Dodaj do ulubionych

Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyna?

03.08.11, 21:34
Witam,

U córeczki (6miesięcy) na rączkach, nóżkach a ostatnio już też na brzuszku pojawiły się szorstkie suche plamy. Poniżej zamieszczam linka do strony ze zdjęciem plamek.
Co może być przyczyna? alergia na jakiś pokarm czy może proszek do prania, albo jeszcze coś innego...?Plami raczej nie swędzą, Dzidziek się nie drapie. Tylko z każdym dniem jest ich coraz więcej:/ Wg naszej pediatry wygląda to jak AZS ale nim nie jest bo plamki są w nietypowych miejscach.
www.deszcz_cool.republika.pl/plamy.jpg
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 04.08.11, 15:56
      wyglada to na zmiany alergiczne
    • najma78 Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 05.08.11, 15:33
      Smarowalam diprobase (pomagalo) nawet 7-8 razy dziennie, kazde z moich dzieci mialo glownie na nozkach i glownie w okresie zimowym, wyrosly ok. 18-24 m-ca zycia wszystko zniknelo i nie powrocilo.
      • gonia_23 Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 05.08.11, 16:30
        moje dziecko miało takie same plamy + w okolicach zgięć łokci i pod paszkami. ma teraz 11 m-cy i wszystko znikło. lek mówiła że to łojotokowe zapalenie skóry (byłam z młodym w Międzylesiu na oddz. der. dziecięcej) pomimo,że jego zmiany w zgięciach łokci swędziały. Zalecenia kąpać co drugi lub trzeci dzień, nie przesadzać z tłustymi preparatami bo zmiany będą się powiększać. ja smarowałam oilatum soft, żeby złagodzić swędzenie i przy zaostrzeniach swędzenia(gdy drapał się w nocy) steryd w postaci maści przez góra trzy dni.

Jak twoją małą nic nie swędzi to nie koniecznie to jest alergia. młoda skóra i nie ze wszystkim sobie radzi.
    • mamapabla1 Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 06.08.11, 11:42
      Mój synek miał podobne zmiany na klatce piersiowej, tez nie były swędzące. Wg naszej pani doktor to AZS przy uczuleniu na laktozę( maluch jest już na bebilonie pepti). Kazała smarować Bepanthenem, a gdy objawy się zmniejszyły kremem Nivea SOS. Pomogło, po plamach nie ma śladu.
    • gabi.0 Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 06.08.11, 20:43
      MOja 3 letnia corka ma identyczne plamy. Zaczely sie jej pojawiac gdy miala ok 1, 5 roku. A pojawiaja sie wtedy gdy Mala zje za duzo nabialu...Jednym slowem- u nas to reakcja alergicczna.
    • czarna_12 Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 08.08.11, 17:14
      u mojej identyczne pojawiły się już około 3 miesiąca głównie wtedy jak ja podjadłam za dużo nabiału,do tej pory plamy się pojawiają głównie na plecach klp,brzuszku i rękach(nie swędzą) jak przesadzimy z mlekiem i serkami. Smarujemy emolium lub balneum baby krem...
    • mamastyczniowa Re: Szorstkie suche plamy (zdjęcie)-jaka przyczyn 27.06.17, 23:02
      to jest azs. Koniecznie emolienty do pielegnacji. My uzywamy elodermu emulsji do kapieli.Super sie sprawdza.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka