IP: *.147.35.58.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.02.12, 21:09
Moja 6 letnia córeczka od kilku miesięcy mówi niepłynnie. Powtarza ostatnią sylabę wyrazu zanim przejdzie do następnego np: "Dziś w przedszkolu był podwieczorek rek rek iii pani powiedziała ła,że mozna wziąc dokładkę", " Na zajęciach ciach mówilismy my o zwierzętech". Nie towarzyszą temu zadne skórcze, napięcia mięśniowe. Córka nie uświadamia sobie tego. Robi to w taki sposób jak ludzie,którzy zastanawiają się co powiedzić i robią sobie przerywniki typu yyy, eee. Nasila się to w chwilach emocji, wogóle nie występuje w czasie zabawy np. kiedy prowadzi dialog między lalkami albo jest sama w pokoju i opowiada coś sobie sama. Martwię się,że mogą się z niej smiać dzieci w nowym srodowisku(niedługo idzie do szkoły).
Drugi problem to agramatyzm typu - chciałam by zamiast chciałabym. Nie do wyplenienia pomimo zwracania uwagi. Mówi spałam by, cieszyłam by sie gdyby dostałam pieska. Miała niedawno testy w poradni psychologicznej i pani stwierdziła,że wypadła dobrze i osiągnęła dojrzałość szkolną. Czy powinnam skorzystac z porady logopedy?Słyszałam,że nie powinno uświadamiać się niepłynności w mowie dziecku, bo to nasili jąkanie. Mogę jeszcze czekać czy samo zaniknie?Poprawiac małą jak mówi niegramatycznie? Czy moze jak mówi do mnie to nie, bo zacina sie wtedy. Może powtarzac z nią prawidłowe formy poza chwilami spontanicznego mówienia?
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: Jąkanie? 25.02.12, 19:38
      Witam,
      u dziecka 6-letniego bezwzględnie zalecana jest konsultacja logopedyczna w przypadku długoterminowego utrzymywania się symptomów niepłynności.
      Aleksandra Łada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka