Dodaj do ulubionych

Standardowo - interpretacja wyników :)

21.09.10, 13:58
Dziś odebrałam wyniki mojej 2,5 miesięcznej córeczki ( 29 września kończy 3 miesiące). Wizytę u lekarza mamy w czwartek. Wiem, że normy na wydruku są podane dla osób starszych. I nie wiem czy mam się czymś martwić.
Bardzo dziękuje.

Morfologia
Leukocyty 16,4

%neurocytów 38,0
% limfocytów 44,0
% monocytów 6,7
% eozynocytów 1,9
% bazocytów 0,6
% luc 8,8

Neurocyty 6,24
limfocyty 7,2
monocyty 1,10
eozynocyty 0,31
bazocyty 0,10
Luc 1,44

erytrocyty 4,68
hemoglobina 13,2
hematokryt 39,0
mcv 83,3
mch 28,2
mchc 33,9
rdw 12,8
hdw 2,60
% hypo 1,1

płytki 965
mpv 6,8
Pdw 46,0
pct 0,66
mpc 26,6

Wzór odsetkowy leukocytów
pałeczki 1
granulocyty 38
eozynocyty 2
bazocyty -
monocyty 8
limfocyty 51
CRP 2,18
Obserwuj wątek
    • gosia_73 Re: Standardowo - interpretacja wyników :) 21.09.10, 14:13
      Czy córeczka jest teraz chora?
      Wyniki były z jakiego powodu zlecone?
      Podwyższone nieco leukocyty i dość sporo (ale bez przesady - u maluchów tak się zdarza) płytki - tak może dziać się podczas jakiejś infekcji właśnie... Poza tym nie widzę w nich niczego niepokojącego
      Pozdrawiam
      Gosia
      • a-martusia Re: Standardowo - interpretacja wyników :) 21.09.10, 14:18
        Dziękuje :)
        U małej za uszkiem wyczułam niewielki guzek dlatego były zlecone badania. Dodam jeszcze, że mała podczas pobierania krwi była (nadal jest) przeziębiona.
        • gosia_73 Re: Standardowo - interpretacja wyników :) 21.09.10, 14:40
          Ten guzek, to na 100% węzeł chłonny - powiększył się pewnie właśnie ze względu na przeziębienie, o którym piszesz.
          Nie wystrasz się, ponieważ on może się długo nie wchłaniać i będziesz go stale wyczuwała (u mojej starszej córeczki tak jest - do tej pory ma wyczuwalny węzełek - a będzie to już ze 3 lata, od kiedy się pojawił)
          W wynikach nie widać nic, co mogłoby sugerować niepokojące jego"strony".
          Pozdrawiam
          Gosia
          • a-martusia Re: Standardowo - interpretacja wyników :) 21.09.10, 19:32
            Guzek wyczułam przed przeziębieniem. Moja pani doktor wspominała że może to być reakcja po szczepieniu. Gosia miała bardzo duży odczyn po gruźlicy. Szczepionka była za nisko zrobiona i babrała się. Do tej pory ma niewielką bliznę na ramieniu.
            Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam.
    • kasiaalbrecht Re: Standardowo - interpretacja wyników :) 22.09.10, 22:01
      niedokrwistości nie ma, na uwagę zasługują podwyższone leukocyty i płytki do kontroli i ew badanie moczu, jakie normy w tym laboratorium dla crp?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka