Dodaj do ulubionych

Alergia na mleko

07.01.11, 22:09
Mój synek ma 6 miesięcy i prawdopodobnie alergie na krowie mleko ( piszę że prawdopodobnie bo nigdy nic nie wiadomo pomimo że bardzo uważam na to co jem i dokładnie obserwuje przy rozszerzaniu diety). Reaguje on bardzo silną wysypką na buzi nawet przy minimalnym kontakcie z alergenem np. zjem odrobinę masła bądź łyżeczkę jogurtu naturalnego i za dwa dni już ma suchą skórkę na buzi. Czy przy tak silnej reakcji alergicznej jest szansa, że z tego wyrośnie? Co robić żeby tak się stało?
Obserwuj wątek
    • sloooneczko Re: Alergia na mleko 08.01.11, 14:04
      jak karmisz dbaj o diete, bez pospiechu rozszerzaj mu diete, wskazane jest podawac dziecku probiotyk regularnie ( np dicoflor 30). Karm jak najdluzej piersia.Moze wyrosnie, moze i nie wyrosnie..niestety. Moja 2,5 letnia corka toleruje produkty mleczne ( wprowadzone po 1 5 mc zycia), reagujac bardzo silnie na zwykle krowie mleko.Wobec czego znow pije modyfikowane. Dlugo byla na Nutramigenie, pozniej na Pepti.
      • mysz-83 Re: Alergia na mleko 08.01.11, 22:03
        Wprowadziłam mu niedawno Pepti, bo niedługo wracam do pracy. Bardzo uważam na to co jem, czytam dokładnie skład wszystkiego i jeśli coś ma napisane "może zawierać śladowe ilości ..." odpada. Jednak czasami mi się zdarzało ugryźć kawałek maleńkiego ciasteczka, bo i tak czuje się umęczona no i prawie że od razu było widać to na buzi. Po tak małej ilości. Nie chciałabym popełnić błędu który by skutkował alergią na zawsze. Ale jak to zrobić?
        • mruwa9 Re: Alergia na mleko 09.01.11, 01:26
          niestety, musisz calkowicie wykluczyc mleko i jego przetwory ze swojej diety, jesli karmisz i jesli to ewidentne uczulenie na mleko. A ono czai sie wszedzie, w wyrobach cukierniczych, piekarniczych, nawet w wedlinach. Nie musisz glodowac, jesli bardzo ci brakuje ciastek czy kawy z mlekiem, to mozesz zabielac kawe np. mlekiem owsianym, a ciasta i ciastka wypiekac sama na bazie masla kokosowego, mleka kokosowego/owsianego/ryzowego, zamiast gotowych wedlin - sama mozesz zrobic pieczen i na zimno jesc zamiast wedlin. Nie musisz sie umartwiac, jest sporo mozliwosci urozmaicenia sobie diety mimo koniecznosci wykluczenia nabialu.
    • kasiaalbrecht Re: Alergia na mleko 09.01.11, 20:21
      alergia pokarmowa mija najczęściej do 3 roku życia, co do postępowania to całkowita dieta bezmleczna ( również bez masła i jogurtu)
    • agnieszka.anka Re: Alergia na mleko 11.01.11, 10:20
      Choć nie jestem specjalistą, to borykałam się z takim samym problemem, dlatego również odpowiem. Moja dzisiaj 2,5 letnia córeczka praktycznie od urodzenia miała silne kolki i ulewania i bardzo szybko pojawiły się silne pryszcze na twarzy. Wyeliminowanie alergenu z organizmu dziecka to nie jest kwestia tygodnia, a raczej miesiąca. Jeśli chcesz karmić piersią, powinnaś wyeliminować wszystko co związane z mlekiem, przy czym przy prawidłowej eliminacji alergen z twojego organizmu wyjdzie w ciągu tygodnia. Więc w pierwszym tygodniu nie licz na poprawę u dziecka, dopiero po 2-3 tygodniach można spodziewać się poprawy. Nalezy do tego dodać jeszcze fakt, że na początku popełnia się błędy w eliminacji. Ja karmiłam piersią, ponieważ moja córka nie tolerowała nutramigenu, więc jedynym sposobem na podawanie jej mleka była moja dieta i moje mleko. Bardzo ważne jest abyś piła dużo wapna, ponieważ polecą Ci zęby i nabawisz się tendencji do wczesnej osteoporozy. A z diety należy wyeliminować produkty mleczne, w wielu produktach jest mleko w proszku, a więc odpadają pasztety, wędliny (nie wiesz co tam dodano), parówki (dużo mleka w proszku), chleb tostowy też posiada mleko w proszku, najlepszy jest żytni z dobrego źródła. Do smarowania pieczywa tylko Flora, która nie posiada mleka w ogóle (kosztuje ok 7 zł), jeśli masz ochotę na kawę z mlekiem to mleko sojowe (choć o soi róznie mówią) albo właśnie tutaj polecone przez kogoś inne. U mnie przez ten rok zakrólowały na stałe wafle ryżowe, które jadłam z dżemem porzeczkowym (nie wiem, gdzieś wyczytałam że też najlepszy przy karmieniu piersią). Można upiec pierś z indyka, aromatycznie przyprawić i kroić na kanapki.
      Przy rozszerzaniu diety świetnie sprawdza się kaszka Sinlac, jest smaczna (ja też ją jadłam, żeby dostarczyć sobie jakichś wartości, póki karmiłam piersią) i mojej córeczce też bardzo smakowała. No cóż, w takiej sytuacji trudno rozszerzać dziecku dietę o bardzo urozmaicone produkty, moja córka nie zamakowała twarogów czy sera żótego w tym czasie, kiedy rozszerzałam, więc dzisiaj tego nie lubi, nad czym trochę ubolewam, bo wszelkiego rodzaju pasty twarogowe (np z wędzoną rybą) są dla mnie świetnym sposobem na urozmaicone śniadania/kolacje. W każdym razie myślę, że dobrze by było jak najdłużej karmić piersią, nawet jak wrócisz do pracy. Życzę powodzenia!
      • mysz-83 Re: Alergia na mleko 11.01.11, 10:56
        Dziękuje za rady. Myślałam, że wyeliminowałam już wszystko jednak nie pomyślałam o wędlinach. Parówki też ostatnio nałogowo pożerałam. Pije mleko sojowe i ono go nie uczula. Zastanawiam się nad podawaniem mu jakiegoś probiotyku np. Latopic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka