Dodaj do ulubionych

Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka

18.02.13, 12:23
Witam,

przebywał tam ktoś ze swoja pociecha? My akurat idziemy leczyć naczyniaka, ale
interesuje mnie jak wygląda tam pobyt od "kuchni", tzn, jak z kąpielą dziecka, czy mozna miec podgrzewacz swoj (karmie mała w nocy), czy matka moze sie "odswiezyc" i w ogole, ktos był??
Obserwuj wątek
    • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 18.02.13, 13:15
      hej.
      Ja byłam :) Możesz mieć swój podgrzewacz ale w kuchence oddziałowej jest ogólnodostępny duży podgrzewacz i mikrofalówka w której podgrzewa się mleko.
      Jak dziecko małe to na sali są wanienki i można kąpać dziecko jak w domu:) jak większe to przy każdej sali są prysznice dla dzieci.
      Rodzice też mogą się wykąpać.Jest prysznic z wc i osobno samo wc dla rodziców. Jest też kuchenka na oddziale z czajnikiem, lodówką i mikrofalą ,szafki do przechowywania rzeczy i stołówka do zjedzenia posiłku.
      Pytaj jak chcesz coś jeszcze wiedzieć...
      • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 18.02.13, 13:25
        Dzięki za odp.
        Dzwonilam dzis to pani przez telefon nie byla zbyt uprzejma w udzielaniu info. Powiedziala mi ze moge przywieźć swoja wanienke...
        Moja córka ma 4,5 miesiąca.
        A powiedz miałas tam jakis lezak do spania czy łózko polowe? Zabierałaś pościel/podusie dziecku?
        A jesli chodzi o przebywanie na sali? Mniej wiecej ile osob na jednej?
        No i przede wszystkim jak podejscie lekarzy?
        • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 18.02.13, 13:45
          Lekarze super, pielęgniarki prawie wszystkie miłe, pomocne. Jeżeli chodzi o tą wanienkę to dziwne-bo byłam tam długo i często i jeszcze nie widziałam żeby któraś mama przywoziła z domu wanienkę.Dla dziecka pościel zmieniają codziennie rano ale możesz sobie wziąć poduszkę. ja brałam taką na której spał w domu. Sale są najczęściej 3-osobowe ale bywało ze sami byliśmy na sali. ja miałam do spania leżak rozkładany który w dzień składałam i siedziałam na nim. Można też wziąć łóżko polowe,wąski materac albo karimatę ale będzie trzeba rano składać i wynosić do składziku a będziesz cały dzień siedzieć na plastikowym krzesełku.
          Dwa razy jak tam byłam to leżały z nami na sali dzieci z naczyniakami i mniej więcej wiem na czym polega leczenie.
          • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 18.02.13, 17:00
            Też sie zdziwilam z ta wanienką, było to takie ironiczne,coż...
            Powiedz coś o tym leczeniu? Tzn.niby wiem jak to ma wyglądać,ale jadę tam pierwszy raz, moze cos podpatrzyłaś, podsłuchałas :)
            • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 19.02.13, 10:12
              Domyślam się że będziecie leczeni Propranololem? A z którym lekarzem mieliście konsultację?
              • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 19.02.13, 10:21
                Tak Propranololem, konsultacje miałyśmy wyjątkowo z jakaś panią dr, ale chyba dr Grochowski będzie nas prowadził, mam taką nadzieje...
                • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 19.02.13, 10:50
                  Tak myślałam że to na pewno dr Grochowski:)
                  Fajny lekarz. Odpowie na wszystkie pytania jakie będziesz miała. Prowadził te dzieciaczki które z nami były na sali.
                  Z tego co wiem to pierwszego dnia po przyjęciu dziecku pobierają krew do badania, jest dokładny wywiad na temat dziecka,lekarz ogląda naczyniaki,robi zdjęcia żeby porównywać efekty leczenia, jest konsultacja z kardiologiem, chyba ekg . Potem dostajecie lek do podania i dalej jest obserwacja dziecka, dziecko może być bardziej śpiące albo pobudzone, ciśnienie jest mierzone kilka razy dziennie. W kolejnych dniach dawka leku jest zwiększana i jak nic złego się nie dzieje to po kilku dniach będziecie wypisani do domu:)
                  Tyle wiem.
                  Z jedną mamą miałam kontakt jakiś czas po wyjściu ze szpitala i pytałam jak efekty leczenia ,to była zadowolona, mówiła że naczyniak blednie i jakby zanika ( dziecko miało już rok, lekarze nie dawali jej dużych szans że leczenie pomoże,bo jak wiesz to najlepiej zacząć jak najwcześniej, ale naczyniak był na policzku i mały go zdrapał i dostał krwotoku który trudno było zatamować, trafili do chirurga a ten ich skierował do CZD)
                  Mam nadzieję że trochę pomogłam. Jak masz jeszcze jakieś pytania to
                  pisz:)
                  • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 19.02.13, 11:07
                    Dziękuje Ci, bardzo mi pomogłaś.
                    Fajnie się czegoś dowiedziec od osoby która miała stycznośc i ze szpitalem i jak widać z przypadłościami innych dzieci.
                    Mam nadzieje, ze trafie na dr Grochowskiego i że nam pomoże.
                    Jak narazie tak zaspokoiłaś moją ciekawość, troszke mniej się boje :)
                    Oby było dobrze!!
                    Powiedz jeszcze gdzie się tam stołowałaś? Wiem, ze jest stołówka, ale czy jest jakis sklepik czy coś?
                    • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 19.02.13, 11:27
                      Cieszę się że pomogłam. Cóż, tak to jest jak mamy "mieszkają" ze sobą kilka dni w jednej sali to są i rozmowy, wspieranie się nawzajem, i czasami bliższe znajomości, wymienianie się nr telefonu itp.A jak przychodzi lekarz na salę i rozmawia z rodzicami to trudno nie słyszeć co mówi, trzeba by zatykać uszy...
                      Nie martwiłabym się na zapas. Będzie dobrze.U tej dwójki dzieci które znam nie było żadnych komplikacji. Szybko wyszli do domu.
                      Stołówka jest na pierwszym piętrze.Można sobie kupić obiad na wynos i zjeść np.na stołówce na chirurgii. Sklepik na parterze(wszystko można tam kupić chociaż trochę drogo). Ja wychodziłam też do sklepu naprzeciwko szpitala jak mały spał a pielęgniarki zaglądały do niego czy wszystko ok. `
                      --
                      Kubuś
                      • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 24.02.13, 20:36
                        Przepraszam, nie mialam dostępu do neta.

Bardzo mi pomogłaś, duzo informacji które są cenne dla mnie :) Dziękuje.

Za tydzien bedziemy w szpitalu...
                        • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 26.02.13, 11:53
                          My 6 marca też jedziemy do CZD do kontroli:)
                          Odezwij się jak już wrócicie.Może być na maila gazetowego.
                          Powodzenia i szybkiego powrotu do domu...
                          • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 28.02.13, 09:43
                            Odezwe sie napewno i nie-dziekuje ;))

A powiedz mi jeszcze czy na oddziale jest bardzo ciepło? Nie wiem jakie ciuszki zabrac małej.
                            No i czy moj podgrzewacz moge podłączyc na sali czy w kuchni musi stac?
                            • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 28.02.13, 18:16
                              Jest ciepło( czasem nawet gorąco) i bardzo suche powietrze. Ale w nocy robi się trochę chłodniej.Weź dla siebie jakiś koc do przykrycia a dziecko będzie miało kołderkę szpitalną.
                              Ja miałam podgrzewacz na sali ale niektórym pielęgniarkom to przeszkadzało bo w regulaminie jest napisane że nie można używać żadnych urządzeń elektrycznych na sali. Dla mnie wygodniejsze było pójście do kuchenki i podgrzanie w mikrofali tym bardziej że z lodówki brałam mleko dla młodego.Nie wiem czy karmisz mm i czy wiesz że szpital zapewnia dziecku mleko-ale lepiej wziąć puszkę swojego w razie jakby zabrakło...
                              pozdrawiam
                              • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 28.02.13, 19:19
                                tak karmie mm na recepte, biorę swoje;)
                                wolałabym miec przy sobie podgrzewacz bo w nocy karmie ja dwa razy, a zanim pojde przygotowac melko to ona sie zapłacze, a tak to mam juz poporcjowane woda w podgrzewaczu. Mam nadzieje, ze mi pozwolą pielęgniarki.
                                Coraz bliżej i mam stracha!
                                • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 28.02.13, 19:31
                                  Będzie dobrze :) Zobaczysz.
                                  Ja miałam jeszcze inny sposób z karmieniem młodego. Brałam ze sobą termos z gorącą przegotowaną wodą a do butelki nalewałam zimnej przegotowanej ale połowę. Drugą połowę uzupełniałam gorącą tak żeby temp.była odpowiednia, dosypywałam mleko i gotowe. Też nie chodziłam do kuchni bo jak Kubuś był starszy to też mi płakał aż go było słychać na końcu oddziału jak szłam po mleko :), a z dzieckiem do kuchni też nie pozwalają wchodzić. Ten sposób też się sprawdził jak trzeba było go nakarmić w samochodzie w drodze do W-wy...
                                  • marcz87 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 11.03.13, 21:49
                                    Hej:)
                                    nie aktywowałam chyba poczty, nie moge napisać na priv;)
                                    a wiec tak wróciłśmy do domu po 3 dniach. Wszystko ok, mała przyjmuje lek, miała wykonany szereg badan, tak jak pisałaś i teraz czekamy na dalszy rozwoj sytuacji, w kwietniu kontrola. Wszystko praktycznie wyglądało tak jak opisywałas, dzieki czemu było mi trochę łatwiej, dziekuje :))
                                    • sylviam84 Re: Klinika Chirurgii Centrum Zdrowia Dziecka 11.03.13, 22:55
                                      Cieszę się że pomogłam :-) Szybko was wypuścili. My też już po kontroli.Następny wyjazd do CZD mamy w październiku.
                                      Pozdrawiam :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka