Dodaj do ulubionych

Komar, cała stopa potwornie spuchnięta

23.05.11, 18:49
Witam, córkę lat 5 wczoraj ugryzł komar w stopę, Noga od kostko po paluszki bardzo mocno spuchła, jedna wielka bania:/
od razu po ugryzieniu posmarowałam fenistilem, później dałam wapno i zyrtek.
Dzisiaj gorzej, lekarz przepisał elocom, posmarowałam, do tego altacet i w żelu i okład, wapno, clemastinum, fenistil w żelu, maść arnikowa niestety żadnej poprawy a nawet jest gorzej
Lekarz chciała dać zastrzyk ale jak usłyszała, ze dwa dni temu skończyła szczepionkę ismigen to powiedziała, ze nie wolno tego zastrzyku (fenicort chyba)
W zeszłym roku też był taki problem, ale miała zastrzyk i ok
Była dobrze zabezpieczona przed komarami ale niestety, ugryzły ja jeszcze w dwa miejsca i lekka gulka tylko. Do tego jeszcze ma lekką wysypkę na rączce.
Co mam robić, czy jechać do szpitala? w końcu dwóch lekarzy ją dziś widziało.
czy może być jakieś zagrożenie życia? nie wiem co robić
Obserwuj wątek
    • angela10086 Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 23.05.11, 18:55
      moj ma tak na muszki, lato sie zbliza az sie boje.... mial tak spochnieta stope w tamtym roku, ze nie moglam sandala wlozyc:/ zeszlo po kilku dniach
      • annazl Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 23.05.11, 19:09
        a co pomogło?
    • katisza Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 23.05.11, 19:27
      moje dziecko tak reaguje , u nas po 3 dniach dopiero ustępuje opuchlizna .
      Smaruje elcomem , doustnie zyrtek albo inny .Wapno , dla alergików z kwarcetyzyną ( jakoś tak )
      Altacet , też .
      jak ciachnął go w policzek , to oka nie było widać .Wyglądał strasznie .Na ręku jakby następny łokieć .
      Nasz alergolog nie przejęła się tym , ponoć coraz więcej dzieci tak reaguje .
      • angela10086 Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 24.05.11, 08:45
        pomogl zyrtec, fenistil, wapno, zastrzyk jakis dostal ale nie wiem co to bylo. Po zejsciu opuchlizny bylo widac miejsce ugryzienia
    • momago Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 24.05.11, 10:04
      Jesteś pewna, że to był komar? Ja na ukąszenia przykładam okład z sody (czubata łyżeczka na 1/4 szklanki wody).
      • annazl Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 24.05.11, 11:48
        pewności nie mam, ale tak podejrzewam, bo było duzo komarów
        niestety wieczorem i w nocy noga zaczęła puchnąć jeszcze bardziej mimo tych wszystkich leków i skończyło się na wyjeździe do szpitala
        Dostała zastrzyk, trochę zeszło- tzn. wróciło do wyglądu z wczoraj rano- opuchnięte ale nie jak w nocy i trochę sine:/
        Jakaś masakra, a sezon dopiero się zaczyna przecież
        • annazl Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 24.05.11, 11:50
          a czy macie może doświadczenie z takim urządzeniem
          www.doz.pl/apteka/p8397-Aspivenin_miniaturowa_pompka_ssaca_1_szt
          • e-kasia27 Re: Komar, cała stopa potwornie spuchnięta 25.05.11, 16:52
            To pewnie nie komar, a meszka - maleńka muszka, która nawet jak gryzie, to nie bardzo się to czuje.
            To po meszkach pozostaje ślad ugryzienia-krwawy punkcik, bo wgryzają się w skórę, a nie wkłuwają, jak komar. Na meszki to normalna reakcja organizmu, opuchlizna schodzi zwykle po dwóch dniach i wtedy pozostają jeszcze sino-czerwone placki z dziurką w środku (strupkiem), a swędzi jak diabli.
            Ostatnio pojawiło się ich bardzo dużo.

Zgryzły mi nogi trzy dni temu, przez dwa dni siedziałam i się drapałam, a nogi miałam jak banie, dzisiaj już opuchlizna zeszła, ale jeszcze trochę swędzi i wygląda paskudnie. Też brałam wapno i claritinę(bo to reakcja alergiczna na jad owada), dobrze jest smarować altacetem w żelu , albo okłady z sody lub altacetu robić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka