Dodaj do ulubionych

Otyłość 4-latka

27.03.12, 13:10
Drodzy Forumowicze.
Pomóżcie mi znaleźć argumenty, które pozwolą mi przekonać żonę, aby zmienić sposób wyżywienia 4-latka, który przy 108cm waży 27kg.
Nie jest to może jakoś tragicznie dużo, ale może wg mnie źle rokować na przyszłość.
Od samego początku chłopak nie jadł zbyt poprawnie. Nie może się przemóc aby zjeść cokolwiek o konsystencji kisielu, jogurtu itp. Natomiast bardzo lubi parówki, kiełbasy, makarony, kotlety, rosół i coś co mnie najbardziej boli, zapiekanki oraz słodycze. Lubi również jabłka, marchewki, winogrona, ogólnie owoce. Zdarza się mu zjeść kalafiora lub fasolkę. Mały lubi ruch i ma do tego dużo miejsca i okazji.
Może gdyby udało się przekonać małego do chleba z serem, dżemem, jogurtów, kasz, surówek może by coś się zmieniło.
Trudność w przekonaniu żony potęguje to, że ma ona bardzo duże wsparcie w swojej matce, która gdyby mogła to by przywiązała małego do stołu, a której nie mogę się pozbyć z domu. Uwagi od lekarzy też nie odnoszą pożądanego skutku.
Koronnym kontr argumentem jest to, że mały urodził się ważąc 4300 przy długości 59 oraz to że my również do ułomków nie należymy.

Obserwuj wątek
    • kasiol81 Re: Otyłość 4-latka 27.03.12, 14:40
      Moim zdaniem, Wasz synek waży dużo jak na swój wzrost, dla porównania mój prawie 5,5 latek przy wzroście 120 waży 20 kg i na drobniaka jakiegoś też nie wygląda, wygląda jak przeciętny 5 latek ;)

jeśli do żony nie docierają tłumaczenia lekarza, to myślisz że wpisy na jakimś forum coś zmienią? jeśli nie przeraża jej wizja postępującej nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia problemów ze stawami a w przyszłości zapewne i kompleksów u dzieciaka to no cóż...powodzenia życzę,jeśli sama nie zobaczy i nie zrozumie że popełnia błąd ciężko będzie, musi zrozumieć że tucząc dzieciaka nie robi mu dobrze, a wręcz przeciwnie - krzywdzi go

chleb z dżemem,parówki,kotlety to nie jest za dobry pomysł ;) 5 posiłków bogatych w owoce i warzywa, do popijania woda a nie soki, herbatki, żadnego podżerania między posiłkami słodkości, może wprowadzić jeden dzień w tygodniu w którym dziecko dostaje słodycze? jeśli dziecko nauczone jest podjadania to czasem je nie tylko dlatego że jest głodne, je bo jest tak nauczone że jak się nudzi to coś przekąsi, jeśli nauczone jest słodkości to w posiłkach będzie tego szukał...lubi owoce więc zamiast "kolorowych" jogurtów w których oprócz białka i cukru nie ma nic więcej lepiej podawać jogurt naturalny z owocami ( mogą być mrożone maliny, jagody, truskawki)
    • w_miare_normalna Re: Otyłość 4-latka 27.03.12, 15:20
      nie jest to tragicznie duzo ?
      moim zdaniem jest chocby na wzglad, ze moja 4 latka wazy 17 kg, a kolezanki 5 letni syn wazy 28 i ma nadwage, jak wiec wyglada twoj syn przy tej wadze ?
      masakra ...
    • panna.sarabella Re: Otyłość 4-latka 27.03.12, 17:17
      ta waga jest za duża.
      Moja 6,5 latka waży obecnie 23 kg i wygląda "normalnie", ma 122 cm wzrostu.

Pokaż żonie siatki centylowe
      tu link do jednej siatkicentylowe.edziecko.pl/ - pokaże że wykracza POZA siatkę, czyli waży zdecydowanie za dużo.
    • alpepe Re: Otyłość 4-latka 27.03.12, 23:40
      dziecko jest spasione i to mocno. Co na to lekarz?
    • czarna_12 Re: Otyłość 4-latka 28.03.12, 08:27
      Ja mam dziecko z nadwagą 90centyl,i tak badania masakra cholesterol,trójglicerydy,problemy z nerkami, zagrożenie cukrzycą,przy schylaniu się bolące plecy -kręgosłup ma duży brzuch,stłuszczenie wątroby.W zasadzie nic bym nie wiedziała bo tak na oko wszystko oki,(nie wygląda na poworka) bo nikt nie daje na badania tyle że ma dodatkowo zaparcia więc zrobilismy pełen panel badań i przy dalszej tendencji wzrostowej wagi mogłoby to być tragiczne w skutkach na przyszłośc (np nadciśnienie grożące nawet śmiercią).Teraz dieta!!! owszem można ziemniaki makaron ryż kasze itd głównie chodzi o to żeby nie smażone i zadnych panierek,kiełbas czy tłustego mięsa najlepszy drób i 3*w tyg ryba,ser żółty nie,za to biały oki,chleb tylko razowy, wędlina dziennie max 3 plasterki i około 1 kg dziennie łącznie warzyw i owoców.Zamiast cukru miód i zero słodyczy jak i soków.Spróbuj jakoś przemówić kobiecie do rozsądku bo szkoda Was na późniejsze wizyty w szpitalach i jego później jak zacznie się szkoła, zaczną go wyzywać od parów, kiełbas to takie delikatne przezwiska:(
    • aura1508 Re: Otyłość 4-latka 28.03.12, 09:04
      Proponuję udać się do pediatry i poprosić o wykonanie podstawowych badań, ewentualnie rozszerzonych o lipidogram, badanie cukru, pomiary wagi wzrostu itp. Myślę, że to może przemówi żonie do rozsądku.
      Jeśli nie to niestety wasze dziecko za chwilkę będzie narażone na szydzenie, śmiechy i wytykanie palcami co w wieku wczesnoszkolnym może się odbić na psychice i procentować w wieku dorosłym. To jest okropne ale prawdziwe.
      Sądzę, że przydałby się żonie psycholog, który uświadomi jej co się dzieje, że tak ulega dziecku (dawanie wszystkiego na co ma ochotę, dokarmianie, pozwalanie na to aby babcia dziecka tak bardzo ingerowała w wasze życie jak sam napisałeś). Coś jest na rzeczy niestety. Nie jestem psychologiem ale takie wnioski wyciągam z tego co napisałeś.
      Dobrze, że chłopak ma mądrego i odpowiedzialnego tatę, który widzi problem i chce go rozwiązać.
      Gratuluję tato :-D
      A może wprowadź reżim sportowy w domu? Zapisz się z synem na basen, może wspólne codziennie jeżdżenie na rowerach (młody może jeździć nawet z bocznymi kółkami przez godzinkę, a jeśli nie macie czasu to chociaż codzienny wieczorny szybki marsz 30 minutowy?
      1 godzina dziennie sportu to nie jest chyba problem nawet dla zapracowanego rodzica. A dodatkowo jest to świetna integracja z dzieckiem i wasze męskie spędzanie czasu bez mamy/babci itp :-)
      • bobusie Re: Otyłość 4-latka 28.03.12, 17:56
        Jak dla mnie ograniczyć rolę babci, dla której wpychanie w dziecko jedzenia to norma. Trochę szkoda, że tata reaguje dopiero teraz (ach te złe kobiety). Może by przekonać żonę należy zając się kuchnią i przygotowywać zdrowe posiłki dla wszystkich - zjecie wspólnie i dziecko schudnie i ominie cię kłótnia z żoną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka