Dodaj do ulubionych

Kaszel po kroplach Zyrtec?

24.12.10, 23:59
Syn ma 6 lat. Zachorował na zapalenie zatok. Obok antybiotyku Dalacin C 3x na dobę po 1 tabletce, woda do nosa Noso Drill, krople do nosa Sulfarinol 3x dziennie 2 krople, Fluimicil 1x na dobę (na kaszel mokry), ma zalecone podawanie kropli Zyrtec 10 kropli na dobę (w jednym podaniu). Syn rano po przebudzeniu ma kaszel mokry, który ładnie się odkrztusi, później zaczyna kaszleć sucho i bardzo go to męczy. Przestaliśmy wskutek tego podawać Fluimicil, odstawiliśmy krople Sulfarinol, kaszel nadal jest i bardzo go męczy. Możliwe jest, aby kaszel wystąpił po kroplach Zyrtec? W ulotce, w działaniach niepożądanych pisze tylko o zapaleniu gardła (może ma podrażnione od kropli?), zapaleniu zatok, jako efekt uboczny działania leku.
Ps. Jutro już mu nie podam tych kropli i zobaczymy efekty.
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 25.12.10, 02:36
      kup syrop actifed jest bez recepty jest super i stodal.Wątpliwe aby kaszel nastapił po zyrtecu,jest przeciwalergiczny i obkurcza śluzówki.
    • kasiaalbrecht Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 27.12.10, 20:47
      nie sądzę żeby po kroplach
      • mama0507 Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 29.12.10, 12:24
        Dziękuję Pani dr za odpowiedź. Poszliśmy do pediatry zaraz w poświąteczny poniedziałek i okazało się, że w trakcie antybiotyku mamy jeszcze krtań( i stąd ten suchy kaszel), antybiotyk (Dalacin C) przedłużony z 8 do 10 dni i oczywiście syrop przeciwkaszlowy (Sinecod).
        • mama0507 Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 11.01.11, 10:51
          Dalej jednak mam wątpliwości co do stosowania kropli Zyrtec, a suchego kaszlu. Od samego początku, kiedy tylko te krople zostały wprowadzone syn ma suchy, duszący kaszel... Czytałam na forum, że czasem stosuje się ten lek, żeby pozbyć się takiego kaszlu. Mamy stosować te krople do zakończenia opakowania. Syn w dzień rzadko kaszle, dzisiaj w nocy miał napad takiego suchego kaszlu trwało to ok. 0,5-1 godziny, podałam syrop stodal i do rana spał już spokojnie, poszedł do przedszkola po prawie miesiącu siedzenia w domu i leczenia zapalenia zatok. Nie wiem, co dalej, bynajmniej dzisiaj namierzam pulmunologa i jedziemy na wizytę. Badania na pasożyty ujemne, a my tak od kaszlu do kaszlu, osłuchowo czysto. W domu wietrzę jak szalona, temperatura 20 stopni w dzień, w nocy 18-19 stopni.
          • szironna Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 13.01.11, 08:09
            powód kaszlu trudno określić, może to być alergia, może niewyleczona infekcja, mogą i oskrzela jako następstwo zapalenia krtani. dobrze że planujesz odwiedzić lekarza pulmunologa, on po zbadaniu synka powinien postawić diagnozę.
            dajesz jeszcze małemu sinecod? ten lek ma swoje plusy, ale działa bezpośrednio na mozg, blokując odruch kaszlu, co na dłuższą metę dobre nie jest. masz inhalator ?- jeśli tak zrób synkowi inhalacje z soli fizjologicznej (zapytaj też pulmunologa o leki wziewne). jeśli ma suchy kaszel trzeba go zmienić w mokry (dając sinecod niejako to uniemożliwiasz) - zatem warto podawać chociażby mucosolvan. ale to już najlepiej przegadaj z pulmunologiem, bo u Was ten kaszel zbyt długo trwa.
            powodzenia, oby się wyjaśniło co dolega synkowi. pozdrawiam.
            p.s. mój syn również ma skłonności do zap.krtani, więc wiem co to znaczy. jesteśmy też pod opieką świetnego pulmunologa-alergologa, któremu na szczęście chce się leczyć, a nie ładować od razu w dziecko antybiotyk, kiedy to nie jest konieczne.
            • mama0507 Re: szironna 13.01.11, 11:14
              Powód trudno rzeczywiście określić, tym bardziej, że zaczął się w trakcie leczenia antybiotykiem zapalenia zatok. Krople zyrtec nie miały jednak żadnego wpływu na wywołanie kaszlu. Właściwie trudno to wytłumaczyć, bo na dzień dzisiejszy synek ma zmiany osłuchowe w obrębie lewego płuca i dostał klacid. Wyniki do analizy podałam wcześniej i czekam. Wolę jeszcze poradę drugiego dr. Odwiedziliśmy pulmunologa, który stwierdził tą zmianę i zalecił antybiotyk. Na razie siedzimy w domu, kaszel nie chce się odrywać mimo ambrosolu, więc będziemy oklepywać. Dostaje dużo płynów, przede wszystkim woda. Obawiam się tylko jednego, że synek jednak ma astmę, bo jeśli infekcja dopadnie astmatyka to osłuchowo jest niedobrze. Wiem coś o tym, bo jestem astmatykiem (chyba jednak dziedziczne po tacie i babci). U mnie 3 lata temu zastosowano serię zastrzyków, które niestety nie pomogły i groziła mi kolejna seria, ale odwiedziłam plmunologa i od tamtej chwili biorę leki wziewne i żaden kaszel mnie jeszcze nie dopadł. Mam zakupiony inhalator, przy dwójce dzieci chyba jednak się przyda. Problem w tym, że moja pediatra nie praktykuje przepisywania leków do inhalacji, więc trzeba to zmienić. Co do sinecodu, miałam zalecone podawanie przez pediatrę, więc podawałam, choć prawdę mówiąc zawsze mam obawy przed podaniem i mam efekty właśnie.
              Nie wiem, jak ruszyć mu ten kaszel, żeby się odrywał?
    • dianaro Re: Kaszel po kroplach Zyrtec? 13.01.11, 14:20
      Nie do końca rozumiem, po co lekarz przepisał Zyrtec, skoro jest on przepisywany w przypadku alergii, ponadto jest lekiem "starej" generacji? W tym wieku dziecko powinno dostać Sinupret, który ładnie rozrzedza wydzielinę i ułatwia oczyszczanie nosa. Nie sądzę, aby podawanie Zyrtec wywołało kaszel, raczej jest on wynikiem podrażnienia gardła przez spływającą wydzielinę. Syrop Sinecod jest bardzo dobry na stłumienie suchego, bezproduktywnego kaszlu, ale nie należy podawać go łacznie z syropem wykrztuśnym, gdyż hamuje odruch kaszlowy wydzieliny. jeśli jesteś pewna, że wydzielina całkowicie zeszła i nie ma mokrego kaszlu, to podawaj tylko Sinecod na kaszel suchy, męczący dziecko, a Zyrtec odstaw. Moje dziecko jeśli chodzi o alergię nieżytową dostaje albo Xyzal albo Aerius - poza tym Zyrtec ma tak okropny smak i zapach octowy, że sama wzdrygałam się przed jego braniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka