Dodaj do ulubionych

Zgrzytanie zębami

22.09.10, 16:35
Pani Doktor,
od kilku dni zauwazylam, ze moja 3 letnia corka zgrzyta zebami noca, gdy spi. Kilka razy budzi nas ten dzwiek.
W ciagu dnia nic takiego sie nie zdaza.
Bylysmy u pediatry na kontrolnej wizycie po antybiotykoterapii i jak zapytalam o to lekarza, to stwierdzil, ze z medycznego punktu widzenia nie ma przeslanek, by dziecko mialo zgrzytac zebami. Odeslal nas do stomatologa, a ten, po sprawdzeniu zgryzu i uzebienia dziecka, nie widzi powodow do zgrzytania zebami.
Co to moze byc???
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Zgrzytanie zębami 22.09.10, 16:40
      Nieuctwo lekarza. Zgrzytanie zębami zdarza się przy pasożytach.
      • aleksandra1977 Re: Zgrzytanie zębami 22.09.10, 17:21
        ale jakis konkretnych? czy dajac probke kalu do laboratorium mam powiedziec dokladnie, w kierunku jakich pasozytow maja szukac?
        • alpepe Re: Zgrzytanie zębami 22.09.10, 17:33
          Zgrzytanie zębami wywołane jest toksynami w mózgu wytwarzanymi przez pasożyty. Zwykle czytałam o owsikach i lambliach. Najczęściej matki pisały, że badania nic nie wykrywały, a po profilaktycznym przeleczeniu na robale wszystko ustępowało.
          Oczywiście, zgrzytanie zębami może być też wywołane np. nerwami lub krzywym zgryzem.
          • katarynia Re: Zgrzytanie zębami 24.09.10, 12:22
            mój mały ciągle zgrzyta w nocy już zęby sobie zdarł do połowy ale to nawet nie mija po leczeniu na pasożyty ,stomatolog powiedziała że nic z tym nie zrobi bo zamały żeby mu założyć jakieś zabespieczenia na zęby na noc bo nie bedzie chciał nosić ja też już nie wiem co mam robić podejrzewamy że nerwy i chyba zaczne mu na noc dawać syrop z melisą może to coś pomoże
          • aleksandra1977 Re: Zgrzytanie zębami 24.09.10, 21:25
            bylismy u pediatry, ktory dal corce vermox - po 1 tabletce, w 3 dawkach, co 2 tygodnie.
            Czekamy na efekty leczenia - mam nadzieje, ze beda.
    • aagness30 Re: Zgrzytanie zębami 26.09.10, 09:12
      a ja zaobserwowałam raczej że to objaw alergii. Moje dziecko też zgrzyta, pojawia jej się to w momencie gdy za dużo alergenów sporzyje i wtedy ma swędzenie skóry i zgrzytanie zębów.

Pasożyty wynik negatywny
      • aleksandra1977 Re: Zgrzytanie zębami 26.09.10, 13:20
        jestesmy pod opieka alergologa od przeszlo 3 lat i tez mu o tym mowilam, ale nie potwierdzil, ze to moze byc objaw alergii. U nas zgrzytanie zebami polaczone jest z bardzo niespokojnym snem i czestym wybudzaniem sie z placzem.
      • aleksandra1977 Re: Zgrzytanie zębami 26.09.10, 13:24
        aagness30, ile razy robilas badanie w kierunku pasozytow, bo, z tego, co mowi wiekszosc mam, troche to trwa i czesto 2-3 probki nie przynosza rezultatow. Mnie tez sie srednio usmiecha latac do laboratorium przez 28 dni w poszukiwaniu np. glisty ludzkiej, bez gwarancji, ze ja znajda...
        • aagness30 Re: Zgrzytanie zębami 26.09.10, 19:49
          faktycznie raz robiłam.:/

jeśli chodzi o alergie to moja obserwacja. Córcia też wtedy śpi niespokojnie, swędzi ją skóra ale wiem że to po tym jak coś zje. Raczej wyeliminowaliśmy z diety alergeny ale zdarza się że coś zje raz drugi i później się mećzy.

Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka