Dodaj do ulubionych

posiew moczu

04.05.12, 15:21

mam problem synek profilaktycznie ma wykonywany mocz mocz ogólny wychodzi dobrze tylko ph 8 w ostatnim badaniu ale synek je tylko mleko ma niecałe 4 misiące wiec mysle ze od tego. leukocyty1-3 natomiast zastanawia mnie posiew 4 dni temu wyszły 3 naraz bakterie coli, Proteus spp. 10^5 CFU oraz Klebsiella spp. dzis po posiewie znowu 3 bakterie inne Proteus spp. Escherichia coli 10^6 CFU 1 Enterococcus spp. czemu tak sie dzieje ...mocz pobrany do jalowego kubka ze srodkowego strumienia po umyciu octeniseptem...
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: posiew moczu 04.05.12, 15:44
      • madziora14 Re: posiew moczu 04.05.12, 15:48
        nie brał żadnych leków wyniki sa robione co 2 dni,,,nic mu nie dolega córkę mam chorą na nerki dlatego u syna tez robię profilaktycznie badania chociaz usg wyszło mu dobrze
      • nglka Re: posiew moczu 04.05.12, 16:09
        posiew z woreczka to groza, tzw. ostateczna ostateczność; jeśli jest taka możliwość to pobierać w kubeczek
        • madziora14 Re: posiew moczu 04.05.12, 16:16
          pobierane miał w kubeczek
    • ewa.misko-wasowska Re: posiew moczu 04.05.12, 16:41
      Witam,
      widzę, że mocz pobrała Pani dobrze. Jeżeli w posiewie wychodzi kilka rodzajów bakterii tzn., że mocz był zanieczyszczony, najprawdopodobniej bakteriami spod napletka. Jeżeli synek miał USG brzuszka, badanie ogólne moczu w normie, chłopiec rozwija prawidłowo i nie prezentuje żadnych objawów to powtórzyłabym badanie za miesiąc. Proteus jest typową bakterią "spod napletka".
      Pozdrawiam
      • madziora14 Re: posiew moczu 04.05.12, 16:46
        dziekuje za odpowiedź...nie chcę czegoś przeoczyć niestety u córki tak było za późno była rozpoznana choroba i uszkodziła jej nerkę nieodwracalnie,dlatego martwia mnie takie posiewy jeszcze 2 miesiace temy wyszła tylko e-coli 10/3 wiec nie do leczenia a teraz?
    • madziulec Re: posiew moczu 04.05.12, 21:50
      Ja bym jeszcze spojrzala na Twoim miejscu an to, co sie dzieje pod napletkiem u synka
      • madziora14 Re: posiew moczu 04.05.12, 22:27
        napletek nie da sie ściągnąc duzo, jest delkatnie białe cos,,,a powiedz prosze co powinno zaniepokoic i czy posiew ma z tym związek i stan zapalny
        • madziulec Re: posiew moczu 04.05.12, 23:08
          Jak najbardziej.
          Pod napletkiem zbiera sie bowiem mastka, a ta jest doskonala pozywka dla bakterii.
          Oczywiscie wynik, ktory podalas (czyli 3 bakterie w posiewie sam z siebei jest watpliwy), ale mimo wszystko od razu pieerwsze co sie nasuwa to wlasnie ten napletek.

Jesli chcesz byc pewna, ze wszystko jest ok to pobierz z tego samego siusiania 2 probki moczu i oddaj do tego samego laboratorium.
          Jesli bakterie sa spod napletka w jednej probce powinno tych bakterii byc wiecej, w drugiej mniej. Proste i latwe do sprawdzenia.
          Trzymam kciuki i mam nadzieje, ze da sie wyjasnic.

Aha, warto mimo wszystko starac sie nieco odsuwac napletek podczas kapieli (wtedy skora jest bardziej sprezysta). Pielegniarki w szpitalu, gdy ja z moim dzieckiem lzalam z problemami ukladu moczowego mowily, ze takie czynnosci spowoduja, ze potem w wieku doroslym syn mi bedzie za to wdzieczny. Pomysl tylko od tej strony
          • madziora14 Re: posiew moczu 05.05.12, 07:06
            dzieki za rady siusiaka ściągamy przy kazdej kąpieli też kazał nam tak robić urolog u którego byliśmy robić usg nerek pomyślałam zeby teraz myc kilka dni siusiaka rivanolem i dopiero powtórzyc badania
            • madziulec Re: posiew moczu 05.05.12, 12:25
              Ja kiedys stosowalam taki zel Rivel, tak samo skuteczny.
              Rivanolu nie stosowalam, po otwarciu, gdy stoi staje sie doskonala pozywka dla bakterii i jest do kitu jesli chodzi o przemywanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka