Dodaj do ulubionych

mleko matki i alergia

15.06.11, 09:46
Witam serdecznie.

Moje pytanie: czy w ogólnym rozrachunku mleko matki, zawierające alergen jest i tak lepsze dla dziecka od mleka modyfikowanego?

Chodzi o sytuację mojego syna-6,5 mies, od 2 tyg. na Bebilonie Pepti, drugi dzień odstawiony od piersi. Alergia objawia się wysypką na szyi i częściowo na plecach i krwią utajona w kale (na 5 prób, 3 wyniki pozytywne).
Alergia nie wiadomo na co. Przez 2 mies. byłam na diecie eliminacyjnej (nabiał, jaja i wybrane produkty), ale bez efektu.

Zastanawiam się czy korzystnym byłoby ściągać choć trochę swojego mleka i dodawać do modyfikowanego (syn raczej już pierś odrzucił na dobre).
Obserwuj wątek
    • b.bujak Re: mleko matki i alergia 15.06.11, 10:18
      teraz są nowe wytyczne...
      wśród pediatrów krąży teoria, wg której dieta matki nie ma wpływu na alergiczne reakcje dziecka karmionego piersią - nigdy jednak nie usłyszalam argumentów potwierdzających te tezę poza tym, że "na ostatniej konferencji tak mówili" :)

moim zdaniem, Twoj pomysł z mieszaniem mleka nie ma za bardzo sensu - to juz duze dziecko, 6 miesięcy karmienia piersią to i tak niezły czas; albo zostalabym przy mleku mod. albo postarała się o powrót do piersi, myśle, ze to jest realne
      • emil.zola Re: mleko matki i alergia 15.06.11, 12:56

dzięki za info

byc może wypożyczę laktatro elektryczny i będe ściągać mleko.
        Odczekam 2 tyg. i zobaczę czy na samym Bebilonie stan skóry małego się poprawi. Jeśli nie-nie będę mu podawać swoje.

Niestety wyłączne karmienie odpada, bo synek b. mało z piersi jadł i nie przybierał na wadze, mimo ciągłego przystawiania.
    • kasiaalbrecht Re: mleko matki i alergia 19.06.11, 10:12
      najczęstszym alergenem jest białko mleka krowiego, wtedy musi być Pani na diecie eliminacyjnej wykluczajacej też produkty zawierajace serwatkę kazeinę i masło oraz wszystkie produkty mleczne, poprawa nastepuje do 6-8 tygodni, jeśli może i chce Pani nadal karmic piersią to jak najbardziej ale musi Pani przestrzegać restrykcyjnie diety bezmlecznej
      • furryfriday Re: mleko matki i alergia 16.11.11, 15:31
        Ewentualnie - wspomaganie probiotykami. W niektórych rodzajach alergii bardzo mocno poprawiają reakcje immunologiczne i pozwalają na całkiem normalne życie, przynajmniej tak przeczytałam tutaj.
        • mamapoli3 Re: mleko matki i alergia 24.11.11, 13:12
          pewnie nie ma jednoznacznej 100% pewniej odpowiedzi. Moja córka miała uczulenie na białko mleka i byłam na diecie bezmlecznej przez około rok czasu, z czego 6 m-cy na bardzo restrykcyjnej, były efekty. Co 3 m-ce robiłam próby. Sporo czytałam że mleko matki jest najcenniejsze bo zawiera bakterie które pomagaja w dojrzewaniu układu immunologicznego-związanego przeciez z alergią. Moje zdanie jest takie że jeśli masz siłę to warto karmić, może dłużej trzeba poczekać na efekty albo zaostrzyc swoją dietę. Jeśli przejdziesz na pepti albo nutramigen to podawaj probiotyki(latopic zaleca się alergikom).powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka