amanasunta Rezyser jednego filmu ,,Hubal''? 09.03.08, 13:47 I to znakomitego.Jako szesnastoletnia malotata poryczalam sie jak bobr.Piekny,patriotyczny polski film.Innych nie znam,ale za ten jeden ma p.Poreba miejsce w historii polskiego kina.To samo dotyczy p.Forda za ,,Krzyzakow''.Nie znam innych filmow p.Poreby czyli...cenzura jednak dziala.W telewizji leca filmy typu,,Jasne lany''(Kino Polska) to chyba i Porebe mozna puscic? Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Rezyser jednego filmu ,,Hubal''? 09.03.08, 14:08 amanasunta napisała: > (...) Nie znam innych filmow p.Poreby > czyli...cenzura jednak dziala.W telewizji leca filmy typu,,Jasne > lany''(Kino Polska) to chyba i Porebe mozna puscic? Trzeba bylo wtedy, gdy Rydzyk z amanasunta oglaszali co dobre a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Rezyser jednego filmu ,,Hubal''? 09.03.08, 14:11 Hubal byl istotnie dobrym filmem, ale to nie zmeinia faktu, ze Poreba jest postacia zenujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
amanasunta Dzieki TRWAM zobaczylam spektakl Lusi Oginskiej 09.03.08, 14:35 w rezyserii p.Poreby.Jest to ciekawa publicystyka.Lusia Oginska nie ma ,niestety ,talentu Wyspianskiego.Ale rezyseria bardzo dobra,swiadczy o dobrym warsztacie rezysera. Ty ,oczywiscie,nie ogladales z...powodow ,,ideologicznych'' bo: -TRWAM, -Oginska -Poreba-:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) majster_g napisał: > amanasunta napisała: > > > (...) Nie znam innych filmow p.Poreby > > czyli...cenzura jednak dziala.W telewizji leca filmy typu,,Jasne > > lany''(Kino Polska) to chyba i Porebe mozna puscic? > > Trzeba bylo wtedy, gdy Rydzyk z amanasunta oglaszali co dobre a co > nie. Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Dzieki TRWAM zobaczylam spektakl Lusi Oginski 09.03.08, 15:30 amanasunta napisała: (...) > Ty ,oczywiscie,nie ogladales z...powodow ,,ideologicznych''... A co kryje sie pod cudzyslowem? Poczucie przyzwoitosci? Etyka? Uczciwosc? Poszukiwanie prawdy? ... Odpowiedz Link Zgłoś
rakunica Re: Dzieki TRWAM zobaczylam spektakl Lusi Oginski 09.03.08, 17:59 Ze strony Lusi Oginskiej lusiaoginska.com/ Heda-Szary Pozostaw Polsce szczyptę wiary, odwadze całej, nie daj umrzeć, choć ona zgasła w oczach szarych, choć ją złożono tutaj w trumnie.. Zimowe słońce czas prześwietla podnosi drzewa rozczochrane ...od dziś je czeka warta wieczna, gdy tu w mogile pozostaniesz! Za tobą przyszły duchy polskie, husarskie skrzydła drżą na wietrze, i za konduktem i za wojskiem pieśń się unosi, aż w Kieleckiem. Nawet śmierć przyszła się pożegnać, cztery wyroki w piachu grzebie, bo ona jedna, ona jedna tak była zawsze ... blisko ciebie! Pozostaw Polsce szczyptę wiary, choć wolność położona w trumnie choć ona zgasła w oczach szarych, Wolność... nie może przecież umrzeć! Lusia Ogińska amanasunta napisała: > w rezyserii p.Poreby.Jest to ciekawa publicystyka.Lusia Oginska nie > ma ,niestety ,talentu Wyspianskiego.Ale rezyseria bardzo > dobra,swiadczy o dobrym warsztacie rezysera. (...) Dziekuje amasuncie za wspomnienie Lusi Oginskiej - jednak nie zgadzam sie z jej ocena. Ona j e s t naszym skarbem narodowym - skarbem skrzetnie ukrywanym przed szerokim odbiorca - na pewno na miare Wyspianskiego. Pisze doskonale, madrze i z sercem. Widac to nie tylko w Zmartwychwstaniu ale i w wierszach, ktore czytalam na Witrynie Wirtualnej Polonii - lacznie z felietonami o wydarzeniach biezacych. Rowniez znam jej poezje dla dzieci - to klejnoty. Zal, ze rezyser Poreba dokonal pewnych istotnych zmian w inscenizacji Zmartwychwstania niezgodnych z wola poetki - ale i tak ciesze sie, ze ten dramat ujrzal swiatlo dzienne i dotarl do czesci Polakow dzieki ludziom dobrej woli. Nie lubie porownan do wielkosci obroslej legendami, recenzjami, iloscia wydan. Kazdy tworca piszacy z potrzeby ducha a nie dla przypodobania sie wladzy jest skarbem narodu, z ktorym sie identyfikuje. Pani Lusia to nasz klejnot schowany w szufladzie. Co do Poreby - zal, ze nie ma dla niego miejsca i sponsorow. On wie co chce pokazywac i jak. Nie doczekalismy sie rownych szans dla wszystkich. I nie ma to nic wspolnego z kapitalizmem tylko z kultura i Ukladami zwiazanymi mafijnymi nitkami. Nic nowego. Anna Kozlowska Zycze nam wszy Odpowiedz Link Zgłoś
mark.parker Re: Dzieki TRWAM zobaczylam spektakl Lusi Oginski 10.03.08, 19:59 rakunica napisała: > Ze strony Lusi Oginskiej lusiaoginska.com/ > > Heda-Szary > > Pozostaw Polsce szczyptę wiary, > odwadze całej, nie daj umrzeć, > choć ona zgasła w oczach szarych, > choć ją złożono tutaj w trumnie.. > > Zimowe słońce czas prześwietla > podnosi drzewa rozczochrane > ...od dziś je czeka warta wieczna, > gdy tu w mogile pozostaniesz! > > Za tobą przyszły duchy polskie, > husarskie skrzydła drżą na wietrze, > i za konduktem i za wojskiem > pieśń się unosi, aż w Kieleckiem. > > Nawet śmierć przyszła się pożegnać, > cztery wyroki w piachu grzebie, > bo ona jedna, ona jedna > tak była zawsze ... blisko ciebie! > > Pozostaw Polsce szczyptę wiary, > choć wolność położona w trumnie > choć ona zgasła w oczach szarych, > Wolność... nie może przecież umrzeć! > > Lusia Ogińska > > amanasunta napisała: > > > w rezyserii p.Poreby.Jest to ciekawa publicystyka.Lusia Oginska nie > > ma ,niestety ,talentu Wyspianskiego.Ale rezyseria bardzo > > dobra,swiadczy o dobrym warsztacie rezysera. > (...) > > Dziekuje amasuncie za wspomnienie Lusi Oginskiej - jednak nie zgadzam sie z jej > ocena. Ona j e s t naszym skarbem narodowym - skarbem skrzetnie ukrywanym > przed szerokim odbiorca - na pewno na miare Wyspianskiego. Chyba raczej na miarę Konopnickiej. I któż to ją tak skrzętnie ukrywa? Wszak jej poplecznicy robią jej nawet stronę internetową, a Polacy jakoś nie rzucają się jej do patriotycznych stóp. Widać są już o tych sto lat dalej i nie zamierzają wracać tam, gdzie ona utknęła w złej poezji jak w złym śnie... :)))))))))))))))))) Pisze doskonale, > madrze i z sercem. Widac to nie tylko w Zmartwychwstaniu ale i w wierszach, > ktore czytalam na Witrynie Wirtualnej Polonii - lacznie z felietonami o > wydarzeniach biezacych. Rowniez znam jej poezje dla dzieci - to klejnoty. > > Zal, ze rezyser Poreba dokonal pewnych istotnych zmian w inscenizacji > Zmartwychwstania niezgodnych z wola poetki - ale i tak ciesze sie, ze ten drama > t > ujrzal swiatlo dzienne i dotarl do czesci Polakow dzieki ludziom dobrej woli. > > Nie lubie porownan do wielkosci obroslej legendami, recenzjami, iloscia wydan. > Kazdy tworca piszacy z potrzeby ducha a nie dla przypodobania sie wladzy jest > skarbem narodu, z ktorym sie identyfikuje. Pani Lusia to nasz klejnot schowany > w szufladzie. Niechże więc z tej szuflady wylizie! Ja mogłem z szafy, ona może z szuflady - chachacha! > Co do Poreby - zal, ze nie ma dla niego miejsca i sponsorow. On wie co chce > pokazywac i jak. Nie doczekalismy sie rownych szans dla wszystkich. I nie ma > to nic wspolnego z kapitalizmem tylko z kultura i Ukladami zwiazanymi mafijnymi > nitkami. Nic nowego. Rozumiem, to Poręba nie był związany z pezetpeerowskim układem mafijnym, ale teraz jakiś układ nie daje mu równych szans. A może jest to po prostu nie najlepszy wyrobnik opływający zawiścią wobec Forda, Wajdy i tych, których utrącił? Forda wygnał z Polski, Wajdy mu się nie udało, innych próbował ukatrupić politycznie, a i tak nie udało mu się do niczego dojść po trupach. Niech nie sądzi, że teraz dojdzie do czegoś po trupie swojej kochanicy pezetpeerówy. :))))))))))))))))))))))))))))))) > > Anna Kozlowska > > > > Zycze nam wszy Nie wiem, dlaczego "Anna Kozłowska" życzy nam wszy. Azaliż nie wystarczą dwie gnidy - ona i Poręba? Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: Rezyser jednego filmu ,,Hubal''? 09.03.08, 15:28 amanasunta napisała: > I to znakomitego.Jako szesnastoletnia malotata poryczalam sie jak > bobr.Piekny,patriotyczny polski film.Innych nie znam,ale za ten > jeden ma p.Poreba miejsce w historii polskiego kina.To samo dotyczy > p.Forda za ,,Krzyzakow''.Nie znam innych filmow p.Poreby > czyli...cenzura jednak dziala.W telewizji leca filmy typu,,Jasne > lany''(Kino Polska) to chyba i Porebe mozna puscic? Nie przeczę, "Hubal" jest niezły, ale późniejsze filmy to ideologiczny bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
wideletz Re: Rezyser 09.03.08, 15:50 guru133 napisał: > Nie przeczę, "Hubal" jest niezły, ale późniejsze filmy to ideologiczny bełkot. Zamiast amerykańskiego kryminału, puścili kiedyś w szkole "Hubala" nie informując nas o treści filmu, pierwszy i ostatni raz coś takiego oglądałem, ten Poręba jest na prawdę porąbany. Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Poręba chce zmartwychwstać 09.03.08, 14:28 Co za BETON! "Co ja poradzę, że miałem takie poglądy." no właśnie... nic i dlatego żadnych filmów nie dają ci kręcić betonie bo nic wartościowego sobą nie reprezentujesz ale okaz ciekawy pod względem zoologicznym... prawicowy komuch! do Rydzyka idź! Tam jest rezerwat takich potworków czasów totalitaryzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic Re: Poręba chce zmartwychwstać 09.03.08, 14:31 Szacunek dla Pana Bohdana! Takich reżyserów i takich filmów już dzisiaj się nie kręci. Dziś sprzedają się tylko zboczenia, perwersje, przekleństwa i gołe dupy. Wszystko w stylu izraelskich "komedii" z cyklu "Lody na patyku". Kto z kim gdzie i w jakim czworokącie. Mam "Hubala" na kasecie vhs i jest to jeden z moich ulubionych filmów w wideotece domowej. Odpowiedz Link Zgłoś
pimpus18 A niech se kręci... 09.03.08, 14:55 Nigdy nie przepadałem za twórczością (i filozofią życiową) pana Poręby. Kazio Kutz mógły to podsumować: on ma trochę zjeb@ny beret. Hubala kiedyś widziałem, zapamiętałem, że mi się podobał. Pamiętam też te grzywy ze „Znaku orła”. Znani aktorzy wywarli na mnie w tej charakteryzacji nieprzemijające wrażenie. Jeszcze dzisiaj słyszę śmiech i rżenie koni, jak sobie to przypomnę. Wydaje mi się, że kino z PRL-u (z Porębą) było ciekawsze niż to teraz (bez niego). Pewnie i dzisiaj mogłyby powstać w Polsce interesujące filmy, ale jedni twórcy się po prostu zestarzeli, a innym ta „niewidzialna ręka rynku” jednak bardzo przeszkadza . Więcej niż wtedy komuna i jej cenzura. Ale się porobiło. Tu interesujące spojrzenie z kulisy współczesnej polskiej kienmatografii: www.nie.com.pl/art10069.htm (W archiwum NIE są też inne ciekawe artykuły poświęcone tej branży) „Siwy dym” to nawet dobry tytuł jak na ostatni film pana Bohdana. Odpowiedz Link Zgłoś
kontakt_operacyjny juz wiadomo czego metafora jest swinia u Bareji... 09.03.08, 15:18 Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Że tez prezydent nie docenił tego narodowca? 09.03.08, 15:20 Przecież są tak bliscy sobie ideowo:))) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 A niech wraca,mnie osobiscie nie przeszkadza, 09.03.08, 15:22 ja mam niestety mozliwosc wyboru na co mam patrzec,nie jestem psem ogrodnika jak wiele polaczkow. Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Re: A niech wraca,mnie osobiscie nie przeszkadza, 09.03.08, 15:34 marcin1122331 napisał: > ja mam niestety mozliwosc wyboru na co mam patrzec,nie jestem psem ogrodnika ja > k > wiele polaczkow. Moje możliwości są zapewne większe od twoich przedszkolaczku, ale nie widzę powodu żeby z moich podatków finansowano działalność homofoba a skoro ty zadekowałeś się gdzieś na Białorusi a może jeszcze dalej na wschodzie to nie zabieraj głosu bo podobnych tobie dekowników "polaczki", jak sie o nich wyrażach mają cię tam skąd gazy się wydobywają:)) Odpowiedz Link Zgłoś
kontakt_operacyjny trudno uwierzyc,ze mozna miec tak nasrane w głowie 09.03.08, 15:25 Odpowiedz Link Zgłoś
marcin1122331 przestancie krecic propagandowe filmy,mamy wolny 09.03.08, 15:41 rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
p26 Ten facet to nawiedzony megaloman 09.03.08, 15:42 Używa wielkich słów a nie zauważa jaki jest żałosny, mały i głupi przy okazji. Najbardziej żenujące są jego listy do ministra aby kazał telewizji wykładać kasę na jego filmy ..przepraszam...aby kazał telewizji łożyć pieniądze na jego służbę kulturze polskiej...moja rada: niech zdobędzie prywatnych sponsorów skoro jest taki niezbędny i zacznie od filmu: Ostatnia paróweczka hrabiego Barego Kenta.. Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Poręba chce zmartwychwstać 09.03.08, 15:57 ignatz napisał: > Redaktor zieje jadem, Gdzie? W którym miejscuy? > a p. Poręba zieje głupotą. W sumie mógł redaktora pogonić, zamknąć się w skorupce i bez końca trawić klęskę PZPR'u... Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Poręba chce zmartwychwstać 10.03.08, 12:01 Ano na siłe forsuje swoje teorie, choćby w pytaniach o Marzec albo o kolaudacje. Albo to nieszczęsne - miałe siedzieć cicho? - tak Odpowiedz Link Zgłoś
zelazny.karzel.wasyl "Wały Chrobrego" chciałby nakręcić? 09.03.08, 17:19 Kto oglądał Bareję ten wie.... Bohdan koniunkturalisto - daj se spokoj! Ty myślisz, ze dalej Świat polega tylko na lizaniu odbytnicy tym, którzy mogą? Że jak dobrze poliżesz, to te swoje gnioty będziesz mógł znowu kręcić? Jest jeszcze problem sponsora - a Ciebie to jeno LuX Veritatis mogloby zasponsorować - tam więc uderz. Może się uda?? Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro Gdyby naród wybrany wycałował w d.., to by był OK 09.03.08, 19:23 n/t Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 Poreba moze wyreżyserować film 09.03.08, 21:26 o Jerzym Kosińskim na podstawie ksiażki " Czarny Ptasior " Joanny Sidleckiej. Byłoby to zapewne dobre dzieło tzw. odtrutka na antypolonizm! Odpowiedz Link Zgłoś
turbo_borgia oby ten komuszy siepacz, który ma jeszcze tu czeln 09.03.08, 23:08 czelność powoływać się na naród i rodzinę... na patriotyzm, oby nie dane było mu już nigdy cokolwiek i komukolwiek pokazać w tym kraju!!! Własnoręcznie bym mu chyba te łapy ucieła, jakby zaczął coś kręcić - hiena ta czerwona! ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Uwaga! Teenager w okresie dojrzewania! - Niepoczytalna! - Umie wszystko! - Wie wszystko! - Pobudliwa! Danger. ZiCKENZONE. Maul halten. Land Gewinnen. Sicherheitsabstand! Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro "Tu" jest przeciez miejscem, gdzie się lubi takich 09.03.08, 23:34 "Odpieprz się, nnnono odpieprz od Generała" (tak Wieszcz bronił Jaruzelskiego przed dziennikarzem). A drugi Generał (Kiszczak) jest przecież przez Etos zwany "człowiekiem honoru". Każda czerwona szuja ma w "Wyborczej" przyjaciela. No, chyba, że jest szują z niewłaściwej narodowo frakcji partyjnej (moczarowskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
misior1976 Chrześcijańsko narodowy komunista 28.05.09, 19:14 Typowo kresowo - patryjne myślenie. Gość urodzony w Wilnie, wypędzony, z wdzięczności za powyższe wstąpił do partii, w filmach bronił coraz bardziej demolowanych ziem wyzyskanych (z których zdobycia i granicy zachodniej również dumny był sam Jaruzelski). Czeczotowi nie chciał podać ręki, co rysowik odpowiednio skomentował, że "pan Poręba jest ch...em, a jak wiadomo, ch... ręki nie ma". Wg Kutza ma coś z antymaterii. Odpowiedz Link Zgłoś