Dodaj do ulubionych

limfocyty atypowe

27.01.12, 14:26
Witam, córka ma 3,5 roku od roku prawie miała nieznacznie podwyższone WBC , na początku listopada miała robioną morfologie z rozmazem ręcznym i wyszło 1% podwyższone limfocyty atypowe. Teraz miała znowu morfologie z rozmazem ręcznym i wyszło:
granulocyty segmentowe 30% norma 35-55 monocyty 9% norma 2-7 (reszta w normie) opis:
Anizocytoza limfocytów. Występują limfocyty reaktywne o atypowym kształcie jądra komórkowego z pojedynczymi wodniczkami i ziarnistościami w cytoplaźmie. Córka jest zdrowa, wirusów żadnych nie przechodziła (ostatni w zeszłe lato, ale to była infekcja bakteryjna), córka ma przewlekłe zaparcia i niedowagę waży 10,5 kg., je w miarę dobrze, dieta lekkostrawna podziałała na mnie (niezamierzenie) na córkę w ogóle. Często ma również brzydki oddech. Badań miała już dużo i choroby takie jak celiakia, pasożyty itp. wykluczone. Proszę o poradę głównie co do ostatnich wyników morfologii z rozmazem, nasza pani doktor dała nam skierowanie do hematologa, ale mamy termin dopiero na za miesiąc i chciałabym wiedziec ogólnie czego mogę się spodziewac, z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • maggy30 Re: limfocyty atypowe 27.01.12, 14:55
      A jakie badania miała robione na te zaparcia? Gastroskopia była robiona i ewentualnie kolonoskopia?
      • malwisul Re: limfocyty atypowe 27.01.12, 15:13
        tak były robione wyszły z biopsji:
        przewlekłe zapalenie żołądka i przełyku, zapalenie dwunastnicy, zapalenie jelita cienkiego, grubego, kanału odbytu i odbytnicy (jest diagnozowana od 4 miesiąca życia i jeszcze niezdiagnozowania) z wagi zaczęła spadac od 4 mies. życia i ok 9 miała już znaczną niedowagę i tak jest do teraz krwawi z przewodu pokarmowego co chwile już od tego też 4 miesiąca, ale nie chodzi mi o to tylko o te badania bo chcę wiedziec czego się spodziewac u hematologa bo do tego czasu chyba zwariuję :-(
    • rulsanka Re: limfocyty atypowe 28.01.12, 01:10
      A może to mononukleoza? "Limfocyty atypowe w rozmazie krwi obwodowej wraz z podwyższonym poziomem leukocytów świadczą z reguły o mononukleozie zakaźnej." www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/1,79375,2906759.html

Choroba Crohna wykluczona?
    • kasiaalbrecht Re: limfocyty atypowe 29.01.12, 21:53
      prosiłabym o pełną morfologię

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka