Dodaj do ulubionych

Ospa wietrzna

04.02.11, 20:44
Moja córcia ma 17 miesięcy i zaraziła się ospą od mojego brata. Wysypało ją w niedzielę rano, a że w weekendy lekarze rodzinni mają wolne, pojechałam na pogotowie. Chrostki już zasychają i tworzą się strupy, ale mam kilka pytań:
1. Jak długo moja córcia zaraża innych i jak długo mam ją izolować???
2. Lekarka na pogotowiu absolutnie zakazała kąpieli. Słyszałam od innych mam, których dzieci miały ospę, że je normalnie kąpały. Jak to jest z tym kąpaniem???
3. Lekarka zakazała również spacerów. Kiedy najwcześniej mogę wyjść z córcią na spacer???
Obserwuj wątek
    • dziub_dziubasek Re: Ospa wietrzna 04.02.11, 22:00
      Zaraża do momentu zaschnięcia krost. Ja swoje dzieci kąpałam pod prysznicem codziennie i jakoś nie zauważyłam strasznych powiklań czy gorszego gojenia krost.
      Na spacery wychodziliśmy jak krosty były poprzysychane- u starszaka po chyba 9 dniach u młodszej po tygodniu, tyle że to był środek lata.
      • scarlet_s Re: Ospa wietrzna 05.02.11, 00:38
        Dokładnie, my też kąpiemy, na spacer nie wychodzimy, bo pogoda do d...
    • kozauwoza Re: Ospa wietrzna 05.02.11, 08:36
      Z tą kąpielą to sa dwie szkoły. Ja tam kąpałam ale nie pozwalałam siedzieć w wannie długo, szybka kąpiel bardzo dobrze robiła dziecku i na krosty i na ogólne samopoczucie.
      A jesli chodzi o wychodzenie na dwór to nawet jak juz nie zaraża trzeba uważać bo dziecko po ospie jest bardzo jest osłabione, bardzo łatwo może złapać coś nowego.
      • gucia101 Re: Ospa wietrzna 05.02.11, 19:01
        Witam ,właśnie jesteśmy po ospie .Kąpiele wskazane pod prysznicem .Dziecko lepiej sie czuje i w razie ranek trzeba myć by do zakażenia niedoszło .Po kąpieli osuszyć ręczniczkiem ciałko i smarować krostki .
        Fajnie mieć już ospe za sobą .POzdrawiamy i wytrwałości życzymy.
    • malgosiek2 Re: Ospa wietrzna 05.02.11, 20:35
      Kąpiel jak najbardziej wskazana, a to dlatego, że jak dzieciak się poci to pot dodatkowo nasila świąd.
      Więc maluch znacznie więcej się drapie, co może doprowadzić do nadkażeń krost.
      Nie mówimy tu o długich kąpielach w wannie,można krótkie posiedzenie zrobić dodając do wody nadmanganian potasu,tak aby roztwór był lekko różowy.
      Ale też prysznic przyniesie ulgę.
    • kasiaalbrecht Re: Ospa wietrzna 06.02.11, 09:44
      zaraża do momentu przyschnięcia ostatnich strupków stąd też do tego czasu nie wychodzimy, można kapać pod prysznicem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka