Dodaj do ulubionych

trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kaszel

22.01.13, 19:11
Pani Doktor, mój 8-letni syn od 2 lat cierpi na suchy, męczący kaszel i nieustanne pochrząkiwanie. Rtg płuc ok, rtg zatok wykazało pogrubienie śluzówki, wyniki ok, brak alergii. Przez jakiś czas był leczony na astmę i zatoki szczękowe, brał wziewy: Avamys, Alvesco, Seretide. Brak reakcji.
Po bezskutecznym leczeniu wziewami przeszlismy na montelukaz i encorton. Brak reakcji.
Ogólnie nie przeziębia się, nie bierze antybiotyków (teraz akurat, wyjątkowo miał infekcję, ale na przestrzeni 6 ostatnich lat brał antybiotyk 2 razy).
Tylko ten wymęczający go kaszel i pochrząkiwanie. To trwa już tak długo, leczyli go bardzo dobrzy lekarze, a dziecko cierpi. Co mu może być?
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 22.01.13, 19:17
      poszlabym do kardiologa.
    • b.bujak Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 22.01.13, 20:22
      czy intensywnosc kaszlu jest cały czas taka sama, czy zalezna od pory dnia/nocy, pory roku? pojawiło się w domu jakieś zwierzę? urósł grzyb za szafą?
      a może to coś ze strony układu pokarmowego (refluks)?
      • justa_m1 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 22.01.13, 20:35
        a pasożyty badane?
        • amija Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 22.01.13, 21:02
          Pasożytów co prawda nie badaliśmy, ale przeleczyliśmy: 2 razy zentelem, w odstępie 3-tygodniowym, a potem ziołami ojca Grzegorza Sroki (Vernicabon firmy Bonimed). Więc myślę, że gdyby tam było coś większego niż owsiki (bo te były i zeszły), to raczej by też się podtruło - po kuracji wrócił mu apetyt i radykalnie zmniejszyło mu się łaknienie słodyczy.
          A kaszel został.
          Co do zwierzęcia, to rzeczywiście kot jest, i jego pojawienie się poprzedziło o parę miesięcy pojawienie się kaszlu, ale to chyba mylny trop, bo dwukrotnie robione testy (na kota oczywiście też), w odstępie rocznym, nie wykazały alergii na kota.
          Zapomniałam napisać, że aktualna pani doktor opiekująca się synem, wspomniała, że podejrzewa jeszcze refluks. Ale żeby stwierdzić to na pewno, potrzebna jest diagnostyka w szpitalu, a to się wiąże z bardzo nieprzyjemnymi (to mało powiedziane) badaniami. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia z kaszlem i refluksem? Czy możecie podpowiedzieć mi, jak ciężkie są to badania i czy dziecko 9-letnie będzie w stanie je znieść?
          • b.bujak Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 22.01.13, 21:45
            a lamblie?
            jeśli chodzi o kota to mimo negatywnych testów nie wykluczałabym tropu "szkodliwości" kota
          • karolina33331 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 24.01.13, 13:10
            Niejestem lekarzem, ale na Twoim miejscu przebadałabym pod katem refluksu. Moja córka w wieku 12 lat też ciągle kaszlała sucho, chrząkała. Trafiłam do kliniki w Rabce, gdzie mimo mojego zapewnienia, ze to nie moze być refluks :) zrobiono jej PH-metrię, całkowicie bezbolesne badanie. Zakłada się sondę do gardła i monitoruje się 24 godziny. W przypadku mojej córki wynik -refluks. Poszukaj gdzie na twoim terenie można wykonac to badanie.
    • ewa.misko-wasowska Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 23.01.13, 09:38
      Witam,
      jak najbardziej warto skonsultować syna u kardiologa oraz u gastrologa (aby wykluczyć refluks żołądkowo-przełykowy). Jeżeli była pogrubiała śluzówka w zatokach to warto wykonać ich CT i ewentualnie należałoby ponownie przeleczyć przewlekły stan zapalny. Przy zakażeniach pasożytniczych kaszel utrzymuje się okresowo i nawraca, nie jest stałym objawem.
      Pozdrawiam serdecznie
    • czarna_12 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 23.01.13, 22:55
      Kaszel i odchrząkiwanie pojawia sie w zaburzeniach rytmu serca, ja tak mam i nie odczuwam dodatkowych skurczy w ogóle a odchrząkiwanie męczy.Z kolei kaszel i chrzakanie miała moja córka kilka lat, doprowadzała nas do furii.Sprawcą okazał sie 3 migdał, który nie powodował powaznych infekcji tylko najcześciej zapchany nos z którego nic nie wyciekało,.Jeżeli nie badałas syna w tym kierunku, to przed spradzeniem u gastrologa najpierw idź do laryngologa.Bo gastroskopia jest okropnie nieprzyjemna sprawdziłam na sobie,chyba że jemu by zrobili ph metrie to badanie 24 h ale nie takie straszne.
      • aleksandra1977 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 23.01.13, 23:46
        Bo gastroskopia jest
        > okropnie nieprzyjemna sprawdziłam na sobie,chyba że jemu by zrobili ph metrie t
        > o badanie 24 h ale nie takie straszne.
        O, ja tez gastroskopii "na trzezwo" nie przetwam :) na szczescie mozna zrobic ja pod narkoza.
        Ph metrie robilam - obylo sie bez anestezjologa.
        • justka-3 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 24.01.13, 17:38
          A może to tarczyca?mojej znajomej córka też tak kaszlała, pani doktor wysłała na usg, które wykazało dwa guzki oraz zleciła badanie krwi, i moje pytanie do Pani doktor czy takie chrząkanie(mój syn 5,5l właśnie tak ma od pewnego czasu, niedawno przechodził infekcje i to może pozostałość po niej) może powodować tarczyca?
          • amija Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 25.01.13, 12:51
            Bardzo dziękuję za wszystkie (p)odpowiedzi. Rzeczywiście, bo zbadaniu wielu czynników, ale wyłącznie w obrębie układu oddechowego, doszłam do ściany. Okazuje się jednak, że kaszel niejedno ma imię. Wybiorę się z synem do kardiologa i gastrologa.
            • anka_555 Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 18.03.13, 12:15
              amija, miałam podobna sytuację z moim dziewięcioletnim synem. Ciągłe pochrząkiwanie, odchrząkiwanie, pokasływanie. Syn ma chorą tarczycę, miał pasożyty, ale jedno z drugim nie miało nic wspólnego! Jeżeli kaszel pojawia się tylko w dzień, a w nocy syn śpi spokojnie (nie wiem jak jest u Was), to jest to najprawdopodobniej na tle NERWOWYM. U nas był strasznie nasilony pod koniec roku szkolnego i przepięknie minął podczas wakacji. Teraz znowu wraca, ale mając tę wiedzę potrafimy rozpoznawać sytuacje stresujące i łagodzić emocje syna. Zastanów się, poobserwuj, porozmawiaj z dzieckiem. Warto spróbować, zanim poddacie się inwazyjnej diagnostyce. Powodzenia! :)
        • czarna_12 re:aleksandra1977 31.01.13, 01:51
          Wiesz co ja jestem meeega wrażliwa i nawet kaszę manną muszę gryżć i mielić długo zanim przełknę,a wyjtkowo długie bo aż 12 min badanie gastro przeżyłam.Inni wychodzili po 5 minutach.I POMIMO TEGO UWAŻAM, ŻE NIE WARTO OBCIĄZAĆ ORGANIZMU ZNIECZULENIEM dorosłej osoby,bo jednak to badanie nieprzyjemne ale do przeżycia.Gorzej się męczyłam bo az godzinę!!!(jak dla mnie te same odruchy:) w czasie wizyty z głową w klozecie po swojskim winku wypitym w nadmiarze:-)
          • olusiek81 Re: re:aleksandra1977 20.03.13, 21:04
            ja sie dzisiaj dowiedziałam od logopedy ze chrzakanie najprawdopodobniej jest na tle nerwowym , lekarz pediatra w sumie tez to sugerował ale ostatecznie nie był pewien czy to jeszcze infekcja czy juz taki nawyk
    • ewelinanioolek Re: trudny przypadek: stałe chrząkanie+suchy kasz 09.06.13, 09:29
      to jest refluks żołądka, mój syn miał tak 6 lat i sama poszukałam o co chodzi, zrobipli Ph-metrię i okazało się ze to refluks kwaśny, dostał leki gasec i kaszel juz pierwszego dnia zniknął... a trwał 6 lat ... , moja Pani doktor zaproponowala mi przed wykryciem tego refkluksu, zebym dziecko zaszczepila na pneumokoki ... śmieszne normalnie :/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka