Dodaj do ulubionych

Chlamydia u niemowlaka (2 mies.)

30.10.12, 08:36
Witam, niestety u mojego małego (2 miesiące) wykryto chlamydie pneum. (IgG 65,0, IgM ujemne) Przepisano mu antybiotyk Klacid. Tylko, ze jeden z pediatrów mówił o kuracji przez 30 dni, a drugi o kuracji tylko 7-dniowej i juz sama nie wiem, ktory ma rzcje czy macie jakies doswiadczenie w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • amelia00 Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 30.10.12, 10:16
      dodam, że mały nie był jeszcze szczepiony, więc kwestia, jak długo brać antybiotyk jest dla nas b. ważna, bo wiadomo, że po antybiotyku trzeba jeszcze odczekać min. 7 dni ze szczepieniami i jeśli konieczne jest branie antybiotyku przez 3 tyg, nie załapiemy się na szczepienie przeciwko rotawirusom (max do 12 tyg)
    • ewa.misko-wasowska Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 30.10.12, 13:18
      Witam,
      pewno jeszcze bardziej Pani w głowie namieszam, ale wg wytycznych zakażenie Chlamydia pneumoniae klarytromycyną (czyli Klacidem) leczy się 10 do 14 dni.
      Pozdrawiam serdecznie
      • magdalenka50cz Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 30.10.12, 14:13
        U mojej córci(prawie 4 lata) w maju też wykryto chlamydie pneumoniae. Dostała antybiotyk w szpitalu przez 4 dni amoksiklav(wtedy jeszcze nie było wiadomo co jest powodem kaszlu) a po badaniach i wypisie do domu brała Rulid przez 10 dni.
    • rulsanka Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 31.10.12, 10:29
      Nie chciałabym wchodzić w kompetencje eksperta, ale czy brak IgM nie świadczy przypadkiem o braku aktualnej, ostrej infekcji, natomiast obecność IgG wydaje się wynikać z biernego przeniesienia przeciwciał w okresie ciąży?
      Jeżeli po urodzeniu miałaby miejsce infekcja to IgM byłoby dodatnie. Niechby niskie, ale dodatnie. A tu wyszło ujemne.
      • trusia29 Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 01.11.12, 12:47
        Popieram poprzedniczkę.
      • ewa.misko-wasowska Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 03.11.12, 14:20
        Gratulacje za czujność. W całokształcie ważne z jakiego powodu było zalecane badanie. Jeżeli np. dziecko ma rozpoznane zapalenie płuc i wszystko wskazuje na pochodzenie atypowe-co prawda rzadkie w tym wieku, taki wynik nie wyklucza świeżego zakażenia chlamydia pn. IgM mogą w pierwotnym zakażeniu pojawić się dopiero po 6 tyg. IgG mogą jeszcze pochodzić od mamy. Zgadzam się, że na podstawie takich wyników trudno jednoznacznie rozpoznać zakażenie. Nie wnikalam jak postawiono rozpoznanie-być może mama pod koniec ciąży miała stwierdzona infekcję, nie rozpoznana od początku jako chlamydia albo przechodziła ją bezobjawpwo a okres wylegania to 4 tyg. Starałam się odpowiedzieć na konkretne pytanie.
        Pozdrawiam serdecznie
        • amelia00 Re: Chlamydia u niemowlaka (2 mies.) 03.11.12, 17:45
          Rozpoznanie było jedynie po kaszlu i wynikach IgG (u mnie IgG również znacznie podwyższone, IgM ujemne, badanie zostało u mnie przeprowadzone 3 tygodnie po porodzie)
    • zona_mi amelia00 31.10.12, 16:25
      Proszę zmniejszyć sygnaturkę:
      forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
    • amelia00 [...] 02.11.12, 09:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka