ryzykowne.
              4. Polacy w Szwajcarii na pewno nie narzucają Szwajcarom w co i jak mają wierzyć, nie krytykują też ich kościoła i z tym kościołem nie walczą, co notorycznie Żydzi robią w Polsce.
              5. Dla mnie, jako Polki, najistotniejsze jest, jak nasze władze traktują nas Polaków. To Polacy powinni być źródłem odniesienia w stosunku do innych nacji. To nasz kraj, co oczywiście nie znaczy, ze mniejszości należy tępić, ale powinny być zachowane właściwe proporcje,by mniejszość nie stawała się większością i głównym punktem odniesienia. W Izraelu to Żydzi, nie Rosjanie, czy Polacy narzucają innym zasady , to ich wiara jest najważniejsza. Nikt z nią nie ma prawa walczyć. Niechby nawet spróbował......

• muledet.3 Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 21:00
                ewalongoria napisała:

> 4. Polacy w Szwajcarii na pewno nie narzucają Szwajcarom w co i jak mają wierzy
                > ć, nie krytykują też ich kościoła i z tym kościołem nie walczą, co notorycznie
                > Żydzi robią w Polsce.

Ten twoj szef -Zyd to rzeczywiscie straszna swinia ,zeby doprowadzic ciebie do takiego stanu,ze napisalas powyzsza bzdure.
                • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 21:04
                  Co, prawda Ci się nie podoba? Trudno, ale z faktami się nie dyskutuje. A Ty jesteś strasznie monotematyczny muledet. Ciągle o tym, szefie w kółko macieju.

muledet.3 napisał:

> ewalongoria napisała:
                  >
                  > > 4. Polacy w Szwajcarii na pewno nie narzucają Szwajcarom w co i jak mają
                  > wierzy
                  > > ć, nie krytykują też ich kościoła i z tym kościołem nie walczą, co notory
                  > cznie
                  > > Żydzi robią w Polsce.
                  >
                  >
                  > Ten twoj szef -Zyd to rzeczywiscie straszna swinia ,zeby doprowadzic ciebie do
                  > takiego stanu,ze napisalas powyzsza bzdure.
                  • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 21:07
                    Kto jest najbardziej katolikożerczą gazetą w Polsce? Oczywiście wyborcza, która reprezentuje Wasze środowisko muledet.

ewalongoria napisała:

> Co, prawda Ci się nie podoba? Trudno, ale z faktami się nie dyskutuje. A Ty jes
                    > teś strasznie monotematyczny muledet. Ciągle o tym, szefie w kółko macieju.
                    >
                    > muledet.3 napisał:
                    Ten twoj szef -Zyd to rzeczywiscie straszna swinia ,zeby doprowadzic cieb
                    > ie do
                    > > takiego stanu,ze napisalas powyzsza bzdure.
                    • muledet.3 Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 17.03.12, 10:20
                      ewalongoria napisała:

> Kto jest najbardziej katolikożerczą gazetą w Polsce? Oczywiście wyborcza, która
                      > reprezentuje Wasze środowisko muledet.

Jezeli tak,to co ty tu robisz? dlaczego piszesz wlasnie tutaj?.
                      Szef-Zyd,"nasza"gazeta.Jak sie kocha Zydow to nie mozna od nich odejsc.

• jerobert66 Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:14
                  muledet , nie jesteś monotematyczny . Jesteś idiotą .
              • kolter Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:34
                ewalongoria napisała:

> 1. Skoro byli mordowani, to dlaczego tyle wieków tutaj w Polsce mieszkali ?

Nie były to mordy na taką skalę jak w innych tzw chrześcijańskich krajach .

> 2. Ja Żydów nie pamiętam z autopsji, nie znałam ich, bo urodziłam się wiele, wi
                > ele lat po wojnie. W kościele nigdy nie słyszałam z ust księży jakichkolwiek ne
                > gatywnych opinii na temat Żydów. Również na lekcjach religii nikt nam o Żydach
                > nie mówił.

Polityczna poprawność. Ja znam wypowiedzi księdza na temat zydów ,wiec akurat tobie nie wierzę

Dopiero gdy zaczęłam podróżować zetknęłam się z Żydami - we Francji
                > ( gdzie mamy drugi dom) i w USA (gdzie mieszka moja bardzo bliska rodzina). I
                > bynajmniej nie byłam obrazem Żydów zachwycona. Stąd bierze się mój dystans, nie
                > z kościoła lecz z z autopsji.

Aha Stab nie lubisz ich bo są inteligentniejsi od ciebie

> 3. Zło jest złem i trudno jest je zmierzyć. Dla Polaków mordowanych przez SB cz
                > y takich, którym Żydzi odebrali majątki na pewno zło, jakie im wyrządzono nie b
                > yło małe. Dlatego nie porównywałabym tego, bo to ryzykowne.

Uwierz mi ze Żydzi stracili w tym kraju nie tylko życie a i praktycznie cały majątek.

> 4. Polacy w Szwajcarii na pewno nie narzucają Szwajcarom w co i jak mają wierzy
                > ć, nie krytykują też ich kościoła i z tym kościołem nie walczą, co notorycznie
                > Żydzi robią w Polsce.

No skoro Krk , robił ci mógł żeby im uprzykrzyć tu życie.

> 5. Dla mnie, jako Polki, najistotniejsze jest, jak nasze władze traktują nas Po
                > laków. To Polacy powinni być źródłem odniesienia w stosunku do innych nacji. To
                > nasz kraj, co oczywiście nie znaczy, ze mniejszości należy tępić, ale powinny
                > być zachowane właściwe proporcje,by mniejszość nie stawała się większością i gł
                > ównym punktem odniesienia. W Izraelu to Żydzi, nie Rosjanie, czy Polacy narzuca
                > ją innym zasady , to ich wiara jest najważniejsza. Nikt z nią nie ma prawa walc
                > zyć. Niechby nawet spróbował......

Prymitywna babo Żyd to też Polak , katolicyzm nie jest wyznacznikiem polskości .
        • przyjacielameryki Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 13:12
          Wypisujesz cały czas kompletne bzdury. Skąd to u Ciebie?? A dlaczego np. w Holandii nie było żadnych pogromów Żydów??? Też mieli fabryki, sklepy, byli lekarzami, prawnikami itd. A mieli bo byli zdolni i chcieli się kształcić.
          Przesłanki które doprowadziły do mordów i pogromów Żydów dokonanych przez Polaków w Polsce okupowanej i po wojnie to: antysemityzm podsycany przez Endecję przy wykorzystywaniu fałszywych pomówień i półprawd, postawa Kościoła Katolickiego który utrzymywał w szczególności polskiego chłopa w ciemnocie i nawet nie zająknął się w obronie Żydów(a gdzie się podziała miłość do blizniego) i faktycznej ciemnoty polskiego chłopa łatwo przyjmującego różne antyżydowskie oskarżenia i pomówienia nie poparte żadnymi dowodami. A dlaczego polskie społeczeństwo w szczególności na wsi było takie ciemne i zacofane?? To też wina Żydów???
          To co ja piszę to min. efekt badań polskich naukowców jak np. prof. Grabowskiego z PAN.
          • kolter Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 17:17
            przyjacielameryki napisał:

> Wypisujesz cały czas kompletne bzdury. Skąd to u Ciebie?? A dlaczego np. w Hola
            > ndii nie było żadnych pogromów Żydów??? Też mieli fabryki, sklepy, byli lekarza
            > mi, prawnikami itd. A mieli bo byli zdolni i chcieli się kształcić.

Dlaczego dziś watykan się chwali tym ze uratował Żydów umieszczając ich we Włoskich kościoła i klasztorach ??
            To prawda byli tam ,ale sami weszli a proboszczowie ich ze strachu przed parafianami ich nie wyrzucali , Przecież żydzi byli sąsiadami owych parafian , ich znajomymi .
          • jerobert66 Żyd z Ameryki .. 16.03.12, 22:23
            Powtarzasz antypolskie slogany . Jesteś stronniczy . Widzisz ..i ciebie już tez nie lubimy . Taka wlaśnie jak ty , była większość Żydów W Polsce . Generalnie antypolska , lub obojetna. Mimo gościny i schronienia udzielonego im przez Polskę .
            • kolter Re: Żyd z Ameryki .. 16.03.12, 22:42
              jerobert66 napisał:

> Powtarzasz antypolskie slogany . Jesteś stronniczy . Widzisz ..i ciebie już tez
              > nie lubimy . Taka wlaśnie jak ty , była większość Żydów W Polsce . Generalnie
              > antypolska , lub obojetna. Mimo gościny i schronienia udzielonego im przez Pols kę .

Kłamiesz łachu ,Polskę sami tzw Polacy szlachcie za kobiałkę moskiewskich jajek sprzedali
        • kolter Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 17:13
          ewalongoria napisała:

> Masz rację . Prawda boli. Co do łatwości oskarżeń Żydów, bo żyli na uboczu, nie
          > asymilowali się. Tatarzy podobnie a ich jakoś nie oskarżano.

Bo byli biedni jak myszy kościelne ,więc po co robić im pogromy .

Prawda jest taka,
          > że Tatarzy nie popełniali podłości wobec Polaków na tak masową skalę, jak Żydz
          > i , ale z Polakami współdziałali i byli lojalnymi współpracownikami.

Udowodnij to !!

Co do tego, że Żydzi żyli w ciągłej gotowości, na walizkach. Kolejna bzdura. Wspaniale s
          > ię w Polsce urządzili, fabrykanci żyli w kamienicach i pałacach , nie na walizk
          > ach ( vide Łódź, Białystok, Kraków i wiele innych miast).

Tak w końcu po wiekach na walizkach przyszło uspokojenie

A podsumowując: kto sieje wiatr, ten zbiera burzę. Żydzi wciąż nie umieją wyciągać wniosków i nie uc
          > zą się na podstawie swojej historii.

Ty durna krowo Żydzi byli nieustannie od IV wieku prześladowani w tzw chrześcijańskiej Europie, jedynym powodem prześladowań był debilny zarzut bogobójstwa.

Ciągle im się wydaje, że skoro są bogaci i
          > maja wpływy, to wszystko im wolno i wszelka podłość ujdzie im na sucho , dlate
          > go nie mają skrupułów w wykorzystywaniu i niszczeniu innych nacji.

No wychodzi z ciebie kompleks sprzątaczki żydowskich sraczy :)))

A to iluzja,
          > która za każdym razem kończy się tak samo - tragicznie dla nich. Stąd kolejne
          > pogromy w różnych wiekach i w różnych krajach.

Powód był zawsze ten sam ; pieniądze pożyczane możnym a w odpowiedzi pogrom , bo nieboszczyk nie zwróci się o zwrot długu.

A oni do dzisiaj nie wyciągnęli
          > z tego wniosków i dalej postępują identycznie. Dzisiaj nie mamy już ciemnych c
          > hłopów w Polsce, nie ma też ciemnoty w krajach zachodnich a Żydów nadal nikt ni
          > e lubi.

No to maja takie jak ty indywidua przepraszać za to ze żyją ??

Najwyżej ich się boi i to wszystko. Na siłę nikogo nie można zmusić do
          > miłości. A co do śmierci tych młodych, pięknych Żydówek. jasne , że ich szkoda.
          > Ale również szkoda młodych , pięknych Polek, które też ginęły w czasie okupacj
          > i niemieckiej, czy też młodych, pięknych Palestynek, które i dzisiaj cały czas
          > giną.

Gina bo ich ojcowie zamiast rozmów jak za czasów Arafata wybrali Hamas czyli wojnę
          • amonavis Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:19
            Dobrze jej napisales. Szkoda, ze i tak nic z tego nie zrozumie. Ta baba miesza wszystkie pojecia, skale wydarzen. Tu temat o mordowaniu zydowek, zydow w ogolnosci, a to ci pisze, ze zydow nie zna z wlasnych doswiadczen, ale jak kiedys byla za granica, to nie zrobili na niej dobrego wrazenia. No skoro nie zrobili dobrego wrazenia, to jasne, ze nie co ich bronic! Przerazajace.
            Jak studiowala u "ksiezy", to zaden nie mowil o zydach nic zlego. Bardzo dziwne!!! Teraz kiedy juz nie te czasy kiedy mozna ( i ich zdaniem bylo trzeba) ich przesladowac, kiedy atmosfera na swiecie w tej kwestii calkowicie sie zmienila, ona sie nie zauwaza, ze ci juz musza trzymac morde na klodke. Procz tego wiedza dobrze, ze maja miliony zydow na sumieniu.
            Ja juz dalej z tym babsztylem dyskutowac nie bede, ignoruja ja calkowicie.
            Tak samo jak tego jakiegos to jobrobera, czy inaczej.
            • jerobert66 Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:32
              Ta dama usiłowala z tobą dyskutować merytorycznie . Ale widać prostaku spod Koluszek , że z tobą nie można. Dlaczego ja obrażasz , chamie ? Został ci już tylko ten plugawy zbok do dyskusji..
              Macie podobny poziom . Żyd i polski bezideowy cham , to podstawa polskiej tzw. lewicy .
              • kolter Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:43
                jerobert66 napisał:

> Ta dama usiłowala z tobą dyskutować merytorycznie . Ale widać prostaku spod Kol
                > uszek , że z tobą nie można. Dlaczego ja obrażasz , chamie ? Został ci już tylk
                > o ten plugawy zbok do dyskusji..
                > Macie podobny poziom . Żyd i polski bezideowy cham , to podstawa polskiej tzw.
                > lewicy .

ta dama ma tak samo nasrane we łbie jak i ty trollu buraczany
            • ewalongoria Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:40
              Dobrze Jerobert Wam napisał. Jesteście zakłamani, chamscy, często zboczeni, nieuczciwi i dlatego Was wszędzie nie lubią. Ja Was znielubiłam, gdy Was lepiej poznałam, wcześniej miałam do żydostwa stosunek obojętny, bo miałam to szczęście, że poznałam Was późno. Widzisz, nie wszyscy będą trzymać mordę na kłódkę, albo tylko do czasu będą ją trzymać. Gdy nadejdzie sprzyjający czas znów się na Was zemszczą. Jesteście bardzo głupim narodem, bo nie uczycie się na własnych błędach i nie umiecie wyciągać wniosków a na tym polega inteligencja. Pozdrawiam Was ciepło i zdecydowanie więcej rozumu Wam życzę.

amonavis napisał:

> Dobrze jej napisales. Szkoda, ze i tak nic z tego nie zrozumie. Ta baba miesza
              > wszystkie pojecia, skale wydarzen. Tu temat o mordowaniu zydowek, zydow w ogoln
              > osci, a to ci pisze, ze zydow nie zna z wlasnych doswiadczen, ale jak kiedys by
              > la za granica, to nie zrobili na niej dobrego wrazenia. No skoro nie zrobili do
              > brego wrazenia, to jasne, ze nie co ich bronic! Przerazajace.
              > Jak studiowala u "ksiezy", to zaden nie mowil o zydach nic zlego. Bardzo dziwne
              > !!! Teraz kiedy juz nie te czasy kiedy mozna ( i ich zdaniem bylo trzeba) ich p
              > rzesladowac, kiedy atmosfera na swiecie w tej kwestii calkowicie sie zmienila,
              > ona sie nie zauwaza, ze ci juz musza trzymac morde na klodke. Procz tego wiedza
              > dobrze, ze maja miliony zydow na sumieniu.
              > Ja juz dalej z tym babsztylem dyskutowac nie bede, ignoruja ja calkowicie.
              > Tak samo jak tego jakiegos to jobrobera, czy inaczej.
              >
              • kolter Re: Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszc 16.03.12, 22:44
                ewalongoria napisała:

> Dobrze Jerobert Wam napisał. Jesteście zakłamani, chamscy, często zboczeni, nie
                > uczciwi i dlatego Was wszędzie nie lubią.

Nas to znaczy kogo , akurat ja jestem wychowany w watykańskiej sekcie, chcesz hipokrytko to ci pokaże ptaka z napletkiem .

Ja Was znielubiłam, gdy Was lepiej po
                > znałam, wcześniej miałam do żydostwa stosunek obojętny, bo miałam to szczęście,
                > że poznałam Was późno. Widzisz, nie wszyscy będą trzymać mordę na kłódkę, albo
                > tylko do czasu będą ją trzymać. Gdy nadejdzie sprzyjający czas znów się na Was
                > zemszczą. Jesteście bardzo głupim narodem, bo nie uczycie się na własnych błęd
                > ach i nie umiecie wyciągać wniosków a na tym polega inteligencja. Pozdrawiam Wa
                > s ciepło i zdecydowanie więcej rozumu Wam życzę.

Ale jaja ale ty masz jazdę :))
                • nsz-towiec Żydokomuna 16.03.12, 23:46
                  Ta Pani mówi o Żydach i polskich , lewicowych chamach . To drugie dotyczy cię jak najbardziej .
                  • kolter Re: Żydokomuna 17.03.12, 07:44
                    nsz-towiec napisał:

> Ta Pani mówi o Żydach i polskich , lewicowych chamach . To drugie dotyczy cię j
                    > ak najbardziej .

Napisało chamisko nr 1
                    • piotrek410 O wiecej wspolczucia dla dzieci mordercow… 17.03.12, 17:44
                      Kolter,
                      W pelni zgadzam sie z Twoja ocena przyczyn zachowan naszych antysemitow jakie tu obserwujemy. Pochodza oni najczesciej z rodzin zbrodniarzy, ktorzy w bardziej lub mniej jawny sposob mordowali lub wydawali Zydow. Zachowuja sie teraz tak jakby chcieliby zakrzyczec wyrzuty sumienia i staraja sie zrzucac jakas wine na Zydow, wyobrazajac sobie te niewinne ofiary zbrodni jako kogos odrazajacego, kto jakoby zasluzyl sobie na tamten los.

Przyjrzyj sie uwaznie chociazby temu osobnikowi podpisujacemu sie NSZ-owiec. Przeciez zachowuje sie tak jakby chcial wykrzyczec nam tu: “ja tez ze zbrodniarzy!”. (Wypisal tu bzdury w obronie Evalongorii, bo wyzwała nas Polakow, w wiekszosci jak mniemam byłych katolikow, od Zydow, ale to tylko jeszcze jeden dowod na zupełnie irracjonalne zachowanie jednego z wielu “trafionych” tym syndromem.)

Po kilku latach obserwowania tych zachowan dochodze jednak downiosku, ze popełniamy błąd atakując ich tymi ciezkimi argumentami. Mysle, ze nalezy zaczac traktowac ich jednak jako ofiary zachowan rodzicow (i czasami wychowawcow), ktorzy zarazili ich tę samą traumą, ktora ich po wojnie trapila jako wynik ich wojennych doswiadczen. Mialem taki “kliniczny” przypadek w dalszej rodzinie, wiec poznalem ten problem z bliska…

Mialem tez okazje przyjrzec sie kiedys dosc uwaznie temu zboczkowi podpisujacemu sie tu Jarobert. Poszedlem kiedys w tym celu na jego “pogadanke” w jakiejs obskurnej kaplicy. Nie podam Ci tu jego prawdziwego nazwiska, bo traktuje to jako poufne, na zasadzie “ochrony danych pacjenta”.
                      Otoz, jak sie mozna bylo spodziewac, duza czesc jego “wykladu” poswiecona byla obrzydzaniu sluchaczom Zydow, jakoby nacji, ktora wydala najbardziej odrazajacych mordercow. W innych chwilach swoich belkotliwych wywodow podawal jednak przyklady pozytywnych postaw Zydow w obronie dobrego imienia Polski i Polakow. Te watki pojawialy sie ciagle na przemian i w nieskonczonosc... Dlugo zachodzilem potem w glowe skad to rozdwojenie jazni i skad wziela mu sie ta obsesja na tle Zydow.

Teraz rozumiem, ze z jednej strony graly w nim straszne emocje, z drugiej rozum dyktowal, ze trzeba byc w miare obiektywnym. Z jednej strony trzeba bylo podlizywac sie grupce prymitywow, ktorych zydozercze emocje rezonowaly swietnie z jego uczuciami, z drugiej, trzeba bylo wykazac sie czyms na ksztalt “naukowej wiedzy”.
                      Ten stojacy juz nad grobem starzec wiedzial dobrze, ze zawartosc skarbonki jaką mu potem wreczą, bedzie zalezala od tego jak bardzo przypodoba sie widowni, wiec z dziwną lekkoscią wplątywal w te swoje wywody nawet lokalne klamstwa (zdawal sobie doskonale sprawe, ze są to zwykle bzdury), rozumialem, ze ten komiczny konformizm to jest rezultat wielu lat jego wiernego sluzenia komunistycznej swoloczy, taki trening dobrze wytresowanego psa, czekajacego na ochlapy z panskiego stolu…

Cale to prostytuawanie sie bylo wiec w celu naklonienia zebranych do “wolnych datkow”, ktore przy wyjsciu zbieral dla niego jakis żebrak-wolontariusz. Wiekszosc, tak jak ja, niczego do puszki nie wrzucila, przyszli po prostu po to, zeby przyjrzec sie temu zjawisku, tak jak sie idzie na przyklad do zoo, zeby zobaczyc goryla w klatce. Tym wlasnie faktem bylem moze nawet bardziej zdziwiony niz ta latwoscia z jaka ten czlowieczek sie tam qu...l.

Byl taki moment, ze myslalem, ze ta sytuacja w ktorej sie znajdowal doprowadzi go do okazania jakichs sladow rozpaczy, szczegolnie kiedy zoologiczne prymitywy zaczely zadawac mu pytania z sali. Wylgaryzm i obrzydliwosc tych pytan byla naprawde powalajaca. Pytania zadawal tylko ten odlam widowni, ktory mozna smialo zaliczyc do degeneratow. Jarobert musial w kilku przypadkach otwarcie nie zgodzic sie z pytajacymi, bo taka zgoda rownalaby sie jawnej pochwale dla zbrodni!!!

Od tego momentu zaczalem mu juz wspolczuc, tak jak wspolczuje sie czlowiekowi upadlemu, komus kto wplatal sie w zgubna sytuacje bez swojej winy. Bo moze rzeczywiscie byla to wina tego, ze wychowal sie bez rodzicow? Twarde zycie w dziecinstwie zaraz po wojnie w bardzo roznych miejscach wymoglo pewnie na nim zdolnosc udawania i wiernego sluzenia kazdemu chlebodawcy, nawet najbardziej okrutnemu.

Te same “zdolnosci” pokazal tutaj na forum, kiedy tylko pojawila sie Evalongoria (jego potencjalna klientka!). Kiedy Evalongoria z dziwnych powodow skrytykowala moje przypuszczenia, ze wlasciciele majatku w Bzurach dzialali w cichej zmowie z Niemcami (a przeciez musieli miec jakis uklad z nimi, zeby dostac od nich bezplatna sile robocza!), Jarobert natychmiast poparl ja stwierdzajac, ze jestem “kretyn”.

Przeciez to moje przywolanie realiow z Niemcami w tle, daje jakas szanse na “okolicznosci łagodzące” dla sprawcow tej zbrodni w Bzurach, bo sugeruje w ten sposob, ze mordercy Zydowek mogli dzialac z poduszczenia panow i wladcow, a nie wylacznie z wlasnej inicjatywy. Moja sugestia zahaczala o skromna obrone honoru Polakow, wiec ktos taki jak Jarobert (historyk!) powinien to natychmiast podchwycic. Jarobert poparlby mnie oczywiscie, gdyby byl choc w minimalnym stopniu uczciwym i dbajacym o dobre imie Polski i Polakow czlowiekiem. Jarobert wolal jednak w tej sytuacji natychmiast sie squ...c, zeby tylko zyskac sobie sympatie ewidentnego tlumoka. Widmo zysku w postaci paru zlotych przylonilo mu wszystko, nawet te nedzne resztki rozsadku, ktore jeszcze nie tak dawno w nim dostrzegalem…

Takim ludziom trzeba więc dzisiaj naprawdę szczerze współczuć. Mówię to z całym przekonaniem, bo nie jest to ich wina, że ich rodzice lub wychowawcy wpędzili ich w tę traumę, w której tak zapiekle trwają do dzisiaj. Trzeba im współczuć i przekonywać ich, żeby nie brali już więcej winy za tamte zbrodnie na siebie. Trzeba im powtarzać, że tam wtedy w tych strasznych czasach prości ludzie na ogół nie byli w stanie zdać egzaminu z tego trudnego przedmiotu jakim jest człowieczeństwo. Dzisiaj wiemy jak nauczał wtedy Kościół, jak działała endencja, potem NSZ, jakie warunki stworzali kolejni okupanci itd, itp. Większość z tych ludzi naprawdę nie była do tego w żaden sposób przygotowana…

Może już czas, żeby pozbyć się tego bagażu przeszłości i może przejść jakąś narodową psycho-terapię, taką jaką poddaje się ofiary wypadkow losowych?
                      • kolter Re: O wiecej wspolczucia dla dzieci mordercowR 17.03.12, 19:49
                        piotrek410 napisał:

> [b]Takim ludziom trzeba więc dzisiaj naprawdę szczerze współczuć.

Nie mogę się z tym zgodzić, Mamy przykłady rodzin patologicznych z których wychodzili porządni i uczciwi ludzie , czyli można mimo wszystko . Ten cały bydlęcy chłam antyklerykalny jest zły i niereformowalny, ich należy wypalić gorącym żelazem, bez litości tak jak i oni nigdy nie mieli litości dla ludzi tylko dlatego np ze chodzą do innego kościoła.
                        Oczywiście to wypalanie żelazem jest przysłowiowe , należy ich słownie piętnować !!!

Sorry ze nie komentuję większej części postu , ale zgadzam się z tobą wiec nie ma powodu do dublowania się :))
                      • jerobert66 Czerwona zaraza.. 17.03.12, 22:27
                        Oczywiście kłamiesz , czerwony bydlaku . Nigdy nie prowadziłem żadnych wykładów. To wy zboczeńcy antypolscy , wynieśliście to ze swoich komunistycznych domów. Żyd i Polak-cham , oto wasze tzw. "lewicowe" środowisko .
                        • kolter Re: Czerwona zaraza.. 17.03.12, 22:46
                          jerobert66 napisał:

> Oczywiście kłamiesz , czerwony bydlaku . Nigdy nie prowadziłem żadnych wykładów
                          > . To wy zboczeńcy antypolscy , wynieśliście to ze swoich komunistycznych domów.
                          > Żyd i Polak-cham , oto wasze tzw. "lewicowe" środowisko .

tez mnie to zdziwiło ,ale przecież taki debil jak ty nie ma wymagających słuchaczy , co dwie trzy minuty zieg heil im całkowicie wystarcza
                        • piotrek410 Re: Czerwona zaraza.. 17.03.12, 23:29
                          No, moze rzeczywiscie nie byly to wyklady, raczej "pogadanki"...

Tyle lat poswieciles sie wiernemu sluzeniu komuchom i teraz przemalowales sie na "obronce polskosci"... Jak opacznie ci to co wychodzi udowodnilem powyzej, bez zadnych skrupulow poswieciles interes Polski i Polakow, zeby przymilic sie tlumokowi...
                          • grabda2 Re: Czerwona zaraza.. 19.03.12, 02:04
                            A ty , coś za ku... ? Głupia czerwona szmata , bez logiki .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka