Dodaj do ulubionych

Kaszel i wymioty

10.10.11, 15:08
Mój 2 letni synek od kilku tygodni wymiotuje (nie codziennie) po wypiciu porannej dawki kaszki, kaszle mocno i doprowadza się do wymiotów. Staram się po wypiciu podnieść go delikatnie żeby się "ułożyło" ale nie zawsze to pomaga. Lekarz nie stwierdził żadnych nieprawidłowości :/
Od kilku dni synek ma gorączke i jest chory, ma paskudny kaszel i praktycznie każde picie w łóżeczku w pozycji półleżącej kończą się wymiotami :(

Może któraś mama lub pani Dr poradzi coś, gdzie pójść jakie badania albo co wogóle o tym myśleć??
Bliźniakowa mama :)
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Kaszel i wymioty 10.10.11, 15:50
      po pierwsze nabiał krowi zaśluzowuje i na czas infekcji bym go zastąpiła w części przynajmniej zupami. po drugie 2-latek naprawdę może pić z kubka na siedząco. wymioty mogą być na tle alergicznym albo przez zalegająca (spływającą po tylnej stronie gardła) wydzielinę. generalnie należy odśluzować (syrop wyksztuśny (lub herbatka tymiankowa/majerankowa, lub inhalacje z soli fizjologicznej), unikanie zaśluzowaczy w nadmiarze: banany, krowie mleko (modyfikowane też) i jego przetwory, zboża glutenowe w szczególności pszeniczne i cukier i słodycze). no i zbadać czy coś nie uczula.
    • evikon Re: Kaszel i wymioty 10.10.11, 23:04
      Wymioty po kaszlu u małego dziecka(dziecka z ewidentnymi objawami infekcji) to dość częsta sytuacja i należy podejść do tego dość spokojnie. Zacznij od podania herbatki, glukozy, jeśli masz możliwość zrób inhalacje, pozwól dziecku wykasłać zalegającą wydzielinę która w nocy spłynęła z nosa do dolnych dróg oddechowych a potem nakarm dziecko. Możesz spokojnie podać kaszki mleczne.
    • maman3 Re: Kaszel i wymioty 11.10.11, 08:52
      Ja obstawiam pasożyty-kaszel i wymioty-ale skrzywiona pod tym kątem jestem ;)
    • mk271 Re: Kaszel i wymioty 11.10.11, 10:54
      Mój synek też tak ma. Teraz ma 4 latka. Jak zaczyna kasłać podaję mu letnią wodę do napicia i pomaga. U niego to efekt przerośniętych migdałków podniebiennych i wydzielina nie ma gdzie spływać. Pocieszające jest to że razem ze wszystkim wychodzi wydzielina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka