Dodaj do ulubionych

Pani Doktor bakteria clostridium difficile!

10.02.13, 22:36
Witam!
1. Niemowlak 5,5 miesiąca, karmiony wyłącznie piersią, od 3 mies.życia słabe przyrosty, wyszedł zum poprzedzony biegunką(antyb), potem angina (antyb) Poprawa w przyrostach, następnie próby wprowadzania marchewki, mm, bebilon pepti i problemy brzuszkowe, następnie biegunka ze śluzem i krwią i w badaniach wyszła bakteria clostridium difficile taksyna A i B (rotawirusy ujemne). Były wskazówki aby pójść do szpitala leczyć antyb, ale aktualnie jest leczona tylko probiotykami (dicoflor 2xdziennie plus lacido enter) po których odczynnik ilościowy bakterii spada oraz crp wróciło do normy. Poprawa w zachowaniu, kupki różnie ale bez krwi, z tym że jestem na diecie bez silnych alergenów od czasu leczenia, ale przyrosty b.słabe. Zalecone powtórzenie badania w innym lab. Tym razem w woj. stacji sanit-epidem (wynik dodatni) i dostałam inf, że dzieciom do 2 roku życia nie powinno się wykonywać tego badania,bo bakterie te zasiedlają florę jelitową 70 % niemowlaków, a przyczyna biegunki może być inna (dysbakterioza po antybiotykach). Co Pani o tym myśli,czy w laboratorium mają rację?Myśleliśmy że przyczyną problemów jest ta bakteria, ale teraz to już nie wiadomo,może przyczyną problemów jest alergia?Boję się cokolwiek zjeść poza dietą, a wcześniej jadłam normalnie?jakie badania wykonać?
2. Badanie na resztki pokarmowe wykazało:
ph 7,4 (6,7-7,2)
tłuszcz, wł.mięsne -nieobecne
skrobia -poj. w preparacie
Czy odczyn kału dziecka wyłącznie na mleku nie powinien być kwaśny?co znaczą poj ziarnami skrobi?
3. Powinnam rozszerzać dietę, ale się boję o jelita że nie są gotowe, a przyrosty słabe. Co robić?
Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: Pani Doktor bakteria clostridium difficile! 12.02.13, 07:22
      Witam,
      faktycznie do 70% niemowląt jest nosicielami tej bakterii i w pierwszym półroczu życia nie obserwuje się stanów zapalnych wywołanych jej toksynami - prawdopodobnie brak jeszcze receptorów na jelitach. Zaleca sie probiotyki.
      Pojedyncze ziarna skrobii mogą pochodzić z preparatów, które Pani podaje. Przy dysbakteriozie pH kału może ulec zmianie.
      Konieczna diagnostyka słabego przyrostu masy ciała (ZUM mogło się do tego przyczynić).
      Pozdrawiam serdecznie
    • chbm1979 Re: Pani Doktor bakteria clostridium difficile! 12.02.13, 12:52
      Bardzo dziękuję za odpowiedź!troszkę się uspokoiłam, że postępowanie było na ten czas dobre. Jesteśmy pod kontrolą pediatry i gastrologa, ale opinie są czasami rozbieżne.Jeśli chodzi o mocz to kontrolujemy na bieżąco. A co Pani doktor ma na myśli o tym zum, że może nawrócił czy że są konsekwencje po takim czasie?Jakie?Czy właśnie te problemy z jelitami?
      A i jeszcze jedna prośba, od czego Pani zdaniem powinnam rozszerzać dietę?sinlac może bebilon pepti, warzywa, co z glutenem (bo termin na rozszerzanie niestety minął)?
      Bardzo dziękuję
      pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka