Dodaj do ulubionych

Krztusiec, parakrztusiec?

15.06.13, 16:58
Wróciłam waśnie z córką 3 letnią od lekarza. Mała od tygodnia miała mokry kaszel, który wczoraj zmienił się w bardzo męczący suchy kaszel. Córka nie ma gorączki, nic ją nie boli tylko od wczoraj straciła apetyt i ma napady tego kaszlu. Kaszel na początku jest bardziej mokry a na końcu suchy z dziwnym odgłosem jakby jej miało płuca wydrzeć, po tym ataku jest cała spuchnięta na buzi, oczy opuchnięte, robi się przy tym fioletowo- czerwona.
Lekarz w szpitalu stwierdził, że nic w oskrzelach nie słychać, zalecił inhalacje z soli fizjologicznej i jak nie przejdzie to pulmikort. Dodała jeszcze że może to krztusiec albo parakrztusiec więc może będzie trzeba przeleczyć. Czy krztusiec może dawać takie objawy? Mała nie kaszle w nocy tylko w dzień. Martwie się i nie wiem czy czekać czy robic jakieś badania...
Obserwuj wątek
    • mycha10 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 17.06.13, 08:30
      Bardzo proszę o poradę w sprawie badań jakie powinnam małej zrobic przy takich objawach. Kaszel dalej się utrzymuje, jest bardzo męczący, po takim ataku córka ma podwyższoną temperaturę i jest bardzo wymęczona. Już drugi lekarz straszy mnie krztuścem ale też podejrzewają infekcję wirusową i każą czekać i obserwować. Mała dziś już czwarty dzień ma taki straszny kaszel i nic nie przechodzi więc jednak zrobię badania prywatnie tylko jakie? Morfologię, OB, przeciwciała na krztusiec i co jeszcze ewentualnie?
      • karolina33331 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 17.06.13, 08:36
        Krztusiec wbrew pozorom b.często nie jets rozpoznawany przez lekarzy. Moja córkę zdiagnozowała dopiero 5 lekarka w szpitalu. Charakterystyczne objawy to po ataku kaszlu dźwięk jakby piania koguta, który wygląda dramatycznie.
        Zrób jaknajszybciej przeciwciała krztuśca w dobrym laboratorium. Morfologia i Ob nie muszą być podwyższone, tak było u moich dzieci i u mnie.
        Jeśli objawy będą narastać poproś o antybiotyki, krztusiec jest niebezpieczny, u małych dzieci mogą wystąpić problemy z o oddychaniem, ja musiałam wzywać karetkę kilka razy zanim córka trafiła do szpitala. Wszyscy mnie zbywali, że ma dusznosci " na tle nerwowym" :)
      • ewa.misko-wasowska Re: Krztusiec, parakrztusiec? 19.06.13, 14:22
        Witam,
        poza wymienionymi przez Panią badaniami nie ma potrzeby wykonywania innych. Można ewentualnie sprawdzić zakażenia atypowe (Mycoplasma, Chlamydia - też przeciwciała), ale najważniejsze, żeby wykluczyć krztusiec,
        pozdrawiam serdecznie
        • mycha10 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 20.06.13, 07:20
          Mam wyniki morfologi, zrobiłam też badania na krztusiec ale na wyniki muszę zaczekać.

CRP 2,5 (norma do 5)

Morfologia krwi z rozdziałem leuocytów- CBCDIFF
          WBC- leukocyty 16,44 10^3/ul (5,5- 15,5)
          NEUT - Neutrofile 6,56 10^3/ul (1,5- 8,5)
          LYMPH- Limfocyty 8,01 10^3/ul (1,8- 8,4)
          MONO- Monocyty 0,83 10^3/ul (0,1- 1,3)
          EOS- Eozynofile 0,29 10^3/ul (0,05- 1,10)
          BASO- Bazofile 0,11 10^3/ul (0,12- 0,15)
          LUC- Duże niewybarwione komórki 10^3/ul (0,0- 0,4)

RBC- Erytrocyty 4,58 10^6/ul (3,7- 5,3)
          HGB- Hemoglobina 12,1 g/dl (11,5- 14,5)
          HTC- Hematokryt 35,0 % (35-45)
          MCV- śr. obj. erytrocyta 76,5 fL (76- 90)
          MCH- śr. masa Hgb w erytrocycie 26,4 pg (26- 33)
          MCHC- śr. stęż. Hgb w erytrocytach 34,5 g/dl (32- 37)
          RDW- wsk. anizocytozy erytrocytów 12,7% (11,0- 15,0)

PLT- płytki krwi 444 10^3/ul (200- 500)
          MPV- śr. obj. płytki 6,3 fL (7,0- 11,0)
          PCTP- płytokryt 0,28% (0,14- 0,36)
          PDW- wsk. anizocytozy płytek 44,8% (40- 60)
          NRBC% 0,00

Flagi morfologii:
          Przesunięcie w lewo +
          Mikrocyty +

Mikroskopowy obraz krwi obwodowej:
          Neutrofile pałeczkowate 7% (1- 6)
          Neutrofile segmentowane 31% (30-65)
          Eozynofile 2% (0- 6)
          Monocyty 6% (3- 8)
          Limfocyty 54% (45- 75)

• mycha10 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 20.06.13, 07:32
            Córka dalej kaszle i mam wrażenie, że jest coraz gorzej. W poniedziałek rano po nebulizacji z pulmicortu dostała ataku suchego kaszlu, dusiła się, zsiniała i na końcu jak już myślałam, że straci przytomność wciągnęła powietrze wydając dziwny dźwięk.
            Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy tak zareagowała na pulmicort.
            Oczywiście od razu pojechałam do szpitala ale lekarz po osłuchaniu stwierdził, żeby dalej czekać i dawać pulmicort. Pulmicortu nie daje bo się boje, że znowu się zacznie dusić.
            Bierze tylko krople Sinecod, które łagodzą napady kaszlu ale jak tylko przestają działać to kaszel jest bardzo nasilony, mokry ale mała nic nie odkrztusza i trwa długo a córka nie może złapać oddechu- puchnie, pękają jej naczyńka ale nie sinieje tak jak w poniedziałek.
            Byłam już 3 razy w szpitalu i na 2 wizytach prywatnie, każdy lekarz mówi to samo: gardło czyste, w oskrzelach ani płucach nic nie słychać- czekać. Nie wiem czy wymóc na lekarzu przepisanie antybiotyku, czy tylko jej tym zaszkodzę... A jeśli to krztusiec to czy po otrzymaniu wyników nie będzie już za późno na antybiotyki?
            • mycha10 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 21.06.13, 18:02
              Pani dr, niestety córka ma zrobione tylko badania na krztusiec bo o mykoplazmie i chlamydii doczytałam jak już było po badaniach. Pisze Pani, że najważniejsze to wykluczyć krztusiec- czy w takim razie jest on najgorszy z tych chorób?
              Od dziś mała jest leczona antybiotykiem, dostała Klacid na 7 dni, podaje jej też sinecod przeciwkaszlowo bo bez tego jest bardzo źle.. Czy po antybiotyku jest szansa, że będzie poprawa czy raczej trzeba odkaszleć swoje?
              Mam też zapisaną Hydroxyzynę gdyby sinecod nie zadział. Który z tych leków jest mniej szkodliwy dla dziecka?
            • karolina33331 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 28.06.13, 10:39
              Mycha ten dziwny dzwięk był jak pianie koguta? Moje córki miały dokładnie tak samo. Co do antybiotyku nam w szpitalu zalecili Klacid minimum 10 dni i również hydroksyzynę, podawaj, będzie spokojniejsza.
    • mrz219 Re: Krztusiec, parakrztusiec? 12.09.13, 12:17
      Witam,
      Jak dla mnie był to typowy krztusiec. Czy ostatecznie lekarze ustalili co było córce?
      Jeżeli kaszel utrzymuje sie około 2 tygodni z tak typowymi objawami jak krztusiec (,,pianie koguta" , świst przy wdechu, bezdech, wytrzesz oczu/ich zaczerwienie, zaczerwienienie podczas kaszlu) to na tym etapie lepsze jest wykonanie badań molekularnych (PCR). Przeciwciała w surowicy pojawiają sie dopiero okolo 3-4 tygodnia choroby, natomiast badanie molekularne można wykonać od poczatku do okolo 3 tyg trwania choroby. Ponadto krztusiec leczy się antybiotykami makrolidowymi, natomiast w typowych infekcjach ukladu oddechowego lekarze przepisują antybiotyki b-laktamowe, które na krztuśca nie dzialają.

Pozdrawiam,

Ewa
    • dolcia11 do mycha10 13.09.13, 09:35
      hej,
      czy z corcią juz ok, co to bylo w koncu?

pozdr
      • ilkomo Re: do mycha10 27.12.13, 10:32
        czy komuś udało się wyleczyć dziecko z krztuśca?
        • karolina33331 Re: do mycha10 29.12.13, 20:30
          Moje dwie córki i ja również przeszłyśmy krztuśca. Młodsza córka bardzo łagodnie, natomiast starsza bardzo ciężko z pobytem w szpitalu i klinice pneumonologii włącznie a dochodziła do siebie prawie 3 miesiące. Nie należy bagatelizować tej choroby. Podstawa to szybka diagnostyka i koniecznie antybiotyk.
          • ilkomo Re: do mycha10 04.01.14, 12:05
            Cześć,
            dzięki za informację.
            w przyszłym tygodniu idziemy do pulmunologa niech zdecyduje co dalej. Syn ma nieprawidłowe wyniki krwi, które mogą swiadczyć o niedotlenieniu, do tego spirometria słaba.
            pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mojego wątku w którym podaję szczegóły naszej historii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka