Dodaj do ulubionych

Antybiotyk

29.02.12, 19:29
Córka 6lat kaszle od kilku dni podawałam drosetux i syrop prawoslazowy. wczoraj lekarz kazał podawać supremin i syrop z babki lancetowatej. Dzisiaj córka dostała kataru i temperaturę 38 stopni. Poszłam więc do innego lekarza, lekarz przepisał antybiotyk mimo, że osłuchowo czysto i gardło w porządku. I mam pytanie czy podać antybiotyk mimo,że nie ma zapalenia oskrzeli? dodam ,że kaszel jest suchy i dosyć męczący. Dziękuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ragazza.bionda Re: Antybiotyk 29.02.12, 22:28
      Spróbuj przeczekać jeszcze.
      Mój syn miał podobnie. Katar ciągnął się dwa tygodnie (woda morska, Euphorbium s do nosa), w międzyczasie był kaszel, na początku suchy, więc zaczęłam podawać Herbapect Junior (pomógł, kaszel zaczął się zrywać). Po tygodniu poszliśmy do kontroli osłuchowo czysto, bez gorączki, ale gardło się nie podobało pediatrze. Podejrzewam, że gardło było zaczerwienione od kaszlu. Dostaliśmy antybiotyk, którego po raz pierwszy nie podałam (w zeszłym roku dziecko miało ich sporo). Zrobiliśmy morfologię, wszystko w porządku, nie podałam antybiotyku. W końcu infekcja minęła be z leku inwazyjnego dla organizmu.
      Trzymam kciuki za Was. Zbijaj gorączkę, jeśli będzie wyższa, obserwuj dziecko. Jeśli coś się będzie działo to jedź na osłuchanie.
    • kasiaalbrecht Re: Antybiotyk 01.03.12, 19:15
      jesli lekarz badajacy uznał,że infekcja rozwija sie a Mała sobie nie radzi i zlecił antybiotyk to podać
    • ragazza.bionda Re: Antybiotyk 02.03.12, 11:28
      Napisz, czy jest lepiej?
      • mamaagula Re: Antybiotyk 02.03.12, 13:33
        tak, jest lepiej :-) kaszel od wczoraj jest już mokry, tempertura 37,0. Dobrze że nie podałam tego antybola.
        • ragazza.bionda Re: Antybiotyk 03.03.12, 13:00
          Moje dziecko w zeszłym roku "zjadło" aż 10 antybiotyków, bo tak zalecała nasza pediatra. Nie skończyłam medycyny, więc zawsze się na to zgadzałam. Antybiotyki przepisywane były bez wykonywania nawet najdrobniejszych badań typu morfologia z rozmazem, crp, ogólne moczu. Zmęczyło mnie to i postanowiłam, że będę podchodzić "luźniej" do infekcji, reagować w sytuacji pogorszenia stanu dziecka. Najważniejsze, to obserwować dziecko, nauczyć się go.
          Nam również udało się przetrzymać ostatnią infekcję i jest już dobrze. Tylko, że teraz w domu starszy ma ospę, więc młodszy też na pewno załapie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka