Dodaj do ulubionych

Półpasiec a ospa

19.09.10, 13:19
Mam 3 pytania. Moja mama ma półpaśca, czy w związku z tym:
1. ja przechodzłlam ospę i czy mogę się od niej zarazić się półpaścem
2. czy mogę przy kontakcie z mamą "przynieść" wirusa do domu i zarazić nim 4-miesięczną córkę
3. kiedy może moja mama może kontaktować się z osobami, które nie miały ospy
Dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Półpasiec a ospa 19.09.10, 14:58
      1. nie mozna zarazić się półpaścem
      2. nie przeniesie Pani na domowników
      3. po przyschnięciu strupków się juz nie zaraża
      • alpepe Re: Półpasiec a ospa 20.09.10, 13:43
        Nie można się zarazić, ale moja mama "przywlekła" półpaścca ze szpitala, a za jakiś czas mój brat go przechodził.
    • joasia_44 Re: Półpasiec a ospa 19.09.10, 18:50
      Półpaścem się łatwo zarazić nie można bo półpasiec to tak naprawdę aktywacja ospy u osoby, która już na nią kiedyś chorowała. Wpisz sobie w google hasło 'półpasiec wiki' i przeczytaj artykuł na wikipedii, jest bardzo fajny, tam też jest napisane "Warto jednak osłonić wykwity, a osoba, która nie chorowała na ospę, powinna kontakty z chorym na półpaśca ograniczyć, nawet jeśli wykwity są osłonięte.", natomiast w artykule o samej ospie przeczytałam, że jest możliwe zarażenie się półpaścem od osoby dorosłej choć jest to bardzo mało prawdopodobne. Pozdrawiam
    • kokosara Re: Półpasiec a ospa 21.09.10, 13:15
      półpaścem raczej ciężko się zarazić, zarazi się nim osoba która nie miała ospy i nie będzie mieć półpaśca tylko ospę wietrzną
      ja miałam ospe
      w ciązy miałam kontakt z babcią chorą na półpaścia, nie zaraziłam się, ale lepiej uważać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka