Dodaj do ulubionych

Wada wzroku

14.12.10, 14:24
Witam!
W kwietniu byłam z synkiem u okulisty, ponieważ delikatnie uciekało mu oczko. Miał badane dno oka, lekarka powiedziała że wszystko jest ok ale kazali nam przyjść do kontroli za kilka miesięcy (ze względu na to, że ja miałam dużego zeza). Przez ostatnie 6 dni kropiłam synkowi oczy 0,5% atropiną. Dziś byliśmy do kontroli. Badanie dna oka wyszło dobrze, ale po innym badaniu oczu (lekarka miała światełko przy swoim oku a do oczu dziecka przystawiała taką "linijkę" z kółeczkami) padło między lekarkami wyrażenie "jest +1,5 w obu oczach". Jak spytałam czy jest wada stwierdziły, że to się do wady nie zalicza i tego się nie leczy, ale mamy przyjść znowu do kontroli w maju.
Teraz w domu zastanawiam się, jak to właściwie jest, bo generalnie +1,5 to już jakaś wada oczu.
Nie wiem, czy tak to zostawić i ufać tym lekarkom, czy poszukać innego okulisty i jeszcze raz przebadać synka?

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • analist73 Re: Wada wzroku 14.12.10, 17:24
      Nie napisałaś ile lat ma syn. Moja córka(4,5) ma teraz chyba +1,5 i też jest tylko pod kontrolą. Właśnie się wybieramy do okulisty.
      • zdunia1979 Re: Wada wzroku 14.12.10, 18:58
        Lekarkom chodziło o nadwzroczność fizjologiczną. Czyli, że większość maluchów ja ma, ale potem z tego wyrasta. Ja jestem mamą trzech okularników i doradziłabym ci pójść jeszcze dalej. Patrząc na dawkę atropiny twoje dziecko ma około 5 lat więc warto byłoby eliminować problemy przed szkołą. czytając twojego posta wydaje mi się, że nie było badania komputerem co jest kluczowe.
        • mewa000 Re: Wada wzroku 14.12.10, 20:18
          Dziewczyny na suwaczku jest wiek synka więc nie pisałam, ma 16 miesięcy
    • zdunia1979 Re: Wada wzroku 14.12.10, 20:56
      Mewo jeżeli twój synek jest taki malutki to sprawdź jeszcze raz jakie stężenie atropiny mu wpuszczałaś: max powinno być 0, 25. Taki maluch wymaga badania komputerem. koniecznie! Moje bliźniaki mają dwa latka i noszą okularki już ponad rok a starszy synek ma 8 i nosi ponad 5 lat. Odkąd jeżdżę do specjalistów to takie badanie o jakim piszesz jest dodatkiem ale najważniejszy jest pomiar takim specjalnym przenośnym komputerem. Potem dane zrzuca się na drukarkę a ta drukuje wszystkie szczegóły.
      • mewa000 Re: Wada wzroku 15.12.10, 10:06
        Zdunia atropina była na pewno 0,5%. Lekarki jak wypisywały mi receptę to dogadywały się, że 1% jest za mocna i dostałam receptę na 0,5%, była robiona. Wczoraj podczas badania lekarka (była już inna) stwierdziła, że trochę mało sie źrenice rozszerzyły, na co druga odpowiedziała że ze względu na wiek dr S. przepisała atropinę 0,5%.
        Co do badania komputerem-nim zaczęłam małego kropić obdzwoniłam kilku okulistów w mojej okolicy, bo myślałam że gdzieś znajdę gabinet gdzie zrobią małemu badanie oczu bez kropienia atropiną (bałam sie, że synek nie pozwoli się zakropic). Ale wszędzie mi powiedzieli, że tam gdzie się wybieram są najlepsi dziecięcy okuliści i że w każdym innym miejscu tak małemu dziecku bada się wzrok po zakropieniu.
        Kazali nam przyjść w maju, wtedy młody będzie miał 21 m-cy i może coś już powspółpracuje z lekarkami, np przy obrazkach
        • analist73 Re: Wada wzroku 15.12.10, 13:24
          Nie popatrzyłam na suwak :). Myślę że nie masz się co przejmować. Moja córka w wieku 2 lat miała +3,5, okulistka tłumaczyła że to jest tak jakby dorosły miał między około +1,5. Małemu dziecku bada się wzrok po zakropleniu.
        • zdunia1979 Re: Wada wzroku 15.12.10, 20:19
          Ja bada badałam swoje maluchy kilkakrotnie po atropinie i nigdy w takim dużym stężeniu. Jeździmy do naprawdę świetnych specjalistów do Warszawy. Ja nie pisałam, że badanie robi się bez tropiny bo to podstawa tylko to stężenie. Komputer też wymaga atropiny, ale jest konieczny do określenia wady. takie badanie o jakim piszesz jest obarczone ogromnym ryzykiem błędu.

Pozdrawiam!
    • kasiaalbrecht Re: Wada wzroku 17.12.10, 20:44
      u dzieci fizjologicznie mamy nadwzroczność
      • mewa000 Re: Wada wzroku 19.12.10, 13:59
        Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka