andkobra1 Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 13:13 a nie uważasz, ,że blokując budowę drogi jakieś cwaniaki mieli ochotę na zgarnięcie DUUUUŻEJ kasy. I to Twojej kasy? A pan minister i nie tylko ten z tej mafii jest do niczego to fakt. Ake nie zmienia to innego faktu, ąe ktoś miał ochotę na dużą forsę. I co Ty nato ? Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:13 > miał ochotę na dużą forsę. Mieszkam tu i wiemy to od dawna. Drogowcy wyrwą kasę podatnika, na tym taplaniu się w bagnie. I o to im chodziło, siali swoją propagandę w takim duchu ja to robisz ty. I odnieśli sukces. A w ogóle to głupawe są twoje spostrzeżenia blisko 20 organizacji i kto miał by dostać tą wielką kasę. Przecedzania komara i łykanie wielbłąda tu Ci się spełniło. Koszt estakady na torfie nieomal w przededniu budowania wzrósł o 300mln zł. Śmieszni są tacy śledczy jak ty. Jaką kasą operują ci co trafia się im /ekochracz/ co jest zresztą rozdmuchanym mitem. Branie lewych pieniędzy to zwykła ludzka nieuczciwość. Przynależna wszystkim od dekarzy po szambiarzy od polityków po leśników. A ty „śledczy” przypisujesz to jednym, a pomijasz skłonność innych. Tych, którzy w sprawie tej obwodnicy intrygowali kupowali, łamali ludzi. Stosowali kłamliwą kampanie medialną. Najwidoczniej jesteś jednym z nich, albo chorujesz na ślepotę sumienia, niestety przypadłość dość powszechną nie tyko na tym forum. Powstanie obwodnica droższa – bardzo konfliktowa i szkodząca regionowi. Niestety nieuków i ludzi marnych charakterów w tej sporawi objawiło się mnóstwo. I co Ty na to ? Kolego „Śledczy” Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Wyrok na Rospudę 08.02.07, 03:29 'oszczedny' sie znalazl ;P teraz to dopiero bedziemy placic KASE - DUUUUZA KASE!! Wszyscy podatnicy (ja place podatki, a Ty?? moze niedlugo wyjade do Irlandii to nie bede musial placic ich na IV RP, tylko na rozsadny kraj, ktorym jest Rep. Irlandzka) Odpowiedz Link Zgłoś
martica i bardzo dobrze... 06.02.07, 13:18 ..ktos wreszcie przytarl nosa tym pseudoekologom, ktorzy wiecej placza nad ptakami i zwierzakami niz nad ludzmi. Nie zatrzymacie rozwoju - jesliby wam pozowolo, to byscie WSZYSTKIE inwestycje blokowali. Niewazne, ze czasem tlo protestow jest nie do konca przejrzyste (zlote tarasy chocby); wazne zeby pokazac sie w okienku i miec swoje 5 minut. Dziwi mnie to ze taki greenpeace zamiast pomagac finansowo slabo rozwinietym krajom w ochronie zwierzat albo pracowac od podstaw zeby stworzyc sensowne prawo ochrony zwierzat woli porobic sobie happeningi. Ciekawe tylko czy sie rozliczaja z pieniedzy ktore na to ida i ciekawe czy nigdy nie zadrzala nikomu reka, ze moze warto by bylo wspomoc kraje afrykanskie w ochronie goryli czy sloni, a kraje azjatyckie w obronie tygrysow. Ale kto to pokaze w tv - to przeciez nie blokowanie statkow w porcie czy zawieszanie bannera na wysokim budynku...Zalosni jestescie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot sam/a jesteś załosny/a 06.02.07, 13:43 poczytaj i wtedy zabieraj głos. na razie pleciesz bzdury. obwodnicy nie będzie właśnie przez upór kolesiów od szyszki którzy mają tam własne interesy. Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Re: i bardzo dobrze... 06.02.07, 13:44 Może Panią stać na safari w Afryce, ale większość Polaków może oglądać dzikie tygrysy, słonie i goryle jedynie w telewizji (bo w zoo, to one tak nie do końca są dzikie). Natomiast na wycieczkę do Doliny Rospudy przeciętną polską rodzinę stać. Szkoda tylko, że już wkrótce jedyne co tam zobaczą, to betonowe słupy estakady. Wolę więc, żeby polski Greenpeace ratował polską przyrodę, a nie afrykańską. Zresztą jeśli my Polacy będziemy używać argumentu "rozwój za wszelką cenę", to jak chce Pani przekonać państwa afrykańskie do ochrony goryli itp. Afrykanie też chcą się rozwijać. Ekologia nie jest przeciwna rozwojowi. Chodzi jednak o to, żeby rozwój był zrównoważony. Mamy to zapisane w polskiej konstytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
mln79 Chodzi o dokopanie "zielono-różowemu lobby" 06.02.07, 13:32 Motywy rządu są dla mnie jasne. Chodzi o politykę. W PiS-owskiej wizji świata ekolodzy należą do tego samego klubu co alterglobaliści, anarchiści i działacze gejowscy. Czyli do lewicy. A PiS nie przepuści żadnej okazji żeby dokopać lewicy. Rzeczowe argumenty ekologów na nic się zdadzą, gdy w grę wchodzą polityczne emocje. Nic to, że przyroda Polski ucierpi. Nic to, że Polacy zapłacą za to z własnej kieszeni (a mogła to w części sfinansować Unia). Ważne, żeby nie przyznać racji opozycji, bo przecież rząd jest nieomylny, a opozycja tylko Polsce szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Chodzi o dokopanie "zielono-różowemu lobby" 08.02.07, 03:31 zeby bylo smieszniej, to PiS tez ma lewicowe poglady np. w gospodarce (wysokie podatki, 'solidarnosc spoleczna' czytaj 'socjalizm z ludzka twarza', itd). Mam nadzieje, ze znajdzie sie na smietniku historii, razem z rozmaitymi prawicowymi i lewicowymi populistami i oszolomami. Odpowiedz Link Zgłoś
filglad Wyrok na Rospudę 06.02.07, 13:33 Po zmianie władzy pan Szyszko będzie miał do czynienia z prokuraturą. Chyba jeszcze nie zorientował się co się dzieje po kolejnych wyborach z politykami wydajacymi błędne decyzje Odpowiedz Link Zgłoś
ond Panie Ministrze czy zna Pan ten tekst? 06.02.07, 13:43 Pamiętajcie o ogrodach Przecież stamtąd przyszliście W żar epoki użyczą wam chłodu Tylko drzewa, tylko liście Pamiętajcie o ogrodach Czy tak trudno być poetą W żar epoki nie użyczy wam chłodu Żaden schron, żaden beton Odpowiedz Link Zgłoś
ond Re: Panie Ministrze czy zna Pan ten tekst? 06.02.07, 14:04 I jeszcze chciałoby się przytoczyć cytat z innego naszego wieszcza: "Miałeś ... złoty róg, (...) ,ostał ci się ino sznur..!" Odpowiedz Link Zgłoś
rdao Wyrok na Rospudę 06.02.07, 13:50 K..a, czego oni nie zrobia dla powiatowego elektoratu. Przeciez to są światli ludzie, i Szyszko i Kaczyński, więc w grę wchodzi tylko partykularny cyniczny interes, zwróci się przy następnych wyborach. A że unikalny ekosystem? A ch.j znim, najważniejsza jest waaadza.. Odpowiedz Link Zgłoś
skoropis Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:11 Mam parę pytań. Może ktoś z Was mi na nie odpowie. 1. Jeśli jak piszecie, dolina Rospudy jest bezcenna i unikatowa w skali Europy co najmniej, to czemu nie jest rezerwatem???!!! Czemu zieloni nie krzyczeli wcześniej: Ustanowić rezerwat! 2. Pomstujecie na obecny rząd. A ja pytam, gdzie był wcześniej rząd: Tadeusza Mazowieckiego, Jana Bieleckiego, Jana Olszewskiego, Hanny Suchockiej, Waldemara Pawlaka, Józefa Oleksego, Włodzimierza Cimoszewicza, Jerzego Buzka, Leszka Millera, Marka Belki? Oni mogli już dawno postanowić, by obwodnica przeszła w innym miejscu. Ale może mieli to głęboko w... 3. Popatrzcie na mapę i odpowiedzcie sobie, ile dróg przez te 17 lat wybudowano na zachodzie kraju, a ile na wschodzie? Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:22 > 1. Jeśli jak piszecie, dolina Rospudy jest bezcenna i unikatowa w skali Europy > co najmniej, to czemu nie jest rezerwatem???!!! Czemu zieloni nie krzyczeli > wcześniej: Ustanowić rezerwat! Skorpis/ wiesz to, że od dawna o to zabiegali. Czytałem twoje posty i czyjeś na nie odpowiedzi/ Bezczelnie rżniesz głupka. A że tak piszesz świadczy to o twoim formacie moralnym. A co do rządów, to porzal się boże... Nakłamie im skorumpowany urzędnik i to kupią. Ile dróg. Gdyby tak głupio na podlasiu nie działali, drogo mielibyśmy dawno. To nie cykliści tylko bananowość naszej podlaskiej demokracji czyni z nasz skansen głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Do el44 06.02.07, 15:39 A możesz przytoczyć jakieś linki albo fakty na potwierdzenie swoich słów. "Od dawna" jest pojęciem względnym. Dla mnie od dawna to od roku 1991 co najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ond Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:25 na stronie www.biolog.pl/via-baltica/dolina-rospudy.html znajdziesz odpowiedź na pierwsze pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Do onda. 06.02.07, 15:32 Dzięki Ci ond, ale to nadal nie rozwiewa moich wątpliwości. Przez 13 lat nikomu nie zależało na tym, by stworzyć tam rezerwat. Wystarczyła decyzja wojewody. Nie wiem, czyją własnością jest dolina, bo sama rzeka skarbu państwa, ale nie podejrzewam, że byłby jakiś kłopot z ustanowieniem rezerwatu. Ja rozumiem, że dolina jest unikatowa, ale trzeba o nią było walczyć wcześniej! Zrozum ludzi tam żyjących. Po to przytoczyem wszystkie nasze postkomunistyczne rządy, by pokazać skąd bierze się frustracja ludzi. Przez te wszystkie lata nikogo nie obchodził Augustów i inne podlaskie miejscowości, przez które odbywa się międzynarodowy tranzyt. Pisze ktoś wcześniej - światła na skrzyżowaniach. Nawet w takiej Sokółce udało się kiedyś z GDDKiA wydębić jedynie żołte światła ostrzegawcze na przejściu dla pieszych, ale nie normalną sygnalizację. To nie jest podejście samorządowców ale drogowców. Samorządy gdyby mogły to na każdym skrzyżowaniu i przejściu ustawiły by światła, ale zgody brak właściciela terenu jakim jest GDDKiA! Być może to tylko podejście "tutejszych" drogowców - tego nie wiem. Wiem, że ludzie witają się już z gąską po tylu latach obojętności wladz i walki o nowe drogi. Żal mi doliny, ale żal mi też straconego czasu. Rozpisałem się, wybacz. Na koniec jeszcze coś: "Najwięcej problemów holenderskiemu inwestorowi przysporzyło stowarzyszenie Przyjazne Miasto. Pierwszy atak pseudoekologów nastąpił w lipcu 2004 r. Sąd administracyjny pierwszej instancji uchylił wtedy zezwolenie na budowę i zatrzymał wartą 400 mln euro inwestycję. Wystarczył mały błąd urzędników, którzy przy wydawaniu opinii sanitarnej pominęli stowarzyszenie Przyjazne Miasto. Pseudoekolodzy triumfowali. Był to ich największy sukces od czasu, gdy w 2002 r. przyjęli 2 mln zł darowizny w zamian za nieblokowanie budowy Centrum Arkadia." dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3897614.htmloraz skyscrapercity.com/showthread.php?p=11227167#post11227167 Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Re: Do onda. 06.02.07, 15:34 jeszcze raz: dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,3897614.html Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Do vxy 06.02.07, 18:12 > Dzięki Ci ond, ale to nadal nie rozwiewa moich wątpliwości. Przez 13 lat nikomu > nie zależało na tym, by stworzyć tam rezerwat. Wystarczyła decyzja wojewody. > Nie wiem, czyją własnością jest dolina, W odpowiedzi: Twoje wywody są z lekka bezczelne: zdało ci się, że wiesz wszystko ty gość z warszawki. Co do decyzji wojewody, o którą tak łatwo, to istniejące już od lat 80 i uzupełnione do stanu prawnego z roku 1994r dokumenty trafiły do jego szuflady i na tym koniec tej historii. A to był właściwie vice wojewoda, trwale przechodząc przez różne partie sprzecznych kolorów, reprodukujący się u władzy, poprzez tytuły marszałkowskie, sejmiki woj. itd. W tym 94 roku to on schował te wielce niewygodne dokumenty, bo ich istnienie mogło spowodować to, że droga expresowa przebiegałaby nieomal koło jego kurnika, a tam akurat „kogut” znosił złote jaja. Chłop na zagrodzie równy wojewodzie – a tu nawet Wojewoda. I co mamy od wtedy. Droga planowana w przebiegu rozsądnym i adekwatnym do ukształtowania terenu – nieomal tak samo jak to proponują niezależni drogowcy i ekolodzy, przeniosła się na południe od Raczek w okolice Augustowa. I tak się urodził problem Augustowskiej obwodnicy. A mowa o rezerwacie stała się tylko elementem przekomarzania się ekologów i urzędników. Na co społeczeństwo, – którego przykładowym egzemplarzem jesteś ty – zagadywało spokojnie i „sprawiedliwie” a czemu nie mówiliście wcześniej. Nie pozdrawiam, bo to na nic, skoro nie zechcesz wyzbyć się swojej zarozumiałości i przejrzeć na oczy. Sam się pozdrów. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot czy ja dobrze zrozumiałem ??? 06.02.07, 19:55 cały problem przez jednego sqrwysyna któremu nie pasowało że droga miała przechodzić obok jego kurników ??? możesz napisać dokładnie o kogo chodzi ? jeśliby to była prawda to trzeba gnoja w jego własnym szambie utopić. Odpowiedz Link Zgłoś
el44 Interes jednego wpłynął na powstanie konfliktu i w 07.02.07, 12:40 z poniższego tekstu podkreślam ten fragment: Podobna koncepcja rozwiązania połączeń drogowych w naszym regionie, była w planach obowiązujących jeszcze w 1994 roku. Dlaczego od tych planów odstąpiono, wprowadzając tak wielkie zamieszanie, marnując czas i pieniądze? LIST OTWARTY Augustów, 28 stycznia 2007 roku. „AUGUSTOWIANIE ZA OBWODNICĄ ZGODY” „Niech droga, która ma tam powstać, łączy, a nie dzieli. Ta, o której mówię, prowadzi nie tylko do Augustowa i Suwałk, ale i do Helsinek. Stanowi ważny odcinek zjednoczonej Europy, w której chciałbym, żeby znajdowała się taka perła przyrody jak polska Dolina Rospudy. Jestem przekonany, że wszyscy tego chcemy". Prezydent Lech Kaczyński /*to cytat/ Pan Jan Szyszko Minister Środowiska Pan Jerzy Polaczek Minister Transportu Szanowni Panowie Ministrowie! W imieniu społeczności lokalnej, zwracamy się do Panów ministrów w sprawie Doliny Rzeki Rospudy. Budowa obwodnicy wywołuje w naszym mieście i regionie wiele niepotrzebnych sporów. Bezcenne zasoby przyrodnicze Doliny Rzeki Rospudy są ważne dla zrównoważonego rozwoju, tak dla naszego regionu, jak i dla całej Europy. My, jako mieszkańcy pragniemy zaświadczyć, że jesteśmy świadomi bezcennych naturalnych wartości Doliny Rzeki Rospudy. Domagamy się poprowadzenia obwodnicy w innym miejscu, nie naruszając jej walorów przyrodniczych np. łącząc obwodnicę Suwałk i Augustowa w okolicy Raczek. Jak oświadczyła ostatnio Komisja Europejska, inwestycja ta jest sprzeczna z prawem i jako taka nie powinna być realizowana. Inwestycja może więc być wstrzymana przez Komisję Europejską. Tymczasem w efekcie już prowadzonych prac nad jej budową Dolina zostanie rozkopana, a obwodnica nie powstanie. Analiza trasy Via Baltica, przeprowadzona przez firmę Scott Wilson na zlecenie GDDKiA wskazuje, że międzynarodowa droga powinna przebiegać przez Ostrów Mazowiecki, Łomżę, Ełk i Suwałki omijając Białystok, i co najistotniejsze dla naszej sprawy, Augustów. Podobna koncepcja rozwiązania połączeń drogowych w naszym regionie, była w planach obowiązujących jeszcze w 1994 roku. Dlaczego od tych planów odstąpiono, wprowadzając tak wielkie zamieszanie, marnując czas i pieniądze? Wszystkie połączenia drogowe lokujące przebiegi dróg, przez firmę Scott Wilson w okolicach Raczek mają istotne walory ekonomiczne i środowiskowe. Proponowany przebieg w znikomym stopniu narusza tereny cenne przyrodniczo. Co do obecnie wdrażanego przebiegu części Via Baltica – obwodnicy Augustowa, ta trasa przewidywana jest w wersji ekspresowej. A za 20-30 lat ruch z krajów nadbałtyckich może być na takim poziomie, że konieczna będzie autostrada nawet np. dwa razy trzy jezdnie. Co wtedy? Dróg odpowiadających takim potrzebom nie buduje się po starym śladzie oraz w obszarach chronionych. Już teraz trzeba pomyśleć o tym przewidując przyszłość w szerszej perspektywie. Propozycja przebiegu trasy Via Baltica wskazana w lokalizacji przez Ełk i Suwałki wpisuje się w takie myślenie, o ile pod takim kątem będzie rozpatrywana. Przypominamy także o możliwości, jakie daje usytuowanie węzła drogowego za miejscowością Raczki. Rozdzielając tutaj ruch pozwalamy by strumień pojazdów tutaj i koło Augustowa dzielił się na trzy kierunki: przez Kalinowo na Ełk i dalej na zachód przez Olsztyn oraz za Augustowem na południe przez Białystok i na południowy zachód w stronę Łomżę. Liczymy na to, iż Panowie Ministrowie podejmie działania, które pozwolą przekazać lokalne dziedzictwo przyrodnicze naszym dzieciom i wnukom w stanie nie gorszym od obecnego. Liczymy, że Państwa resorty spojrzą na sprawę przebiegu Via Balticy nie z perspektywy planów z przed 15 lat, ale z perspektywy potrzeb naszego kraju i regionu za 20 - 30 lat. Uważamy też, że najcenniejszy przyrodniczo tereny Doliny Rospudy, powinny szybko zyskać najwyższy status ochrony, by tym samym naprawić szkodliwe zaniechania ochrony tych terenów z połowy lat 90. Niech droga łączy, nie dzieli, zbudujmy obwodnicę zgody. Z wyrazami szacunku Do wiadomości: - Prezydent RP - Kancelaria Prezesa Rady Ministrów - Rzecznik Praw Obywatelskich - Media >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> A co więcej to dla śledczych. Ale kogo to obchodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
vxy Re: Do el44 06.02.07, 20:59 Nie wiem skąd u Ciebie tyle agresji. Widzę, że agresja ta przeszkadza Ci w czytaniu ze zrozumieniem. Masz "wybitny" dar przekonywania do swojego stanowiska. PS. Dzięki Ci za >ty gość z warszawki< Warszawka to coś gorszego? Odpowiedz Link Zgłoś
el44 el44 Do vxy 07.02.07, 12:24 > PS. Dzięki Ci za >ty gość z warszawki< Warszawka to coś gorszego? W sumie to może się zagalopowałem z lekka, ale nie traktuj tego zbyt poważnie. Nie mam za bardzo czasu na pisanie niestety. Wydajesz się rozmówcą wyważonym i rozsądnym. Z tą warszawką to tak nie tylko do ciebie, ale ogólnie. Na forum wypowiadają się osoby nieznające spraw tak jak one wyglądają tu na miejscu. Ty po części jesteś taką osoba. Nie urażaj się, więc o tą „warszawkę”. A wracając do meritum. Po zniknięciu sprawy rezerwatu Rospudy w 94 roku, nie sposób było do tego wrócić. Bo planiści i urzędnicy mówili nie, bo nie. A to był czas końca woj. suwalskiego i początek podlaskiego. Wszyscy to odsuwali od siebie i łgali równo. A przede wszystkim teren był już przecięty linią planów zagospodarowania przestrzennego pod obwodnicę. Kilka jednostek samorządowych z północnej części biegu Rospudy próbowało sprawę ruszyć przeprowadzić wykupy gruntów itd. Ale Ekofundusz odpowiedział, że nie będzie wchodził w taką polityczna sprawę. Wykupy gruntów są potrzebne, bo w latach 80 władza ludowa rozdała wszystko, co wcześniej było własnością od dawna nie żyjącego i bodajże bezpotomnego Paca ( tego od wart Pac pałacami pałac Paca). Jego własnością była cała dolina Rospudy po jezioro Rospudy Augustowska. Rozdano wszystko w czasie, kiedy inny pion władz pracował nad stworzeniem rezerwatu. Był to początek lat 80. Już miał powstać rezerwat a tu wyszło, że władza rozdała ziemie „obszarnika” od po winy administrowane przez Lasy Państwowe, którym bagienko było tylko kłopotem. Oni z wielką ochotą oddali by to natychmiast pod inna administrację. Jasne że te wszystkie zaniedbania zaniechania i komplikacje ciążą obecnie nad sprawą. Ale kogo z drogowców to obchodzi. Oni jedyne, co widzą to bawienie się w budowę kosztownej estakady, w trudnym do realizacji tej inwestycji terenie. I wiedzą oczywiście, że nikt tam nie doliczy się utopionych w błocie pieniędzy. Sami to przyznawali w różnych rozmowach. Więc tutaj wie to wszystko ta część społeczności lokalnej zdolna do samodzielnego myślenia. Niestety z manipulowanych w demagogię drogowców i pomocnych im mediów są tutaj tłumy. Ale łaska ich pstra jest jak wiadomo. To oni giną pod kołami tirów w mieście, w którym nie zrobiono niczego by ułatwić im życie. Więcej o tym masz tutaj: www.greenpeace.org/poland/kampanie/via-baltica-nie-t-dy-droga/augustow ściągnij ulotkę do Pociągu dla Rospudy / znajdziesz ją na tej stronie. Tam masz artykuł o traktowaniu pieszych w Augustowie. To czekam na twoją reakcję Odpowiedz Link Zgłoś
rdao Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 15:27 Głeboko gdzieś mają właśnie Augustowian, bo nie zrobili nic, żeby uniknąć budowy w takim miejscu. Miast z obwodnicami są tysiące, aile regionów może się pochlubić takim przyrodniczym unikatem? To jest prawdziwy powód do dumy i rozsławienia regionu, i to ma zostać bezpowrotnie zniszczone. W takim ekosystemie występują zbyt skomplikowane interakcje, żeby można go było kiedykolwiek odtworzyć. Czy nie lepiej przedłużyć termin oddania obwodnicy do użytku o trzy lata, zbudować ją w innym miejscu i uratować rospudziańskie bagna? Przez kilkanaście lat jeżdziły tiry, oczywiście, że to uciążliwe, ale czy nie można dla ogólnego dobra jeszcze troszkę poczekać? Odpowiedz Link Zgłoś
ant57 Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:27 Miałeś chamie złoty róg. Ostał ci się jeno sznur. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.demkow Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 14:34 ....no i ch.. wielki szyszce w dupę.....!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kasiamarias Skandal!!! 06.02.07, 14:38 SKANDAL!!! jak można niszczyć tak piekne miejsce!!! UE powinna wstrzymać dopływ kasy na to Odpowiedz Link Zgłoś
critto Re: Skandal!!! 08.02.07, 03:33 UE nie da na to ani grosza. A mam nadzieje, ze przywali polskiemu budzetowi solidna kare, aby sie politycy opamietali; bylo nie bylo, wydawanie pieniedzy z podatkow na kary (zamiast na latanie dziurawego budzetu) nie jest ich ulubionym zajeciem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
bereciara Zielone ekoludki kontratakuja 06.02.07, 15:07 Panie ministrze Szyszko tak trzymac niech gamonie wiedza co to wladza ich w sumie jest tylu co na tym forum co to za elektorat glosuja na PO,SLD,PSL i diabli wiedza na kogo jeszcze, spoleczenstwo podlaskiego i warminsko-mazurskiego Panu dziekuje.A wy jak was tak interesuje przyroda nikt wam nie zakazuje podgladania jej wachania tylko wara od inwestycji nie wasza dzialka.Juz zescie kupe szkod narobili.Zapora w Niedzicy i co stracil krajobraz wyginely muszki.Tam rzad SLD nie przestraszyl sie was i tez chwala mu za to.A Zarnowca szkoda i to przez was gamonie.Stop ekogamoniom. Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Zielon 06.02.07, 15:36 Obwodnica Augustowa powinna powstać, ale nie w tym miejscu. Dlaczego minister ochrony środowiska tow. Szyszko jest tego środowiska niszczycielem. Decyzja zapadła, ale kopary jeszcze nie wiechały. Jest czas aby powstrzymać tę bzdurną budowę. Ceaausescu budował podobne rzeczy w Rumunii i niszczył środowisko. Jeśli Jarosław Kaczyński chce być zapamiętany jako polski Ceausescu to gratuluję wzorców. Odpowiedz Link Zgłoś
rdao Re: Bereciara, pomyśl 06.02.07, 15:40 Jeśli zmienią lokalizację, to będziesz miała drogę za trzy lata, anie za półtora roku. Doceniam wartość obwodnicy, ale zapewniam Cię, że Rospuda stanowi wartość nie mniejszą. Społeczeństwo warmińsko-mazurskiego będzie miało obwodnicę i opinię mało rozgarniętych chciwych egoistów. Pewnie zauważyłaś, jak szybko takie opinie się rozprzestrzeniają? Czy nie warto troszke poczekać? A jeśli ludzi giną na pasach, to moze na razie jakąś sygnalizację i fotoradary zamontować? Z tego co wiem, to jak na razie światła są na jednym skrzyżowaniu. Marni ci samorządowcy w Augustowie, delikatnie mówiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
tom1003 Wyrok na Rospudę 06.02.07, 15:36 Wiadomo, że Szyszko to głąb, ale jeśli Wajrak chce się przykuwać do drzewa, to znaczy to tylko tyle, że ludzie związani z gazetką nie rządzą już agencją budowy i eksploatacji autostrad i nie będą mieli z niej zysków. Zatem protestują i lansują się na obrońców przyrody. A co robili wczoraj kiedy inwestycje planowano? Typowa michnikowa obłuda Odpowiedz Link Zgłoś
marmit1 Brawo, precz z oszołomami ekologami 06.02.07, 15:36 Brawo, nareszcie jakiś mądry człowiek. Wszystkie media, od GW po Radio Józef marudzą o kwiatkach i ptaszkach. Czemu nikt nie podaje ile osób zginęło pod TIR- ami na trasie Augustów-Łomża ? Czy ktoś z Was był w Augustowie i widział przejeżdżające TIR-y środkiem miasta ? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jack.torrance Re: Brawo, precz z oszołomami ekologami 06.02.07, 16:30 Przecież nikt nie mówi, żeby nie budować obwodnicy. Też uważam, że większość protestów "ekologów" to bzdura. Ale to nie znaczy, że ochrona przyrody to bzdura. Trzeba budować autostrady, obwodnice itp., ale w miarę możliwości trzeba się starać jak najmniej niszczyć. A w wypadku Rospudy nie usłyszałem sensownych argumentów za tym, że nie da się wybudować obwodnicy OBOK rezerwatu. Wygląda mi na to, że panowie z Dyrekcji Dróg wydali grube miliony na złe i głupie plany i teraz boją się przyznać, że popełnili błąd. Czy z tego powodu mamy zniszczyć rezerwat? Najbardziej mnie rozbrajają opowieści o tym, że dzięki estakadom torfowiska zostaną zachowane. I na dowód tego widzimy grafikę z estakadami nałożonymi komputerowo na panoramę Rozpudy. No ludzie, przecież ta budowa będzie trwała miesiące (lata?), podczas których w samym środku rezerwatu będą pracowały dziesiątki spychaczy, dźwigów, ciężarówek i czego tam jeszcze. Zostawią po sobie rozjeżdżone błoto, nad którym powstanie estakada, która NIE BĘDZIE MIAŁA UZASADNIENIA, bo nie będzie już co chronić. Odpowiedz Link Zgłoś
ond Brawo Jasiu 06.02.07, 16:16 Szanowni Wychowawcy Narodu, nie dziwcie się już proszę antyspołecznym zachowaniom dzieci i młodzieży - dajecie im wszak od początku swojej pożałowania godnej kadencji świetlany przykład nieliczenia się z opinią społeczną i autorytetami, niedbania o dziedzictwo narodowe. Budujecie muzea i kościoły, macie gęby pełne frazesów bogojczyźnianych, nagrywacie Pierwszą Brygadę jako pozytywkę w MON-ie, uczycie patriotyzmu jak tabliczki mnożenia. Kolejną lekcję daje nam minister środowiska - uczy nas jak nie należy o nie dbać, jak je zniszczyć w majestacie prawa. Brawo, bis, autor, autor... Odpowiedz Link Zgłoś
bultek A może do sądów z tymi "bohaterami" ? 06.02.07, 16:33 Z Konstytucji: Art. 74. Władze publiczne prowadzą politykę zapewniającą bezpieczeństwo ekologiczne współczesnemu i przyszłym pokoleniom. Ochrona środowiska jest obowiązkiem władz publicznych. Każdy ma prawo do informacji o stanie i ochronie środowiska. Władze publiczne wspierają działania obywateli na rzecz ochrony i poprawy stanu środowiska. Tak, tak... Przyszłym pokoleniom doliny Rospudy już nie zostawimy. Zapamiętajcie nazwiska tych panów którzy wydają te decyzje. Powinni mież wytyczone procesy, wtedy kiedy to będzie możliwe. I jeżeli rzeczywiście zniszczą dolinę. Procesy oczywiście w sądach polskich, ą jeżeli to nic nie da to Strasburg, już po całej drodze sądowej w Polsce Szczególnie taki koniec należy się panu ministrowi... A może kiedyś szyszko (ta mała litera to spejalnie) i inni decydenci wyląduje przed Trybunałem Stanu. A tym naukowcom z całego świata to jakby w pysk strzelił tą decyzją, teraz niech jadą do swoich krajów i przekażą opinii publicznej na świecie jak polski minister i urzędnicy chronią swoją przyrodę... Ale mamy reklamę!!! Może ktoś z prawników napisałby na tym forum, czy jest możliwe skarżenie szyszki i tych urzędników do sądu?! I jeszcze jedno, do tych którzy zaraz nazwą mnie oszołomem ekolokgicznym. Otóż też jeżdżę samochodem, czasami nie zgadzam się z pseudoekologami. Ale to co się dzieje z doliną Rospudy to jest mega skandal i trzymam kciuki za ekologów. Powodzenia!! Mam też nadzieję, że Polska dostanie porządnego kopa od UE... Niestety na to zasługuje i przykro mi jest, że takie rzeczy dzieją się w moim kraju...Przyszłą kare pieniężną powinien spłacać szyszko - niszczyciel polskiej, i nie tylko, przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
anka1 Re: A może do sądów z tymi "bohaterami" ? 06.02.07, 16:48 a mnie interesuje jeszcze jedna rzecz : dlaczego wsrod entomologow wystepuje statystycznie najwiecej oszolomow ( vide Niesiolowski ) albo wprost idiotow ( Szyszko ). czy ktos to juz zbadal ? wyrok na Rospude to hanba ! a jesli unia nalozy na Polske kare to zapowiadam, ze przestane podatki placic w tym kraju. szkoda moich pieniedzy na bande idiotow w rzadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jack.torrance Re: A może do sądów z tymi "bohaterami" ? 06.02.07, 16:56 Do Augustowian i tych, którzy ubolewając nad ich losem domagają się budowy estakad: Władze od dróg już od wielu lat obiecują Augustowianom kładkę dla pieszych nad główną ulicą, którą jeżdżą TIRy. (Oczywiście kładka to nie jest rozwiązanie, obwodnica musi być. Ale kładka i tak musi tam być, bo to zawsze będzie ruchliwa ulica, a obok są szkoły.) I władze nie potrafią dotrzymać tej obietnicy i zbudować banalnej kładki. A teraz te władze obiecały Augustowianom cuda-wianki w postaci wielokilometrowych estakad nad torfowiskiem, czyli bajery jakich nikt na świecie jeszcze nie zbudował. I to bez udziału kasy z UE (a wiemy jak się w Polsce budowało drogi zanim napłynęła unijna kasa). I zdesperowani Augustowianie uwierzyli tej władzy, że to wszystko powstanie i to w szybkim tempie. Ja nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
leonard35 Wyrok na Rospudę 06.02.07, 18:12 Może ktoś potrafiłby ocenić co naprawdę stoi za tym tępym uporem,bo napewno nie jest to upór platoniczny ani polityczny skoro nawet prezydent ma wątpliwości. Czy społeczeństwo nie powinno poznać mocy argumentów powodujących kompletną głuchotę i głupotę decydentów ??? Odpowiedz Link Zgłoś
shimac Re: Wyrok na Rospudę 06.02.07, 19:04 99,9% z was nigdy wcześniej nie słyszało o Rospudzie. Raptem rozgorzała wielka bitwa o NIEWIELKĄ część doliny Rospudy. Kilku pseudoekologów zwęszło interes na blokowaniu tego typu inwestycji, a wy naiwnie zrobiliście z tego ideologie. Pamietajcie, ze chronimy juz znaczne obszary bagien, mokradel i innych bogatych biocenotycznie terenów. Nie można wszystkiego chronić, musi byc gdzies miejsce dla ludzi. BTW obszar bagna przewidziany pod budowe, jest mniejszy niz łączny obszar grobów ludzi zabitych w, i w poblizu Augustowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot kłamiesz. nie ma takich faktów. 06.02.07, 19:45 masz czytających za idiotów którzy tylko twój post przeczytają? jak już nie szanujesz własnej inteligencji to przynajmniej szanuj inteligencję czytających. ....................................................................... gdzie kładki dla pieszych, światła, ekrany, szykany wyhamowujące predkość samochodów ??? ....................................................................... za brak bezpieczeństwa w augustowie odpowiadaja władze augustowa! DLACZEGO NIE PODJĘTO DZIAŁAŃ KTÓRE MOGĄ ZMNIEJSZYĆ ZAGROŻENIE W AUGUSTOWIE? TO MOŻNA JUŻ TERAZ - W 3 MIESIĄCE !!! i bedzie kosztowało ułamek kasy wywalonej na wiadukt. MOŻE TO NIE PRZYPADEK ŻE TYCH ŚWIATEŁ I KŁADEK NIE MA. może chodzi po prostu o poparcie dla forsowanego wariantu i poprawa bezpieczeństwa PRAKTYCZNIE OD ZARAZ nie mieści się w tej strategii? moze władza w augustowie po prostu cynicznie gra ludzkim życiem dążąc do wysokiego poparcia lokalnej społeczności dla korzystnego dla znajomych królika wariantu drogi? przecież budowa obwodnicy jest zaplanowana na 6 najblizszych lat (nie uwzględniając poślizgów które zawsze się zdarzają) a co przez te minimum sześć lat ??? czy w augustowie mieszkają same bezmyslne szaraki które dają się strugać lokalnym kacykom i ich interesom? Odpowiedz Link Zgłoś
shimac Re: kłamiesz. nie ma takich faktów. 06.02.07, 22:09 "gdzie kładki dla pieszych, światła, ekrany, szykany wyhamowujące predkość samochodów ???" Czyś ty człowieku był kiedykolwiek w Augustowie?? Jakie szykany?? Na drodze miedzynarodowej?? Ekrany w środku czterdziestotysiecznego miasteczka?? Zreszta widać że nie wiesz o czym mowa. Przeczytałeś pare postów, obejrzałeś coś w TV i myślisz że znasz problem?? Odpowiedz Link Zgłoś
tukot Re: kłamiesz. nie ma takich faktów. 07.02.07, 01:42 no i co z tymi kładkami dla pieszych, coś się nad nimi nie zająknąleś? zabrakło koncepcji jak wykazać że kładki są be? a co twoich pozostałych obruszeń: jak mogą być przezroczyste ekrany na drodze miedzynarodowej w bolesławcu w środku miasta to dlaczego nie mogłyby być w augustowie? jakoś mini ronda zwalniające w bolesławcu na międzynarodówce tez moga być. szykany widziałem wielokrotnie na zachodzie - nie sa to takie szykany jak na torach wyścigowych tylko specjalne przewężenia np. z barierek które zmuszają kierowców do wolniejszej i uważnej jazdy. co za problem żeby w centrum miasta za pomocą znaków i szykan ograniczyć prędkość np do 30-40km/h? - w końcu i tak w mieście dozwolone jest tylko 20 więcej. tiry beda jechały wolniej i płynniej, cały ruch bedzie się odbywał spokojnie. więc jaki problem widzisz - bo ja zadnego. trzeba tylko chcieć i skończyć z ta kłamliwą ideologia jakoby jedynym rozwiazaniem w zakresie bezpieczeństwa była estakada przez rozpudę która powstanie za dobrych kilka lat. i co niby widać? tylko to że zbrakło ci argumentów - ale i tak plus dla ciebie bo przestałes kłamać i siać nieprawdziwą demagogię jak w pierwszym poście. Odpowiedz Link Zgłoś
shimac Re: kłamiesz. nie ma takich faktów. 07.02.07, 08:39 Po pierwsze jeśli chcesz rzeczowo podyskutować, to nie wyzywaj ludzi od kłamców. Też byłem na zachodzie i też widziałem szykany. Dobra rzecz przed przedszkolami i na osiedlach, ale na drodze miedzynarodowej?? A widziałeś na zachodzie tiry jeżdżące przez miasta?? Jeśli chcesz koniecznie znać moje zdanie o kładkach to sie zgadzam, dobra rzecz i powinno ich być więcej, również i w augustowie, ale nie rozwiążą one problemu. Nie wiem jakiej ideologii sie dopatrujesz w tym ze ludzie mieszkający w mieście chcą miec spokój i bezpieczeństwo. Normalną rzeczą jest budowa obwodnic miast i miasteczek, a te muszą gdzieś przebiegać. Szosa Białystok-Augustów przecina Biebrzański PN i nie stanowi to problemu organizmom tam żyjącym, a budowa drogi na estakadzie zminimalizuje taki wpływ na doline rospudy, nie wyginą chronione gatunki, i nie wyschną bagna. Odpowiedz Link Zgłoś
tukot Re: kłamiesz. nie ma takich faktów. 08.02.07, 13:59 1. widziałem na zachodzie tiry jadace przez małe miasto które nie miało obwodnicy. szykany były na wjeździe wraz z ograniczeniem do 30. 2. kładki (i inne podane rozwiązania) rozwiążą problem w zakresie przechodzenia przez jezdnię czyli poprawią bezpieczeństwo - już w ciągu kilku miesięcy a nie za 6 lat kiedy skończą budować obwodnicę! 3. to normalne że ludzie w miescie chcą miec spokój i bezpieczeństwo - ale co to ma do sprawy??? ..................................................... nie dokonujemy wyboru między obwodnicą a jej brakiem ..................................................... TO JEST WYBÓR MIĘDZY: pracochlonnym, czasochłonnym, najdroższym, niszczacym unikatową w skali europy przyrodę i niezgodnym z prawem polskim i unijnym wariantem drogi a wariantem tańszym, łatwiejszym do poprowadzenia, prawdopodobnie mniej czasochłonnym, nie niszczącym przyrody i nie naruszającym prawa, zaproponowanym przez ekologów. 4. stosujesz demagogię i MIJASZ SIĘ Z PRAWDĄ stawiając tezy które nie mają oparcia w faktach i sugerują jakoby był to spór o zrobienie lub nie obwodnicy dla augustowa - A NIE JEST ! cytat: "Nie wiem jakiej ideologii sie dopatrujesz w tym ze ludzie mieszkający w mieście chcą miec spokój i bezpieczeństwo. Normalną rzeczą jest budowa obwodnic miast i miasteczek, a te muszą gdzieś przebiegać" TA AKURAT OBOWODNICA MOŻE PRZEBIEGAĆ POZA NAJCENNIEJSZYM MIEJSCEM DOLINY. 5.niestety, słusznie nazywam cię kłamcą - kłamiesz. cytat: "budowa drogi na estakadzie zminimalizuje taki wpływ na doline rospudy, nie wyginą chronione gatunki, i nie wyschną bagna" dokładnie co innego twierdzą ludzie którzy mają o tym pojecie, zostało to wielokrotnie, szeroko i dogłebnie opisane w raportach szeroko cytowanych w prasie - nie mogłeś ich nie widzieć - ba, nawet zwolennicy estakady we wniosku o budowę piszą wyraźnie że musi być ogrzewana jezdnia (czego nie będzie) bo uzywanie środków chemicznych do odmrażania (co bedzie robione) zniszczy środowisko naturane. zresztą nie trzeba byc biologiem by zdawać sobie sprawę z katastrofalnych skutków ruchliwej obwodnicy dla życia w cichej i dzikiej dolinie - wystarczy MINIMUM PRZYZWOITOŚCI I DOBREJ WOLI krórej jak widać ci brakuje (czyżbyś był znajomym królika?) pisanie o "zminimalizowaniu wpływu drogi na dolinę za pomocą estakady" to KŁAMSTWO I PIRAMIDALNA BZDURA. nie wspominając o tym że estakady wraz z drogą moze wogóle nie być w dolinie przy alternatywnym przebiegu obwodnicy augustowa !!! ............................. jak twoje watpliwości wynikają z zawstydzajacej niewiedzy i ignorancji a nie celowego przeinaczania faktów i celowych kłamstw to wejdź sobie na forum (linki zostały wielokrotnie podane w tym watku), przyjrzyj sie mapom inwestycji i poczytaj wypowiedzi ekologów i ludzi z siscom zajmujacych sie tematem JUZ OD LAT - przy ciagłym i "niezrozumiałym" uporze władz przy najgorszym wariancie. Odpowiedz Link Zgłoś
joeshmoe czyzby minister wzial w lape? 06.02.07, 19:10 Ciekawym ile lapowki wzial pan minister za podjecie jednynie slusznej decyzji wbrew protestom z wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś
macko10 byłem nad Rospudą 06.02.07, 20:30 naprawdę jest tam pięknie... nie do opisania... Jeśli zginie odniesiemy wielką stratę, cała Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
2560a Zalozyc rezerwat kaczek! 06.02.07, 21:39 "Zareagował na to prezydent Lech Kaczyński i zaapelował pod koniec ubiegłego roku do rządu, by - jeżeli budowa jest rzeczywiście niezgodna z prawem - zmienić wydane dotychczas decyzje." Smiechu warte ! Pan prezydent ZAREAGOWAL ...apelem do rzadu!!!!Pan prezydent nie zna premiera, ktoremu podlega odpowiedni minister??? Pan prezydent nie wspolnej polityki z panem premierem? A moze by mamusia wykazala sie ekologiczna poprawnoscia i przywolala obu Kaczorow do porzadku? Darowalismy dwom takim co ukradli ksiezyc ale pieknego zakatka nie darujemy!!! P.S.Jezeli budowa jest niezgodna z prawem to moze wykazac sie dzialaniem nijaki Ziobro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moc93 Wyrok na Rospudę 06.02.07, 21:39 Ostatnio dużo się mówi o nadmiernej emisji dwutlenku węgla - CO2.Mało zwraca się jednak uwagę na fakt, że wynikającą z tego tragiczną sytuację naszej planety łagodzą wytwarzające tlen DRZEWA. Jedno drzewo w zależności od swego wieku wytwarza tlen którym oddycha kilka do kilkudziesięciu ludzi. Decyzja ministra to nie tylko lekkomyślność, ale powolne zabijanie życia. Odpowiedz Link Zgłoś
nidra1 kaczki nie lubia bagien? 06.02.07, 22:04 Mam nadzieje, ze sie umocza w torfowisku. Znowu wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
bravor Re: kaczki nie lubia bagien? 06.02.07, 22:37 No to jak koleżanki, przykuwamy się do drzew z Wariakiem i Wajdą. Tylko bez wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo69 zauważyłem - szyszko-szmata 06.02.07, 22:54 zauważyłem ze nazwisko Pana Profesora zaczyna sie na ta sama litere co przedmiot do sprzatania np. łazienki - myslę o szmacie. Powtarzam właśnie alfbet i tak jakoś chciałem podzieliś sie nowo nabytą wiedzą. Przepraszam ale nie chcialem w zadnym wypadku obrazic. Odpowiedz Link Zgłoś