Dodaj do ulubionych

narastające ASO vs brak infekcji

14.05.12, 18:58
Pani doktor,

Jakis czas temu opiniowała Pani (pozytywnie) wyniki syna zrobione po leczeniu zapalenia ucha forum.gazeta.pl/forum/w,907,134952627,134992582,Re_kontrolna_morfologia_u_8_5_latka.html
Teraz czyli po miesiącu zrobiłam ponownie badania bo miał robione hormony tarczycy. I osobiscie nie miałabym zastrzeżeń gdyby nie 3-krotny wzrost ASO w tym czasie.
Obecnie morfologia wygląda tak (normy w nawiasach):
leukocyty 6,2 (4-12)
erytrocyty 4,9 (3,9-5,2)
hemoglobina 13,9 (12,0-15,5)
hematokryt 38 (37-43)
MCV 78 (72-87)
MCH 28 (26-31)
MCHC 36,2 (32,0-37,0)
płytki 285 (170-450)
RDW-CV 14,5 (11,6-14,8)
PDW 10,4 (9-17)
MPV 9,4 (9-13,0)
P-LCR 20,8 (13,0-43,0)
Neutrofile 2,07 (1,8-7,70) 33,4% (25-60)
Limfocyty 3,33 (1,5-5,5) 53,7% (25-50)
Monocyty 0,55 (0,2-1,3) 8,9 % (1-6)
Eozynofile 0,21 (0,1-1,0) 3,4 % (1-7)
Bazofile 0,6% (0-0,2)
Rozmaz
granulocyty segmentowane 33 (25-60)
granulocyty kwasochłonne 6 (1-5)
limfocyty 52 (25-50)
limfocyty atypowe 1
monocyty 8 (1-6)

CRP 0,04 (0-5)

ASO 1334 (<200)

Przez ten czas pomiędzy badaniami syn nie był chory (miał malutka aftę przez kilka dni tuz przed badaniem).
Czy w tej sytuacji wystarczy dalsza obserwacja czy jednak należy podać profilaktycznie Ospen? Wiem, że nie leczy się wyniku ale niepokoje się tym bardziej że syn ma wrodzoną wadę zastawkową serca.
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: narastające ASO vs brak infekcji 14.05.12, 22:00
      Pani doktor, dodam jeszcze bo może to istotne dla sprawy:
      O ile w swojej infekcji syn miał zdiagnozowanie zapalenie ucha i dostawał Zinnat, w tym samym czasie ja miałam bakteryjną infekcje gardła i Duracef przy czym u mnie ASO w badaniach kontrolnych wyszło zupełnie niskie. To mniej więcej 3 tygodnie po naszym wyleczeniu i jednocześnie na około tydzień przed tymi pierwszymi badaniami drugi syn miał zdiagnozowaną anginę leczona Ospenem (paciorkowiec potwierdzony w wymazie) . Czy to może mieć wpływ?

Najistotniejsze dla mnie jest obecnie czy z uwagi na narastające miano i wadę serca syn powinien być przeleczony Ospenem (jak długo?) chociaż nie ma żadnych innych objawów a i reszta wyników jest ok.
      • yoka1 Re: narastające ASO vs brak infekcji 16.05.12, 08:18
        my podobnie, wynik 1739 po stanie zapalnym zęba.

Skoro CRP jest w normie, czyli nie ma żadnego stanu zapalnego w organiźmie. Jest to reakcja organizmu na styczność z paciorkowcem i po przebytej infekcji.

Często przy wysokich mianach ASO konsultuje się dziecko u laryngologa i reumatolga.
        • dorek3 Re: narastające ASO vs brak infekcji 16.05.12, 08:55
          Dzięki za Twój wpisy. Działa troche uspokajająco. Rozmawiałam juz nawet z kardiologiem i choć spodziewałam się że natychmiast zleci Ospen to wręcz przeciwnie. Stwierdziła: był kontakt-jest przecwiciało. Skoro wyniki ok i brak czynnej infekcji to ew sprawdzić po 6-12 tygodniach czy sie obniża i przy kolejnej infekcji celować leczeniem w paciorkowca.
          Idziemy jutro do pediatry na oględziny, ale ja osobiście nie widze nic niepokojacego.

Najgorsze sa wpisy w necie - z takimi mianami większość ląduje w szpitalu na pogłębionej diagnostyce
          • yoka1 Re: narastające ASO vs brak infekcji 16.05.12, 12:18
            zasadniczo samo ASO czasami może wskazywać coś niepokojącego - dlatego warto sprawdzić dziecko u laryngologa i reumatologa (stawy).

Za 6-12 tygodni ASO albo nie spadnie wcale, albo spadnie nieznacznie.

U nas po 4 m-cach z 1739 na 1198 czyli nadal sporo ponad normę.

Lekarze mówią, że to spada całymi miesiącami i najczęściej po 6 m-cach dopiero się rusza w dół, jesli to tylko odczyn po infekcji, a jeśli w międzyczasie przyplącze się infekcja, to wzrośnie.

Natomiast bywa i tak, że jest zapalenie stawu (my kiedyś mieliśmy) a ASO było tylko 220, co reumatologów dziwiło, że takie niskie w tej sytuacji.
            • dorek3 Re: narastające ASO vs brak infekcji 16.05.12, 12:30
              U laryngologa młody bywa okresowo bo ma nawrotowe zapalenia uszu jako powikłania po katarze (ma tak od niemowlęcia). Reumatologa nie przerabiałam jeszcze. Wydawało mi się że w tych reumatycznych sprawach to zwykle kolejność odwrotna czyli najpierw bolą nogi i szuka się przyczyny i dopiero wychodzi ASO.
              A Ty co robiłaś poza wyleczeniem zęba? Bo rozumiem że była infekcja zęba, któa w spadku pozostawiła takie miano.
              • yoka1 Re: narastające ASO vs brak infekcji 16.05.12, 13:50
                byliśmy u tych 2 specjalistów - okazało się, że jest przy okazji zapalenie zatok i dostawał Ospen przez dość długi czas. A teraz już jest OK z zatokami i czekamy aż spadnie ASO.

Warto sprawdzić ząbki, czy nic się nie dzieje.
                • dorek3 Re: narastające ASO vs brak infekcji 19.05.12, 11:42
                  Dentysta niedawno oglądała młodego i niczego nie stwierdziła. Pediatra obejrzała, stawy, uszy, brzuch, gardło , węzły i tez nie miała zastrzeżeń. Stwierdziła, że albo te uszy miały związek z paciorkowcem albo on tak zareagował na paciorkowca którego miał brat (albo i ja) i wytworzył przeciwciała nawet nie chorując. Kazała zrobić badania za miesiąc ale jakoś nie spodziewam się żeby to ASO tak zaczęło spadać. No i nie wiem co teraz zrobić ze szczepieniem bo planowałam doszczepić druga dawkę ospy przed wakacjami. Yoka, mówili ci lekarze coś na ten temat ?

Pani Doktor, będę bardzo zobowiązana za jakiś komentarz.
                  • yoka1 Re: narastające ASO vs brak infekcji 19.05.12, 14:03
                    tak, laryngolog stwierdził, że samo ASO jak nie ma aktywnej infekcji nie jest przeciwskazaniem, ale ja postanowiłam czekać, aż spadnie do granic normy, choć jeśli będzie spadać tym tempem, to musimy czekać do września. Ale mi się nie śpieszy.
                    • dorek3 Re: narastające ASO vs brak infekcji 19.05.12, 14:07
                      No to ja nie wyrobie się przed jesienią na bank. A później szczepienie p/grypie i infekcje sezonowe i wiosna (kolejna) nas zastanie.
                      U nas pediatra tez nie widziała przeciwwskazań.
                      • yoka1 Re: narastające ASO vs brak infekcji 19.05.12, 16:00
                        no bo to w sumie jest odczyn poinfekcyjny. Ale wiesz my mamy przypominającą dawkę Priorix, więc nie jest mi śpieszno, choć wolałabym szczepić latem, a nie jesienią, kiedy znów infekcje się zaczynają;((

Wyliczyłam sobie na podstawie wyników syna - co 5-6tyg ASO niższe o jakieś 270-300, więc gdzieś na przełomie sierpnia/września powinno być w okolicach normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka