Dodaj do ulubionych

angina wirusowa

27.06.13, 12:38
Witam
Moje dziecko przez 3 doby miało bardzo wysoką gorączkę 39 - 39,5. Nie skarżyło się na gardło, tylko jak spało to oddychało przez buzie i co jakiś czas pokasływało tak jakby coś mu po gardle spływało.
Po wizycie u lekarza usłyszeliśmy że to wirusowe, co by się zgadzało.
Zaniepokoił mnie jednak brzydki zapach z ust dziecka, gdy zajrzałam do gardła ma na migdałkach białe plamy, wcześniej ich nie było.
I chciałabym zapytać Pani doktor czy białe plamy mogą być przy anginie wirusowej?
Czy jednak może to jest angina bakteryjna i konieczny jest antybiotyk?
Dziś jest 5 dzień choroby, dziecko od dwóch dni nie ma temperatury, trochę pokasłuje i jest zachrypnięte, jest troszkę osłabiony i blady ale nie skarży się na gardło i bawi się. Dostaje pulmicort w inhalacji, aerius, milukante i rutinacee.
Dziękuje za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: angina wirusowa 27.06.13, 13:07
      Witam,
      naloty na migdałkach mogą pojawiać się przy infekcjach wirusowych, ale proszę tez przyjrzeć się na śluzówkę jamy ustnej czy nie ma pleśniawek - może to nalot pleśniawkowy, do czego predysponują inhalacje ze steroidów. Przy braku pewności lekarz może posłużyć się szybkim testem na paciorkowce.
      Pozdrawiam serdecznie
    • czarna_12 Re: angina wirusowa 30.06.13, 18:55
      Również przy wirusie może być biało-żółty czop na migdałach .Robiłam już dwa razy córce posiew w trakcie takiego bolącego brzydkiego gardła i negatywny lekarka była w szoku,że to nie paciorkowce.
      • mechula Re: angina wirusowa 01.07.13, 08:52
        Właśnie...
        Poczekałam jeszcze i tak jak lekarz mi powiedziała że w ciągu kilku dni nalot zejdzie i tak było.
        Także potwierdza się że przy anginie wirusowej też jest nalot na migdałkach.
        Dziękuje za odpowiedzi.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka