Dodaj do ulubionych

Mucosolvan w syropie - dawkowanie

12.10.11, 15:14
Proszę o pomoc, ponieważ znalazłam 2 różne informacje dotyczące dawkowania.
Jaką dawkę syropu powinnam podać 16-miesięcznemu dziecku, waga ok. 10kg.

W starym opakowaniu syropu wg ulotki - dawkowanie 2*dziennie 1,25 ml.
W nowym opakowaniu syropu wg ulotki - dawkowanie 2*dziennie 2,5 ml.
Skład leku ten sam...

Lekarka (laryngolog) zaleciła 2*1,25ml (posługiwała się jakąś książką, nie wiem na ile aktualną).
Ostatnio stosowałam u dzieci syrop Flavamed i tam dawkowanie 2*2,5 ml.
Obserwuj wątek
    • czarna_12 Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 07:31
      wyznacznikiem jest też jak bardzo dziecko jest zaśluzowane,ja osobiscie podawałam rano około 2ml a po południu tylko 1,5ml.Po wiekszych dawkach sluz ja wręcz zalewał i kaszel sie wzmagał,gdy był tylko katar to po 1ml.
    • b.bujak Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 11:47
      nasza pediatra tez podała ostatnio dawkowanie 2x1,25 ml;
      ale z drugiej strony chyba nie bez powodu producent skorygował dawkowanie... moze zbyt małe dawki były nieskuteczne??

mucosolvan tym właśnie rózni się od innych syropów mukolitycznych, ze ma dwukrotnie wyższe stężenie substancji aktywnej, dlatego podaje sie połowę mniejsze dawki syropu;

ja robiłam podobnie, jak przedmówczyni - dostosowuję ilość leku do intensywności zaflegmienia: w pierwszej fazie kaszlu mokrego rano 2,5 ml, po południu 2 ml; później rano ok 2 ml, po południu ok. 1,5 ml; później rano 2 ml, po południu syrop prawoślazowy; później tylko prawoślazowy, później tylko rano...
      • kasia_750 Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 13:28
        Właśnie o to mi chodzi. Mucosolvan ma 2-krotnie więcej substancji czynnej niż flavamed a identyczne dawkowanie. A na poprzedniej ulotce było inaczej.

Mój synek (o którego pytam) 3 miesiące temu po dawce 2*2,5ml flavamedu (czyli odpowiednik 2*1,25ml mucosolvanu) prawie nie mógł oddychać od wodnistej flegmy, która go zalała. I to już po pierwszym dniu stosowania. A co by było gdyby dostał taką dawkę mucosolvanu ??? Wydawało się, że dawkowanie jest ok, bo miał strasznie dużo gęstej wydzieliny. Oczywiście następnego dnia zmniejszyłam mu dawkę o połowę i już było lepiej.

Teraz zaczęłam mu podawać 2*1,25ml mucosolvanu (zgodnie z zaleceniem laryngologa). I na razie bez większych sensacji. Oprócz tego dostaje Augmentin ES i Zyrtec na zmiany skórne.
        Od wtorku stwierdzona angina + mnóstwo gęstej flegmy + wysiękowe zapalenie uszu (wcześniej temp. 39 st. przez 2 doby). A tydzień temu na kontroli u pediatry było już ok po 2 miesiącach walki z katarem :(

Ze względu na zalegający płyn w uszach prawdopodobnie będziemy stosować mucosolvan przynajmniej przez miesiąc dlatego ważne jest dla mnie dawkowanie.
        • b.bujak Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 17:23
          > Ze względu na zalegający płyn w uszach prawdopodobnie będziemy stosować mucosol
          > van przynajmniej przez miesiąc dlatego ważne jest dla mnie dawkowanie.

nie lepszy byłby sinupret?
          • kasia_750 Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 18:10
            b.bujak napisała:
            > nie lepszy byłby sinupret?

Nie wiem :) Spytam na następnej wizycie - za 2 tygodnie.
            Na razie mamy stosować mucosolvan 2 razy dziennie do następnej wizyty (czyli przez 2 tygodnie). Zdziwiłam się, że tak długo (dotychczas pediatra zalecała 2 razy dziennie maksymalnie 5 dni a potem raz dziennie, łącznie max 2 tygodnie). Na moje wątpliwości laryngolog odpowiedziała, że mucosolvan można stosować nawet przez miesiąc, żeby rozrzedzić wydzielinę zalegającą w uszach. Więc zakładam, że tak właśnie tak chce postępować. To moja pierwsza wizyta u laryngologa. Z córką nie było takich problemów, więc się nie znam.
            • b.bujak Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 16.10.11, 12:08
              w ulotce mucosolvanu piszą, ze dawkowanie podane w tabelce jest zalecane na poczatek infekcji a później mozna zmniejszyc o polowe;
    • czarna_12 Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 14.10.11, 20:52
      na przytkane uszy,zatoki, uwazam ze jest lepszy sinupret przynajmniej nie ma naprodukcji wydzieliny.
    • kasiaalbrecht Re: Mucosolvan w syropie - dawkowanie 16.10.11, 08:18
      w zależnosci od wagi ale w tym wieku wystarczy 1,25 ml 2 razy dziennie, flavamedu podajemy 2 razy wiecej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka