Dodaj do ulubionych

Agina wróciła

01.07.12, 17:40
Witam! Mój 5-latek przechodził ostatnio anginę (nasza lekarka mówiła, że parkowcową). Brał przez 10 dni antybiotyk- duracef. Minęło półtora tygodnia, a on znów ma anginę:-( teraz bierze bisptol, bo antybiotyku już nie może. Jeden dzień gorączkował. Nawet się zastanawialiśmy czy to nie szkarlatyna (język malinowy). Czy zrobić jakieś badania? Jak mu pomóc, żeby tak nie chorował. Czy możliwe, że my go zarażamy jaką bakterią? Jak postępować?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: Agina wróciła 01.07.12, 21:22
      <teraz bierze bisptol, bo antybiotyku już nie może>

Jedno zdanie dwie głupoty. Biseptol jest chemioterapeutykiem, działa tak jak inne antybiotyki tylko inaczej jest otrzymywany. Jeśli faktycznie jest choroba bakteryjna to antybiotyk trzeba podać tyle że z innej grupy. A biseptol zupełnie się nie nadaje do leczenia infekcji paciorkowcowych, w ogóle nie jest zalecany do g.d.o.

nie wiem skąd przekonanie o nawrocie anginy. Bo gorączka była przez jedną dobę? Szkarlatyne i anginę leczy się podobnie bo obie są wywołane paciorkowcem. Żeby pomóc trzeba wiedzieć co się leczy. Najprostsza diagnostyka to wymaz z gardła (2 tygodnie po antybiotyku) i morfologia z rozmazem oraz crp.
      • ewa.misko-wasowska Re: Agina wróciła 02.07.12, 08:11
        Witam,
        pozostaje mi tylko potwierdzić odpowiedź dorek3. Biseptolem leczy się w zasadzie tylko zakażenia układu moczowego, w przypadku anginy trzeba zastosować inny antybiotyk.
        Pozdrawiam serdecznie
      • masha25 Re: Agina wróciła 02.07.12, 14:38
        dziękuję za odpowiedź. Człowiek nie może wszystkiego wiedzieć. No, cóż byłam u dwóch lekarzy, w weekend, bo wtedy nasiliły się objawy i to ich metody leczenia. Jeden zalecił owszem wymaz, ale już po tym jak Kubus brał biseptol. Odstawić lekarstwo? Zalamac się można. Niedość, że dziecko czesto choruje, to jeszcze metody leczenia wywołują wątpliwości:-(
        • masha25 Re: Agina wróciła 02.07.12, 14:54
          to dodam, nasza lekarka twierdzi, że gardło też leczy. Podtrzymała decyzję pierwszej pani dr, która dała biseptol
    • betti.3 Re: Agina wróciła 02.07.12, 12:11
      mielismy podobny przypadek, lekarz przepisal inny antybiotyk i jak na razie mamy spokoj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka