klarci 14.05.11, 13:15 dziecisawazne.pl/petycja/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
momago Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 14:02 Klarci - po pierwsze petycję trzeba skierować do rodziców i ich w pierwszej kolejności edukować w sprawie kształtowania nawyków żywieniowych dzieci. Rzeczywistość jest taka, że większość dzieci je na śniadanie "mleko" (a tak na prawdę produkt mlekopodobny) z jakimś słodkim dodatkiem albo serek reklamowany w telewizji (zapewniający zdrowe kości - śmiechu warte). Tak jedzą w domu, do takiego jedzenia są przyzwyczajone i gdybyś podała im kaszę jaglaną z duszonymi jabłkami, posypane orzechami i mielonym simieniem na śniadanie to do obiadu połowa by głodowała. To samo gdyby nagle w przedszkolu pojawiła się na obiad kasza gryczana z wątróbką i warzywami to gwarantuję, że dla połowy dzieci byłby to pierwszy kontakt z takim daniem :-). Prawda jest taka, że dzieci rozpoczynają swoją przygodę z jedzeniem wciągając papki ze słoiczków (które tak na prawdę nie różnią się od siebie smakiem - no może z wyjątkiem tych jednoskładnikowych) a potem jedzą to co rodzice - ziemniaki, kluchy, mięso bo to szybko można przygotować. Dieta jest monotonna i przedszkola wychodzą temu na przeciw - wiedzą, że takie potrawy są przez dzieci akceptowane, chcą żeby posiłki były sprawnie zjedzone, nikogo nie trzeba było karmić ani specjalnie namawiać. Nie chcę być niesprawiedliwa, są też rodzice, którzy zwracają uwagę co jedzą ich dzieci i kierują się rozsądkiem (nie reklamą) - sama znam takich których dzieci nie jadają przedszkolnego jedzenia, codziennie przychodzą z własnym. Niestety dotyczy to przedszkoli niepublicznych :-( W publicznym przedszkolu jeśli nie chcesz żeby dziecko jadło "mleko", musisz przynieść zaświadczenie od lekarza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 14:22 www.pm5.legionowo.pl/index.php?cmd=zawartosc&opt=pokaz&id=236 Oto nasz jadlospis. I jesli ktos powie, ze jest monotonny to ja podziekuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
momago Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 14:59 A w następnym tygodniu to samo tylko w odwrotnej kolejności :-) Moje dziecko też chodzi do przedszkola. Przez cały tydzień na śniadanie pieczywo z wędliną, na obiad kluchy albo ziemniaki z mięsem. A zupy u Was miksują? - u nas tak więc dzieci nawet nie są świadome że jedzą fasolę. My w domu tak nie jadamy więc dla mnie ta dieta jest monotonna. Nie mogę się doczekać kiedy córka przestanie chodzić do przedszkola bo gdyby nie jadała w domu to jeszcze rok i zapomniałaby jak wygląda fasola albo kasza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 15:21 Dałam Ci link bys zobaczyla. W nastepnym tygodniu sie nei powtarza ;) I uwierz mi, owocow jest duzo. Poprzednie przedszkole zywilo dzieci kanapkami z nutella i ogolnei smieciowym zarciem. Tak wygodniej i ... taniej ;) U nas zup nie miksuja. Co to dzieci zebow nie maja???? Albo maja sztuczne szczeki? Gryzc potrafia. Dostaja tez marchewki do gryzienia. Dostaja fasolki, kasze... Naprawde polecam Ci zajrzec po jakims czasie i porownac. Ja porownuje i sie zachwycam. Bo i kapusta kiszona bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mama9908 Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 15:47 miksuje się zupy w żłobku a nie w przedszkolu, wiecie co ja pracuję w przedszkolu, panie układające jadłospis naprawdę się starają dzieci dostają kasze gryczaną, warzywa , owoce, ale wierzcie mi nauka jedzenie rozpoczyna się w domu, dzieci nie są nauczone jedzenia warzyw, owoców, nie mówiąc już o umiejętności trzymania łyżki czy widelca, moim zdaniem petycja oczywiści ma sens ale nic nowego nie wniesie bo dzieci i tak tego nie będą jadły, miałam kiedyś chłopca w grupie, który przez 4 lata edukacji przedszkolnej jadł tylko kluski z cukrem, kotlety i rosłó, jak było co innego to nie jadł nic, suchy chleb bo masła też nie tolerował, a przychodzili rodzice i jechali prosto na pizze albo frytki... Odpowiedz Link Zgłoś
momago Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 18:30 Właśnie o tym pisałam w poście powyżej - nawyki żywieniowe kształtujemy w domu Odpowiedz Link Zgłoś
momago Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 18:28 Macie dużo szczęścia. My chyba jesteśmy w tym Waszym poprzednim przedszkolu :-). U nas zupy miksują bo panie twierdzą, że dzieci nie chcą jeść jak warzywa pływają. Moja córka powiedziała mi kiedyś, że była na obiad zupa z krokodyla... Z ciekawości spytałam w przedszkolu o co chodzi. Pani powiedziała, że to zupa z zielonego groszku tylko tak ją nazywają bo niektóre dzieci na samo słowo groszek dostają gęsiej skórki :-). Przez całą zimę moja córka jada śniadania w domu bo inaczej w przedszkolu codziennie "mleko" z płatkami albo makaronem. Zanim poszła do przedszkola jadła np. jarmuż duszony z czosnkiem, duszoną kapustę pekińską, praktycznie zero białej mąki, cukru, mleka. Teraz, po trzech latach w przedszkolu, jak w zupie kluchy nie pływają to kręci nosem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 15.05.11, 13:22 Moje dziecko w domu żąda kaszy mannej, bo taka dostaje w przedszkolu. Co wiecej, ono ja dostaje z sokiem malinowym. Mnie zaskakuje. Bo oczywiscie prosciej i chyba jednak taniej poslodzic cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia-krysia Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 15.05.11, 13:48 1. "kaszy manny" 2. Sok malinowy? Skąd? Domowej roboty bez dodatku cukru, czy wyciskany ze świeżych malin w zimie? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 15.05.11, 16:35 Jezeli robisz domowy sok bez dodatku cukru to jestes "miszczem" ;)))) Bo ja odkad pamietam to widzialam w domu maliny wlasnie zasypane koszmarna iloscia ..... CUKRU ;) Pozdrawiam purystke jezykowa ;) (język polski jest dla mnie językiem obcym, więc robię w nim błędy) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 15.05.11, 16:37 PS Panna mądralińska (a moze przemądrzała) nie odpowiedziała czym zywią dzieci w przedszkolu, do którego uczęszcza bądź uczęszczała jej pociecha. Ale może nie ma pociechy więc się czepia dla bycia zgryźliwą i czepialska??? Jak to każda ciocia klocia? Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia-krysia Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 18:27 2 razy w tygodniu ziemniaki, 2 razy białe kluchy, raz tylko kasza. Drugie śniadanie pozostawia wiele do życzenia: budyń, buła, rogalik, biszkopty (wszystko z białej mąki), mleczko smakowe itd. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 14.05.11, 19:52 Moje dziecko zostalo zepsute w przedszkolu (polskim) slodzona herbata do picia. Bez opcji nieslodzonej czy chociazby wody. Makabra. ja bym przede wszystkim zaczela od tego, zeby szkoly i przedszkola uczynic strefami bezcukrowymi. Jedyne weglowodany proste, jakie powinne byc dozwolone, to te zawarte w owocach. Tak jest w Szwecji- nie ma sklepikow ze slodyczami i chipsami, ani nie wolno dzieciom przynosic nic slodkiego do przedszkola/szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 15.05.11, 13:21 Popisz sie co zjadaja w Twoim przedszkolu ;))) Obawiam sie, ze ciagle puree ziemniaczane, jakies zupy, zero ryb... mielone kotlety i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
klarci momago 15.05.11, 01:52 nie jestem autorem petycji, tylko przekazuję ją dalej, bo popieram. poza tym wiesz, lpeij zmienić część rzeczywistości, niż załamać ręce, że to itak nic nie da - da. dzieci chętniej sięgają po różne produkty w grupie. widzę to po swoim dziecku i były już robione badania na ten temat - grupa ma ogromny wpływ. tak czy inaczej zachęcam do prawidłowego żywienia i w domu i pilnowaniu tego w przedszkolach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dzidziunia_1 Re: momago 15.05.11, 12:10 Moje dziecko nie wie jak smakuje lizak, cukierki, gumy rozpuszczalne czy słodzona cukrem herbatka ... od września zaczynamy przedszkole w grupie trzylatków i ... w menu tygodniowym przeczytałam: drugie śniadanie słodka bułeczka+herbata słodzona lub kisiel z dżemem a po obiadku na deser lizaczek ... SZOK. Nie jestem matką, która chce dziecko karmić samym zielskiem ;) ale są inne posiłki, równie smaczne i zdrowe a nie tylko puste, kaloryczne !!! syn uwielbia np kiwi pokrojone w kostkę i polane odrobiną miodu :) można wymyślić? Można tylko po co ... lepiej iść na łatwiznę i ciąć koszty jak się da ... SZKODA ... i ile spokoju dla przedszkolanek, gdy szkraby z zamiłowaniem liżą, ssają i ciumkają obrzydliwie słodkie lizaczki ... Odpowiedz Link Zgłoś
momago Re: momago 15.05.11, 16:01 Niestety musisz się liczyć z tym, że gust smakowy dziecka się zmieni. Ja wywalczyłam w przedszkolu dietę bez mleka i słodyczy, ale i tak w domu córka już nie chce jeść tak jak dawniej. Marudzi kiedy musi jeść mięso bez ziemniaków. Ja tego też nie akceptuję, ale jestem świadoma ograniczeń które są w przedszkolach - po pierwsze pieniądze (niestety), po drugie nawyki osób przygotowujących posiłki (niektórzy np.nie potrafią ugotować zupy bez kostki rosołowej lub vegety). Obserwuję swoje otoczenie i wierz mi większość rodziców jest zachwycona taką dietą i tym, że dzieci tak chętnie w przedszkolu wszystko jedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
klarci Re: momago 15.05.11, 20:28 > po drugie nawyki osób przygotowujących posiłk > i (niektórzy np.nie potrafią ugotować zupy bez kostki rosołowej lub vegety). to najwyższy czas sie nauczyć :/ jak idę do pracy to nie dyktuję warunkjów, tylko pracodawca wyznacza zakres moich obowiązków. jak sie czegos nie umie, to trzeba się nauczyć a co do rodziców zachwconych słodka herbatą - bez komentarza :/ ja spotykam olewkę, ale zadowolenie to już dla mnie czysta głupota :( Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: momago 15.05.11, 20:56 Na dziecko obecnie przypada u nas na przyklad na zywienie 6 zl dziennie. Zastanawialam sie, czy nie zdrowiej zamiast kanapki z wczesniej przytoczona nutella dac dziecku jablko. I ... no coz. Ostatnio poszlam na targ (czyli taniej niby jak w sklepie bo od chlopa) i co?? jablka drogie jak zboj. Prosciej kupic nutelle i ten jeden sloik wystarczy na kilkadziesiat dzieci. Tak wiec nei zawsze to kwestia nawykow zywieniowych. Z proznego i Salomon nie naleje. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia-krysia Re: momago 16.05.11, 08:35 Jabłka chcesz na wiosnę kupować??? Sprawdź kiedy w Polsce zbiera się jabłka i jak to się dzieje, że są dostępne jeszcze w maju. Pewnie jabłko było z Nowej Zelandii, zastanów się ile to kilometrów i ile trzeba spalić ropy i ile zanieczyszczeń uwolnić do atmosfery, żeby przetransportować te jabłka do Polski. Trzeba jeść lokalne produkty i takie jakie są dostępne w danej porze roku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Ciociu klociu :) 16.05.11, 09:15 Zadalam Ci pytamnie, dopoki nie odpowiesz, nie mam Ci nic do powiedzenia ;) Wole mimo wszystko dostepne na tzw. przednowku jablka niz pedzone pomidorki i inne nowalijki ;) Ale wymadrzaj sie dalej, w innych podobnych watkach tudziez. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabeauty Re: petycja odnośnie zywienia w przedszkolach 16.05.11, 09:39 Nie ma co narzekac na polskie przedszkole.Mieszkam w Holandii i tam to dopiero dzieci maja urozmaicone menu.Nie wiem,czy jest tak we wszystkich przedszkolach,ale gdy chcialam zapisac swoja corke to dostalam rowniez informacje o wyzywieniu.Dzieci dostaja chleb z pasztetem,serkiem topionym,maslem orzechowym,dzemem,wedlina w poludnie.Rano owoc,ok 15 jogurt lub owoc,ok 17 wafel ryzowy albo ciastko.Dostaja do picia raz dziennie mleko,a potem tak zwana lemoniade,ktora sie przygotowuje z syropu owocowego i wody najczesciej prosto z kranu.I jak w takim przypadku wyrobic prawidlowe nawyki zywieniowe? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi klarci 16.05.11, 15:03 Primo - to jest forum dyskusyjne, a nie linkownia, więc proszę, abyś kolejne tematy rozwijała, a nie wstawiała gołe linki. Secundo - na temat tej petycji założyłaś już ochnaście wątków. Usuwam inne z f. redakcyjnych, zostawiając ten - jeden - i proszę, abyś więcej nie powielała, bo to niezgodne itd. W razie pytań zapraszam na priv. Zona administracja eDziecko.pl Odpowiedz Link Zgłoś