Dodaj do ulubionych

Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny?

02.01.12, 19:38
Witam
Mam pytanie do Pani Doktor odnośnie szkarlatyny
Synek 5,5 lat 1,5 tyg temu dostał wysypki na plecach,klatce piersiowej,szyi i buzi, takie drobniutkie krosteczki.Pani doktor stwierdziła uczulenie.Dwa dni po tym dostał takich białych pęcherzy na języku,bolących i stwierdzono pleśniawki.Pani Doktor przepisała nystatynę do pędzlowania. Wysypki już nie ma.ale wczoraj zauważyłam,ze schodzi mu skóra z palców u nóg i z dłoni i zastanawiam się,czy synek nie przechodził szkarlatyny,która nie została rozpoznana.Zaznaczam,ze synek nie miał gorączki,tylko chrypę i mówi przez nos,ale kataru brak.
Czy jezeli zrobię małemu ASO to po tym badaniu będzie wiadomo czy mały przechodził szkarlatynę?
A z kolei jezeli wynik będzie prawidłowy to czy świadczyłoby to o tym,ze to napewno nie szkarlatyna?
Obserwuj wątek
    • meg254 Re: Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny? 02.01.12, 20:31
      I jeszcze pytanie
      Czy jeżeli szkarlatynę rozpozna się po tym jak schodzi skóra z z palcy u rąk i nóg to powinno dziecko brać antybiotyk,czy już za pózno? Jakie mogą być skutki przejścia nieleczonej szkarlatyny u dziecka ?
    • osmag Re: Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny? 02.01.12, 22:32
      podwyższony wynik ASO powie Ci czy dziecko przeszło zakażenie paciorkowcem. Szkarlatynę wywołuje paciorkowiec, ale również anginę.
      Tak czy inaczej po przejściu szkarlatyny i tak poleca się zrobienie badań krwi i moczu.
    • pyzarogata Re: Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny? 03.01.12, 09:47
      Objawy wskazują na szkarlatynę (mój synek przechodził 2 tygodnie temu), ale dziwne że nie było gorączki. No i brak bólu gardła. Czytałam gdzieś - "nie ma szkarlatyny bez anginy" - mój mały nie mógł jeść, pić, płakał z bólu przy przełykaniu śliny przez dwa dni! Również język go pobolewał i miał białawy nalot (ale nie miał "malinowego języka").
      Szkoda, że od razu nie nalegałaś na zrobienie wymazu z gardła, ja od razu powiedziałam lekarzowi, że mi to wygląda na szkarlatynę i lekarz dał skierowanie na wymaz, za który zresztą musiałam zapłacić, ale raptem całe 20pln.
      A czy ma wysypkę za uszami oraz w zgięciach pod łokciami, kolankami i w pachwinach? Albo takie czerowne kreseczki w tych miejscach?
      • meg254 Re: Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny? 03.01.12, 16:06
        mój mały miał wysypkę na brzuchu,klatce piersiowej,rękach takze w zgięciach nie miał za uszami,ale miał na szyii i buzi.Żadnej gorączki.tak czy inaczej zrobię mu badania,zeby mieć pewność czy to była szkarlatyna.
        A czy Waszym dzieciom też schodziła skóra z palców u rąk i nóg?
    • kasiaalbrecht Re: Czy mozliwe nie rozpoznanie szkarlatyny? 04.01.12, 18:49
      mozliwe jest nierozpoznanie szkarlatyny:(, jesli wykona Pani ASO będzie wiadomo ale raczej nie ma wskazań
      • meg254 do Pani Doktor 04.01.12, 20:12
        Jak mam rozumieć,ze nie ma wskazań do robienia badań skoro mogłabyć nie rozpoznana szkarlatyna?
        Dziś byłam u pani Doktor z synem,gdyż boli go ucho,Powiedziałam o swoich obawach,jednak Pani Doktor powiedziała mi,ze nie możliwe jest,aby była to szkarlatyna(,choć wszystkie objawy na to wskazywały),gdyż organizm sam by nie zwalczył szkarlatyny bez antybiotyku,który trzeba bezwzględnie podawać przy tej chorobie.Syn dostał teraz Duracef,tak na wszelki wypadek gdyby jednak okazało się,ze mogłabyć to jednak szkarlatyna.
        Syn wysypkę miał 3 tygodnie temu,czy jeżeli teraz będzie brał antybiotyk to ewentualnie zapobiegnie to powikłaniom które moglyby wystąpić po szkarlatynie?
        I jeszcze jedno pytanie jak długo moze się utrzymywać podwyszżone ASO,jeżeli organizm przechodził szkarlatynę?
        Dziękuję
        • pyzarogata Re: do Pani Doktor 04.01.12, 21:26
          To po co pani doktor przepisała Duracef, skoro niemożliwe jest, że dziecko przeszło szkarlatynę? Widocznie jednak zakłada taką możliwość, skoro przepisała na wszelki wypadek :/
          W Internecie, w artykułach n.t. płonicy, sa informacje o tym, że łuszczenie się skóry pozwala na "rozpoznanie wsteczne" - czyli jest coś takiego.

Jednak co do łuszczenia się skóry - mojemu synkowi póki co się nie łuszczyła - czy to możliwe, żeby po przebytej szkarlatynie nie łuszczyła się skóra? :/
          • antyg-ona79 Re: do Pani Doktor 04.01.12, 22:10
            skóra po przebytej szkarlatynie nie musi się łuszczyć. Według informacji od mojego pediatry, często spotyka się teraz niepełnoobjawowe wersje tej choroby.
            Od tego samego lekarza też wiem, że szkarlatynę należy potraktować antybiotykiem nawet jeśli objawy choroby już minęły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka